Interview met een Vitaloog
Zeg Klaas, waarom en hoe ben jij Vitaloog geworden?
Ik heb veel gesport in mijn leven en vitaliteit is voor mij een heel belangrijk thema geweest. Als wedstrijdzeiler heb ik ook geleerd dat er factoren zijn waar je wel invloed op kunt uitoefenen en bepaalde factoren waar je geen invloed op hebt.
Als je weet hoe je je kunt richten op de zaken die je wel kunt beïnvloeden wordt je daar een stuk vitaler van, vooral in je werk. Het is mijn persoonlijke missie geworden om (werkend) Nederland meer verbonden en vitaler te krijgen, omdat ik geloof dat de wereld daar een beetje mooier van wordt.
Welke opleiding heb je gevolgd om Vitaloog te worden? Hoe ben je hier naar toe gegroeid?
Na mijn opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding ben ik in de sportretail terecht gekomen. Via een mooie carrière, van verkoper, inkoper tot commercieel directeur. Door deze commerciële functies ben in aanraking gekomen met de wereld van training & consulting.
Om een resultaat te bereiken kwam ik al snel tot de conclusie dat dit een gevolg is van het gedrag wat mensen laten zien en de energie die ze wel of niet hebben om een stap extra te zetten voor elkaar en voor de klant.
Het gedrag van mensen en het ontwikkelen en positief beïnvloeden hiervan zodat zij tot betere resultaten komen heeft me altijd bezig gehouden. Uiteindelijk is alles energie, alleen gaat het erom of het stroomt. En de opleiding vitaloog... die geef ik tegenwoordig zelf.
Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
Een gemiddelde werkdag voor een vitaloog bestaat niet. Elke dag is weer anders… Daarbij maakt het nogal uit of je een zelfstandig vitaloog bent of een vitaloog in loondienst. Ik zal nu even uitgaan van een zelfstandig vitaloog:
De ene dag ben je op pad voor acquisitie en de dag erna verzorg je een inspirerende en energieke workshop of een training op één van de verschillende vitaliteitsthemas. Ook ondersteun je HR bij het formuleren van een goed vitaliteitsbeleid en het doorreken van een businesscase, hetgeen nodig is zodat het plan door MT/Directie geaccoordeerd kan worden. Dat is weer een andere tak van sport en daar gaat ook veel tijd in zitten.
Want bij veel bedrijven en organisaties wordt er al van alles gedaan op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid maar ontbreekt het vaak nog aan een goede heldere visie en beleid en daarmee de echte commitment vanuit directie en management.
Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
Dit hangt o.a. af welke differentiatie je binnen het vakgebied kiest. Voor een algemene Vitaloog is het belangrijk dat je energie hebt en initiatief kan nemen. Verder moet je sterk zijn in probleemanalyse en oordeelsvorming, het gaat er natuurlijk om dat je snel ziet wat een mens of organisatie nodig heeft. Verder dien je resultaatgericht te zijn en ook zeker een commeriële insteek hebben.
Welk type mens kan jouw beroep het beste uitoefenen?
Een mens wat oprecht geïnteresseerd is in andere mensen. Iemand die goed in verbinding is met zichzelf en aan met uitstel van oordeel en oprechte nieuwsgierigheid confronterende vragen durft te stellen.
Wat is de grootste uitdaging in je werk?
Bedrijven helpen om vitaliteit écht als prioriteit te zien en in het DNA te krijgen en daarmee te voorkomen dat vitaliteit op de achtergrond verdwijnt zodra er een crisis is (zoals bijv. omzet die onder druk komt te staan, een reorganisatie, een covid-19 uitbraak etc.)
Wat geeft jouw baan de meeste voldoening?
Als ik bij een bedrijf binnenkom waar je voelt dat aan alle kanten de energie weg lekt en gedurende het vitaliteitstraject ziet dat er meer gelachen, energieker samengewerkt wordt en mensen fluitend naar het werk komen en fluitend weer naar huis gaan.
Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?
De reistijd en bijbehorende files om bij al die verschillende bedrijven verspreid in NL te komen.
Wat zou je doen als je geen Vitaloog zou zijn?
Jeetje, dat zou ik het echt niet weten… Ik voel aan alles dat wat ik nu aan het doen ben zo kloppend is en past dat ik oprecht niet kan bedenken wat ik anders zou doen. In iedere geval iets met mensen en liefst in verbinding met de natuur.
Wat was je droombaan als kind?
Als kind wilde ik graag meubelmaker worden. Het leek mij fantastisch om met natuurlijke materialen te werken en iets te creëren.
Hoe zie je de toekomst van Vitaloog?
De toekomst van een Vitaloog ziet er zeer rooskleurig uit. Het zijn bizarre tijden, nu het coronavirus door de wereld waart. Vitaliteit is meer dan ooit een belangrijk thema. Het is zaak zowel fysiek als mentaal overeind te blijven. Voldoende beweging, een goede nachtrust en gezonde voeding dragen bij aan een sterk immuunsysteem.
Hoe ga je om met deze nieuwe werkelijkheid? Laat je de angst regeren of lukt het je om positief te blijven? Leidinggevenden staan daarbij voor een extra uitdaging: hoe houd je niet alleen jezelf, maar ook je team vitaal? In mijn boek Vitalogie! reik ik hiervoor volop praktische handvatten aan.
Welk advies zou jij mensen die Vitaloog willen worden geven?
Spreek eens af met een afgestudeerde vitaloog of ga een keer naar een open dag en onderzoek of de opleiding vitaloog voor jou een passende keuze is. Laat je niet teveel leiden door allerlei (belemmerende) overtuigingen, luister naar je hart want dat klopt!
Meer over Klaas Koster
Klaas Koster is oprichter/eigenaar van het training- en adviesbureau Vitalogisch en directeur van de Vitacademie (post-hbo).
Invulling geven aan (strategisch) vitaliteitsmanagement en duurzame inzetbaarheid kan vanuit diverse invalshoeken en vraagt om de inzet van verschillende expertises. Vitalogisch is een community platform: een samenwerkingsverband van vitalogen & zelfstandige professionals, ieder met zijn of haar specialisme. Met veel passie en plezier helpen zij mensen om vitalogische keuzes te maken en ondersteunen zij organisaties met het formuleren van vitaliteitsbeleid om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te bevorderen.