Interview met een wijkverpleegkundige

21-07-2019

Annelies Blekman is wijkverpleegkundige.

Hoe bent u aan deze baan gekomen?


“Ik ben zelfstandig wijkverpleegkundige (zzp’er ) en kom meestal via collega-zzp zorgverleners aan (verschillende) werkzaamheden. Na vele jaren gewerkt te hebben in diverse instellingen, waaronder een ziekenhuis, ben ik zelfstandige geworden.”

Welke opleiding heeft u gevolgd om Verpleegkundige te worden?
“Ik heb de HBO-Verpleegkunde opleiding gevolgd, na mijn middelbare schooltijd. Regelmatig houd ik mijn vak bij via bijscholingen.”

Kunt u een gemiddelde werkdag beschrijven?
“Het beroep verpleegkundige is het mooiste beroep dat er bestaat, vind ik. Erg afwisselend, elke dag anders. Vaak werk ik ’s morgens en ook wel ’s avonds achtereenvolgens bij verschillende cliënten. Dat zijn vaak cliënten bij wie naast de dagelijkse verzorging, zoals douchen, ook een aantal verpleegkundige handelingen moeten worden gedaan. Bijvoorbeeld het geven van een insulineprik en het geven van voeding via een sonde (dus via een speciaal slangetje naar de maag).

Ook geef ik regelmatig advies aan cliënten. Bovendien attendeer ik de huisarts op belangrijke zaken, die op zijn (medische) vakgebied liggen en die ik bij de cliënt heb opgemerkt. Daarnaast indiceer ik cliënten. Dat wil zeggen dat ik, via een gesprek met de cliënt, bepaal of de cliënt in aanmerking komen voor thuiszorg (via de basisverzekering).

Ik werk bij cliënten van 0 tot 100 jaar, dus ook bij kinderen.”

“Ik attendeer de huisarts op belangrijke zaken, die op zijn vakgebied liggen en die ik bij de cliënt heb opgemerkt”

Welke competenties zijn belangrijk in uw beroep?
“Het is belangrijk dat je goed kunt luisteren naar de cliënt en dat je op een vriendelijke wijze kunt communiceren. De cliënt bepaalt vaak uiteindelijk hoe de zorg zal gaan verlopen. Dat is in ieder geval het doel. Ook kun je tussen de regels door merken dat er bijvoorbeeld nog andere problemen zijn, die belangrijk zijn om te bespreken. Bijvoorbeeld dat de cliënt wel eens ongewild urineverlies heeft en dat hij of zij dat moeilijk vindt om dat te bespreken. Vaak blijkt er uiteindelijk voor bijna elk probleem wel een oplossing te zijn.

Daarnaast moet je steeds je aandacht hebben bij je werkzaamheden (en de cliënt). Je mag je concentratie niet verliezen.”

Wat geeft uw baan de meeste voldoening?
“Het omgaan met mensen van verschillende leeftijden en de afwisseling boeien mij erg.”

Wat zijn de minder leuke kanten van uw baan?
“Ook wanneer je zelf een keer een wat mindere dag hebt, dien je je toch goed te concentreren. Iedere cliënt verdient goede zorg.

Tevens kan het zijn dat het werk wel eens voor je eigen sociale leven gaat. Omdat je vaak langere termijn afspraken maakt met de cliënten en het soms moeilijk is om vervanging te regelen, mis je wel eens een gezellig verjaardagsfeest. Maar daar wen je wel aan.”

Wat zou u doen als u geen Verpleegkundige zou zijn?
“Oei, dat is een moeilijke vraag. Dat weet ik niet. Ik zou wel een andere leuke baan hebben gevonden, denk ik. Maar geen baan waarbij ik continu achter een bureau had moeten zitten.”

“Het is belangrijk dat je fysiek redelijk sterk bent en dat ook blijft”

Wat was uw droombaan als kind?
“Niet specifiek één baan. Pas vanaf ongeveer 17 jaar wilde ik wel graag arts of verpleegkundige worden.”

Hoe ziet u de toekomst van het beroep Verpleegkundige?
“Rooskleurig. Een verpleegkundige is altijd nodig. Mogelijk komt er, in de nabije toekomst, een tekort aan verpleegkundigen. Het is een vak waarbij je vaak wel een baan vindt en die je eventueel part-time kunt doen. Het vak is geschikt voor gemotiveerde mensen.”

Welk advies zou u mensen die Verpleegkundige willen worden geven?
“Het is belangrijk dat je fysiek redelijk sterk bent en dat ook blijft. Het advies is dat je regelmatig aan een sport of aan fitness doet.”

Over Thuisverpleegkundige.nl
“Mijn eenmansbedrijf heet www.thuisverpleegkundige.nl. Ik woon in Nieuwegein en werk voor cliënten in de hele provincie Utrecht. Ze kunnen mij via de telefoon of e-mail benaderen wanneer ze zorg nodig hebben.

Daarnaast werk ik ook wel eens voor thuiszorgorganisaties wanneer ze verpleegkundigen te kort hebben. Ik werk samen met een leuk team verpleegkundigen en verzorgenden. Ook allen zelfstandigen."

 

 

 

 

 


Terug naar het overzicht

Zoek een ander beroep