Interview met een bierbrouwer
Fokke Roeland is bierbrouwer.
Hoe bent u aan deze baan gekomen?
“We (ik en mijn vriendin) hebben dit bedrijf overgenomen van mijn ouders.”
Welke opleiding heeft u gevolgd om Bierbrouwer te worden?
“Geen! Ik ben intern opgeleid door mij vader.”
Kunt u een gemiddelde werkdag beschrijven?
“Als eigenaar ben ik verantwoordelijk voor de complete in- en uitvoer, brouwplanning, transport enzovoort. Geen dag is hier hetzelfde.”
Welke competenties zijn belangrijk in uw beroep?
“Creatief/doelbewust/assertief/slagvaardig.”
“Geen dag is hier hetzelfde!”
Wat geeft uw baan de meeste voldoening?
“Fijne, enthousiast, eerlijke klanten tevreden ons product zien verkopen.”
Wat zijn de minder leuke kanten van uw baan?
“Geen.”
Wat was uw droombaan als kind?
“Horeca-ondernemer.”
Hoe ziet u de toekomst van het beroep Bierbrouwer?
“Rooskleurig. De groei van brouwerijen en de vraag naar speciaalbier groeit elke dag!
Er zijn meer dan voldoende vacatures op het gebied van bierbrouwers.”
Over bierbrouwerij Oijen
“Ambachtelijk gebrouwen Oijens bier. Sinds 1989. De brouwerij is open voor proeverijen en een uitleg over onze werkwijze. Sommige dingen zijn geheim. Lang niet alles.
De mestput van de oude boerderij doet nu dienst als industriële brouwruimte. Het is de werkplek van de brouwer. In de brouwerij worden volgens oude receptuur de ingrediënten verwerkt tot natuurzuiver bier. Zonder toevoeging van geur-, kleur- en smaakstoffen. Vaak met producten uit de streek. Het vloeit vervolgens uit flessen en bierleidingen in het hele land. De huistap lest de dorst van de gasten in Oijen. Met ons pils en onze negen Oijense speciaalbieren.
Kijk ook eens op onze website: www.speciaalbierbrouwerij.nl/de-brouwerij.”