Voorbereiding sollicitatiegesprek
Als je de baan echt wilt hebben, bereid je je natuurlijk goed voor op het sollicitatiegesprek. Hier een aantal tips voor de voorbereiding.
Kleding
55% van je indruk wordt bepaald door non-verbale communicatie, waaronder je kleding. Denk dus goed na over wat je uit de kast pakt als je gaat solliciteren.
Pas je kleding aan het bedrijf en de functie aan. Op de website kun je vast wel afbeeldingen vinden van werknemers van de organisatie. Dragen zij geen stropdassen? Laat hem dan lekker thuis. Solliciteer je voor een functie als manager? Kleed je er dan als één.
Zorg ervoor dat de kleding die je aantrekt goed past en niet versleten is. Ook afleidende kleding is uit de boze. Trek dus geen naaldhakken of een kort rokje aan en bewaar dat shirt met opdruk voor een avond in de kroeg.
Houd ook rekening met de kleur van je kleding. Rood straalt autoriteit uit, blauw geeft een opener uitstraling. Solliciteer je voor een functie in de zorgsector? Trek dan lichte kleding aan. Dit oogt zachtaardiger dan donkere, felle kleding.
Verdiep je in het bedrijf
Als je je verdiept in het bedrijf, weet je beter bij wat voor soort bedrijf je solliciteert. Je kunt je antwoorden dan bijvoorbeeld beter toepassen op hun specifieke beleid. Ook ga je dan met meer vertrouwen naar het gesprek.
Lees je in over het bedrijf waar je gaat solliciteren en vraag mensen naar ervaringen. Bekijk de website, sociale media en jaarverslagen van het bedrijf dus grondig. Probeer ook een goed beeld te krijgen van de sector waarin de organisatie actief is. Wie zijn de concurrenten? Wat is de positie van de organisatie in de markt?
Bedenk welke interviewtechnieken de interviewer zal gebruiken
De interviewer zal een aantal interviewtechnieken gebruiken. Als jij ze ook kent, weet je wat je kunt verwachten en je daarop voorbereiden.
STAR-methode
De interviewer wil weten hoe jij in een bepaalde situatie reageerde. Hij gebruikt hiervoor de STAR-methode.
Eerst schetst hij een situatie. Hij vraagt bijvoorbeeld of jij wel eens problemen bent tegengekomen in je vorige baan als partymanager. Daarna vraagt hij welke taken je had. Dan vraagt hij je hoe je de situatie hebt aangepakt (activiteiten). Ten slotte vraagt hij wat de resultaten van je inspanningen waren.
Zorg dat je voorbereid bent op vragen volgens deze methode.
Competentiegericht interviewen
De interviewer wil graag weten of jij een bepaalde competentie bezit. Om je aanpassingsvermogen te onderzoeken, vraagt hij bijvoorbeeld hoe jij met beleidsveranderingen bij je vorige werkgever omging. Om je leidinggevende capaciteiten te onderzoeken vraagt hij bijvoorbeeld of je iemand wel eens streng hebt moeten corrigeren en hoe je dat aanpakte. Als hij wil weten of je goed kunt samenwerken, vraagt hij bijvoorbeeld hoe de samenwerking in een project verliep.
Bedenk dus welke competenties het bedrijf zoekt en bedenk voorbeelden die aantonen dat jij die competenties bezit.
Open/gesloten vragen
De interviewer zal zowel open als gesloten vragen stellen. Bij een open vraag heb je meer mogelijkheden om jezelf toe te lichten. Op een gesloten vraag moet je echt ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden. Natuurlijk mag je ook dit toelichten, maar je wordt gedwongen een directer antwoord te geven.
Stiltes
De interviewer zal soms stiltes laten vallen. Jullie kunnen dan beiden de informatie verwerken en je voorbereiden op de volgende vraag. Soms zal de interviewer even stil zijn om de sollicitant door te laten praten. Heb je inderdaad nog iets toe te voegen, doe dit dan. Heb je niks nuttigs meer toe te voegen, dan kan het verstandig zijn ook even stil te zijn. Als de interviewer een uitgebreider antwoord wilt, kan hij dit alsnog vragen.
Luisteren, samenvatten en doorvragen (LSD)
De interviewer zal de communicatietechniek LSD gebruiken. Hij zal goed naar je luisteren, bepaalde antwoorden samenvatten en vervolgens doorvragen. Hij vat bijvoorbeeld samen dat personeel altijd goed naar je luisterde en vraagt vervolgens om een voorbeeld.
Bedenk dus waar de interviewer over door zal vragen en bedenk passende antwoorden.
Denk na over antwoorden
Denk goed na over de antwoorden die je wilt geven. Zorg dat je een gemotiveerde indruk achterlaat.
Analyseer de beroepsbeschrijving en het gezochte profiel. Zorg dat je weet wat de functie inhoudt. Bedenk vervolgens vragen die gesteld kunnen worden en bedenk welke antwoorden je daarop wilt geven. Voor tips kun je ook kijken bij het kopje Sollicitatievragen & -antwoorden.
Bedenk vragen voor het bedrijf
Werkgevers vinden het een pluspunt als je interesse in ze hebt.
Schrijf een aantal vragen op voor de interviewer. Vraag bijvoorbeeld naar de precieze werkzaamheden of een bepaald project of product.
Hecht waarde aan deze tips. Ze geven je een voorsprong op je concurrenten. Daarnaast kun je zelf ook tot een betere keuze komen als je goed bent voorbereid. Hoe meer je weet, hoe beter je kunt vaststellen of de organisatie, functie en mensen bij je passen.