Interview met een boswachter

27-07-2019

Lucien Knol is boswachter bij Natuurmonumenten.

Hoe bent u aan deze baan gekomen?

“Mijn toenmalige schoonmoeder zag twee advertenties in het Noord-Hollands dagblad staan voor een boswachter in het Zwanenwater en het Wormer- en Jisperveld, beide natuurgebieden van Natuurmonumenten. Na het schrijven van mijn sollicitatiebrief aan beide kon ik voor het Zwanenwater op gesprek komen en daar ben ik nu al 24,5 jaar in dienst.”

Welke opleiding heeft u gevolgd om Boswachter te worden?
“Ik heb eerst vier jaar de Lagere Agrarische school (LBO) in Hoorn gevolgd. Daarna heb ik 3,5 jaar de Rijks Middelbare Tuinbouwschool (MBO, Hovenier grootschalig groen) gedaan.”

Kunt u een gemiddelde werkdag beschrijven?
“Meestal begint de dag met een klein overleg met collega’s en het controleren van de agenda. Dit wordt gevolgd door het onvermijdelijke beantwoorden van mail. Afhankelijk van het seizoen en de dag van de week bereid ik mijn werkzaamheden en die van aanwezige vrijwilligers en/of stagiaires voor. In de maanden mei t/m juli bestaat het werk vooral uit monitoren van flora en fauna, het houden van toezicht en het incidenteel leiden van een rondleiding.

In de maanden augustus t/m oktober maaien ik en een aantal vrijwilligers de hooilanden. Na het machinaal maaien en afvoeren stuur ik vrijwilligers aan om de hooilanden handmatig na te harken.
Van oktober t/m maart verwijder ik samen met vrijwilligers de boomopslag uit de heide.
De dag sluit ik af met registratie van de werkzaamheden en onderhoud aan de machines.”

Welke competenties zijn belangrijk in uw beroep?
“Klantgerichtheid/gastvrijheid, omgevingsbewustzijn en samenwerken zijn kerncompetenties. Ook plannen en organiseren, zelfstandigheid en resultaatgerichtheid zijn belangrijk.”

Wat is de grootste uitdaging in uw werk?
“Het aansturen van 67 vrijwilligers vergt veel aandacht. Het is een uitdaging om iedereen goed te laten samenwerken.”

Wat geeft uw baan de meeste voldoening?
“Dat ik na de organisatie en uitvoering via monitoring de natuurwaarde steeds meer zie toenemen in mijn gebied. Ook geeft het me voldoening dat bezoekers, collega’s en deskundigen daar vol lof over zijn.”

“Het geeft me voldoening om te zien dat de natuurwaarde steeds meer toeneemt in mijn gebied”

Wat maakt deze baan aantrekkelijk?
“De vrijheid om zelf je werkzaamheden en werktijden te plannen. Voor een natuurliefhebber is het een genot om dagelijks met de natuur bezig te zijn.”

Wat zijn de minder leuke kanten van uw baan?
“Soms tref je mensen die je moet overtuigen van het nut van regels om de kwetsbare natuur te ontzien.”

Wat zou u doen als u geen Boswachter zou zijn?
“Werken in een botanische tuin.”

Wat was uw droombaan als kind?
“Boswachter.”

Hoe ziet u de toekomst van het beroep Boswachter?
“De boswachter wordt steeds meer een terreinmanager. Hij geeft leiding aan een grote groep vrijwilligers en besteedt de grotere werkzaamheden uit aan aannemers.

Naast het reguliere beheer zal steeds meer op projectmatige basis worden beheerd waarbij over grotere oppervlakte een heel gebied wordt aangepakt. Dit soort coördinatie zal steeds meer gaan gebeuren door specialisten met een HBO achtergrond.”

Welk advies zou u mensen die Boswachter willen worden geven?
“Verdiep je in je vrije tijd in flora en fauna, draai mee als vrijwilliger en probeer minimaal een relevante MBO opleiding te voltooien.”

“Verdiep je in je vrije tijd in flora en fauna”

Over Natuurmonumenten
Natuurmonumenten is dé beweging van mensen met hart voor de natuur. We willen mensen, van jong tot oud, in het hart raken en de fascinatie voor de natuur delen met en via onze achterban. We activeren mensen om buiten in de natuur iets geweldigs te beleven.
Dat doen we omdat de natuur bron van inspiratie en verwondering is. Daar moeten we zuinig op zijn en goed voor zorgen. Want in een dichtbevolkt land is natuur extra kwetsbaar. Daarom beschermt Natuurmonumenten natuurgebieden, waardevolle landschappen en cultureel erfgoed. Overal in Nederland. Voor iedereen. Die natuur stellen we veilig tot in de eeuwigheid door natuur aan te kopen, te beheren en toegankelijk te maken voor iedereen. Dat doen we met steun van vrienden, vrijwilligers, leden en bedrijven.

Zie verder www.natuurmonumenten.nl.

 

 


Terug naar het overzicht

Zoek een ander beroep