Wat te doen bij een bedrijfsongeval?

Ongeacht de sector waarin je werkzaam bent, zit een ongeluk (net als thuis) helaas altijd in een klein hoekje. In dit artikel bekijken we wat je moet doen in het geval van een bedrijfsongeval, aangezien direct actie ondernemen het allerbelangrijkste is.

Stap 1: medische hulp

De eerste stap bij een bedrijfsongeval is uiteraard zorgen voor medische hulp, als er sprake is van letselschade. Het belangrijkste is natuurlijk dat iedereen die betrokken is bij het ongeval de juiste medische hulp krijgt en zo snel mogelijk. Wat hierna moet gebeuren is echter lang niet altijd duidelijk, wat erg logisch is aangezien een bedrijfsongeval altijd een grote impact op je heeft.

Stap 2: het ongeval melden

De tweede stap is echter ook een zeer belangrijke en dat is het melden van het bedrijfsongeval bij de werkgever. Dit heeft meerdere redenen, waarvan veiligheid een zeer belangrijke is. De werkgever zal het ongeval vervolgens registreren en indien nodig melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Stap 3: foto’s maken

Als je ertoe in staat bent, is het goed om zo snel mogelijk foto’s te maken van het ongeval. Je kunt uiteraard ook een collega vragen om dit te doen. Het is belangrijk om fysiek bewijs te hebben waar je later op terug kunt vallen en wat een beter beeld zal schetsen van de situatie. Waartoe ook de volgende stap behoort.

Stap 4: ervaringen opschrijven

Leg daarnaast je eigen verhaal vast en beschrijf in eigen woorden wat er is gebeurd. Je kunt dit opschrijven of inspreken in je mobiele telefoon. Des te sneller je dit doet, hoe makkelijker het is om alle details te herinneren. Vraag ook aan collega’s om dit te doen, of neem hun verklaringen op.

Zowel foto’s, verklaringen als een medisch rapport (de volgende stap) zijn namelijk essentieel voor het aanvragen van een bedrijfsongeval vergoeding. Zo kan er namelijk op een later moment worden gekeken of het bedrijfsongeval valt onder de werkgeversaansprakelijkheid en of deze wel/niet aansprakelijk kan worden gesteld. Hiervoor zijn de volgende stappen dus ook erg belangrijk.

Stap 5: medisch rapport

Als je zelf letsel hebt opgelopen, is het belangrijk om ook dit te documenteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanvragen van een medisch rapport bij de hulpverlenende instantie. Als je verwondingen op het eerste oog meevallen, kan het toch verstandig zijn om een bezoekje te brengen aan je huisarts op een later moment. Niet alleen voor een extra controle, maar ook zodat verborgen letsel aan het licht komt. Vaak wordt het pas later duidelijk dat iemand toch fysieke hinder krijgt na een ongeval. Letselschade is tenslotte altijd anders, en ook geestelijk letsel mag hierbij niet worden vergeten.

Stap 6: Deskundige hulp inschakelen

Tenslotte is het na een bedrijfsongeval verstandig om deskundige hulp in te schakelen, bij een onafhankelijke partij die gespecialiseerd is in letselschade. Op deze manier kan worden gekeken waar je wel of geen recht op hebt als werknemer, aangezien hierbij veel factoren een rol spelen.

De werkgever is namelijk verplicht om zich voor bedrijfsongevallen te verzekeren en op deze manier kun je meestal schade vergoed krijgen, zonder dat dit ten koste gaat van een goede werkrelatie. Samen met de werkgever kan zo een oplossing worden gevonden waar jullie beiden tevreden mee zijn, van een financiële schadevergoeding tot het bekostigen van omscholing, zodat je bij ernstige letselschade toch kunt blijven werken.


Terug naar het overzicht