Ontslagen bij je bijbaan: heb je recht op een vergoeding?

Werken naast je studie of in het weekend is voor veel jongeren een manier om extra geld te verdienen. Maar wat gebeurt er als je plotseling wordt ontslagen? In dit artikel geven antwoord op die vraag en leggen we uit wat je kunt doen als je onterecht ontslagen wordt.

De wetgeving rondom ontslag bij een bijbaan

Er zijn strikte regels over hoe ontslag moet worden geregeld, ook als je een bijbaan hebt. Of je werkgever je zomaar kan ontslaan, hangt onder andere af van het type contract dat je hebt.
 
Bij een tijdelijk contract mag de werkgever je alleen ontslaan als dit expliciet in je contract staat, bijvoorbeeld bij een proeftijd. Of bij verwijtbaar gedrag.
 
Bij een vast contract is ontslag meestal alleen mogelijk met een goede reden, zoals bedrijfseconomische omstandigheden of een arbeidsconflict. Daarnaast moet de werkgever zich houden aan een opzegtermijn, tenzij er sprake is van ontslag op staande voet.

Heb je recht op een vergoeding?

Als je ontslagen wordt, vraag je je misschien af of je recht hebt op een vergoeding. Als je aan een aantal voorwaarden voldoet, heb je recht op een transitievergoeding. Dit is een financiële compensatie die bedoeld is om je te helpen bij het vinden van nieuw werk. Je komt hiervoor in aanmerking als:
 
-       Je minimaal 18 jaar oud bent.
-       Je minstens één maand bij het bedrijf hebt gewerkt.
 
De hoogte van de vergoeding hangt af van de duur van je dienstverband en je maandloon. Het is dus ook voor mensen met een bijbaan mogelijk om deze vergoeding te krijgen, mits ze aan de voorwaarden voldoen. Werk je bijvoorbeeld op oproepbasis? Dan wordt je vergoeding berekend aan de hand van je gemiddelde gewerkte uren.
 
Gebruik de online transitievergoeding calculator om de hoogte van jouw transitievergoeding te berekenen.

Andere vergoedingen en regelingen

Naast een transitievergoeding zijn er nog andere vergoedingen waar je mogelijk recht op hebt:
 
-       Vakantiedagen: Niet opgenomen vakantiedagen moeten door de werkgever worden uitbetaald bij ontslag.
-       Overuren: Als je structureel meer hebt gewerkt dan in je contract staat, kan dit ook vergoed moeten worden.
Het is slim om je loonstroken en je contract goed te controleren om te zien of alles klopt.

Wat te doen bij onterecht ontslag?

Als je denkt dat je onterecht bent ontslagen, kun schriftelijk om uitleg vragen aan je werkgever. Controleer je contract en kijk of de werkgever zich aan de regels heeft gehouden. Neem contact op met een instantie zoals het UWV. Een goed gesprek kan vaak al veel oplossen. Kom je er niet uit? Dan kan het inschakelen van een jurist of vakbond helpen om je gelijk te halen.


Terug naar het overzicht