Interview met een kindercoach

27-07-2019

Dewhi Malinka is kindercoach.

Hoe bent u aan deze baan gekomen?

“Op 4 april 2015 ben ik samen met mijn partner Patrick Malinka de kind- en gezinscoachpraktijk Chuen Coaching gaan inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Omdat ons hart naar kinderen uitgaat, willen wij graag kinderen die niet lekker in hun vel zitten en kinderen die het (even) moeilijk hebben, begeleiden.  

Als leerkracht miste ik net dat ‘stapje verder’ met een kind, een therapeut is mijns inziens probleemgericht bezig en een kindercoach werkt vanuit een oplossingsgerichte instelling. Een kindercoach helpt en begeleidt kinderen en ook wel hun ouder(s) op het gebied van sociaal- emotionele problemen en leerproblemen. Dit spreekt ons enorm aan. 

Door persoonlijke ervaringen willen wij graag kinderen en gezinnen begeleiden die kampen met verlies en rouw. Zo ben ik gekomen tot het beroep kindercoach die gespecialiseerd is in rouw- en verliesbegeleiding.” 

Welke opleiding heeft u gevolgd om Kindercoach te worden?
“Na de Pedagogische Academie basisonderwijs heb ik de opleidingen Master SEN gedragsspecialist en de Master SEN intern begeleiden gevolgd. 

Om mij meer te verdiepen in het vak kindercoach heb ik de opleiding de Magie van Kindercoaching gedaan. Daarnaast heb ik de training Rots en Water, waarvan ook de tweedaagse ‘basisschool breed’  en de verdiepingsdag ‘Psychosociaal trauma’ gevolgd. Tevens heb ik de licentie ‘Coachee’ en ben ik een gecertificeerde ‘ik leer leren’- trainer. 

Om kinderen en gezinnen te kunnen begeleiden binnen het rouw- en verliesland, heb ik de opleiding tot rouwbegeleider voltooid. Om mijn kennis verder te vergroten en om me praktische tools eigen te maken, heb ik diverse trainingen gedaan, voorbeelden hiervan zijn: NLP-wandelcoaching, MindfullKids en Meditatie, Faalangstraining en ik heb de opleiding creatief coachen gevolgd. 

Persoonlijk vinden wij het belangrijk om binnen de wereld van kindercoachen gedegen opleidingen te hebben genoten. ‘Werken vanuit het hart, maar weten wat je doet’, is voor ons een belangrijke pijler.”

Kunt u een gemiddelde werkdag beschrijven?
“Dit verschilt per dag en dat maakt het werk ook zo leuk. De ene dag zijn we in gesprek met scholen en overige instellingen en geven we daar aan wie wij zijn en wat wij doen en de andere dag zijn wij druk met het (her)schrijven van webteksten/folders of iets dergelijks. 

Het is een afwisseling van marketing, jezelf laten zien en kenbaar maken, het begeleiden van kinderen, het geven van trainingen en onszelf professionaliseren. Binnen onze praktijk doen wij ook natuurcoaching, dit betekent dat we kinderen en of ouder(s) begeleiden door middel van wandelcoachen of we gaan met kinderen een mandala in de natuur maken. Dit is een mooie, ontspannen maar zeker een krachtige manier van begeleiden.  En voor ons als coaches is het heel fijn om ook buiten in de natuur met de kinderen bezig te zijn.

Over het algemeen ziet de dag er als volgt uit: ’s morgens begin ik meestal met het mailverkeer en plegen wij de nodige telefoontjes. Voornamelijk bestaat de ochtend uit het bijhouden van de administratie. Vervolgens bereiden wij onze cliënten voor, zorgen wij ervoor dat de materialen op orde zijn en dat wij het nodige uitwerken. Wij houden ervan om onszelf te professionaliseren, dit zorgt er voor dat wij dagelijks veel vakkennis lezen. 

Het begeleiden van de cliënt verschilt per cliënt en per hulpvraag. De vorm en het traject van begeleiden wordt hieraan aangepast. Bij het ene kind past het tekenen / schilderen / boetseren (creatief coachen), het andere kind is liever buiten in de natuur en het andere kind is het liefst spelenderwijs bezig, ook RET-technieken, vragenkaartjes of het kwaliteitenspel kunnen dan worden ingezet. Belangrijk is dat een kindercoach doelgericht bezig is.
Contacten met ouders vinden wij erg belangrijk. Hier nemen wij dan ook per cliënt voldoende tijd voor. 

De evaluaties van de sessies verwerk ik in een persoonlijk schrift van de cliënt. Dit schrift geef ik na het afronden van het traject aan de cliënt mee.” 

"Werken vanuit het hart, maar weten wat je doet, is voor ons een belangrijke pijler”

Welke competenties zijn belangrijk in uw beroep?
“- Gesprekstechnieken (met kinderen en ouders)
- Weet hebben van de ontwikkelingsfases van een kind
- Systemisch kunnen werken / kijken
- Kunnen doorvragen
- Humor kunnen inzetten
- Luisteren zonder aannames en oordelen
- Goed kunnen observeren”

Wat is de grootste uitdaging in uw werk?
“Het kind weer in zijn / haar kracht zetten. Het kind zijn eigen kwaliteiten laten inzien. Zoals Ben Furman zegt: ‘een kind heeft geen probleem, maar heeft iets te leren’.”

Wat geeft uw baan de meeste voldoening?
“Als het kind met een lach de praktijk verlaat. Dat wij van de ouders terug horen hoe dankbaar zij zijn en dat zij aangeven dat hun kind weer lacht en plezier ervaart… Dit kan ik geen werk noemen… Ik ben heel blij dat wij dit kunnen en mogen doen.”

Wat maakt deze baan aantrekkelijk?
“Om een steentje te mogen bijdragen bij het vergroten van de zelfvertrouwen en of om het zelfbeeld van deze kinderen te versterken, geeft ons veel positieve energie. Als kindercoach geloof je in de kracht en kwaliteiten van het kind en laat je de oplossingen uit het kind komen. 

De afwisseling spreekt ons ook enorm aan. Het begeleiden van kinderen en gezinnen, gecombineerd met het geven van trainingen, maakt het kindercoachen nog aantrekkelijker.  Wat wij heel fijn vinden is dat een kindercoach niet met vaste protocollen werkt. Ieder kind is uniek en daar sluiten wij op aan. Geen dag is hetzelfde. Het voelt ook niet als het hebben van een baan.” 

“Als het kind met een lach de praktijk verlaat, geeft mij dat veel voldoening”

Wat zijn de minder leuke kanten van uw baan?
“Het meest moeilijke van deze baan vind ik het stuk ‘onderneming’ zijn.” 

Wat zou u doen als u geen Kindercoach zou zijn?
“Dan zou ik intern begeleider op een basisschool zijn (dit doe ik nu ook parttime).”

Wat was uw droombaan als kind?
“Ik wilde altijd het leger in…”

Hoe ziet u de toekomst van het beroep Kindercoach?
“Ik denk dat dit beroep verder zal uitgroeien, zeker in het kader van Passend Onderwijs en alle veranderingen binnen de zorgverlening. Kindercoaching is kortdurend, oplossingsgericht en laagdrempelig. Dit maakt het aantrekkelijk voor mensen.

Wel hoop ik dat de eisen om je als kindercoach te mogen uitgeven strenger worden, zodat de wildgroei onder de coaches stopt.” 

Welk advies zou u mensen die Kindercoach willen worden geven?
“Volg je hart, maar zorg wel voor een gedegen achtergrond en opleiding. Het werken met kinderen is een serieuze aangelegenheid. Als tip wil ik meegeven: zorg voor een specialisatie. Dit zorgt ervoor dat je jezelf onderscheidt van de andere coaches.” 

Over Kinderpraktijk Chuen
Bij Kinderpraktijk Chuen staat het kind en de behoefte van het kind centraal.

Wat wij doen, is kijken naar wat dit kind nodig heeft om zich verder te ontwikkelen. Ons werk is oplossingsgericht. Wij gaan uit van de mogelijkheden en flexibiliteit van ieder mens – jong of oud. De begeleiding die wij bieden, is vooral gericht op het verhelderen van de kwaliteiten en talenten van jouw kind. We leren je kind aan te sluiten bij wat het al in zichzelf aan kracht en talent heeft, zodat je kind er makkelijk toegang toe heeft, als het moeilijk wordt. Vertrouwen is het sleutelwoord. Samen met je kind, bekijken wij, hoe we het weer bij die veerkracht en menskracht terug kunnen brengen om rouw – in welke vorm ook – het hoofd te bieden. 

Bij Kinderpraktijk Chuen dagen wij je kind uit om inzicht te krijgen in zijn/haar kracht. Wij leren jouw kind mogelijkheden ontdekken, zodat er een positieve verandering plaats kan vinden. Jouw kind wordt hierbij actief betrokken. Je kind gaat echt zelf aan de slag.  Zelfontdekken, oefenen en ervaren staan centraal. Apetrots wordt je kind op zichzelf! 

Kinderpraktijk Chuen is gevestigd in Ridderkerk en biedt begeleiding, coaching en training in de gemeente BAR (Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk) en de gemeente Hoeksche Waard. Dewhi en Patrick heten u van harte welkom. 

Kijk voor meer informatie op www.chuencoaching.nl.

 

 

 

 

 


Terug naar het overzicht

Zoek een ander beroep