Beroepskeuzetest
Ontdek welke beroepen bij jouw interesses en vaardigheden passen en doe de gratis beroepskeuzetest van de Nationale Beroepengids.
Alle beroepen (meer dan 2500!) die op deze website staan, zijn gekoppeld aan de test. Bij iedere beroepskeuzetest is het belangrijk dat je niet te lang nadenkt over het antwoord, dat geeft meestal het beste resultaat.
Heb je al wat meer werkervaring? Dan kan je ook onze baansuggestietest doen. Deze toont jou actuele vacatures die bij jouw competenties en persoonlijkheid passen!
Doe de reguliere Beroepskeuzetest
Er komen vier thema’s aan bod: ‘interesse’ (wat vind je interessant?), ‘ervaring’ (wat heb je al gedaan qua werk?), ‘poen’ (hoe zou je je geld willen verdienen?) en ‘aanleg’ (hoe beoordeel jij jezelf?).
Je krijgt steeds een stelling te zien. Je kiest of deze stelling je aanspreekt of juist niet. Bij de laatste stellingen geef je aan in welke mate ze op jou van toepassing zijn. Als je klaar bent met de beroepskeuzetest, verschijnt een lijst met suggesties. Het zijn beroepen waarvoor diverse opleidingsniveaus gelden.
Ook komen de beroepen uit allerlei interessegebieden. Hieronder staan de eigenschappen waarop de beroepen zijn geselecteerd. Je kunt eventueel zelf andere eigenschappen aanvinken of juist uitvinken, zodat er andere beroepen worden getoond.
Korte Beroepentest
In de korte versie van onze beroepkeuzetest wordt ongeveer een kwart van alle vragen gesteld. Deze test geeft je een globaal beeld welke beroepen bij jouw interesses passen. Het kost je ongeveer 3 tot 5 minuten om deze beroepentest in te vullen.
Middellange Beroepentest
De middelange versie van onze beroepskeuzetest toont ongeveer de helft van alle vragen. Dit geeft al een redelijke indicatie welke beroepen voor jou interessant zijn. Het kost je ongeveer 5 tot 8 minuten om deze beroepentest in te vullen.
Lange Beroepentest
In de lange versie van onze beroepskeuzetest vind je alle vragen. Deze geeft dus het beste beeld van welke beroepen er bij jouw passen. Het duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten om deze beroepentest in te vullen.
Doe de beroepskeuzetest!
Resultaat van de beroepskeuzetest
Het kan zijn dat je in de resultaten van een beroepentest een aantal beroepen tegenkomt die je zullen verrassen of op het eerste oog vreemd lijken... bijvoorbeeld Papparazzo, Hondenuitlaatservicehouder. Het gaat er hierbij om dat er elementen in dit beroep zijn die jou aanspreken of op jouw interesses aansluiten. De middellange en uitgebreidde beroepskeuzetesten geven je ook een goed beeld van jouw eigenschappen die passen bij de antwoorden die je hebt gegeven.
Tests
Softwaretests, taaltests, IQ-tests, producttests, geheugentests… Tests bestaan er in allerlei soorten en maten. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen: ze onderzoeken of en in hoeverre iets of iemand ergens geschikt voor is. Kunnen de gebruikers met het nieuwe softwaresysteem medewerkers gemakkelijker inplannen? Bevat de software geen fouten? En hoe goed beheerst een inburgeraar de Nederlandse taal? Kan hij de taal goed genoeg gebruiken om te kunnen naturaliseren? En wat is het IQ en wat zijn de vaardigheden van mijn sollicitanten? Wie past het beste bij mijn organisatie? Allemaal vragen die tests helpen beantwoorden. Op basis van de resultaten van de tests kunnen beslissingen worden genomen. Er moet een kleine bug in de software gerepareerd worden, de inburgeraar krijgt een paspoort, Johan de Jong wordt de nieuwe medewerker.
Veel gestelde vragen
Er zijn altijd veel vragen over het doen van beroepskeuzetesten. Hieronder vind je de belangrijkste:
Is jullie beroepskeuzetest gratis?
Ja, onze beroepskeuzetest is helemaal gratis. Je hoeft ook niet verplicht een emailadres in te voeren om hem te kunnen doen. Er zijn online ook betaalde beroepskeuzetesten te vinden, maar om een goed beeld te krijgen is onze gratis beroepentest meer dan goed.
Heb je al wat meer werkervaring, of wil je misschien gelijk actuele vacatures zien? Daarvoor hebben we ook een andere gratis tool, dat is baansuggestie.
Je doorloopt drie stappen waarin je het antwoord geeft op de vragen "Wie ben ik?", "Wat kan ik?" en "Wat wil ik?". Je krijgt daarna bestaande vacatures te zien die matchen met jouw profiel.
Waarom zou ik een beroepskeuzetests doen?
Een beroepskeuzetest geeft jou antwoord op allerlei loopbaanvraagstukken. Een beroepentest is dus ook erg populair bij bij recruiters, coaches en werkzoekenden. Meestal vraagt een beroepskeuzetest naar persoonlijke eigenschappen, vaardigheden, het opleidingsniveau en interessegebieden. Op basis hiervan kan de recruiter, re-integratiecoach of psycholoog een geschikte baan voor zijn cliënt (helpen) vinden. Een beroepskeuzetest is dus heel handig bij werving, selectie en re-integratie.
Ook is de test nuttig als zelftest. Een werkzoekende of aspirant-student doet ideeën op voor beroepen of sectoren die bij hem of haar passen en eventueel welke studie hij hiervoor moet volgen.
Wanneer moet ik een beroepskeuzetest doen?
Een beroepskeuzetest kan je het beste doen wanneer je hulp nodig hebt bij het kiezen van jouw opleiding of studierichting. Het is ook heel relevant wanneer je op zoek bent naar nieuw werk, wanneer je wilt reïntegreren of niet weet wat voor werk je zou willen doen.
Welke beroepkeuzetest is geschikt voor mij?
Wij hebben onze beroepentest in 3 lengtes. Een korte variant, een mediumlange en een uitgebreide beroepskeuzetest. De korte test is geschikt als je even inspiratie nodig hebt. De mediumlange test wanneer je serieus met je beroepskeuze bezig bent. En de lange variant is geschikt wanneer je veel hulp nodig hebt bij het maken van je keuze.
Welke stap neem ik nadat ik de beroepskeuzetest heb gedaan?
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van jouw situatie. Ben je nog niet aan het werk? Gebruik dan het resultaat van de beroepskeuzetest voor jouw studiekeuze.
Heb je al een aantal jaren werkervaring en geeft de beroepskeuzetest jou het advies voor een beroep in de andere richting? Kijk dan hoe je je kunt omscholen.
Ik weet niet wat ik wil worden, wat moet ik doen?
Daarvoor hebben we dus onze beroepskeuzetest gemaakt. Zodat jij via het beantwoorden van eenvoudige vragen een aantal passende beroepsuggesties krijgt.
Als je niet weet wat je wilt worden zijn er veel verschillende dingen die je kan doen. Onze beroepskeuzetest is een heel belangrijke en goede tool daarvoor. Maar we hebben meer mogelijkheden, die vind je in dit artikel "Welk beroep past bij mij?"