Interview met een fysiotherapeut
Sanne Lugard is fysiotherapeut.
Waarom ben je Fysiotherapeut geworden?
"Op mijn 15e ben ik geblesseerd geraakt aan mijn knie waardoor ik een operatie moest ondergaan. Het ging om een voorste kruisband reconstructie zodat ik na alle waarschijnlijkheid weer zou kunnen hockeyen. Van te voren wist ik dat ik een lange revalidatieperiode in zou gaan, de voorspelling was 9 maanden. Uiteindelijk ben ik 6 maanden lang, 3 keer per week, naar de fysiotherapeut geweest wat ik elke keer als leuk heb ervaren vooral toen ik mijn hockeystick mee mocht nemen en we het veld op gingen. In die tijd heb ik bedacht dat ik dit later ook wilde doen. Mensen naar hun streven brengen op een leuke manier. Na 6 maanden fysiotherapie heb ik mijn eerste hockeywedstrijd weer gespeeld."
Welke opleiding heb je gevolgd om Fysiotherapeut te worden?
"Ik heb de opleiding fysiotherapie gevolgd in Groningen aan de Hanze Hogeschool. Na die opleiding ben je algemeen fysiotherapeute. Zoals bij de meeste beroepen in de gezondheidzorg moeten wij een x aantal punten halen in 5 jaar om Fysiotherapeut te blijven. Eigenlijk ben je nooit klaar met je opleiding. Tevens is er een mogelijkheid om je te specialiseren. Zelf zou ik me graag willen specialiseren maar ik weet nog niet wat op dit moment mijn voorkeur heeft, kinderfysiotherapie of sportfysiotherapie. Wel heb ik al een aantal cursussen gedaan waaronder medical tape en McKenzie therapie A+B. Hiervan is nog een vervolg en nog examen voordat ik mijzelf McKenzie therapeute mag noemen."
"Eigenlijk ben je nooit klaar met je opleiding. Je moet een x aantal punten halen in 5 jaar om Fysiotherapeut te blijven"
Hoe ben je in het beroep Fysiotherapeut terecht gekomen?
"Na mijn laatste stage die ik heb gelopen op Curaçao heb ik besloten om naar Amsterdam te verhuizen en daar een baan te zoeken. Ik heb op de vacaturebank van fysiotherapeuten gezocht naar vacatures in omgeving Amsterdam. Helaas had Spits Fysiotherapie voor de functie waarvoor ik solliciteerde een geschiktere therapeute gevonden maar ze wilden me gelukkig wel een kans geven. Ik ben hierdoor begonnen in de buitendienst, waardoor ik 2 dagen per week 5 mensen aan huis zag. Daarbij kreeg ik al snel 2 avonden agenda per week op de locatie in Amsterdam. Dit bouwde zich langzaam uit. Bij een uitvaller in de buitendienst heb ik haar plek voor een half jaar overgenomen. Sinds augustus zit ik nu vast voornamelijk in Ouderkerk aan de Amstel in de praktijk en de 2 avonden in Amsterdam."
Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
"Elke morgen stap ik op mijn mountainbike en fiets langs de Amstel naar Ouderkerk. Alle dagen zijn anders en dat maakt het werk heel leuk. Je opent 's ochtends je agenda en daarbij weet je meteen, als het goed is, wat je dag brengt. Het behandelen gebeurt wisselend in mijn eigen kamer en in de oefenruimte. De oefenruimte vind ik vooral leuk als er ook een andere collega bezig is zodat je met elkaar ook grapjes kan maken. De dag is helemaal goed als het met iedereen beter gaat. Soms moet je schakelen en iets anders proberen als het helaas niet beter gaat of in sommige gevallen slechter. Dit is nooit fijn om te horen maar aan de andere kant houdt het je scherp."
Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
"Omdat je de hele dag met mensen bezig bent is het heel belangrijk dat je sociaal bent. Daarnaast is het belangrijk dat je leergierig bent omdat je nooit klaar bent met leren. Er ontstaan steeds nieuwe inzichten en theorieën."
Wat is de grootste uitdaging in je beroep?
"Voor mij persoonlijk is dat het feit dat iemand die lange tijd moet revalideren het leuk blijft vinden om te komen. Ik probeer er daarbij voor te zorgen dat geen één behandeling er hetzelfde uit ziet."
Wat maakt het beroep van Fysiotherapeut aantrekkelijk?
"Je zit nooit stil, bent altijd actief bezig met mensen beter te maken. Niets mooier dan iemand met een lach weg te zien gaan terwijl hij of zij met veel pijn binnen is gekomen."
"Een grote uitdaging is ervoor zorgen dat patiënten met een lach naar buiten gaan, terwijl ze met pijn naar binnen gingen"
Wat zijn de minder leuke kanten van het beroep Fysiotherapeut?
"De administratie die wij moeten doen wordt steeds meer. Dit is voor alle fysiotherapeuten heel erg jammer. Elke behandeling bestaat voor een paar minuten uit typen van hoe het gaat en wat je hebt gedaan. Alles moet in het dossier staan. Dit is soms niet te doen vanwege de korte tijd die je hebt met je patiënt."
Wat is het leukste dat je ooit hebt meegemaakt in je werk?
"Dat een patiënt na behandeling van een paar maanden, een half jaar na zijn aandoening, zelfstandig uit de stoel op kon staan. Ook heb ik vaak het compliment gekregen dat mijn trainingen effectief en leuk waren."
Wat is het minst leuke dat je ooit hebt meegemaakt in je werk?
"Tijdens het behandelen aan huis hebben patiënten wel eens seksueel getinte opmerkingen gemaakt. Het is dan lastig om correct te reageren omdat je professioneel moet blijven."
Welk advies zou jij mensen die Fysiotherapeut willen worden geven?
"Doe het alleen als je er 100% voor gaat. Je moet namelijk altijd door blijven leren om jezelf en je behandeling te optimaliseren. Dit kost veel tijd en geld."
Hoe zie je de toekomst van het beroep Fysiotherapeut?
"Dit is moeilijk te zeggen omdat we niet weten wat er gaat veranderen bij de zorgverzekeraars. Hiervan is de fysiotherapie wel heel erg afhankelijk. Als ik naar mijzelf kijk hoop ik dat ik 2 specialisaties heb afgerond, kinder- en sportfysiotherapie, zodat ik dat kan combineren."
Meer weten? Kijk op www.spitsfysio.nl.