Interim manager: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Interim manager: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Interim manager? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Interim manager wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Interim manager, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Interim manager
Vacatures Interim manager
Vacatures laden...
Wat is een Interim manager?
Een interim manager is een manager die zijn functie slechts voor een beperkte tijd bekleedt. Er zijn veel verschillende redenen waarom een bedrijf een interim manager kan aanstellen, maar in alle gevallen krijgt de betreffende persoon de leiding over een afdeling of over een heel bedrijf (dit laatste gebeurt echter vaker bij kleinere bedrijven dan bij grote bedrijven).
Een interim manager kan bijvoorbeeld van buitenaf aangetrokken worden omdat er nog geen geschikte kandidaat voor een vaste aanstelling is gevonden, omdat de eigenlijke manager langdurig ziek of met zwangerschapsverlof is, omdat het bedrijf een reorganisatie doorvoert, omdat er tijdelijk meer werk is dan het personeel aankan, omdat er onenigheid is geweest tussen de vertrokken manager en zijn meerderen, of omdat deze wanbeleid heeft gevoerd. Kortom: er zijn allerlei mogelijk redenen om een interim manager aan te trekken, van buiten of van binnen de organisatie. Meestal hebben deze echter te maken met een overgangs-, nood-, of veranderingssituatie. Hierom moeten interim managers altijd uiterst deskundig zijn. Ze moeten binnen korte tijd inzicht kunnen krijgen in het bedrijf waar ze voor werken en krijgen vaak zware taken voor de kiezen.
Omdat veel posities voor interim managers dus een zekere professionaliteit en deskundigheid vereisen hebben veel mensen het tot hun werk gemaakt om zich als interim manager te verhuren, en zodoende dus een aantal maanden of mogelijk jaren bij het ene bedrijf in dienst zijn en dan weer bij het andere. Er zijn zelfs (kleine) bedrijven die interim managers als het ware “verhuren”.
Past het beroep Interim manager bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Interim manager per niveau
Vacatures Interim manager per stad
Vacatures Interim manager Alkmaar
Vacatures Interim manager Almelo
Vacatures Interim manager Almere
Vacatures Interim manager Alphen aan den Rijn
Vacatures Interim manager Amersfoort
Vacatures Interim manager Amstelveen
Vacatures Interim manager Amsterdam
Vacatures Interim manager Apeldoorn
Vacatures Interim manager Arnhem
Vacatures Interim manager Assen
Vacatures Interim manager Bergen op Zoom
Vacatures Interim manager Breda
Vacatures Interim manager Capelle aan den IJssel
Vacatures Interim manager Delft
Vacatures Interim manager Den Bosch
Vacatures Interim manager Den Haag
Vacatures Interim manager Den Helder
Vacatures Interim manager Deventer
Vacatures Interim manager Doetinchem
Vacatures Interim manager Dordrecht
Vacatures Interim manager Eindhoven
Vacatures Interim manager Emmen
Vacatures Interim manager Enschede
Vacatures Interim manager Gouda
Vacatures Interim manager Groningen
Vacatures Interim manager Haarlem
Vacatures Interim manager Haarlemmermeer
Vacatures Interim manager Heerlen
Vacatures Interim manager Helmond
Vacatures Interim manager Hengelo
Vacatures Interim manager Hilversum
Vacatures Interim manager Hoogeveen
Vacatures Interim manager Hoorn
Vacatures Interim manager Katwijk
Vacatures Interim manager Leeuwarden
Vacatures Interim manager Leiden
Vacatures Interim manager Lelystad
Vacatures Interim manager Maastricht
Vacatures Interim manager Middelburg
Vacatures Interim manager Nieuwegein
Vacatures Interim manager Nijmegen
Vacatures Interim manager Purmerend
Vacatures Interim manager Roermond
Vacatures Interim manager Roosendaal
Vacatures Interim manager Rotterdam
Vacatures Interim manager Schiedam
Vacatures Interim manager Spijkenisse
Vacatures Interim manager Terneuzen
Vacatures Interim manager Tilburg
Vacatures Interim manager Utrecht
Vacatures Interim manager Veenendaal
Vacatures Interim manager Venlo
Vacatures Interim manager Vlaardingen
Vacatures Interim manager Westland
Vacatures Interim manager Zaanstad
Vacatures Interim manager Zeist
Salarisschaal Interim manager
Wat verdient een Interim manager?
Omdat interim managers meestal een zwaar takenpakket hebben, en zij een bedrijf meestal “uit de nood helpen”, is hun uurloon ook een stuk hoger dan dat van de vaste manager. Het is tevens zo dat interim managers al een flink aantal jaren ervaring hebben, wat ook meespeelt in hun salaris. Zodoende zit het maandloon van de interim manager niet onder de 4000, kan het makkelijk oplopen tot in de 5000, en is er verder amper een limiet aan wat hij of zij kan verdienen. Iemand die in een crisissituatie hoogop in een bank wordt aangesteld kan zomaar denken aan het dubbele van die bedragen. De meeste interim managers werken vanuit hun eigen bedrijf, en bepalen hun eigen salaris. Natuurlijk volgt hier altijd een onderhandeling met de werkgever op.
Meer weten over het salaris Interim manager
Hoe word je een Interim manager?
Interim manager wordt je met expertise, deskundigheid. Hoe je die opdoet is slechts in sommige situaties relevant. De meeste interim managers beschikken over een hbo- of wo-diploma, maar in principe is dit geen noodzakelijke voorwaarde. Ook is er geen vooraf bepaalde studierichting: wil je jezelf als interim manager verhuren aan financiële (afdelingen van) bedrijven is het logisch om een opleiding (bedrijfs)economie te gaan doen, maar voor hetzelfde geld wil je aan de slag in het onderwijs en haal je een diploma onderwijskunde. Expertise is van groot belang voor een interim manager.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Interim manager
Er zijn geen opleidingen Interim manager aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Interim manager in werkt
Bekijk alle opleidingen AlgemeenOmscholen tot Interim manager
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Interim manager. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Interim manager
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Interim manager
Als je Interim manager wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Interim manager zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Interim manager
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Interim manager
Een Interim manager heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit
Omschrijving
Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.
Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.
Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.
Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf
Omschrijving
Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.
Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.
Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.
Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren
Omschrijving
Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.
Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.
Steekwoorden competentie Flexibiliteit:
aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering
Omschrijving
Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.
Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.
Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.
Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht
Omschrijving
Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.
Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen.
Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.
Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken
Omschrijving
Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.
Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.
Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.
Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen
Omschrijving
Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.
Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.
Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt.
Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit
Omschrijving
Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.
Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.
Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.
Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie
Omschrijving
Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.
Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.
Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten
Omschrijving
Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.
Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.
Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen.
Vaardigheden Interim manager
- Inlevingsvermogen
- Prioriteiten stellen
- Omgaan met veranderingen
- Flexibiliteit
- Beslissingen nemen
- Afwegen
- Aanpassingsvermogen
- Lichtvoetigheid
- Analytisch vermogen
- Logisch redeneren
- Voorbereiden
- Gestructureerd werken
- Integriteit
- Zelfbeheersing
- Bemiddelingskracht
- Luisteren
- Analyseren
- Verbanden leggen
- Zelfontwikkeling
- Concentratievermogen
- Resultaatgerichtheid
- Besluitvaardigheid
- Delegeren
- Motiveren
- Luistervaardigheid
- Kansen zien
- Contacten leggen
Wat voor persoonlijkheid heeft een Interim manager nodig?
De interim manager past in de eerste plaats het persoonstype Baas. Hij kan snel beslissingen maken (direct), kan onafhankelijk werken en is zelfverzekerd. Delegeren hoort bij zijn dagelijkse takenpakket. Daarnaast is hij kritisch en bereid om offers te geven. Omdat de interim manager vaak in een cruciale situatie wordt ingehuurd is het vaak van groot belang dat hij of zij in de eerste plaats doelgericht werkt (persoonstype Succesvolle werker). Dit heeft zijn voordelen, vooral voor de efficiëntie op de korte termijn, maar kan betekenen dat er te snel en roekeloos keuzes worden gemaakt, wat nadeling kan uitwerken op de lange termijn.
Wat voor persoonlijkheidstype is de baas? De baas heeft een zeer karakteristieke persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De baas heeft een sterke uitstraling en een natuurlijk overmacht. Hij kan goed leidinggeven, is zelfstandig en kan goed tegen kritiek. Verder is de baas loyaal aan de mensen onder zich en is hij erg resultaatgericht. Hij deinst niet terug voor een uitdaging.
Zwakke eigenschappen
De baas kan te direct zijn tegenover werknemers, en zich snel kritisch of woedend opstellen zonder zelf de impact van diens acties door te hebben. Verder heeft de baas geen tollerantie voor zwakheid, vooral van zichzelf, en vaak ook geen geduld. Alles moet op zijn manier.
Omgang
De baas is charismatisch en indrukwekkend als gesprekspartner, maar ook erg direct en kritisch. Doordat de baas de eigen interesses als absoluut bestempelt, zorgt de baas soms ook onbedoeld voor veel conflict en paniek onder de werknemers.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Eigenschappen Interim manager
- Zelfverzekerdheid
- Overwicht
- Gedrevenheid
- Enthousiasme
- Ondernemendheid
Wat zijn de baankansen voor een Interim manager?
Met de flexibilisering van de arbeidsmarkt is het arbeidsmarktperspectief voor interim managers de laatste jaren verbeterd. De verwachting is dat dit de komende jaren zal toenemen gezien deze trend. Interim manager is natuurlijk eigenlijk geen beroep dat heel veel mensen kunnen uitoefenen. Je hebt namelijk aardig wat ervaring nodig omdat je snel binnen een organisatie op gang moet komen. Hier vind je een overzicht van interim managers en professionals
Doorgroeimogelijkheden zijn er binnen de expertise of de stap maken naar een eigen bedrijf starten. Een interim manager zou op een gegeven moment kunnen solliciteren voor een vaste managementfunctie, maar daar zal de interim manager dan wel inkomsten en afwisseling op inleveren.
Waar werkt een Interim manager?
Interim managers verhuren zich meestal vanuit een klein of eigen bedrijf (als zzp’er), en kunnen van daaruit werken voor praktisch iedere organisatie met een management. Scholen, banken, verzekeringen, logistieke bedrijven, fabrieken, winkelketens, enzovoorts.
Met wie werkt een Interim manager samen?
Het netwerk van de interim manager verschilt per situatie. Over het algemeen heeft een interim manager een groot netwerk. De interim manager werkt iedere keer weer ergens anders, dus komt zo iedere keer weer in een ander netwerk. Door deze verscheidenheid aan werkplekken is het voor hem of haar mogelijk om een netwerk op te bouwen met contacten in vele bedrijven en instellingen in de samenleving, die hem of haar vervolgens weer van pas kunnen komen bij het in de wacht slepen van nieuwe klussen.
Verwante beroepen Interim manager:
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO WO Postdoc MBA
Baankans: Onbekend
Baankans
Opleiding: Geen Cursus / Bijscholing MBO HBO WO Postdoc MBA
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: HBO WO MBA
Baankans: Zeer goed
Baankans
Alles over het beroep Interim manager in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €4000 tot €12000