Onderhandelingen arbeidscontract

Een paar dagen na het tweede sollicitatiegesprek krijg je het verlossende telefoontje; je bent aangenomen! Nu is het zaak te onderhandelen over je contract.

Arbeidscontract

In een arbeidscontract leg je afspraken vast tussen jou en de werkgever. Er staan gegevens in van beide partijen, maar ook zaken als de datum van indiensttreding, het aantal te werken uren per week, de functieomschrijving, het te ontvangen maandsalaris, het aantal vakantiedagen, de duur van de opzegtermijn en de pensioenregeling.

Primaire arbeidsvoorwaarden

In het contract worden onder meer afspraken gemaakt over de primaire arbeidsvoorwaarden.
Hiermee wordt het salaris bedoeld dat je elke maand ontvangt. Ook de wettelijk verplichte vakantietoeslag van minimaal acht procent hoort hier bij.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Ook maken jij en je werkgever afspraken over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit zijn alle andere zaken die niet met loon te maken hebben en voor iedereen verschillend zijn. Denk bijvoorbeeld aan een reiskostenvergoeding, een collectieve zorgverzekering, een auto, laptop en telefoon van de zaak, een pensioensregeling, een onregelmatigheidstoeslag, opleidingsmogelijkheden, bedrijfskleding en een sportschoolabonnement. Ook het kunnen kopen van bedrijfsartikelen tegen een aantrekkelijke prijs hoort bij deze voorwaarden.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn steeds belangrijker bij onderhandelingen over het contract. In Westerse landen waren primaire arbeidsvoorwaarden altijd belangrijker, in ontwikkelingslanden juist de secundaire. Tegenwoordig wordt er ook hier steviger onderhandeld over de voorwaarden die niet over loon gaan.

Maak goede afspraken

De afspraken die je maakt zullen minstens een aantal maanden gelden. Teken je een vast contract, dan gelden ze zelfs voor zolang je bij hetzelfde bedrijf in dezelfde functie werkt. Zorg er dus voor dat je tevreden bent over de afspraken. Ga niet te snel akkoord met een loonvoorstel of middelen die je tot je beschikking krijgt. Bedrijven zetten meestal niet meteen hoog in, dus meestal is er wel wat ruimte om te onderhandelen.

Handige Checks:

  • Bekijk goed in welke salarisschaal jouw beroep valt voordat je de onderhandeling aangaat: bekijk de Salariswijzer
  • Bekijk ook jouw juridische positie en vraag daar eventueel ondersteuning van jouw vakbond 

Zoek een ander beroep