Meubelmaker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Meubelmaker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Meubelmaker? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Meubelmaker wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Meubelmaker, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Meubelmaker
Vacatures Meubelmaker
Vacatures laden...
Wat is een Meubelmaker?
Een Meubelmaker vervaardigt verschillende soorten meubels, zoals tafels, stoelen, kasten en bedden. Een Meubelmaker maakt afgewerkte meubels uit hout, maar er worden ook andere materialen gebruikt, zoals metalen en kunststoffen. Er worden verschillende technieken toegepast door de Meubelmaker, bijvoorbeeld houtsnijden en inlegwerk. De Meubelmaker gebruikt hierbij verschillende machines en gereedschappen. Hij monteert de losse onderdelen en zorgt voor de afwerking van de meubels.
Een Meubelmaker werkt in een meubelmakerij of een meubelfabriek. In een meubelmakerij worden op kleine schaal meubels gemaakt, in een meubelfabriek worden vaak meubelseries gemaakt. Een ontwerpend Meubelmaker werkt in een atelier of werkplaats en ontwerpt nieuwe meubels op eigen initiatief of in opdracht. Een Meubelmaker kan ook worden ingezet als interieurbouwer, bijvoorbeeld in de botenindustrie waar het interieur van nieuwe boten wordt gemaakt. Er zijn ook Meubelmakers te vinden in de orgelbouw.
Past het beroep Meubelmaker bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Meubelmaker per niveau
Vacatures Meubelmaker per stad
Vacatures Meubelmaker Alphen aan den Rijn
Vacatures Meubelmaker Amersfoort
Vacatures Meubelmaker Amstelveen
Vacatures Meubelmaker Amsterdam
Vacatures Meubelmaker Apeldoorn
Vacatures Meubelmaker Bergen op Zoom
Vacatures Meubelmaker Capelle aan den IJssel
Vacatures Meubelmaker Den Bosch
Vacatures Meubelmaker Den Haag
Vacatures Meubelmaker Den Helder
Vacatures Meubelmaker Deventer
Vacatures Meubelmaker Doetinchem
Vacatures Meubelmaker Dordrecht
Vacatures Meubelmaker Eindhoven
Vacatures Meubelmaker Enschede
Vacatures Meubelmaker Groningen
Vacatures Meubelmaker Haarlemmermeer
Vacatures Meubelmaker Hilversum
Vacatures Meubelmaker Hoogeveen
Vacatures Meubelmaker Leeuwarden
Vacatures Meubelmaker Lelystad
Vacatures Meubelmaker Maastricht
Vacatures Meubelmaker Middelburg
Vacatures Meubelmaker Nieuwegein
Vacatures Meubelmaker Nijmegen
Vacatures Meubelmaker Purmerend
Vacatures Meubelmaker Roermond
Vacatures Meubelmaker Roosendaal
Vacatures Meubelmaker Rotterdam
Vacatures Meubelmaker Schiedam
Vacatures Meubelmaker Spijkenisse
Vacatures Meubelmaker Terneuzen
Vacatures Meubelmaker Veenendaal
Vacatures Meubelmaker Vlaardingen
Vacatures Meubelmaker Westland
Vacatures Meubelmaker Zaanstad
Salarisschaal Meubelmaker
Wat verdient een Meubelmaker?
Het startsalaris van een Meubelmaker ligt op ongeveer €1500 bruto per maand. Aan de hand van leeftijd en ervaring kan dit oplopen tot €2100.
De arbeidsvoorwaarden van een Meubelmaker zijn meestal geregeld volgens de CAO Meubelindustrie en Meubileringsbedrijven. Hierin zijn onder andere de volgende arbeidsvoorwaarden vastgelegd:een reiskostenvergoeding, het recht op het behalen van een ervaringscertificaat, opleidingsmogelijkheden en een pensioenregeling.
Meer weten over het salaris Meubelmaker
Hoe word je een Meubelmaker?
Bij het beroep Meubelmaker sluit een opleiding aan op MBO niveau, bijvoorbeeld MBO (Allround of Ontwerpend) Meubelmaker, MBO (Scheeps)Interieurbouwer of MBO Machinaal Houtbewerker. Een opleiding tot Meubelmaker duurt normaal gesproken twee jaar en kan als dagopleiding of als praktijkgerichte opleiding gevolgd worden.
Opleidingen Meubelmaker
Omscholen tot Meubelmaker
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Meubelmaker. Zelfstandig of georganiseerd.
Omscholing vacatures Meubelmaker
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Meubelmaker
Als je Meubelmaker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Meubelmaker zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Meubelmaker
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Meubelmaker
Een Meubelmaker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend
Omschrijving
Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.
Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.
Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.
Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren
Omschrijving
De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.
Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.
Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.
Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.
Omschrijving
Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.
Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.
Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.
Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse
Omschrijving
Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.
Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.
Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.
Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus
Omschrijving
Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.
Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.
Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out.
Steekwoorden: processen, ontwikkeling, ambitieus, flexibel
Wat is Zelfsturing?
Deze mensen willen graag op de hoogte blijven van voor hen relevante ontwikkelingen. Zij zoeken proactief naar nieuwe informatie. Zij voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling of een bepaald proces. Deze mensen kijken hierbij naar het resultaat dat ze willen behalen.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak ambitieus en resultaatgericht. Ze stellen voor zichzelf doelen op en proberen deze doelen te behalen. Daarbij zijn deze mensen vaak flexibel, ze zijn verantwoordelijk voor zichzelf en kunnen zich aanpassen aan de situatie en de omgeving. Hierbij houden ze hun doelstellingen voor ogen. Daarbij hebben deze mensen vaak een goede zelfkennis. Ze weten hun zwakke en sterke kanten te benoemen en houden nemen deze dan ook mee in het maken van beslissingen of het stellen van doelen.
Zwakke punten
Mensen die zichzelf teveel proberen te sturen, worden soms bestempeld als star. Zij wijken niet af van hun ideeën en hierdoor wordt de spontaniteit aangetast. Zij hebben precies uitgestippeld waar ze naar toe willen en spontane (creatieve) uitspattingen worden ontweken.
Vaardigheden Meubelmaker
- Doorzettingsvermogen
- Ambitie
- Doelgericht werken
- Consequent handelen
- Proactiviteit
- Wendbaarheid
- Oog voor detail
- Zorgvuldigheid
- Nauwkeurigheid
- Nieuwe oplossingen bedenken
- Buiten kaders denken
- Durf
- Vitaliteit
- Levenslust
- Positiviteit
- Analyseren
- Evalueren
- Redeneren
Wat voor persoonlijkheid heeft een Meubelmaker nodig?
Een Meubelmaker moet heel nauwkeurig en geconcentreerd kunnen werken (Perfectionist). Hij moet zorgvuldig omgaan met gereedschappen en machines en moet veilig en volgens voorschriften kunnen werken. Een Meubelmaker moet foutloos kunnen rekenen en meten. Bij repeterende handelingen moet de Meubelmaker geconcentreerd blijven. Een Meubelmaker kan goed zelfstandig werken en kritisch naar eigen werk kijken. Een Meubelmaker heeft veel specialistische kennis over technieken en materialen (Waarnemer).
Wat voor persoonlijkheidstype is de perfectionist? Voor de perfectionist is het niet gauw goed. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De perfectionist is integer, idealistisch en gedisciplineerd. Hij is een streber. De hoge eisen die een perfectionist zichzelf stelt vertalen zich naar sterke, rechtvaardige keuzes en nauwkeurig beredeneerde eindresultaten. Als de perfectionist zich ergens voor inzet, dan is dat ook volledig.
Zwakke eigenschappen
De perfectionist kan dwangmatig werken en snel gefrustreerd raken als iets tegenzit.
Verder is de perfectionist erg gespannen en kan zo in de eigen denkbeelden vast komen te zitten.
Omgang
In de samenwerking met anderen is de perfectionist vaak inflexibel en veeleisend. De sociale omgang verloopt dus stroef.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Meubelmaker
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
- Punctueel
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Meubelmaker?
Het arbeidsmarktperspectief van een Meubelmaker is relatief goed. Er is een structureel tekort aan vaklieden op MBO 3 en MBO 4 niveau. De bedrijfstaks meubelmakerij heeft nog meer behoefte aan vaklieden op HBO niveau.
Een Meubelmaker kan doorgroeien naar Meewerkend Leidinggevende of Werkvoorbereider. Een Meubelmaker kan zich ook verder ontwikkelen door een opleiding op HBO niveau te doen, zoals Technische Bedrijfskunde, Bouwkunde of Industrieel Product Ontwerpen.
De actuele kans op werk voor een Meubelmaker
Het beroep Meubelmaker is onderdeel van de beroepsfamilie Machinaal meubelmakers en houtbewerkers, machine-instellers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Machinaal meubelmakers en houtbewerkers, machine-instellers is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
18
Baankans Meubelmaker
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Meubelmaker
Het beroep Meubelmaker is onderdeel van de beroepsfamilie Ambachtelijk meubelmakers en houtbewerkers.
Verwante beroepen Meubelmaker
Mogelijke specialisaties voor een Meubelmaker
Waar werkt een Meubelmaker?
Een Meubelmaker is werkzaam in het bedrijfsleven, meestal bij een meubelmakerij of een meubelfabriek.
Met wie werkt een Meubelmaker samen?
Een Meubelmaker werkt in principe zelfstandig. Een Meubelmaker die niet zelf ontwerpt, werkt samen met de ontwerper van de te maken meubels. De meubelmaker moet controleren of zijn ontwerp ook maakbaar, praktisch uitvoerbaar is. Daarnaast heeft de Meubelmaker contact met de leveranciers van zijn materialen. Zeer specialistische kennis over techieken of materialen kan een Meubelmaker verkrijgen bij een (technisch) specialist. Een ontwerpend Meubelmaker heeft veel contact met zijn opdrachtgever, wiens wensen hij moet inventariseren en aan wie hij zijn ontwerp presenteert.
- Opdrachtgever
- Leveranciers
- Ontwerper
Verwante beroepen Meubelmaker:
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO
Baankans: Goed
Baankans
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Alles over het beroep Meubelmaker in één oogopslag
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Opdrachtgever
- Leveranciers
- Ontwerper
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1500 tot €2100