Interview met een Junior Pega Developer
Bas Groeneveld is Junior Pega Developer
Waarom ben jij Pega Developer geworden?
Ik ben bij mijn vorige baan gestart als informatie analist, waar ik merkte dat er toch iets miste: een stukje creativiteit in hoe een ontwerp zich uiteindelijk tot oplossing ontpopt. Ik wilde zelf graag aan de knoppen zitten maar had nog weinig programmeerervaring, en dit leek me de ideale instapmogelijkheid. Daarnaast sprak de holistische platformgedachte van Pega me erg aan, omdat je sneller tastbare resultaten kunt produceren en anderen makkelijk mee kunt nemen in jouw virtuele werkomgeving.
Welke opleiding heb je gevolgd om Pega Developer te worden?
Ik heb Business IT & Management gevolgd op Avans Hogeschool in Breda, en heb toen nog een premaster Information Management afgerond.
Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
De gemiddelde werkdag is heel divers. Ik begin meestal vroeg, maar ben aan de andere kant ook geen gewoontedier. De dag begint meestal wel met een koffie, om vervolgens het scrumboard te bekijken en een frisse blik te werpen op de issues van gisteren. In de ochtend ben ik dan vooral bezig met analyseren. We hebben om 09:45 de daily standup, waar ik vertel wat ik de dag ervoor heb gedaan en de rest van het team een indruk geef waar ik mee bezig ben. Daar formuleer ik of ik verwacht hulp nodig te hebben, zodat ik de rest van de dag vooruit kan. Soms is er dan nog een meeting of sessie met iemand van Pega – een uitstekende kans om het cursusmateriaal van Bangalees-Engels te laten schijnen.
Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
Ik denk dat het belangrijk is om een flinke dosis geduld te hebben, omdat het reproduceren van bepaalde bugs een ingewikkeld verhaal kan worden, en dan ben je nog niet eens bezig met de oplossing. Je bent verder veel bezig met het analyseren van de werking van een stuk functionaliteit: dat vereist analytisch vermogen, ‘trechterdenken’, en afhankelijk van waar je mee bezig bent ook creativiteit. Tenslotte moet je relativerend vermogen goed zijn: de typische emotionele reactie op iets dat fout gaat levert mijns insziens niet de meest robuuste oplossingen op, en daar moet je als ontwikkelaar voor waken.
Wat is de grootste uitdaging in je werk?
Niet verdrinken in de hoeveelheid informatie die je te verwerken krijgt is een uitdaging voor de hele maatschappij, maar zeker als ontwikkelaar wordt je vermogen om te filteren en deduceren echt op de proef gesteld. Soms begin je met een probleem dat alsmaar groter lijkt te worden, en daar moet je toch mee leren omgaan. Naast het vakinhoudelijke gedeelte is het belangrijk dat je kennis op peil blijft: het argument ‘we doen het al jaren zo’ kan best werken en is verleidelijk, maar je moet jezelf dwingen om soms stil te staan en nieuwe kennis op te doen. Zeker in drukke perioden kan het lastig zijn om daar de noodzaak voor aan te tonen.
Wat geeft jouw baan de meeste voldoening?
Bezig zijn met elkaar om de beste oplossing te vinden voor wensen van de gebruiker – in een ontspannen, leergierige omgeving waar plezier en erkenning dat je iets moois hebt neergezet de boventoon moet voeren.
Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?
Er zijn van die dagen dat je heel weinig progressie boekt, of dat de oplossing die je in je hoofd had kant noch wal raakt. Dat is niet alleen voor jezelf vervelend, maar vooral ook voor anderen die rekenen op mooie functionaliteiten. Dat kun je niet altijd voorkomen als een probleem zich sporadisch voordoet, of inconsequent gedrag vertoont.
Wat zou je doen als je geen Pega Developer zou zijn?
Ik ben erg geïnteresseerd in een techniek als process mining, omdat het mensen een visueel handvat geeft van hoe een proces eruit ziet. Daar zou ik wellicht ooit een eigen bedrijfje rondom willen bouwen. Verder heb ik een sterke persoonlijke drang om mensen te helpen, dus ik zou zeker meer tijd willen vrijmaken voor vrijwilligerswerk. Tenslotte zie ik mezelf nu nog niet als docent, maar zou ik het een mooi streven vinden om de kennis die ik de komende jaren opdoe ooit te delen met anderen.
Wat was je droombaan als kind?
Ik heb nooit echt een droombaan gehad, maar ik had niet van mezelf gedacht dat ik uiteindelijk in een technische hoek terecht zou komen. Dromen mag, maar ik ben niet iemand die dingen te lang op de stapel laat liggen. Dromen hebben namelijk de tendens om niet uit te komen als je ze zo blijft noemen.
Hoe zie je de toekomst van Pega Developer?
Goed! Het platform wordt steeds groter, dus ik verwacht dat er meer specialisaties ontstaan. Dat biedt een mooie kans om de diepte in te gaan, en vaardigheden te verwerven die nog lang relevant zullen blijven.
Welk advies zou jij mensen die Pega Developer willen worden geven?
Onderschat niet wat ontwikkelaar zijn van je vraagt als persoon, maar overschat niet de technische kennis die je nodig hebt om te starten met het bouwen van mooie dingen. En begin gewoon, zodat je droom een kans krijgt om realiteit te worden!
Bas werkt via BPM Company bij De Mandemakers Groep in Waalwijk. Bas volgt een opleidingstraject tot Pega Developer dat De Mandemakers Groep en BPM Company samen verzorgen. Uiteindelijk zal Bas bij De Mandemakers Groep in vaste dienst komen. Wil je meer weten over het opleidingstraject tot Pega Developer van BPM Company en De Mandemakers Groep? Neem dan contact op met Robert van El via robert.vanel@bpmcompany.eu.