Kledingtips voor je sollicitatie

Tijdens de zoektocht naar je droombaan is het belangrijk om te weten hoe je de juiste indruk achterlaat. Niet alleen in je verhaal, maar ook in je uiterlijke presentatie. Een professionele en verzorgde uitstraling is erg belangrijk voor een goede verloop van het gesprek. Maar wat is nu een geschikte outfit? En wat zijn de do’s en dont’s als het gaat om je kleding bij een sollicitatiegesprek? Het komt nog maar al te vaak voor dat de sollicitant niet goed weet wat aan te trekken.

Je uiterlijke vertoning is belangrijk voor de eerste indruk. Deze eerste indruk is doorslaggevend voor een vervolggesprek. Het is per bedrijf en per functie uiteraard verschillend wat er van je verwacht wordt. Doe daar ook een beetje research voor. Wil je solliciteren bij een leuk, hip online marketing bureau, dan kun je iets creatiever met je outfit omgaan dan wanneer je gaat solliciteren bij een traditioneel advocatenkantoor.

Verder zitten veel bedrijven tegenwoordig op social media. Kijk voor je op gesprek gaat eens op de socialmediakanalen. Zo kun je misschien op foto’s zien wat de dresscode bij hun op kantoor is. Pas je outfit hier op aan, maar ga 1 stapje netter. Zo laat je zien dat je wel je best hebt gedaan. Wat de dresscode bij het bedrijf ook is, goed verzorgde schoenen en gestreken kleding zijn een absolute must.

De juiste kleuren

Kleur is ontzettend belangrijk. Kleuren brengen een onbewuste associatie met zich mee. Voor formele, zakelijke gelegenheden zijn blauwe en witte tinten aan te raden. Deze kleuren staan voor betrouwbaarheid, loyaliteit, geloofwaardigheid en rust. Daarom worden deze kleuren zo vaak gedragen op het kantoor. Een bepaalde kleur dragen is geen garantie voor een baan, maar kleur straalt wel iets uit.

Andere rustige, maar warmere kleuren zijn beige, taupe en zalmroze. Deze kleuren zijn vrouwelijker en geven een warmer gevoel, terwijl ze toch een zakelijke uitstraling hebben. Meer opvallende kleuren, zoals rood, geel of blauw geven je een meer energieke en creatieve uitstraling. Pas je kleuren dus ook aan op het bedrijf waar je gaat solliciteren. Misschien heb je die creatieve kleuren juist wel nodig. Een zwarte blouse of een zwart shirt wordt toch afgeraden, omdat dit wat hard overkomt. Kijk uit met het dragen van prints. Deze zijn heel smaakgevoelig. 

De juiste stof

Naast de tip: ‘draag geen wol, want dat gaat jeuken’. Zijn er nog meer regels wat een juiste stof betreft. Een belangrijk punt is het zoveel mogelijk vermijden van grote zweetplekken. Test van tevoren even of de stof zweetvlekken erger doet lijken, door er wat water op te doen. Wanneer de vlekken snel opdrogen, is het een geschikte blouse om grote zweetplekken tegen te gaan.

Ook is het belangrijk dat je shirt of blouse niet kreukt. De meeste sollicitatiegesprekken vinden zittend plaats. Je blouse kan hierdoor gaan kreuken en als je aan het einde opstaat om afscheid te nemen, is het slordig als je blouse erg gekreukt is. Draag daarom je blouse een keer thuis om hem eerst te testen.

Niets is erger dan de perfecte outfit finishen met afgetrapte schoenen, die je hele outfit uiteindelijk teniet doen.

Sollicitatiekleding voor de man

Als man ben je in een pak zelden overdressed. Ben je iemand die zich niet prettig voelt in een pak? en is een pak niet verplicht op de werkvloer? Dan kun je ook hier goede variaties op bedenken door bijvoorbeeld enkele onderdelen weg te laten. Draag een nette broek in combinatie met een overhemd en eventueel een stropdas. Een bijpassende riem en mooie schoenen maken het af. Door het colbert weg te laten, heeft de outfit een minder stijve uitstraling.

Een moderne, zakelijke outfit geeft je een zekere uitstraling, welke je zal helpen tijdens het gesprek. Ga je in pak? Denk er dan aan dat een zwart pak niet een hele sterke zet is. Tenzij je naar een zeer formeel bedrijf gaat. Toch zijn donkerblauw of antraciet betere opties. Met een krijtstreepje lijk je bovendien langer en straal je meer autoriteit uit. Wil je perse een das dragen? Kies dan bij voorkeur voor een blauwe das, dit geeft namelijk een meer open uitstraling. Een rode das straalt daarentegen dominantie en agressie uit. Groen straalt frisheid en harmonie uit en is dus ook een geschikte keuze.

Té is nooit goed. Professionaliteit uitstralen is belangrijk, maar voorkom dat je té netjes gekleed gaat. Té overdreven gekleed zijn, kan ook een verkeerde boodschap overbrengen. Maar hoe voorkom je dat je te netjes gekleed bent? Combineer nette kleding met een casual kledingstuk. Dus draag je nette blouse in combinatie met casual broek (geen spijkerbroek) of nette schoenen met een stoer horloge. Probeer door middel van casual of stoere details, je outfit niet te formeel te maken.

Do’s

  • Kijken wat voor kleding er wordt gedragen bij het bedrijf waar je solliciteert
  • Kleden voor de functie die je ambieert (met het oog op doorgroei mogelijkheden)
  • Kiezen voor donkere sokken
  • Kleed je op zo’n manier dat je je fijn voelt
  • Goede lichamelijke verzorging (geknipte nagels, verzorgd haar etc)
  • Poets je schoenen een dag voordat je op gesprek gaat
  • Strijk je blouse ook een dag van tevoren


Don’ts

Stripfiguren en andere opvallende motieven die afleiden
Te strakke of te wijde kleding
Te veel deodorant / aftershave
Een gele stropdas of een geel overhemd (door deze kleur kun je zwak overkomen)
Hoofddeksels zoals petten en hoeden (tenzij het gaat om religieuze hoofddeksels)

De sollicitatieoutfit voor de vrouw

Voor de dames onder ons is de dresscode iets minder strikt. Het is niet altijd nodig om in een mantelpakje te komen. Vaak voldoet een mooie, nette broek met een getailleerde, effen blouse ook. Maak deze outfit af met een sjaaltje en een paar mooie pumps. Voor de vrouwen is een nette blouse het beste om te dragen tijdens een sollicitatie. Zorg er wel voor dat je blouse niet teveel kreukt.

Daarnaast kun je beter een blouse dragen die je vaker gedragen hebt, dan dat je nieuwe kleding draagt. Een bekende outfit geeft zekerheid en dit zorg voor vertrouwen . Een nieuwe outfit kan tijdens je gesprek ineens gaan jeuken of toch te strak zitten. Dit is vervelend aangezien je je niet wil focussen op je kleding, maar je wil je volledig kunnen richten op het gesprek zelf.

Moet je papieren meenemen? Zorg dan ook voor een mooie tas, waar je deze in kunt bewaren. Hoewel een rugtas erg functioneel is, staat deze toch minder passend bij een zakelijk outfit. Zorg er voor dat je je tas altijd naast je neer zet tijdens je gesprek. Verder zijn nep merktassen niet aan te raden. Heb je schitterende sieraden die veel over je persoonlijkheid vertellen wees hier dan wel voorzichtig mee. Een overdaad aan sieraden zorgt ervoor dat de aandacht van de inhoud afleid.

Do’s

  • Kijken wat voor kleding er wordt gedragen bij het bedrijf waar je solliciteert
  • Kleden voor de functie die je ambieert (met het oog op doorgroei mogelijkheden)
  • Kleed je op zo’n manier dat je je fijn voelt
  • Goede lichamelijke verzorging (geknipte nagels, verzorgd haar etc)
  • Poets je schoenen een dag voordat je op gesprek gaat
  • Strijk je blouse ook alvast een dag van tevoren


Don’ts

  • Te strakke of te wijde kleding
  • Te veel parfum / deodorant
  • Een te korte rok (maximaal 4 vingers boven de knie)
  • Ladders in je panty (neem altijd een reserve panty mee)
  • Te veel sieraden
  • Felle kleuren die afleiden van wat je te vertellen hebt
  • Bekijk voor meer zakelijk kledingadvies ook de pagina’s zakelijke kleding dames en zakelijke kleding heren.

Solliciteren in het buitenland

Solliciteer je in het buitenland bekijk dan ook de pagina met zakelijke dresscodes in het buitenland. Op deze pagina is veel informatie te vinden over wat de meest gepaste (sollicitatie-)kleding in verschillende landen/regio’s is.


Terug naar het overzicht