Budgetcoach: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Budgetcoach: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Budgetcoach? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Budgetcoach wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Budgetcoach, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Budgetcoach
Vacatures Budgetcoach
Vacatures laden...
Wat is een Budgetcoach?
De Budgetcoach (ook wel budgetconsulent genoemd) verleent hulp aan mensen die hun financiële huishouding niet op orde hebben. De Budgetcoach is een (tijdelijke) steun en toeverlaat en probeer een overzicht in de inkomsten en uitgaven te creëren. Hiermee probeert de Budgetcoach de financiële huishouding op orde te krijgen. Het beroep van de Budgetcoach is voortgekomen uit de schuldhulpverlening. De Budgetcoach werkt vaak als zelfstandig ondernemer, in loondienst of als vrijwilliger.
De Budgetcoach bekijkt de persoonlijke situatie en stelt op basis hiervan een budgetplan op. Dit plan moet ervoor zorgen dat er een gezonde en blijvende balans tussen de inkomsten en uitgaven wordt gecreëerd. Ook moeten de mensen hier een goed inzicht op krijgen en weten hoe hun financiële situatie is. Ook leert de Budgetcoach hoe de mensen een goede thuisadministratie op kunnen zetten om zo een goed overzicht te houden.
De Budgetcoach moet een goed financieel inzicht hebben en mensen bij hun financiële situatie kunnen helpen. De Budgetcoach moet hen tot steun zijn, maar heeft ook een adviserende rol. Om uiteenlopende redenen kunnen mensen in financiële zorgen komen. De Budgetcoach probeert deze mensen te helpen om zo weer zelfstandig en op een verantwoorde manier met geld om te gaan en zo uit de schuldhulpverlening te blijven.
Past het beroep Budgetcoach bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Budgetcoach per niveau
Vacatures Budgetcoach per stad
Vacatures Budgetcoach Alphen aan den Rijn
Vacatures Budgetcoach Amersfoort
Vacatures Budgetcoach Amstelveen
Vacatures Budgetcoach Amsterdam
Vacatures Budgetcoach Apeldoorn
Vacatures Budgetcoach Bergen op Zoom
Vacatures Budgetcoach Capelle aan den IJssel
Vacatures Budgetcoach Den Bosch
Vacatures Budgetcoach Den Haag
Vacatures Budgetcoach Den Helder
Vacatures Budgetcoach Deventer
Vacatures Budgetcoach Doetinchem
Vacatures Budgetcoach Dordrecht
Vacatures Budgetcoach Eindhoven
Vacatures Budgetcoach Enschede
Vacatures Budgetcoach Groningen
Vacatures Budgetcoach Haarlemmermeer
Vacatures Budgetcoach Hilversum
Vacatures Budgetcoach Hoogeveen
Vacatures Budgetcoach Leeuwarden
Vacatures Budgetcoach Lelystad
Vacatures Budgetcoach Maastricht
Vacatures Budgetcoach Middelburg
Vacatures Budgetcoach Nieuwegein
Vacatures Budgetcoach Nijmegen
Vacatures Budgetcoach Purmerend
Vacatures Budgetcoach Roermond
Vacatures Budgetcoach Roosendaal
Vacatures Budgetcoach Rotterdam
Vacatures Budgetcoach Schiedam
Vacatures Budgetcoach Spijkenisse
Vacatures Budgetcoach Terneuzen
Vacatures Budgetcoach Veenendaal
Vacatures Budgetcoach Vlaardingen
Vacatures Budgetcoach Westland
Vacatures Budgetcoach Zaanstad
Salarisschaal Budgetcoach
Wat verdient een Budgetcoach?
Het salaris van de Budgetcoach is afhankelijk van de organisatie waar de Budgetcoach voor werkt, of de Budgetcoach als zelfstandig ondernemer werkt of zelfs op vrijwillige basis. Het salaris van een Budgetcoach of Budgetconsulent in loondienst ligt tussen de 2435,- en de 4109,- bruto per maand
Meer weten over het salaris Budgetcoach
Hoe word je een Budgetcoach?
Er bestaan (korte) cursussen en opleidingen voor de Budgetcoach. De Budgetcoach moet een goed financieel inzicht hebben en mensen kunnen adviseren en tot steun zijn.
Opleidingen Budgetcoach
Omscholen tot Budgetcoach
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Budgetcoach. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Budgetcoach
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Budgetcoach
Als je Budgetcoach wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Budgetcoach zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Budgetcoach
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Interview met een Budgetcoach
Regina Krijt-Godeke is budgetcoach.
Ben je benieuwd wat een budgetcoach allemaal doet op een dag? Regina Krijt-Godeke vertelt je er alles over!
Lees de rest van het interview met een BudgetcoachCompetenties Budgetcoach
Een Budgetcoach heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Wat betekent de competentie coachen? De competentie coachen heeft de steekwoorden: motiveren, leiderschap, assertiviteit, luisteren
Omschrijving
In teamverband kunnen deze mensen ervoor zorgen dat taken voltooid worden. De coach motiveert anderen, op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. De coach is betrokken en wil het beste voor zichzelf en voor de ander. Deze mensen luisteren goed en proberen de juiste vragen te stellen. Op die manier proberen ze anderen een bepaalde ontwikkeling door te laten maken.
Sterke punten
De coaches kunnen anderen vaak goed inspireren en motiveren. Bij tegenslagen zijn dit de mensen die het team en de werkzaamheden weer op gang krijgen. Ze motiveren niet alleen, maar zijn over het algemeen ook goede leiders. Ze kunnen mensen aansturen en begeleiden. Daarnaast zijn deze coaches over het algemeen betrouwbaar en willen ze iedereen graag helpen. Deze mensen zijn vaak zelfverzekerd en willen het beste voor zichzelf en voor de ander.
Zwakke punten
Het is mogelijk dat de betrokkenheid van de coach zo groot wordt, dat de prioriteiten op verkeerde aspecten komen te liggen. Deze grote betrokkenheid kan ervoor zorgen dat anderen zich gecontroleerd voelen.
Steekwoorden: cijfers, onderhandelen, geld, bewustzijn, creativiteit
Omschrijving
Deze mensen hebben een goed beeld van de cijfers. Zij weten bijvoorbeeld wat de inkomsten en uitgaven zijn van de organisatie. Zij kunnen de waarden van geld realistisch schatten en weten ook hoe ze dit toe kunnen passen in hun werkzaamheden. Ze weten hoe ze de financiële situatie kunnen verbeteren.
Sterke punten
Mensen die financieel bewust zijn, zijn vaak ook creatief. Zij weten de waarde van geld en wat ze daarvoor kunnen krijgen. Op een creatieve manier proberen zij zoveel mogelijk voor een bepaald bedrag te krijgen. Bij deze competentie passen ook de competenties ‘overtuigen’ en ‘onderhandelen’. Over geld wordt altijd gepraat en deze personen willen zoveel mogelijk waar voor hun geld. Ze willen onderhandelen en de ander overtuigen van hun standpunten. Ook weten ze waar ze op kunnen besparen en waar winsten te behalen zijn.
Zwakke punten
Mensen die teveel met cijfers bezig zijn, kunnen de aandacht voor andere zaken verliezen. Zo kan het gebeuren dat zij geen ruimte meer overlaten voor andere creatieve ideeën. Ook kunnen zij zodanig streven naar winst, dat bijvoorbeeld het welzijn van de werknemers wordt ondergesneeuwd.
Steekwoorden: discipline, betrouwbaar, structureel, loyaal
Omschrijving
Integere mensen voeren zorgvuldig hun taken uit. Ze houden hierbij rekening met de geldende sociale en ethische normen ten aanzien van gevoelige informatie, contact met anderen en posities en belangen. Deze mensen houden zichzelf verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Moraliteit staat hoog in het vaandel bij deze mensen.
Sterke punten
Deze mensen zijn eerlijk, betrouwbaar en bekijken alles vanuit een moreel oogpunt. Verder zijn integere mensen vaak erg gestructureerd en raken ze bij tegenslag niet van hun stuk. Bovendien zijn deze mensen vaak erg beheerst. Deze mensen worden ook wel vaak loyaal genoemd.
Zwakke punten
Integere mensen hebben vaak moeite met zeggen wat ze bedoelen. Ze hebben moeite met de informatie helder en duidelijk te verspreiden. Verder laten zij zich snel afleiden van hun werkzaamheden. Sommige integere mensen zijn goed in het manipuleren van anderen. Ze houden bewust informatie achter, of ze zijn loslippig met betrekking tot vertrouwelijke informatie. Dit gebeurt vaak met het oog op het eigenbelang.
Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen
Omschrijving
Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit.
Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.
Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.
Steekwoorden: optimistisch, ambitieus, luisteren, overtuigen
Omschrijving
Deze mensen kunnen anderen aanzetten tot actie. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door macht of verbondenheid met een team. Ze willen het werkplezier van anderen vergroten. Ze stellen vaak een gezamenlijk doel centraal en de motivator probeert met het hele team dit doel te behalen.
Sterke punten
In zware tijden blijven deze mensen optimistisch en kijken met een positieve blik naar de toekomst. Ze kunnen zichzelf goed motiveren, maar ook anderen nieuwe zin geven. De meeste motivators zijn goede luisteraars en hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast past de competentie overtuigen ook goed bij deze competentie. Om mensen te motiveren is overtuiging op bepaalde momenten hard nodig.
Zwakke punten
Een motivator kan doorslaan. Hij kan zo optimistisch zijn, dat hij de realiteit verliest. Dit kan samenhangen met de competentie ambitie, motivators stellen bepaalde doelen en willen deze behalen en ook bij tegenslagen doorgaan. De geloofwaardigheid van de motivator wordt dan aangetast.
Steekwoorden: aanzetten tot actie, luisteren, sensitiviteit, resultaatgericht
Omschrijving
Deze mensen weten op een bepaalde manier anderen te overtuigen van hun opvattingen. Zij gebruiken hiervoor argumenten, maar kunnen ook emoties gebruiken om hun verhaal kracht bij te zetten. Zij proberen hiermee anderen bijvoorbeeld aan te zetten tot actie. Overtuigers houden rekening met hun eigen belangen en dat van een ander.
Sterke punten
Overtuigers kunnen over het algemeen duidelijk en helder communiceren. Zij hebben van te voren bedacht wat ze willen vertellen en hoe ze de anderen willen overtuigen. Ze hebben een bepaalde structuur in het verhaal. Om mensen te overtuigen, luisteren deze personen ook goed. Zij proberen achterliggende opvattingen te achterhalen en baseren hierop hun argumenten. Deze mensen hebben vaak een goede balans tussen argumenten met feiten en argumenten met emotie.
Zwakke punten
Sommige overtuigers willen zo graag anderen overtuigen van hun gelijk, dat ze zich opdringen. Hierdoor wordt er een bepaalde weerstand opgebouwd, waardoor de boodschap niet meer overkomt op het publiek. Daarnaast zijn er overtuigers die teveel gebruik maken van zogenaamde drogredenen, zij voeren argumenten aan die niet feitelijk juist zijn. Dit verpakken zij in een mooi verhaal en proberen op die manier anderen te overtuigen.
Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten
Omschrijving
Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.
Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.
Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen.
Steekwoorden: inlevingsvermogen, gevoeligheid, sociabiliteit, waardering, respect
Omschrijving
Deze mensen houden rekening met meningen, gedachten en gevoelens van anderen. Ze zijn zich bewust van hun gedrag en ze letten op hoe ze overkomen bij anderen. Deze mensen geven in een gesprek altijd ruimte aan de ander en ze tonen waardering voor wat een ander te zeggen heeft.
Sterke punten
Deze mensen zijn goede luisteraars, zij tonen oprecht interesse in de meningen en gevoelens van anderen. Ze proberen te helpen waar dat kan en zullen zich te allen tijde respectvol gedragen. Bij deze competentie past ook de competentie ‘integriteit’. Deze mensen houden rekening met anderen en zichzelf en kijken altijd naar verschillende morele opvattingen.
Zwakke punten
Sommige mensen houden teveel rekening met anderen, waardoor ze zichzelf kunnen verliezen. Op die manier kunnen anderen hen bestempelen als onzeker of als iemand die ‘met alle winden mee waait’. Ook kunnen deze mensen overkomen als onduidelijk en onzeker. Ze willen graag alle meningen van anderen meenemen en vinden het dan lastig om een duidelijk standpunt in te nemen.
Vaardigheden Budgetcoach
- Luistervaardigheid
- Stimuleren
- Feedback geven
- Belangstelling hebben
- Vragen stellen
- Overtuigingskracht
- Positiviteit
- Resultaatgerichtheid
- Argumentatiekracht
- Cijfermatigheid
- Onderhandelen
- Rekenvaardigheid
- Betrouwbaarheid
- Consequent handelen
- Loyaliteit
- Voorbereiden
- Gestructureerd werken
- Prioriteiten stellen
- Inlevingsvermogen
- Respectvol
- Gevoeligheid
Wat voor persoonlijkheid heeft een Budgetcoach nodig?
De Budgetcoach moet een goed financieel inzicht hebben. De Budgetcoach moet mensen helpen om inzicht te krijgen in hun financiële situatie en hun steun en toeverlaat zijn (Gever). De Budgetcoach moet de mensen kunnen adviseren en hen helpen om weer zelfstandig en op een verantwoorde manier met geld om te gaan (Bemiddelaar).
Wat voor persoonlijkheidstype is de bemiddelaar? Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De bemiddelaar is goed in het helpen van anderen, en is daarin erg empathisch. Door de neutrale houding is de bemiddelaar heel diplomatisch en geduldig. Bij een conflict probeert hij een oplossing te vinden. Ook kan hij goed luisteren en is hij flexibel.
Zwakke eigenschappen
De bemiddelaar zal vaak in gezelschap de eigen doelen vergeten, en daardoor de eigen identiteit verliezen. Daarnaast kan hij door diens voorkeur voor harmonie en de afkeur voor beslissingen als lui en besluiteloos overkomen. Hij heeft tijd nodig om een standpunt te vormen en wil niet de veroorzaker van een conflict zijn.
Omgang
De bemiddelaar is goed, rustig gezelschap. Hij zal zich vaak schikken naar de wil van de groep. Veel eigen input heeft hij niet. In relaties kan de bemiddelaar zichzelf helemaal kwijtraken en daardoor erg gefrustreerd raken.
Wat voor persoonlijkheidstype is de gever? De gever heeft een prettige persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De gever is sociaal erg vaardig en kan zich goed inleven in de gevoelens van anderen. Hij is behulpzaam en mensenlievend.
Zwakke eigenschappen
De gever heeft een sterke behoefte aan aandacht en goedkeuring, en overschreidt hierbij soms de grenzen van anderen. Hij wordt soms manipulatief. Doordat de focus naar buiten is gericht, heeft de gever geen goed inzicht in en controle over de eigen gevoelens. Dit maakt hem soms emotioneel en irrationeel in het beoordelen van sociale situaties.
Omgang
De gever is erg goed in de omgang met anderen. Hij hecht veel belang aan dienstbaarheid en goedkeuring, en zet zich dan ook sociaal strategisch in om dit te verkrijgen. In meer diepgaande contacten kan dit leiden tot een verstikkende aandacht en ongebalanceerde relaties.
Eigenschappen Budgetcoach
- Empathie
- Diplomatiek
- Zorgzaamheid
- Behulpzaamheid
- Vriendelijkheid
Wat zijn de baankansen voor een Budgetcoach?
Er is voldoende arbeidsmarktperspectief voor de Budgetcoach. Als het economisch minder gaat, moeten mensen beter met hun geld om gaan en kunnen zij hierbij hulp krijgen van de Budgetcoach. De Budgetcoach kan doorgroeien door een eigen bedrijf te starten of meer verantwoordelijkheid te krijgen.
De actuele kans op werk voor een Budgetcoach
Het beroep Budgetcoach is onderdeel van de beroepsfamilie Budgetconsulenten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Budgetconsulenten is in de huidige periode gemiddeld
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Budgetcoach
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Budgetcoach
Het beroep Budgetcoach is onderdeel van de beroepsfamilie Budgetconsulenten.
Verwante beroepen Budgetcoach
Mogelijke specialisaties voor een Budgetcoach
Doorgroei beroepen voor een Budgetcoach
Teamleider uitkeringen (sociale verzekeringen)
onderzoeksambtenaar sociale voorzieningen
informateur onderzoek sociale voorzieningen
bijstandsmaatschappelijk werker
Manager / teamleider werk en inkomen
districtmanager werk en inkomen
vestigingsmanager werk en inkomen
vestigingsmanager arbeidsbureau
senior adviseur werk en inkomen
senior consulent arbeidsvoorziening
jeugdconsulent arbeidsbemiddeling
consulent bijzondere arbeidsbemiddeling
bewindvoerder wet schuldsanering natuurlijke personen (wsnp)
bewindvoerder beschermingsbewind
Consulent complementaire sociale voorzieningen
adviseur wet voorzieningen gehandicapten (wvg)
consulent wet voorzieningen gehandicapten (wvg)
indicatieadviseur gezondheidszorg
Opsporingsambtenaar sociale voorzieningen (binnendienst)
leidinggevend opsporingsambtenaar sociale voorzieningen (excl. buitendienst)
Controleur buitendienst sociale verzekeringen
controleur werkloosheidswet (ww)
rayonvertegenwoordiger bedrijfsvereniging
lekencontroleur (sociale verzekeringen)
Claimbeoordelaar (sociale verzekeringen)
procesbegeleider uitkeringsinstantie (sociale verzekeringen)
Waar werkt een Budgetcoach?
De Budgetcoach is werkzaam in loondienst, als zelfstandig ondernemer of als vrijwilliger. De Budgetcoach kan voor een bureau werken wat gespecialiseerd is in schuldhulpverlening en budgetcoaches biedt of op zelfstandige basis werken. De Budgetcoach kan in zowel de profit als in de non profit sector werkzaam zijn.
Met wie werkt een Budgetcoach samen?
De Budgetcoach heeft veel contact met de mensen die het financieel moeilijk hebben. De Budgetcoach is hun steun en toeverlaat en helpt hen om de financiële situatie te verbeteren. De Budgetcoach kan hiervoor contact hebben met de schuldhulpverlening. Als de Budgetcoach in loondienst werkt, heeft de Budgetcoach ook een leidinggevende en collega’s.
Beroepsvereniging Budgetcoach
De NVVBC (Nederlandse Vereniging van Budgetcoaches) is in 2012 opgericht vanuit de behoefte om met elkaar ervaringen en kennis te delen, en gezamenlijk op te trekken om de positie van het beroep te versterken.
Missie:
Budgetcoaching is een maatschappelijk essentieel en volwaardig beroep dat veel opleiding, ervaring en inzicht vereist. Hiervoor mag een marktconforme vergoeding betaald worden. De markt voor budgetcoaching is erg versnipperd en de kwaliteit in de uitvoering is nogal divers. Een gespecialiseerde beroepsvereniging is noodzakelijk om de belangen van de budgetcoaches en hun doelgroepen te behartigen. De NVVBC voorziet daarin, liefst in goede samenwerking met andere beroepsbeoefenaars. Daar wordt nu ook al vorm aan gegeven door een overleg waarin wij participeren.
Visie:
De NVVBC wil de positie en de beschikbaarheid van budgetcoaches en de uitvoering van budgetcoaching in Nederland vooruit brengen, middels:
- bekendmaking, profilering, onderscheiding en positionering van het beroep in de markt
- verdieping en verbreding van de competenties (kennis, vaardigheden, houding en ervaringen) van budgetcoaches, krachten bundelen
- kwaliteitsverbetering en -toetsing in de uitvoering van het beroep, waardoor er kwalitatief goede budgetcoaches zijn
- contact leggen en relaties onderhouden met de overheid, maatschappelijke organisaties en de markt
Alles over het beroep Budgetcoach in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2435 tot €4109