Aannemer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Aannemer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Aannemer? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Aannemer wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Aannemer, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Aannemer
Vacatures Aannemer
Vacatures laden...
Wat is een Aannemer?
Als Aannemer heb je de leiding over een bouwproject. Je werkt vaak als zelfstandige en staat dan aan het hoofd van een aannemersbedrijf. Als Aannemer verzorg je voor een in een contract bepaalde prijs en binnen een afgesproken termijn de oplevering van een volledig voltooid bouwwerk.
Vaak schakel je hierbij een architect of architectenbureau in die het ontwerp van het bouwwerk levert. Als je eenmaal de opdracht hebt gekregen om te gaan bouwen moet je als Aannemer zorgen dat je alle vergunningen krijgt en dat alles in overeenstemming is met de wet- en regelgeving.
Daarna moet de bouwplaats worden ingericht, moet je personeel aantrekken, zoals de metselaars en de schilders en moet er een werkplanning worden gemaakt. Ook is het natuurlijk belangrijk dat alle materialen volgens een goede planning worden ingekocht. Als Aannemer heb je dus een grote, verantwoordelijke functie in bouwprojecten, die vooral coördinerend van aard is.
Past het beroep Aannemer bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Aannemer per niveau
Vacatures Aannemer per stad
Salarisschaal Aannemer
Wat verdient een Aannemer?
Het salaris van een Aannemer verschilt enorm per type aannemer en type dienstverband. Een kleine zelfstandige gespecialiseerd aannemer kan mogelijk meer verdienen dan een aannemer in loondienst bij een groot aannemersbedrijf. Het salaris van een aannemer begint gemiddeld bij 2400 bruto per maand en loopt op tot zo'n 4300 bruto per maand. Hier kan nog winstdeling of een dertiende maand bijkomen. De inkomsten van aannemer die eigenaar is van een groter aannemersbedrijf kan hier nog een stuk bovenuit komen, maar dan hebben we het eigenlijk ook meer over ondernemerswinst.
Meer weten over het salaris Aannemer
Hoe word je een Aannemer?
Om Aannemer te worden en je diploma te halen volg je de MBO niveau-4 opleiding Bouwkunde. In deze opleiding maak je kennis met de bouw en leer je alles over het aannemersschap en de verdere functies die in de bouw kunnen voorkomen. Binnen deze opleiding wordt er veel aandacht besteed aan de praktijk maar ben je ook bezig met de theoretische kant. Na afronding van de opleiding ben je niet meteen Aannemer. Vaak moet je nog een diploma voor halen om aan bepaalde voorschriften te voldoen. Naast MBO Bouwkunde kun je ook andere opleidingen volgen zoals bijvoorbeeld bij de Stichting KOB opleiding voor carrièrebouwers. Ook bestaat er een opleiding Bouwkunde op HBO niveau.
Opleidingen Aannemer
Omscholen tot Aannemer
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Aannemer. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Aannemer
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Aannemer
Als je Aannemer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Aannemer zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Aannemer
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Aannemer
Een Aannemer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf
Omschrijving
Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.
Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.
Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.
Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend
Omschrijving
Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.
Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.
Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.
Steekwoorden: overzicht, leiderschap, uitdrukkingsvaardig, luisteren, overtuigen, inzicht in omgeving
Omschrijving
Deze competentie valt voor een deel samen met leiderschap. Een goede leider moet kunnen delegeren. Deze mensen geven bepaalde taken uit handen en beslissen wie geschikt is voor welke taak. Hij behoudt hierbij het overzicht.
Sterke punten
Deze personen geven medewerkers de ruimte om zich te ontwikkelen. Ze krijgen hun eigen taak en moeten die goed uit zien te voeren. Verder zijn delegerende mensen resultaatgericht. Ze communiceren duidelijk en helder wat ze van iedereen verwachten. Ook kunnen deze personen goed luisteren en anderen overtuigen van de noodzaak van een taak.
Zwakke punten
Delegerende mensen kunnen lui en gemakzuchtig overkomen. Anderen krijgen dan het idee dat deze persoon zelf niets meer hoeft te doen. Dit kan irritaties opwekken.
Steekwoorden: cijfers, onderhandelen, geld, bewustzijn, creativiteit
Omschrijving
Deze mensen hebben een goed beeld van de cijfers. Zij weten bijvoorbeeld wat de inkomsten en uitgaven zijn van de organisatie. Zij kunnen de waarden van geld realistisch schatten en weten ook hoe ze dit toe kunnen passen in hun werkzaamheden. Ze weten hoe ze de financiële situatie kunnen verbeteren.
Sterke punten
Mensen die financieel bewust zijn, zijn vaak ook creatief. Zij weten de waarde van geld en wat ze daarvoor kunnen krijgen. Op een creatieve manier proberen zij zoveel mogelijk voor een bepaald bedrag te krijgen. Bij deze competentie passen ook de competenties ‘overtuigen’ en ‘onderhandelen’. Over geld wordt altijd gepraat en deze personen willen zoveel mogelijk waar voor hun geld. Ze willen onderhandelen en de ander overtuigen van hun standpunten. Ook weten ze waar ze op kunnen besparen en waar winsten te behalen zijn.
Zwakke punten
Mensen die teveel met cijfers bezig zijn, kunnen de aandacht voor andere zaken verliezen. Zo kan het gebeuren dat zij geen ruimte meer overlaten voor andere creatieve ideeën. Ook kunnen zij zodanig streven naar winst, dat bijvoorbeeld het welzijn van de werknemers wordt ondergesneeuwd.
Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend
Omschrijving
Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.
Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.
Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.
Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen
Omschrijving
Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.
Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.
Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt.
Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie
Omschrijving
Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.
Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.
Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten
Omschrijving
Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.
Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.
Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen.
Steekwoorden: sociaal, netwerken, luisteren, spontaan, inzicht in omgeving
Omschrijving
Deze personen bewegen zich gemakkelijk in groepen mensen. Ze zijn dan ook vaak in het gezelschap van veel mensen en stappen gemakkelijk op ombekende mensen af. Deze mensen hebben over het algemeen een groot netwerk, dat ze inzetten voor verschillende doeleinden. Vaak zijn deze mensen lid van een vereniging of commissie.
Sterke punten
Een competentie die in verband staat met sociabiliteit is de competentie netwerken. Deze mensen hebben vaak een groot netwerk en vergroten dit netwerk met gemak. Daarnaast zijn deze mensen vaak spontaan, ze spreken onbekenden gemakkelijk aan en luisteren met gemeende interesse naar deze mensen.
Zwakke punten
Een zwak punt van deze mensen kan zijn dat ze zich teveel bemoeien met anderen. Zij willen zo graag in contact komen met anderen dat ze zich opdringen.
Vaardigheden Aannemer
- Prioriteiten stellen
- Beslissingen nemen
- Afwegen
- Voorbereiden
- Gestructureerd werken
- Nieuwe oplossingen bedenken
- Buiten kaders denken
- Durf
- Overzicht hebben
- Leiderschap
- Uitdrukkingsvaardigheid
- Cijfermatigheid
- Onderhandelen
- Rekenvaardigheid
- Vriendelijkheid
- Respectvol
- Dienstverlenendheid
- Besluitvaardigheid
- Delegeren
- Motiveren
- Analytisch vermogen
- Inlevingsvermogen
- Logisch redeneren
- Luistervaardigheid
- Spontaniteit
- Sociaal gevoel
Wat voor persoonlijkheid heeft een Aannemer nodig?
Als Aannemer is het belangrijk dat je gezaghebbend bent. Je hebt namelijk de leiding over een groot aantal personeelsleden en het is dus belangrijk dat deze naar jou luisteren en dat jij ze kan aansturen (Baas). Het is tegelijkertijd ook belangrijk om loyaal te zijn, vooral naar je werknemers om zo een goede werksfeer te creëren (Baas). Verder is het belangrijk om ijverig en gedreven te zijn want je zult vaak grote bergen werk moeten verzetten. Het is dan belangrijk om gedreven te zijn om dat werk zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen (Succesvolle werker).
Wat voor persoonlijkheidstype is de baas? De baas heeft een zeer karakteristieke persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De baas heeft een sterke uitstraling en een natuurlijk overmacht. Hij kan goed leidinggeven, is zelfstandig en kan goed tegen kritiek. Verder is de baas loyaal aan de mensen onder zich en is hij erg resultaatgericht. Hij deinst niet terug voor een uitdaging.
Zwakke eigenschappen
De baas kan te direct zijn tegenover werknemers, en zich snel kritisch of woedend opstellen zonder zelf de impact van diens acties door te hebben. Verder heeft de baas geen tollerantie voor zwakheid, vooral van zichzelf, en vaak ook geen geduld. Alles moet op zijn manier.
Omgang
De baas is charismatisch en indrukwekkend als gesprekspartner, maar ook erg direct en kritisch. Doordat de baas de eigen interesses als absoluut bestempelt, zorgt de baas soms ook onbedoeld voor veel conflict en paniek onder de werknemers.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Eigenschappen Aannemer
- Zelfverzekerdheid
- Overwicht
- Gedrevenheid
- Enthousiasme
- Ondernemendheid
Wat zijn de baankansen voor een Aannemer?
Het arbeidsmarktperspectief van een Aannemer is gemiddeld. Dit komt omdat je als Aannemer vaak afhankelijk bent van hoeveel vraag er op dat moment bestaat naar bouwprojecten. In tijden van crisis bijvoorbeeld zullen er minder bouwprojecten gestart worden en zal er dus minder vraag zijn naar Aannemers. Maar als het goed gaat met de economie dan is er vaak veel vraag naar Aannemers omdat er dan veel bouwprojecten opgestart worden. De doorgroeimogelijkheden van een Aannemer zijn niet heel erg groot. Dit komt omdat je als Aannemer vaak als zelfstandige werkt en dus al de leiding hebt over een bedrijf. Soms kan het zijn dat je doorstroomt naar een directiefunctie binnen een groter aannemersbedrijf.
Doorgroei mogelijkheden Aannemer
Het beroep Aannemer is onderdeel van de beroepsfamilie Managers bouw en installatiewerk.
Verwante beroepen Aannemer
Bedrijfsleider / ondernemer steigerbouwbedrijf
Projectleider interieurbouwbedrijf
Bedrijfsleider / ondernemer timmerfabriek
Bedrijfsleider / ondernemer parketbedrijf
Bedrijfsleider / ondernemer installatiebedrijf
Manager bouw- en civieltechnisch ingenieursbureau
Bedrijfsleider / ondernemer bouw- en aannemersbedrijf
Bedrijfsleider / ondernemer sloopbedrijf
Bedrijfsleider / ondernemer dakbedekkingsbedrijf
Mogelijke specialisaties voor een Aannemer
bedrijfsleider steigerbouwbedrijf
bedrijfsbeheerder timmerfabriek
bedrijfsbeheerder verwarmingsbedrijf
bedrijfsbeheerder sanitair installatiebedrijf
bedrijfsleider elektrotechnisch installatiebedrijf
bedrijfsleider installatiebedrijf (exclusief elektrotechnisch)
bedrijfsleider loodgietersbedrijf
bedrijfsleider sanitair installatiebedrijf
bedrijfsleider verwarmingsbedrijf
ondernemer elektrotechnisch installatiebedrijf
ondernemer sanitair installatiebedrijf
bedrijfsbeheerder elektrotechnisch installatiebedrijf
bedrijfsbeheerder loodgietersbedrijf
bouwkundige (manager bouw- en civieltechnisch ingenieursbureau)
bouwkundig ingenieur (manager bouw- en civieltechnisch ingenieursbureau)
manager ingenieursbureau weg- en waterbouw
manager ingenieursbureau waterbouw
manager ingenieursbureau wegenbouw
bedrijfsleider bouw- en aannemersbedrijf
bouwkundige (bedrijfsleider/ondernemer bouw- en aannemersbedrijf)
ondernemer bouw- en aannemersbedrijf
bedrijfsleider dakbedekkingsbedrijf
ondernemer dakbedekkingsbedrijf
bouwkundige (bouwkundig projectleider)
bouwkundig ingenieur (bouwkundig projectleider)
bouwkundige (hoofduitvoerder bouw)
bouwkundig ingenieur (hoofduitvoerder bouw)
bouwkundige (manager bouw- en aannemersbedrijf)
bouwkundig ingenieur (manager bouw- en aannemersbedrijf)
Doorgroei beroepen voor een Aannemer
Manager kabel- en leidinginfra
Bedrijfsleider / ondernemer grondboring- en bronbemalingsbedrijf
directeur grondboring- en bronbemalingsbedrijf
Bedrijfsleider / ondernemer cultuurtechnisch bedrijf
bedrijfsleider cultuurtechnisch bedrijf
ondernemer cultuurtechnisch bedrijf
Bedrijfsleider / ondernemer kabel- en leidinginfra
directeur kabel- en leidinginfra
bedrijfsleider kabel- en leidinginfra
ondernemer kabel- en leidinginfra
Bedrijfsleider / ondernemer civiele onderwaterbouw (cob)
bedrijfsleider civiele onderwaterbouw (cob)
Bedrijfsleider / ondernemer duikbergingsbedrijf
Hoofduitvoerder grond-, weg- en waterbouw (gww)
hoofduitvoerder weg- en waterbouw
Manager riolering en waterhuishouding
vastgoedmanager riolering en waterhuishouding
Bedrijfsleider / ondernemer grond-, weg- en waterbouwbedrijf (gww)
bedrijfsleider weg- en waterbouwbedrijf
bedrijfsleider wegenbouwbedrijf
directeur grond-, weg- en waterbouwbedrijf (gww)
directeur weg- en waterbouwbedrijf
ondernemer weg- en waterbouwbedrijf
districtsdirecteur wegenbouwbedrijf
ondernemer grond-, weg en waterbouwbedrijf (gww)
bedrijfsleider/ondernemer weg- en waterbouwbedrijf
bedrijfsleider grond-, weg- en waterbouwbedrijf (gww)
bedrijfsleider waterbouwbedrijf
aannemer grond-, weg- en waterbouw (gww)
Waar werkt een Aannemer?
Als Aannemer werk je in de profitsector. Je bent werkzaam binnen een aannemersbedrijf waarover jij als Aannemer de leiding hebt.
Met wie werkt een Aannemer samen?
Als Aannemer kom je met verschillende soorten mensen en beroepen in contact. Je hebt natuurlijk veel contact met de werknemers van het aannemersbedrijf en met de onderaannemers. Dit kunnen de schilders zijn maar ook de metselaars en de voegers. Verder heb je contact met andere bedrijven in de bouwsector die jou helpen bij het realiseren van het project. Ook sta je natuurlijk in nauw contact met de opdrachtgever (degene voor wie jij het project uitvoert). Het kan ook zijn dat je te maken krijgt met de gemeente voor bijvoorbeeld het krijgen van vergunningen.
- Aannemer
- Onderaannemer
- Metselaar
- Schilder
Alles over het beroep Aannemer in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Persoonstype:
Netwerk:
- Aannemer
- Onderaannemer
- Metselaar
- Schilder
Salarisindicatie:
- Van €2400 tot €4300