Interview met een troubadour
Rob Krot is Troubadour.
Waarom ben jij Troubadour geworden?
“Ik speelde al jaren, vanaf mijn vijftiende, in bandjes, combo’s, theatergroepen en solo. Maakte eigen cd’s met eigen werk, radio, tv. Dat deed ik naast mijn ‘gewone’ werk. Ik deed het op professioneel niveau, maar verdiende er te weinig mee. Ik kwam in een themarestaurant terecht als middeleeuwse troubadour. Van daaruit is het gegroeid. Ik ben nu 12 jaar fulltime troubadour met meer dan 100 optredens per jaar.”
Welke opleiding heb je gevolgd om Troubadour te worden?
“Geen enkele. Het leven zelf, zou ik zeggen. En jarenlange ervaring als uitvoerend artiest.”
Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
“Er zijn twee soorten werk: kantoorwerk en muzikantenwerk.
Het kantoorwerk bestaat uit administratieve werkzaamheden als boekhouding, website-ontwikkeling, promotiemateriaal ontwikkelen, klantencontacten, mailen et cetera.
Het muzikantenwerk is eigenlijk ook weer tweeledig. Er is het werk thuis: schrijven, repeteren, uitzoeken, opnemen. En er is het optreden: voorbereiden, timetable maken, repertoire uitzoeken, klantencontacten, ernaartoe rijden (ik speel door heel Nederland), optreden (voorbereiden, spullen klaarzetten, omkleden, kennismaken), het spelen zelf, en weer terug. In een gemiddeld jaar draai ik ‘officieel’ 32 uur per week (urenstaatje). Maar de facto is het meer omdat je er eigenlijk voortdurend mee bezig bent.”
“Welke opleiding je nodig hebt om Troubadour te worden? Het leven zelf!”
Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
“Inlevingsvermogen. Kunnen afstemmen op je publiek, de gasten. Je opdrachtgever tevredenstellen en de gasten van de opdrachtgever (wat niet altijd hetzelfde is). Natuurlijk moet je ook je instrument goed beheersen. Jezelf wegcijferen, want het gaat niet om jou. Je bent geen (pop-)ster, maar een hopelijk toegevoegde waarde aan het feest of de gebeurtenis (bruiloft, afscheid, personeelsfeest, verzorgingshuis etc.). Naast de zalm, sta jij op het menu… Als de Entertainer, vaak ook naamloos.”
Wat is de grootste uitdaging in je werk?
“In de relatieve naamloosheid je passie voor zingen blijven behouden. Fysiek (het is geen sinecure, dat troubadourschap) in orde blijven. Motivatie blijven houden. Steeds een nieuwe invalshoek vinden. Je ervaring durven inzetten om dichterbij je publiek te komen: te raken, te ontroeren, blij te maken. Kortom contact te maken vanuit de kwetsbare positie waar je je toch in bevindt. Want het kan niet anders dan dat je jouw passie en waarde inzet. En je publiek je daarin ziet, voelt en hoort. Dat is uiteindelijk de meerwaarde.”
Wat geeft jouw baan de meeste voldoening?
“Als ik zie dat mensen geraakt zijn. Als ik naar huis ga en het gevoel heb dat ik iets teweeg heb kunnen brengen. Blije mensen. Wellicht geïnspireerde mensen. Dementerenden bij wie je een lichtje in de ogen ziet. Mensen die in jou iets van hun eigen verlangen terugzien.”
Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?
“Als ik het gevoel heb als ‘behang’ te hebben moeten dienen. Als het enige wat me door een optreden heen helpt het idee is dat ik straks een factuurtje kan schrijven. Als mensen op een onbeschofte manier met je omgaan – dat gebeurt. Als er te weinig optredens op de agenda staan, waardoor je aan van alles en nog wat gaat twijfelen. De paniek hierover is de laatste jaren wel wat minder, gelukkig… Als je de sterren van de hemel speelt en er is geen enkele reactie…”
Wat zou je doen als je geen Troubadour zou zijn?
“Geen idee.”
“Het is niet leuk als je het gevoel hebt als ‘behang’ te hebben moeten dienen”
Wat was je droombaan als kind?
“Zanger. Ook wel eens gedacht dat priester iets zou zijn of leraar (ben ik ook lang geweest trouwens), maar dan treed je ook op.”
Hoe zie je de toekomst van Troubadour?
“Ik merk dat er steeds meer komen. Maar ik ben er ook op gefocust natuurlijk, met name als het gaat om online marketing. Het is natuurlijk betaalbaar amusement tijdens feestjes. Voor een band betaal je (veel) meer. Mensen willen ook graag kunnen kletsen als er live muziek is. Dat kan als ik speel. Dus ik zie de toekomst zonnig in – mits ik ervoor kan zorgen zichtbaar te blijven.”
Welk advies zou jij mensen die Troubadour willen worden geven?
“Niet doen. Behalve als je graag zingt, mensen vermaakt, veel moed hebt, weinig ego, geen angst voor onzekerheid en geen kans op een ‘normale’ baan. Speel eens voor de lol op een feestje of in een restaurant – een uurtje of drie, zo lang duurt een gemiddeld optreden. Kijk wat je ervan vindt. Niet voor bekenden – dat is te makkelijk.”
Over Troubadaour Rob Krot
“Ik ben Troubadour Rob Krot. Ik zing op feesten, in verzorgingshuizen, in raadzalen, bij openingen, verjaardagen, in huiskamers en restaurants. Ik hou van zingen, dus zing ik mijn liedjes altijd speciaal voor jou. Wat er nodig is aan live muziek voel ik heel goed aan. Mijn muziek is nooit overheersend, altijd plezierig en op maat. Verzoekjes zijn welkom.
Kijk ook eens op www.robkrot.nl.”