Hoe word je Politicus?
Met de Tweede Kamerverkiezing 2017 in aantocht zijn vele Nederlanders druk met te bedenken hoe zij hun invloed op de politiek kunnen hebben. Stemmen is een voor de hand liggende optie, maar wellicht kan je meer bereiken wanneer je zelf de politiek in gaat. Met het Nederlandse partijenstelsel is dit een stuk makkelijker te doen dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Daarom vonden wij van nationaleberoepengids.nl het een goed idee om eens naar de carrières van politici te kijken, zodat we je wellicht kunnen inspireren jouw politieke aspiraties werkelijkheid te laten worden.
Om een breed aanbod te laten zien hebben we gekozen om een aantal politieke voormannen en -vrouwen te laten zien, maar helaas hebben we niet de ruimte om iedereen te bespreken. Allereerst de twee mannen die waarschijnlijk om de trofee strijden Mark Rutte, Geert Wilders. Verder kijken we naar de strijd in het midden Alexander Pechtold, Jesse Klaver en Emile Roemer. Tot slot kijken we ook naar de vrouwelijke Dappere Davids van het politiek speelveld, Marianne Thieme en Ancilla van de Leest.
Geert Wilders
Laten we beginnen met de meest besproken politicus van Nederland, Geert Wilders. Die lijst voert hij in ieder geval al jaren aan, wellicht ook een belangrijke reden voor zijn grote stijging van het afgelopen jaar. Geert Wilders begon op de Mavo en haalde later zijn Havo diploma. Daarna deed hij de opleiding sociale Verzekeringen. In Nederland heeft Geert Wilders altijd voor de overheid gewerkt. In 1984 begon hij als medewerker Ziekenfondsraad, na twee jaar naar bij de Sociale verzekeringsraad. Nadat hij een aantal deelcertificaten rechtsgeleerdheid haalde begon Wilders in 1990 als Beleidsmedewerker voor de Tweede Kamerfractie van de VVD. Blijkbaar kan een rol als beleidsmedewerker een opstap bieden naar een politieke rol, want in 1997 begon hij in de Utrechtse gemeenteraad. Van hieruit stroomde hij binnen een jaar door naar de tweede kamerfractie van de VVD. In 2004 brak Wilders met de VVD en startte de eenmansfractie Groep Wilders op, die later zou veranderen naar de naam PVV. Met de PVV is Geert Wilders de afgelopen jaren zeer populair geworden, omdat hij volgens velen de taal van het volk spreek en de problemen benoemt. Kiezers winnen is zeker zijn sterkste kant, op dat punt is hij zeker de meest succesvolle politicus van Nederland. Aangezien de PVV tot nu toe alleen als gedoogpartner heeft opgetreden is niet feitelijk te beoordelen wat de bestuurlijke kwaliteiten van Geert Wilders zijn. Geert Wilders heeft naast zijn sterke beïnvloedings kwaliteiten ook een torenhoge ambitie en doorzettingsvermogen.
Mark Rutte
Onze huidige Minister President was al vroeg betrokken bij de politiek, tijdens zijn studie Geschiedenis was hij van 1988 tot 1991 voorzitter van de JOVD, de jongerentak van de VVD. Misschien verklaart zijn politieke inzet waarom Mark Rutte maarliefst 8 jaar over zijn studie heeft gedaan. Voor deze studie ronde hij het Gymnasium af. Na zijn studie begint Mark Rutte bij Unilver waar hij verantwoordelijk was voor het opleiden van medewerkers. Daarnaast begeleidde hij ook enkele reorganisaties. Nadat hij binnen Unilever overstapt naar een ander dochterbedrijf blijft Rutte zich met personeelszaken bezighouden, zijn laatste functie binnen het bedrijfsleven was directeur Human Resources. Niet alleen tijdens zijn studie, maar ook tijdens zijn werk is Mark Rutte actief voor de VVD, van ‘93 tot ‘97 was hij lid van het hoofdbestuur. Deze politieke activiteiten hebben hem geen windeieren gelegd, want wanneer hij in 2002 overstap naar de politiek, is dit gelijk in de rol van staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij stapte in 2004 over van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Uiteindelijk schopt Mark Rutte het in 2006 tot fractievoorzitter waardoor hij 2010 Minister President wordt. Ook heeft hij vanaf 2008 een “bijbaantje”, als gastdocent geeft hij eenmaal per week les in maatschappijleer. Mark Rutte heeft veel van zijn succes te danken aan zijn grote inzet naast zijn werk of studie.
Alexander Pechtold
Ook deze politicus is een langstudeerder, officieel deed Alexander Pechtold maarliefst 11 jaar over zijn studie kunstgeschiedenis en archeologie. Deze cijfers kloppen niet helemaal, want het eerste jaar van zijn deze periode studeerde hij rechten. Daarnaast nam hij ook een pauze van 3,5 jaar toen hij fulltime bij veilinghuis Van Stockum in Den Haag werkte. Naast zijn bul heeft hij ook een diploma veilinghouder. Alexander Pechtold werd in 1989 lid van D66. In 1994 werd hij raadslid te Leiden en in 1996 groeide hij door tot wethouder Milieu. Als wethouder heeft hij meerdere portefeuilles gehad, op deze manier hij een brede ervaring opgedaan. In 2002 werd Pechtold landelijk partijvoorzitter en in 2003 burgemeester van Wageningen. In 2005 werd Alexander Pechtold minister voor Bestuurlijke Vernieuwing, in 2006 werd hij lijsttrekker en fractievoorzitter voor D66. Alexander Pechtold wordt vooral geroemd om zijn debat-kwaliteiten. Zijn politieke succes heeft hij vooral hier aan te danken, want hij groeide door tot ongekroond woordvoerder van de parlementaire oppositie. Hij werd uitgeroepen tot "Beste Debater van de Algemene Politieke Beschouwingen 2009". Op dit pad verder gaande zou het kunnen gebeuren dat D66 onder zijn leiding bij de Tweede Kamerverkiezing 2017 de 3e partij van Nederland wordt.
Jesse Klaver
Deze politicus is de jongste van het rijtje. Net als Wilders zou je Jesse Klaver jongen van de straat kunnen noemen, want hij startte op het VMBO. Daarna deed hij de HBO studie Maatschappelijk ondernemen en één jaar het schakelprogramma Europese Politiek. Hij rondde zijn studie politicologie niet af. Ook Jesse Klaver was al vroeg bij de politiek betrokken. Tijdens zijn studietijd was hij van 2006 tot 2009 lid van de jongerenorganisatie van GroenLinks, waar hij doorgroeide tot voorzitter.
In 2009 werd Jesse Klaver voorzitter van CNV jongeren en een paar maanden later werd hij lid van de SER, het jongste lid tot dan toe. In 2010 kwam Jesse Klaver al in de tweede kamer, waar hij voor GroenLinks woordvoerder sociale zaken en werkgelegenheid, onderwijs en sport werd. Binnen zijn partij groeide Klaver door van campagneleider in 2012, tot uiteindelijk lijsttrekker in 2017. Jesse Klaver is lid van vele politieke commissies, zoals BZ, EZ, Financiën, OC&W en nog een aantal anderen zoals commissie voor de werkwijze. Jesse Klaver heeft zijn politieke flits carrière waarschijnlijk te danken aan zijn houding en overtuiging. Hij gelooft dat alles mogelijk is te maken wanneer men de angst om te falen loslaat, daarnaast ook de “growth-mindset”. Kijkend naar zijn eigen groeipad en de groei die hij zijn partij heeft kunnen realiseren, heeft dit hem zeker geen windeieren opgeleverd.
Emile Roemer
Dit is de volgende Brabantse politicus in de rij. Emile Roemer is ook zeker een man van het volk te noemen, hij begon op de Mavo, stroomde door naar de Havo en deed daarna de Pabo. Daarna werkt Emile Roemer 16 jaar in het onderwijs op verschillende basisscholen. Naast zijn werk in het onderwijs was ook Roemer vroeg betrokken bij de politiek. Hij werd in 1980 lid van de SP en werd voor 27 jaar voorzitter van de afdeling Boxmeer. In 2002 verliet Emile Roemer zijn onderwijscarrière om wethouder financiën te worden. In 2007 groeide Roemer door tot Tweede Kamerlid en werd hij woordvoerder Verkeer en Waterstaat. In 2010 werd Emile Roemer fractievoorzitter van de SP, iets later werd hij lijsttrekker. Emile Roemer lijkt zijn politiek carriere te danken te hebben aan zijn doorzettingsvermogen, zijn aimabele persoonlijkheid en betrouwbaarheid. Verder schijnt hij dossiers snel te kennen en hij houdt van aanpakken.
Marianne Thieme
De eerste vrouw in de rij is Marianne Thieme, tevens de eerste politicus in de rij met een Linkedin profiel. Na het middelbaar onderwijs studeerde Marianne Thieme eerst een jaar in Parijs, daarna aan de Erasmus Universiteit. Daar studeerde ze Nederlands recht met de specialisatie bestuursrecht. Thieme was niet zoals de hierbovenstaande politici vroeg betrokken bij de politiek. Ze was wel degelijk erg actief, eerst bij de Vrouwelijke Studentenvereniging. Vanaf jongsaf aan was Marianne Thieme echt betrokken bij het welzijn van dieren. Ze begon in 2001 als politiek adviseur bij de Bont voor Dieren en werd in 2004 Directeur van stichting Wakker Dier. Vanaf haar werk bij de Bont voor Dieren begonnen Thieme’s politieke aspiraties vorm te krijgen, vanuit haar overtuiging dat dierenrechten alleen via de politiek bereikt konden worden. In 2002 was ze medeoprichter van de Partij voor de Dieren. In 2003 werd ze lijsttrekker, maar daar behaalde de PvdD net geen zetel. In 2006 lukte het wel om de kamer in te komen, met 2 zetels. In de periode dat de PvdD een aanwezigheid in de kamer heeft, is het Marianne Thieme gelukt om meer aandacht te krijgen voor milieu en dierenrechten. Hoewel de kans klein is om met haar partij regeringspartner te worden, drukt zij wel degelijk een stempel op de hedendaagse politiek. Haar succes lijkt ze te danken aan haar vastberadenheid, doorzettingsvermogen en de combinatie tussen idealisme en zakelijkheid.
Ancilla van de Leest
De tweede dame in de rij is ook een echte activiste. Waar Marianne Thieme strijd voor de rechten van de dieren heeft Ancilla van de Leest een ander doel: Burgerrechten en privacy. Zij is voorvrouw van de PiratenPartij en ze heeft misschien wel de meest opzienbarende carrière voor een Nederlandse politicus. Op haar 18e verliet ze het gymnasium om een carrière als fotomodel te beginnen. Haar debuut reportage was in de Playboy. Daarna volgde vele nationale en internationale bladen. Vanaf 2007 was ze voor het eerst te zien op TV, ze deed een opleiding acteren en was ook te zien in vele reclames. Als activiste zette zij zich ook eerder in voor dierenrechten. In 2012 werd zij actief voor stichting Bits of Freedom. Ze schrijft al jaren opinieartikelen over privacy voor o.a. joop.nl en het FD. Ze begon haar politieke carrière bij de Piratenpartij in de gemeentelijke politiek van Amsterdam, waar zij zich inzette tegen o.a. excessieve datacollectie. Ze deed een opleiding Data Protection Officer aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Vandaag de dag is Ancilla van de Leest werkzaam als privacy adviseur bij Brunel. Vanaf 2016 is zij lijsttrekker van de PP voor de Tweede Kamerverkiezingen, waar ze kans maken om 1 zetel te bemachtigen. Wie weet lukt het Ancilla van de Leest om ook meer aandacht voor de privacyrechten voor de burger te krijgen. Daarnaast is de PiratenPartij een van de weinige politieke partijen die al een redelijke tijd oog heeft voor de uitdaging van de robotisering van beroepen.
Er zijn dus vele wegen naar de Tweede Kamer. Van langstudeerders, tot mensen van het volk. Van vroeg politiek actief tot idealistisch actief. Een op jonge leeftijd afgeronde studie is geen noodzakelijk vereiste. Doorzettingsvermogen, maatschappelijk inzicht en communicatieve vaardigheden zijn dat wel. De overeenkomst die alle politici hebben is de overtuiging in hun doel en de ambitie om deze waar te maken. Dus mocht jij ook jouw maatschappelijke idealen willen verwezenlijken, kijk dan naar de bovenstaande voorbeelden en laat je inspireren.