Interview met een diëtist
Joran Broer is Diëtist.
Waarom ben jij Diëtist geworden?
Als kind was ik erg zwaar, daar voelde ik me niet prettig bij. Vanaf mijn 13e begon ik op eigen initiatief met afvallen. Dat ging goed: ik verloor 30 kilo. Vanaf toen ben ik mijn kennis over voeding gaan uitbreiden. Ik las elke week wel een boek over gezond eten uit. Toen ik erachter kwam dat gezond eten méér voor mij was dan alleen een interesse, heb ik besloten om mijn originele plan om bedrijfskunde te studeren overboord te gooien: ik werd diëtist.
Welke opleiding heb je gevolgd om Diëtist te worden?
Ik heb de opleiding Voeding en Diëtetiek in Den Haag gevolgd, en vervolgens nog een opleiding sportdiëtetiek in Papendal. Dat is een bijscholing waardoor ik mezelf ook sportdiëtist mag noemen.
Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
Ik ken 2 soorten werkdagen: Van 08.00 tot 17.00, maar ook van 13.00 tot 22.00 uur. In de avond hebben mensen vaak meer tijd, dus dan werk ik ook. In de ochtend komen mensen vaak langs voor hun werk om nog ‘even te wegen’. Daarna heb ik de hele dag ‘spreekuur’, zoals mijn werk vaak genoemd wordt. In de middag is het vaak wat rustiger, dan schrijf ik artikelen en blogs of heb ik Whatsapp contact met mijn cliënten.
Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
Empathie, spontaniteit en humor. Als diëtist moet je mensen sturen, maar ze moeten het ook leuk vinden om bij je te komen. Anders wordt het niks.
Wat is de grootste uitdaging in je werk?
Mensen motiveren. Je wilt iemands gedrag veranderen op de lange termijn, iemand beter laten eten. Dat gaat niet zomaar, daar is motivatie voor nodig. En iedereen heeft uiteindelijk een stok achter de deur nodig om die motivatie vol te houden.
Wat geeft jouw baan de meeste voldoening?
De resultaten die mensen behalen. Sommige mensen zijn al 30 jaar ruim 50 kilo te zwaar. Als ze dat er dan af krijgen, zó veel kilo’s na zó’n lange tijd, en jij daar aan mag bijdragen: Dat is prachtig.
Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?
Als zelfstandige diëtist is het hard werken, want je bent niet de enige. Je moet verstand hebben van voeding, maar ook van boekhouding, websites bouwen, sociale media, marketing: die dingen leer je niet allemaal op de opleiding. Daarom is het fijn om eerst wat ervaring in loondienst op te doen. Ik hoop binnenkort iemand in dienst te kunnen nemen, zodat we de taken samen kunnen doen.
Wat zou je doen als je geen Diëtist zou zijn?
Zoals hierboven geschreven zou ik dan bedrijfskundige geworden zijn. Alle economische vakken bevielen mij wel op de middelbare school. Maar nu ik eenmaal in de zorg werk, denk ik dat ik daarin zou blijven. Als ik geen diëtist zou zijn, zou ik wel willen leren tot arts of fysiotherapeut.
Wat was je droombaan als kind?
Heel gek misschien, maar als kind wilde ik altijd vuilnisman worden. Dat had de 3 dingen die ik wilde in een baan: Ten eerste is het buiten, ten tweede is het simpel en ten derde is er altijd voldoende werkgelegenheid, want afval blijft altijd bestaan. Achteraf gezien denk ik dat juist zo’n simpel baantje me misschien wel had gaan vervelen.
Hoe zie je de toekomst van Diëtist?
De diëtist moet veel meer online actief worden. Waarom zou iemand helemaal op locatie komen als we tegenwoordig Skype, Facebook, Facetime en WhatsApp hebben? Dat scheelt iedereen tijd. Ik denk wel dat de diëtist steeds meer zal moeten strijden voor zijn bestaansrecht, nu leefstijlcoaches, gewichtsconsulenten en voedingsdeskundigen ook adviezen gaan geven.
Welk advies zou jij mensen die Diëtist willen worden geven?
Zet de stap alleen als je echt zeker bent van je zaak. Ben je door eten gepassioneerd of vind je het ‘wel leuk’? In het tweede geval ga je het niet redden als zelfstandige diëtist, daarvoor zijn we met teveel. En als je nog twijfelt, kun je me altijd een berichtje sturen om te sparren.
Over Joran Broer
Mijn naam is Joran Broer, eigenaar van JorFit.Nu en Voedingsadvies Broer. Na 3 jaar leiding te hebben gegeven aan 5 diëtisten in een praktijk in Gorinchem, heb ik alles neergelegd en ben ik mijn eigen praktijk gestart in Rotterdam. Ondertussen loopt de praktijk goed en heb ik 3 locaties. Ik werk veel met sporters, kinderen en diabetici. Daarnaast blog ik, leid ik een voorlichtingsproject voor diabetici in Rotterdam en schrijf ik wekelijks een column over voeding in het Rotterdams Dagblad.