Welke richtingen kan je allemaal op in de ICT?
Dat de IT veel baankansen biedt wist je natuurlijk al. De ICT-sector is erg breed, in deze sector kom je veel verschillende beroepsgroepen tegen. Er zijn daarnaast ook veel IT-beroepsgroepen en deelgebieden. We willen je laten kennismaken met de meest kansrijke richtingen in de ICT. Deze richtingen zijn interessant voor starters, of voor mensen met veel ervaring. Want, of je nou net begint, of al verder in je carrière staat, er zijn voor iedereen volop ontwikkelrichtingen, doorgroeimogelijkheden en vacatures in de ICT.
De kansrijke ontwikkelrichtingen in de IT
Maar wat zijn nou de beste richtingen om in de IT op te gaan? Er is in de IT veel gaande, de ontwikkelingen gaan erg snel en dat maakt de ene richting baankansrijker dan de andere. We geven je hieronder de 8 richtingen met de hoogste baanzekerheid.
Artificial Intelligence
Het mag geen verrassing zijn, de baankansen binnen de Artificial Intelligence zijn hoog. Er zijn ontzettend veel bedrijven bezig met de ontwikkeling van AI, of de toepassing van AI binnen systemen of producten. We hebben het niet alleen over ChatGPT, of de andere varianten. Er zijn op de achtergrond nog vele andere bedrijven bezig die zeer specifieke toepassingen voor AI ontwikkelen.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de mogelijkheden voor AI experts en consultants. Want het adviseren over de toepassing van de bestaande mogelijkheden binnen bedrijven biedt ook vele kansen.
Cyber Security
Het altijd ondergeschoven kindje van de IT, maar daarom des te meer belangrijk. Cyber Security is van levensbelang voor iedereen binnen de Nederlandse maatschappij, of je het nu door hebt of niet. Het belang wordt steeds groter en de risico’s groeien met de dag. Dit bedoelen we niet om je bang te maken, maar om je aan te geven wat de kansen hier zijn.
Ben je van nature risicomijdend, of zie je snel bepaalde gevaren? Dan past een baan als Cyber Security Specialist je misschien beter dan je denkt.
Cloud computing
Tegenwoordig staat vrijwel alles in de Cloud, of in ieder geval veel diensten die je waarschijnlijk dagelijks gebruikt. Je (web)mail, je foto’s, je muziek, noem maar op. Maar dat is nog maar het begin. Vooral binnen de zakelijke markt is cloud computing nog een heel grote groeier. Er komen dagelijks nieuwe technologieën en toepassingen op de markt, die dit IT-ecosysteem erg dynamisch maken.
Als Senior Cloud Engineer kan je echt een heel dikke boterham verdienen. De instap is niet zo makkelijk, maar met ervaring in de IT-support en een gerichte opleiding van een half tot heel jaar kan je zeker als junior cloud developer of specialist aan de slag.
IT-Project management
Tussen alle technische vakgebieden staat hier misschien wel de belangrijkste discipline binnen de IT. De focus van IT-project management is het plannen, uitvoeren en afronden van IT-gerelateerde projecten binnen organisaties. Dit kan van alles zijn, de implementatie van nieuwe software of een nieuw systeem. Maar ook de migratie van bestaande infrastructuren naar de cloud, of zelfs het ontwikkelen van nieuwe toepassingen.
Als IT Project manager heb je een heel veelzijdige en dynamische baan. Je ontwikkelt jezelf snel verder op het gebied van agile technieken, maar vooral ook op het gebied van technische kennis. Een goede IT project manager is de drijvende kracht achter de innovatie en digitale transformatie. Dit is waarschijnlijk het belangrijkste vakgebied binnen de IT dat niet zelf geautomatiseerd kan worden.
Data Science
Data wordt al jaren “het nieuwe goud” genoemd. En ja, dat is het ook. Data science is een heel boeiend vakgebied, dat erg waardevol kan zijn. En data analyse blijft erg belangrijk. Dit is wel een van de vakgebieden waar je een snelle integratie ziet met de toepassing van AI. Dat betekent dat het werk van de Data Scientist of Data Developer inhoudelijk erg snel verandert.
Maar het stuk data-interpretatie is ook een erg belangrijk onderdeel. Dus voor de echte analytici is dit een richting die interessant is én blijft.
Software ontwikkeling
Softwareontwikkeling is misschien wel het meest fundamentele vakgebied binnen de IT, want veel van de professionals binnen alle andere vakgebieden zijn ook deels “ontwikkelaar”. Zo schrijft een Data Developer in Python en doet een Cloud Developer ook veel programmeerwerk. En dat zijn maar een paar voorbeelden. Maar aan softwareontwikkelaars pur sang is ook een groot tekort. We nemen in dit verband de web- en app ontwikkelaars in deze groep mee.
Nu is juist dit gebied ook al erg sterk onderhevig aan de opkomst van AI, want je kunt ChatGPT al vragen om je bepaalde stukken code te laten schrijven.
DevOps en automation
DevOps is het gebied waarin softwareontwikkeling wordt ingezet om de bedrijfsprocessen te verbeteren. Een DevOps engineer heeft een rol die breder is dan alleen de ontwikkeling van software. Hij, of zij, legt de brug tussen ontwikkeling en de operationele processen.
Het doel van DevOps is om de software effectief in te zetten in productieomgevingen. Hiervoor moeten softwareontwikkelaars en DevOps engineers goed samenwerken. De ontwikkelaars creëren de functionaliteit, de DevOps engineers zorgen ervoor dat deze functionaliteit naadloos, veilig en schaalbaar wordt ingezet binnen de processen.
Netwerk en systeembeheer
Netwerkbeheer is de ruggengraat van de IT-infrastructuur binnen bedrijven. Het gaat om het installeren, beheren en onderhouden van computernetwerken binnen organisaties. Zonder effectief netwerkbeheer zouden systemen, zoals e-mail, cloud-diensten en interne bedrijfsapplicaties niet goed functioneren.
In de afgelopen jaren is netwerkbeheer aanzienlijk veranderd vanwege de technologische doorontwikkeling. Traditioneel netwerkbeheer was altijd zeer hardware-georiënteerd. Fysieke routers, switches, servers en kabels vormden de kern van het werk. Tegenwoordig wordt netwerkbeheer steeds meer softwarematig aangestuurd en zie je een grotere integratie cloud based oplossingen. Ook is er een grote focus op beveiliging gekomen.
Vandaag de dag is een netwerkbeheerder meer een allround hands-on it-manager, met een focus op automatisering, maar ook monitoring en verbetering van de processen.
Waar moet je nog meer aan denken voor een carrière in de IT?
De IT biedt niet alleen fantastische baankansen en dynamisch werk, maar nog vele andere voordelen. Je kan een goed salaris verwachten, doorgroeimogelijkheden en een goede toekomst. Daarnaast kom je in de IT ook veel interessante secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals mineraalwater op kantoor.
De werkplek is vaak goed ingericht, met bijvoorbeeld verstelbare bureau’s, zodat je ook af en toe kan staan. Want, een risico van werken in de IT is dat je een risico hebt op gezondheidsklachten. Dit zijn klachten zoals RSI, ofwel een muishand. Of rugklachten vanwege het vele, lange zitten, of oogproblemen omdat men soms te dicht op het beeldscherm zit.
Veel werkgevers in de IT hebben hier al verschillende oplossingen voor, zoals het eerder genoemde bureau. Maar bijvoorbeeld ook een pingpongtafel, sportabonnement of yoga op kantoor. Dat maakt werken in de IT dan weer gezond én extra leuk.