Salaris Check: Is jouw salaris marktconform?

Check of jij een marktconform salaris hebt. Doe de nationaleberoepengids.nl SalarisCheck voor de quickscan of kijk dieper in het Salariskompas, de Salariswijzer of de Loonwijzer. Naast deze salariswijzers kan je kan ook beroepen per salarisschaal bekijken. 

Doe de SalarisCheck

Wil je jouw huidige Salaris verhogen?

Kijk dan of er banen zijn die echt bij jouw competenties en persoonlijkheid passen. Deze vind je via Baansuggestie.

Ga naar Baansuggestie

Wat is een Marktconform Salaris?

Een marktconform salaris betekent dat het salaris overeenkomt met het gemiddelde van anderen die hetzelfde beroep hebben.

Hoe weet jij wat een marktconform Salaris is? Het is belangrijk om te weten of je goed verdient in verhouding tot jouw gelijken. Er zijn vaak grote loonverschillen tussen mannen en vrouwen bij het uitvoeren van dezelfde functie op gelijk verantwoordelijkheidsniveau. Maar je moet ook weten welke redenen tot legitieme verschillen leiden en wat nou exact de hoogte van het marktconforme salaris beïnvloed.

Welke zaken spelen mee in de bepaling van het marktconforme salaris?

Er zijn verschillende zaken die tot salarisverschil leiden. De ene reden is legetiem, de andere reden niet. Twee dezelfde beroepsbeoefenaars kunnen verschillend verdienen, maar toch beiden een markconform salaris verdienen. Wat zijn exact die verschillen? 

1. Regionale Salarisverschillen (legitiem)

Er zijn ook grote salarisverschillen bij gelijke functies op regionaal niveau. Zo ligt het marktconforme salaris van een loodgieter in Amsterdam een stuk hoger dan het marktconforme salaris van een loodgieter in Zundert. Dit heeft ook vooral te maken met de verschillen in de kosten van levensonderhoud. Hier wordt de marktconformiteit van het salaris dus bepaalt door redelijk objectieve zaken. Dit is een belangrijk punt om naar te kijken wanneer je jouw salaris wilt vergelijken.

2. Arbitraire Salarisverschillen (niet legitiem)

De belangrijkste salarisverschillen die je wilt voorkomen zijn die worden bepaald door sekse of door andere zaken zoals goede onderhandeling of strikt persoonlijke voorkeur. Voor deze situaties is het dus belangrijk om te kunnen zien wat het marktconform salaris voor jouw beroep is.

3. Leeftijdsverschillen (meestal legitiem)

Het marktconforme salaris voor dezelfde functie verschil vaak ook per leeftijd. Wanneer je jonger bent heb je minder nodig voor je levensonderhoud dan wanneer je een een gezin met meerdere kinderen moet onderhouden. Daarom worden er vaak salarisverhogingen gegeven op basis van annuiteit. Dit is heel normaal en het betekent niet dat het salaris van een twintiger niet marktconform is wanneer onder het salaris van een veertiger ligt die op papier dezelfde functie heeft.

4. Ervaring en verantwoordelijkheid (legitiem)

Eenzelfde beroepsnaam of functietitel houdt niet altijd in dat het werk ook hetzelfde is. Zo is bijvoorbeeld de salarisschaal voor een accountmanager erg breedt. De ene accountmanager verkoopt eenvoudige producten, de andere accountmanager verkoopt fabrieksinstallaties. Er is dan verschil in de zwaarte van de functie en omzetverantwoordelijkheid. De tweede verdient misschien wel het dubbele dan de eerste en toch hebben beiden ze een martkconform salaris.

SalarisCheck: Wat is een marktconform salaris per beroep?

Check wat je per beroep kunt verdienen met onze SalarisCheck. We hebben per beroep het minimale salaris, het maximale salaris en het gemiddelde salaris in kaart gebracht.

Zo zie je direct wat een marktconform startsalaris is, maar ook wat je kunt verdienen wanneer je al veel ervaring hebt. We tonen de salarisschalen per beroep in één oogopslag en daarnaast vind je meer informatie in de toelichting.

Van welk beroep wil jij het salaris checken?

Zoek hieronder het beroep waarvan je het salaris wilt checken. Wij hebben de salaris informatie van duizenden beroepen

 

 

Marktconform verdienen. Waarom is het netto loon belangrijk?

Iedereen wil natuurlijk voldoende verdienen. Voor de één is dat omdat hij/zij graag een comfortabel leven wilt, voor de ander is veel geld verdienen misschien wel belangrijker omdat hij/zij graag luxe wilt leven of omdat hij/zij een bepaalde status wilt genieten. Voor de ander is het weer op een andere manier belangrijk omdat hij/zij moeite heeft om ieder maand rond te komen. Vooral dan is het belangrijk om te weten wat je netto overhoudt per maand. Wil je dit kunnen berekenen? Gebruik dan de bruto netto caclulator.

Bruto-Netto berekening maken

 

Salaris Benchmark: Is jouw salaris marktconform?

Wil je weten of het salaris dat jij nu verdient wel voldoende is voor jouw werkervaring en opleidingsniveau? Doe dan een persoonlijke salarisbenchmark die kijkt naar jouw persoonlijke situatie. Er zijn online meerdere tools te vinden zoals het SalarisKompas, de SalarisWijzer of de LoonWijzer. Met deze tools vergelijk je jouw salaris op basis van salarisonderzoeken.

 

LoonWijzer

Loonwijzer is de eerste loonvergelijkwebsite van Nederland en onderdeel van de WageIndicator Foundation. Ook op Loonwijzer check je of jouw salaris marktconform is op basis van onderzoek. 

Dit onderzoek wordt door Loonwijzer zelf gedaan en het de SalarisEnquete of LoonEnquete. Deze enquete bestaat uit veel vragen en wordt zelfs internationaal gedaan in 140 landen en vele talen. Vanwege het internationale karakter worden er veel vragen gesteld over waar je woont en waar je naar school gaat. Dit omdat de WageIndicator Foundation ook graag inzicht geeft in loonverschillen tussen verschillende landen. Wil je mee doen aan dit onderzoek? Doe dan mee aan de SalarisEnquete

Jouw salaris vergelijken met Loonwijzer

Als je snel jouw loon wilt vergelijken kan je dat doen met de Looncheck van Loonwijzer. Ook hier wordt jouw salaris vergeleken op basis van de gegevens die je invult. Jouw beroep of functie, aantal jaren werkervaring en je opleidingsniveau. Het stelt een paar extra vragen zoals of je promotie hebt gemaakt of leiding geeft. 

 Doe de Loonwijzer

 

De SalarisWijzer

De SalarisWijzer van Nationale Vacaturebank toont jou of je een marktconform salaris hebt op basis van de gegevens die je invult. Jouw salaris wordt dan vergeleken met het gemiddelde dat iemand van jouw leeftijd, opleidingsniveau, aantal jaren werkervaring verdient voor het beroep dat je uitoefent of de functie die je hebt.

Er wordt gekeken naar het bruto maandsalaris, exclusief vakantiegeld, eindejaarspremie, 13e maand, variabele beloning, bonussen en andere premies en vergoedingen. 

De salaris benchmark van de SalarisWijzer wordt gedaan t.o.v. de resultaten van Het Nationaal Salaris Onderzoek dat DPG media doet in samenwerking met Universiteit Nyenrode. 

Dit onderzoek geeft volgens hen  een objectief en betrouwbaar inzicht in de primaire- en secundaire arbeidsvoorwaarden in Nederland. Door de omvang van het Nationaal Salaris Onderzoek en de wetenschappelijke toetsing door Business Universiteit Nyenrode, zijn de resultaten representatief voor alle functies, branches, regio's en ervaring- en opleidingsniveaus.

Doe de SalarisWijzer 

 

SalarisKompas

Het SalarisKompas van Intermediair stelt dezelfde vragen als de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank. Beide websites horen bij DPG Media dat Het Nationaal Salaris Onderzoek doet in samenwerking met Universiteit Nyenrode. Dus ook hier wordt het salaris vergeleken op basis van onderzoeksdata en jouw gegevens.

In een paar stappen check je of jouw salaris marktconform is.

Naar het SalarisKompas 

 

Wil je andere zaken over het salaris checken?

Wil je weten in welke salarisschalen en beroep valt? Bekijk dan onze beroepen per salarisschaal.

Beroepen per Salarisschaal

Wil je weten wat er netto van jouw bruto loon overblijft? Bereken het met onze bruto-netto calculator.

Bruto Netto Berekening maken

Salaris, Loon of Inkomsten

Wanneer je werkt zijn de verdiensten die je krijgt een belangrijke drijfveer. Veel mensen doen hun werk met plezier, of halen er andersoortige voldoening uit. Maar je doet het vooral om een inkomen te genereren. Er zijn meerdere namen voor deze geldelijke vergoeding. De ene heeft het over zijn loon, de ander noemt het salaris en weer een andere groep noemt het zijn/haar inkomen. Wanneer gebruik je nou wat?

Loon

Loon is een veel gebruikte benaming die in de volksmond voor de lagere inkomens wordt gebruikt. Vooral de arbeiders en of andere ambachtsleiden kregen vroeger iedere week een loonzakje. Dit was een soort envelop waarin het loon messtal wekelijks werd uitbetaald. Dit bedrag is wat men vandaag de dag het nettoloon noemt.

Salaris

Het woord Salaris wordt in de volksmond vaak gebruikt voor de middeninkomens. Dit zijn vaak de mbo/hbo geschoolde werknemers, de klasse die al meerdere generaties op kantoor werkt. Dit zijn ook de beroepen die tijdens het tijdperk van de automatisering een grote invloed merkten. Dat uit zich ook in de bewoording, want deze groep krijgt al jarenlang een salarisstrook waar de berekenig op stond.   

Inkomen

De groep die het vaak niet over loon of salaris heeft, maar over inkomen, is de groep zelfstandigen, ondernemers of de mensen met een topinkomen. Hier zitten de ZZP'ers bij, ondernemers, maar biijvoorbeeld ook praktijk/kantoorhouders, zoals advocaten en tandartsen. Deze groep is niet in loondienst, dus ontvang ook geen loon/salaris.

Een uitzondering binnen deze groep zijn de ondernemers met een B.V. Zij zijn verplicht om zichzelf een maandsalaris te betalen. Zij zijn dus wel in loondienst, alleen bij zichzelf.

Salaris Verhogen?

Doe inspsiratie op en bekijk het overzicht beroepen per salaris. Of kijk hoe je binnen jouw beroep je martkwaarde kunt verhogen door je kennis en competenties te versterken, dit vind je in onze Omschoolwijzer.


Zoek een ander beroep