Interview met een werkgelukdeskundige

Krista de Wolff is Werkgelukdeskundige.

Waarom ben jij Werkgelukdeskundige geworden?

Ik werk al jaren als interim communicatieadviseur en heb vaak gezegd; ik wil graag bijdragen aan het werkplezier van mensen. Toen ik op een gegeven moment toe was aan een nieuwe stap, ben ik dit persoonlijke doel verder gaan onderzoeken en uitwerken. Ik ben congressen gaan bezoeken over het onderwerp, met mensen gaan praten die er ook in werkzaam zijn, opleidingen gaan volgen en zo heeft het steeds meer vorm gekregen.

Welke opleiding heb je gevolgd om Werkgelukdeskundige te worden? 
Ik heb de opleiding Gelukkig Werken bij Onno Hamburger gevolgd en ik ben bezig met een leergang aan de Erasmus Universiteit over het Rendement van Geluk. Inmiddels weet ik dat werkplezier en gelukkig werken twee verschillende dingen zijn, want teamuitjes en vrijdagmiddagborrels zijn heel leuk en dragen bij aan plezier. Dat samen met het gevoel van autonomie en het doen van zinvol werk , bijdraagt aan hoe gelukkig iemand werkt.

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
Mijn werkdagen zijn heel wisselend. De ene dag geef ik een workshop of inspiratiesessie bij een organisatie en op andere dag schrijf ik blogs en artikelen, en werk ik mijn website bij. Ook ben ik continue met mijn ontwikkeling bezig en vind ik het belangrijk om contact te onderhouden met mensen die met hetzelfde onderwerp bezig zijn, dus ik bezoek regelmatig congressen en evenementen.

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep? 
Interesse in mensen en coachende vaardigheden zijn wel belangrijke eigenschappen. Daarnaast ben ik van mening dat het ook belangrijk is dat je jezelf goed kent en weet hoe jij zelf het meest gelukkig werkt. Practice what you preach, zeg maar.

Wat is de grootste uitdaging in je werk?
Geluk in organisaties en werkgeluk is nog een vrij nieuw thema, waar voorheen nog weinig aandacht voor was bij bedrijven. Daarom is een groot onderdeel van het werk ook bewustwording creëren. Wanneer je er met mensen over in gesprek gaat, weten ze heel goed wat je bedoelt. Ze hebben er alleen nog nooit echt over nagedacht. Dan heeft het ook daarna vaak tijd nodig om te besluiten om ermee aan de slag te gaan.

Wat geeft jou in jouw werk de meeste voldoening?
Het geeft mij veel voldoening, dat ik met elke actie bijdraag aan mijn missie. Dat ik met een heel positief onderwerp bezig ben, waar iedereen iets mee heeft. Dat ik mensen kan helpen om gelukkiger te werken, draagt dan ook weer bij aan mijn eigen werkgeluk.

Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?
Minder leuke kanten kan ik op het moment niet bedenken. Het is een ontzettend mooi onderwerp om mee bezig te zijn en het spreekt iedereen aan. Er komen positieve en minder positieve ervaringen naar boven bij mensen, maar het leidt altijd tot een boeiend gesprek als ik vertel wat ik doe.

Wat zou je doen als je geen Werkgelukdeskundige zou zijn?
Dan zou ik als interim communicatieadviseur werken, zoals ik deed voordat ik Werkgeluk Deskundige werd.

Wat was je droombaan als kind?
Vroeger wilde ik kinderrechter worden of journalist. Toen ik me realiseerde dat ik als kinderrechter met veel nare schrijnende situaties van kinderen te maken zou krijgen, was het al snel geen droom meer. De journalist in mij is nog steeds levend. Ik ben communicatiewetenschappen gaan studeren, heb als communicatieadviseur veel mogen schrijven. In mijn huidige werk kan ik mijn journalistieke ei kwijt door blogs en artikelen te schrijven over Gelukkig Werken.

Hoe zie je de toekomst van Werkgelukdeskundige?
Die zie ik positief in, er is nog veel te doen dit vlak. Er is een maatschappelijke verschuiving gaande die er om vraagt dat medewerkers en zaken vanuit de menselijke invalshoek ingericht worden. Je ziet een groot verschil tussen start-ups en grote traditionele organisaties: de start ups laten zien wat er mogelijk is en voorzien in de behoefte van een generatie die nu de arbeidsmarkt op komt. Traditionele organisaties kunnen wij met Gelukkig Werken helpen, om op hun manier mee te bewegen bij deze verschuiving.

Welk advies zou jij mensen die Werkgelukdeskundige willen worden geven?
Het onderwerp gelukkig werken krijgt veel aandacht op het moment. Het is ook nog vrij nieuw en om er mee aan de slag te gaan moet je ondernemend zijn en van pionieren houden. De mensen die er nu mee bezig zijn, geven er allemaal een eigen draai aan, die past bij hen als persoon en bij hun ervaring en achtergrond. De meeste meesten hebben jaren ervaring bij verschillende organisaties en in een andere rol ervaren wat gelukkig werken betekent en waar organisaties nog succeskansen laten liggen.  


Over Krista de Wolff
Iedereen gelukkig aan het werk, dat is mijn missie!
We zijn zo’n groot deel van ons leven aan het werk en ik ben van mening dat die tijd voor iedereen leuk mag en kan zijn! Tijdens mijn interim werk de afgelopen jaren heb ik gezien wat mensen gelukkig maakt en ook waar bij organisaties kansen en potentieel blijft liggen.

Wat ik veel zie is dat bij organisaties de oprechte intentie zoek is. Zonde, daardoor is communicatie vaak onnodig oppervlakkig. Met zingeving, voldoening en plezier groeit het geluk van medewerkers en van klanten. Dit zorgt voor een succesvol bedrijf!
Op mijn website www.kristadewolff.nl via mijn blog en het maandelijkse iZine kun je mijn visie op geluk in organisaties volgen. Ik deel graag mijn tips en inspiratie met je om het geluk ook in jouw bedrijf te vergoten.

 

 

 

 

 


Terug naar het overzicht

Zoek een ander beroep