Assessment
Soms moet je na een aantal sollicitatiegesprekken deelnemen aan een assessment. Door middel van een assessment onderzoekt een werkgever je intelligentie, kennis, persoonlijkheid en capaciteiten. Hij kan zo beter bepalen of jij de geschikte kandidaat bent voor de functie. Het wordt uitgevoerd door een bureau of een gekwalificeerde psycholoog.
Praktijksituatie
Hoe een assessment er uit ziet, hangt af van de functie en werkgever. Een assessment voor een verkoopfunctie is natuurlijk anders dan die voor een managementfunctie. Je speelt een rollenspel of krijgt een taakopdracht. Jij moet dan laten zien hoe jij met die situatie omgaat. De werkgever onderzoekt bijvoorbeeld hoe jij omgaat met een boze klant die belt naar de klantenservice of hoe jij een bepaald product probeert te verkopen. Hij krijgt zo inzicht in je capaciteiten en kennis.
Interview
Vaak wordt je ook nogmaals geïnterviewd, om een nog beter inzicht te krijgen in je kunnen. Ook krijg je soms de kans je handelingen tijdens de praktijksimulatie toe te lichten in een gesprek.
IQ-test en persoonlijkheidstest
Vaak zijn ook een IQ-test en een persoonlijkheidstest onderdeel van een assessment. Bij een IQ-test wordt meestal naast je intelligentieniveau je redeneervermogen getest. Bij een persoonlijkheidstest krijg je stellingen voorgeschoteld. Je moet dan aangeven in hoeverre die stellingen aansluiten bij jouw persoonlijkheid of in hoeverre je het eens bent met bepaalde uitspraken.
Duur en uitslag
Een assessment duurt enkele uren tot enkele dagen. Meestal krijg je binnen een week de uitslag. Die staat in een rapport. Lees deze goed door, voordat je besluit dat de werkgever het mag inzien. Je mag dit namelijk weigeren.
Tips
Een aantal tips kunnen je helpen aan een positieve uitslag van het assessment.
Denk er niet te makkelijk over
Een assessment is echt niet simpel. Al je kwaliteiten worden getest.
Bereid je voor
Bedenk wat je kunt verwachten en hoe je het aan gaat pakken. Vraag naar ervaringen van anderen die een assessment hebben gedaan. Oefen IQ-testen, praktijktesten en interviewantwoorden.
Neem initiatief
Wees actief en niet te terughoudend. Laat zien dat je daadkrachtig bent en niet twijfelt.
Zorg dat je uitgerust bent
Dan kun je helder nadenken en maak je geen onnodige fouten.