Van ingenieur tot kapper: de meest en minst gehunte beroepen in Nederland

De arbeidsmarkt in Nederland kent een grote kloof tussen vraag en aanbod in verschillende sectoren. Zo worden elektriciens gemiddeld maar liefst 33 keer per jaar benaderd door recruiters voor nieuwe functies. Daartegenover staat het beroep van bibliotheekmedewerker, die minder dan twee keer per jaar benaderd wordt. Maar welke beroepen zijn nu eigenlijk het meest en het minst gewild in Nederland?

Sourcingsdruk als indicator voor schaarste

Met het dalende aantal actieve werkzoekenden wordt het voor bedrijven steeds belangrijker om zelf potentiële kandidaten te benaderen. Bij sommige beroepen gebeurt dit echter vaker dan bij andere. De 'sourcingsdruk' gemeten door de Intelligence Group geeft aan welk percentage van een doelgroep in het afgelopen kwartaal minstens één keer is benaderd door een recruiter of werkgever. Deze druk is een belangrijke maatstaf voor de mate van ondervertegenwoordiging van een beroepsgroep. Als je zelf niet zo vaak benaderd wordt door recruiters, kun je zelf eens een kijkje nemen tussen de Limburg vacatures voor de nieuwste banen in deze regio.

Ambtenaren: gewild, maar niet in de top 20

Hoewel het tien jaar geleden nog ongebruikelijk was om (rijks)ambtenaren te benaderen, worden ze tegenwoordig net zo vaak benaderd als werknemers in de profitsector. Toch behoren ambtenaren niet tot de top 20 van meest gewilde beroepen in Nederland. Die lijst wordt gedomineerd door technische, ICT- en financiële functies. Hier is een overzicht van de beroepen die het vaakst benaderd worden:

  1. Elektricien gebouwaansluitingen
  2. Netwerk- en systeemtechnici
  3. Softwareontwikkelaars
  4. Vertegenwoordigers informatie- en communicatietechnologie
  5. Software- en applicatieontwikkelaars en analisten
  6. Applicatieprogrammeurs
  7. Ingenieurs
  8. Technici werktuigbouwkunde
  9. Databank- en netwerkspecialisten
  10. Accountants
  11. Netwerkspecialisten
  12. Systeembeheerders
  13. Cartografen en landmeetkundigen
  14. Loonadministratie
  15. Opleiders en trainers op gebied van informatica
  16. Web- en multimediaontwikkelaars
  17. Toezichthoudend personeel in de industrie
  18. Vertegenwoordigers, accountmanagers, retail en exportmanagers
  19. Boekhouders, financieel administrateurs en assistent-accountants
  20. Werktuigbouwkundigen

 

Blue-collar beroepen minder zichtbaar

In de IT-sector worden kandidaten zo intensief benaderd dat ze soms hun profiel niet meer openen of zelfs LinkedIn verlaten. In de Verenigde Staten betalen sommige organisaties werknemers zelfs om hun profielen offline te halen. Dit onderstreept het belang van actieve benadering door werkgevers, vooral bij white-collar beroepen die sterk vertegenwoordigd zijn op LinkedIn.

Blue-collar beroepen en praktisch opgeleiden worden echter veel minder vaak benaderd. Dit komt doordat hun cv’s vaak niet beschikbaar of moeilijk te vinden zijn in cv-databanken. Hierdoor hebben recruiters en werkgevers moeite om deze groepen te bereiken. Dus als je wilt werken in Maastricht of andere bedrijvige steden, is het een goed idee om je LinkedIn-profiel up-to-date te houden!

Beroepen zoals bibliotheekmedewerkers, farmaceutisch medewerkers en apothekersassistenten worden aanzienlijk minder benaderd dan ICT’ers en technici. Hier is een overzicht van beroepen die het minst benaderd worden in Nederland:

  1. Politie-inspecteurs en rechercheurs
  2. Pompbedienden
  3. Laboranten medische diagnostiek en therapie
  4. Kappers
  5. Schoonheidsspecialisten
  6. Politiepersoneel
  7. Brandweerlieden
  8. Stratenmakers, metselaars
  9. Machinestellers en bedieners van houtbewerkingsmachines
  10. Betonwerkers, betonafwerkers
  11. Medisch en pathologisch laboranten
  12. Steenhouwers, -bewerkers en -snijders
  13. Dierverzorgers
  14. Meubelmakers
  15. Steigerbouwers, bouwarbeiders ruwbouw
  16. Allround bouwvakkers, kleine bouwaannemers
  17. Conducteurs
  18. Assistenten gezondheidszorg

 

Conclusie

De Nederlandse arbeidsmarkt laat een duidelijk verschil zien in de mate van interesse die recruiters hebben in verschillende beroepsgroepen. Technische, ICT- en financiële functies zijn zeer gewild, terwijl blue-collar beroepen en administratieve functies zoals die van bibliotheekmedewerkers veel minder benaderd worden. Dit wijst op een voortdurende uitdaging voor zowel werkzoekenden als werkgevers om de juiste match te vinden, afhankelijk van de sector waarin ze actief zijn.


Terug naar het overzicht