Interview met een webdesigner

31-07-2019

Luuk de Bie is webdesigner.

Hoe ben je aan het beroep Webdesigner gekomen?

"Ik ben opgeleid in Grafische vormgeving en ben specifiek afgestudeerd op nieuwe media. Dat is inmiddels bijna 6 jaar geleden. Toen lag vooral de internetmarkt voor de hand door de vele vraag naar nieuwe websites."

Waarom heb je besloten om voor jezelf te beginnen?
"Na wat sollicitatieprocedures bij grotere mediabedrijven heb ik vooral doen besluiten zelf een onderneming te starten omdat ik dit wilde proberen. Je tijd en aandacht volledig in een klant of diens concept kunnen investeren, daar ben ik goed in en resulteert in voldoening. Ik was 6 jaar jonger dan nu en moest nog 22 worden. Het idee dat ik iedere dag ergens aan een bureau op kantoor een stapel papier weg zou moeten werken schrok mij toendertijd enorm af."

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
"Ik begin meestal tussen 10 en 11 uur in de ochtend. Omdat ik zelf mijn tijd in kan delen als ondernemer kies ik er voor om iets later te beginnen en na 17 uur door te werken. Ik fiets van huis naar kantoor en dat is letterlijk om de hoek hier in het centrum van Utrecht. Ik houd kantoor bij iGluu in Utrecht. Een plek voor zelfstandig ondernemers. Met een goede bak koffie begin ik daar de dag met het uitlezen van e-mail. Daar reageer ik dan op en maak een lijstje met de aanpassingen en opdrachten die ik die dag nog moet verwezenlijken. Met lunch loop ik een stukje over de oude gracht in Utrecht en haal een broodje. Later op de middag rond ik bepaalde opdrachten voor die dag af en stuur e-mails aan opdrachtgevers met de vraag om feedback. Klantcontact, project management en het bijhouden van je eigen administratie hoort natuurlijk ook bij het zelfstandig ondernemen. Lang niet iedere dag ziet er hetzelfde uit. Ik heb de mogelijkheid om spontaan een dag vrij te nemen maar het komt ook voor dat ik ‘s avonds en in het weekend een opdracht oppak."

"Het idee dat ik iedere dag ergens aan een bureau op kantoor een stapel papier weg zou moeten werken, schrok mij toendertijd enorm af"

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
"Creativiteit, concept ontwerp, usability en interaction design zijn erg belangrijk bij het ontwerpen van webapplicaties. Marketing, observatie, inlevingsvermogen en klantgerichtheid zijn belangrijk voor het ondernemerschap."

Wat is de grootste uitdaging in je beroep?
"Een tevreden opdrachtgever en een fris en helder ontwerp in een vlot traject. Voor mij is een goed klantcontact en de bevestiging daar uit dat de klant echt blij is met het verloop en resultaat van de opdracht een teken van een goed geslaagde opdracht. Dit is vooral het streven. Een mooi en goed ontwerp is de uitdaging."

Wat geeft jouw beroep de meeste voldoening?
"In contact staan met mensen en ideeën visualiseren en uiteindelijk realiseren. Dat gaat vooral om menselijke interactie die mij een goed gevoel geeft."

Wat maakt het beroep van Webdesigner aantrekkelijk?
"Webdesign is soms tekenen en kleuren in één. Het gaat om het indelen van content, dan het opzetten van het frame en daarna komt de keuze voor kleur. Tegelijkertijd kun je zoveel digitaal. In een paar uur kun je een grof ontwerp opzetten voor een website. Je hebt dan een idee welke richting je het ontwerp van die opdracht gaat geven. Waar het vijf jaar geleden heel belangrijk was om natuurgetrouwe effecten te simuleren in ontwerpen, zoals reliëfs en glints (hoogglans), gaat het ontwerp voor web nu in rap tempo naar het minimalistische en abstracte of bijna kubistische. Als je een ontwerp maakt zoals je dat jaren geleden gewend was en je haalt alle schaduweffecten er weer uit is het beter geschikt voor het huidige moderne web. Zo makkelijk is het echter niet. Marges, spatiëring en lettertype keuze worden daarmee eens zo belangrijk, soms zelfs veel moeilijker. Ontwerp je voor web dan moet je vandaag de dag het meer benaderen als een vorm van "mode" en "trend" dan als "ict"."

Wat zijn de minder leuke kanten van het beroep Webdesigner?
"Het beroep wordt nog wel eens onderschat. Hoewel goed bedoeld zijn er veel mensen die het idee hebben dat het een photoshop skill betreft en de rest er omheen vergeten. Zij maken een ontwerp in word, powerpoint of photoshop en verwachten dat je met een paar uur werk zo'n ontwerp wel aan kant maakt. Of mensen verwachten dat het bouwen van een goede website niet veel tijd hoeft te kosten. Het tegendeel is waar. Webontwerp stopt niet bij wat "mooi" is. Het begint pas bij een concept, interactie ontwerp, de gebruiksvriendelijkheid. Het opzetten van een website gebeurt in gevalideerde HTML en CSS. Codetalen die je echt moet kunnen schrijven. Je moet weten wat goedgekeurd is en wat niet. En jarenlange ervaring hebben met het uitvoeren en testen van bepaalde scripts om net even iets anders te bouwen dan wat sowieso mogelijk is."

"Veel mensen denken dat je met een paar uur werk een ontwerp hebt uitgewerkt"

Wat zou je doen als je geen Webdesigner zou zijn?
"Dan was ik kunstschilder en leefde ik denk ik van de verkoop van mijn eigen schilderijen."

Wat was je droomberoep als kind?
"Ik denk toch wel dat ik dacht aan het creatieve ondernemen. Kunstschilder dan wel wat ik nu doe. Ik verwachtte meer succes in het ondernemen maar dat is iets wat ik ook zeker nog niet uit mag sluiten."

Welk advies zou jij mensen die Webdesigner willen worden geven?
"Volg een opleiding waar je alles leert. Van schetsen, tekenen, schilderen tot aan digitaal ontwerp voor dtp. Bij voorkeur een kunstacademie. Het help zo veel als je tenminste met alles overweg kan om je idee of beeld te visualiseren aan de opdrachtgever of leidinggevende."


Over LUKE-newmedia
Luuk de Bie is ontwerper en illustrator in het hartje van Utrecht. Hij ontwerpt onder meer logo's, websites en drukwerk. De kern van het ontwerp is vaak de frisse kleur en een moderne strakke stijl. Zie voor meer info: www.luke-newmedia.com.

 


Terug naar het overzicht

Zoek een ander beroep