Interview met een boomverzorger

27-07-2019

Floris Overes is boomverzorger.

Hoe bent u aan deze baan gekomen?

“Tijdens mijn opleiding heb ik mijn bedrijfje in de boomverzorging opgestart. Dat was in 2003. Aanvankelijk met het idee in mijn vrije tijd een centje bij te verdienen. En tegelijk in een aan mijn opleiding verwante sector bezig te zijn. Na het behalen van mijn diploma ben ik fulltime voor mezelf gaan werken. Eerst vooral veel voor andere bedrijven, maar in de loop van de tijd heb ik een behoorlijk eigen klantenbestand opgebouwd.”

Welke opleiding heeft u gevolgd om Boomverzorger te worden?
“Ik heb de HBO-opleiding Bos- en Natuurbeheer gevolgd op Hogeschool Larenstein, afstudeerrichting Westerse bosbouw. Daarna heb ik het certificaat European Treeworker (ETW) gehaald. Dit is het door veel opdrachtgevers vereiste certificaat voor boomverzorgers, waarbij zowel praktische als theoretische kennis en vaardigheden worden getoetst.”

Kunt u een gemiddelde werkdag beschrijven?
“In de boomverzorging bestaat geen gemiddelde werkdag. Het grootste deel van mijn werk bestaat uit het snoeien en afbreken van bomen. Vaak middels moderne klimtechnieken, maar soms ook m.b.v. een hoogwerker.

Maar geen boom is hetzelfde, net zo min als de plek waar hij staat. Soms snoeien we met een ploeg boomverzorgers meer dan 100 bomen op een dag, bijvoorbeeld voor een gemeente langs een doorgaande weg. En soms zijn we met drie man een lange dag bezig om één enorme boom uit een klein achtertuintje weg te halen.

M.b.v. katrollen en een winchbolder (lijnrem) laten we eerst de kroon en dan de stam stuk voor stuk aan de vanglijn zakken. Op andere dagen controleer ik bomen voor de veiligheid op uiterlijke gebreken of ziektes. En soms steken we de spa in de grond voor een bewortelingsonderzoek. Dan weer zetten we een kroonverankering om te voorkomen dat de kroon uiteen scheurt. Geen dag is hetzelfde.”

Welke competenties zijn belangrijk in uw beroep?
“Je moet in een goede lichamelijke conditie zijn. Kennis hebben van bomen en bijbehorende wet- en regelgeving. Je moet kunnen improviseren; gezond verstand en een goed inschattingsvermogen zijn daarom onmisbaar. Je moet kunnen accepteren te werken met (een beetje) hoogtevrees.”

“Je moet kunnen accepteren te werken met (een beetje) hoogtevrees”

Wat geeft uw baan de meeste voldoening?
“Het werken in de buitenlucht en het komen op de mooiste plekken. En het werken met levende wezens die ons vele malen kunnen overleven blijft gewoon ontzettend boeiend. Echt voldoening heb je als je aan het eind van de dag naar huis rijdt en je aan je lijf voelt dat je hard gewerkt hebt. Dat het een paar keer flink spannend geweest is, maar de klus naar ieders tevredenheid geklaard is en je de rekening kan sturen.”

Wat zijn de minder leuke kanten van uw baan?
“Ook met slecht weer kun je de boom in, dat is wel eens jammer. Bij extreme neerslag en harde wind natuurlijk niet, maar je kunt ook niet bij elke bui de klus uitstellen. En het opruimen van het gesnoeide hout is natuurlijk veel minder leuk dan het snoeien zelf. Maar ach, ook dat is ‘part of the job’.”

Wat zou u doen als u geen Boomverzorger zou zijn?
“Ja, dat is een goede vraag. De meeste boomverzorgers houden het dagelijks klimmen namelijk niet tot hun 67e vol. Het meest voor de hand liggend is meer adviserend werk en boomveiligheidscontroles te gaan doen. Maar als ik het over een heel andere boeg zou moeten gooien, weet ik het zo snel niet. Misschien een bed & breakfast? Maar kijken wat er op mijn pad komt.”

Wat was uw droombaan als kind?
“Boswachter.”

Hoe ziet u de toekomst van het beroep Boomverzorger?
“Rooskleurig! Bomen in het stedelijk gebied zullen nooit zonder goed advies en onderhoud kunnen. En er blijft denk ik genoeg ontwikkeling in technieken en de aanpak van boombeheer om het werk van boomverzorgers boeiend te houden.”

“Bomen in het stedelijk gebied zullen nooit zonder goed advies en onderhoud kunnen”

Welk advies zou u mensen die Boomverzorger willen worden geven?
“Zorg dat je bij goede leermeesters terecht komt. Het meest leer je in de praktijk.”

Over Flores Overes Boomverzorging
“Floris Overes Boomverzorging staat voor vakbekwaamheid en betrouwbaarheid. Welke bomenklus of vraagstuk u ook heeft; wij voorzien u van goed advies en bespreken duidelijk de mogelijkheden en bijbehorende kosten. Wij werken overal waar bomen groeien, van Sluis tot Gouda en van Texel tot Italië. Maar met name in Zuid-West Nederland.

Bezoek onze site voor meer informatie: www.florisoveres.nl."

 

 


Terug naar het overzicht

Zoek een ander beroep