Sector Techniek
Techniek is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Denk aan de auto's waar we in rijden, de computers waar we mee werken en de huizen waar we in wonen. Aan gespecialiseerde technici is daarom altijd behoefte. Geregeld worden techneuten uit het buitenland aangetrokken omdat ze in Nederland moeilijk te vinden zijn. De overheid probeerde middels allerlei acties scholieren ertoe aan te zetten te kiezen voor een technische studie. Dit met wisselend succes.
Nu er bijzonder veel aandacht is voor de Energietransitie lopen de tekorten nog veel verder op. Er is een grote vraag naar technici die hier een bijdrage aan kunnen leveren. Dit geldt dus vooral voor elektrotechnische beroepen.
Wat zijn de baankansen in de Technieksector?
De baankansen van technische beroepen zijn bijzonder goed! De Technieksector heeft flinke tekorten aan gekwalificeerd personeel en is samen met de Bouw- en Energiesector onderhevig aan veel verandering van de arbeidsvoorwaarden.
In het Aanvalsplan Arbeidsmarktkrapte Techniek, Bouw en Energie staan vele plannen die vooral de baanzekerheid binnen de techniek moeten verbeteren. Deze werkgroep heeft het Gouden Poort Principe in het leven geroepen en ze willen hiermee iedereen die in de Techniek, Bouw of Energie begint voor tien jaar werk- en ontwikkelzekerheid bieden.
Werkgevers in de Techniek, Bouw en Energie zijn zelfs bereid om de functies zo vormen dat deze passen bij de talenten van de werknemer.
Dus wanneer je begint in de techniek en jij je goed inzet en tijd steekt in jouw doorontwikkeling ben je zowat gegarandeerd van werk. Het onderwijs en bijscholingssysteem voor deze sectoren moet zo gaan veranderen dat je makkelijk modulair kunt doorleren en doorgroeien naar beter betaalde functies.
Ook het UWV onderstreept de goede baankansen voor de technische beroepen die bijdragen aan de Energietransitie en heeft deze beroepen gedoopt tot Klimaatbaan. Hiermee wil het UWV aangeven dat deze groep tot de meest kansrijke beroepen behoort.
Omscholen naar de Techniek?
Vanwege het grote tekort aan gekwalificeerde technische vakmensen zijn er veel mogelijkheden voor omscholing naar de techniek. Denk hierbij aan opleidingen met baangarantie, of omscholen met salaris:
Opleiding CNC-operator met baangarantie en salaris
Gratis opleiding lassen met baangarantie
Gratis opleiding elektrotechniek met baangarantie
Gratis opleiding installatietechniek met baangarantie
Gratis omscholen tot Autoschadehersteller met baangarantie
Omscholen tot Glasvezelmonteur met baangarantie en salaris
204 Beroepen in de sector Techniek
Opleiding: Cursus / Bijscholing, MBO, HBO
Baankans: Gemiddeld
Baankans
Opleiding: Cursus / Bijscholing, MBO, HBO, WO
Baankans: Onbekend
Baankans
Opleiding: MBO, HBO, WO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: MBO
Baankans: Onbekend
Baankans
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: Cursus / Bijscholing, HBO, WO
Baankans: Onbekend
Baankans
Opleiding: MBO
Baankans: Onbekend
Baankans
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: HBO, WO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: Cursus / Bijscholing, MBO
Baankans: Zeer goed