Archivaris: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Archivaris: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Archivaris? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Archivaris wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Archivaris, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Archivaris
Vacatures Archivaris
Vacatures laden...
Wat is een Archivaris?
Een Archivaris beheert en onderhoudt een archief en maakt dit inzichtelijk en toegankelijk voor een publiek. De Archivaris kan werken voor iedere organisatie die belang heeft bij het behouden van niet langer actuele informatie. Hij werkt niet alleen voor musea, bibliotheken of stads -en gemeentearchieven, maar kan ook werkzaam zijn bij advocatenkantoren, uitgeverijen of banken. De Archivaris ordent aan de hand van een - mogelijk door hemzelf ontworpen - systeem allerhande informatie, van foto's en brieven tot verkoopaktes, notulen, landkaarten en tijdschriften. Hij bepaalt wat waarde heeft en bewaard blijft en waar het terecht komt.
Als hij lacunes constateert in de collectie kan de Archivaris overgaan tot vergaring van de ontbrekende stukken. Hij bewaakt de inhoud en structuur van het archief en houdt bij de opbouw en ordening altijd rekening met de toegankelijkheid voor andere gebruikers. Wanneer het archiveringssysteem niet voldoet voert de Archivaris, in overleg met collega's, aanpassingen door. Afhankelijk van het archief zal de Archivaris informatieverzoeken moeten verwerken of bezoekers helpen met het vinden van de gewenste stukken.
In grotere archieven zal de Archivaris soms een educatieve rol vervullen door het geven van rondleidingen aan geïnteresseerden of voorlichtingen aan studenten en door het samenstellen van tentoonstellingen. Tot slot is hij in staat zelfstandig archiefonderzoek te doen of hierin een ondersteunende rol te spelen.
Persoonlijke interesses kunnen van invloed zijn op de keuze van een archief. Andersom kan het archief affiniteit met het gearchiveerde vragen, of bijzondere vaardigheden als het kunnen lezen van oude handschriften.
Archieven zijn niet altijd meer tastbaar. De Archivaris kan zich ook bezighouden met een digitaal archief of de digitalisering van een archief.
Past het beroep Archivaris bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Archivaris per niveau
Vacatures Archivaris per stad
Vacatures Archivaris Alphen aan den Rijn
Vacatures Archivaris Amersfoort
Vacatures Archivaris Amstelveen
Vacatures Archivaris Amsterdam
Vacatures Archivaris Apeldoorn
Vacatures Archivaris Bergen op Zoom
Vacatures Archivaris Capelle aan den IJssel
Vacatures Archivaris Den Bosch
Vacatures Archivaris Den Helder
Vacatures Archivaris Doetinchem
Vacatures Archivaris Dordrecht
Vacatures Archivaris Eindhoven
Vacatures Archivaris Groningen
Vacatures Archivaris Haarlemmermeer
Vacatures Archivaris Hilversum
Vacatures Archivaris Hoogeveen
Vacatures Archivaris Leeuwarden
Vacatures Archivaris Maastricht
Vacatures Archivaris Middelburg
Vacatures Archivaris Nieuwegein
Vacatures Archivaris Purmerend
Vacatures Archivaris Roosendaal
Vacatures Archivaris Rotterdam
Vacatures Archivaris Spijkenisse
Vacatures Archivaris Terneuzen
Vacatures Archivaris Veenendaal
Vacatures Archivaris Vlaardingen
Salarisschaal Archivaris
Wat verdient een Archivaris?
Een Archivaris verdient ca. €2600 tot €3500. Het salaris varieert per organisatie of instelling en is afhankelijk van opleidingsniveau. Ook secundaire arbeidsvoorwaarden lopen uiteen, maar zullen vaak vergelijkbaar zijn met die in de culturele sector of van overheidsinstanties.
Gemeenten hebben vaak gunstige bijkomende voorwaarden als een fietsplan, verhuiskostenregeling en ouderschapsverlof.
Meer weten over het salaris Archivaris
Hoe word je een Archivaris?
Er zijn zowel HBO opleidingen als universitaire studies die opleiden tot Archivaris:
HBO Informatiedienstverlening -en Management (IDM)
HBO Media, Informatie en Communicatie met de specialisatie Archivistiek
WO BA Documentaire Informatiewetenschap
WO MA Archiefwetenschap
Opleidingen Archivaris
Omscholen tot Archivaris
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Archivaris. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Archivaris
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Archivaris
Als je Archivaris wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Archivaris zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Archivaris
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Archivaris
Een Archivaris heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf
Omschrijving
Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.
Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.
Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.
Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren
Omschrijving
De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.
Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.
Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.
Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend
Omschrijving
Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.
Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.
Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.
Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch
Omschrijving
Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.
Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.
Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.
Vaardigheden Archivaris
- Zorgvuldigheid
- Oog voor detail
- Nauwkeurigheid
- Gestructureerd werken
- Accuratesse
- Beslissingen nemen
- Afwegen
- Prioriteiten stellen
- Doorzettingsvermogen
- Consequent handelen
- Ambitie
- Vriendelijkheid
- Respectvol
- Dienstverlenendheid
Wat voor persoonlijkheid heeft een Archivaris nodig?
Een Archivaris moet secuur werken om inzichtelijkheid van het archief mogelijk te houden. Informatie moet immers (nog) relevant zijn en door de Archivaris zelf of andere gebruikers van het archief op de juiste plek gevonden kunnen worden. Gebruikersgemak houdt hij altijd in zijn achterhoofd. De Archivaris werkt met een systeem waarin orde van het grootste belang is (Perfectionist). Daarnaast kan hij goed uit de voeten met informatie en informatiedragers en weet hij hierin snel de kern te ontwaren. Hij heeft een kritische blik en maakt zorgvuldig keuzes (Waarnemer).
Wat voor persoonlijkheidstype is de perfectionist? Voor de perfectionist is het niet gauw goed. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De perfectionist is integer, idealistisch en gedisciplineerd. Hij is een streber. De hoge eisen die een perfectionist zichzelf stelt vertalen zich naar sterke, rechtvaardige keuzes en nauwkeurig beredeneerde eindresultaten. Als de perfectionist zich ergens voor inzet, dan is dat ook volledig.
Zwakke eigenschappen
De perfectionist kan dwangmatig werken en snel gefrustreerd raken als iets tegenzit.
Verder is de perfectionist erg gespannen en kan zo in de eigen denkbeelden vast komen te zitten.
Omgang
In de samenwerking met anderen is de perfectionist vaak inflexibel en veeleisend. De sociale omgang verloopt dus stroef.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Archivaris
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
- Punctueel
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Archivaris?
Terwijl de vergrijzing ook in archieven toeslaat weten opleidingen gerelateerd aan informatievoorziening steeds minder studenten te trekken. De vooruitzichten op de arbeidsmarkt zijn dus redelijk. Doorgroeimogelijkheden variëren per organisatie maar betreffen voornamelijk doorstroom naar leidinggevende functies. Hierbij kan gedacht worden aan Hoofd Afdeling Informatievoorziening of uiteindelijk directeur van een archief.
De actuele kans op werk voor een Archivaris
Het beroep Archivaris is onderdeel van de beroepsfamilie Archivarissen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Archivarissen is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
1
Baankans Archivaris
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Archivaris
Het beroep Archivaris is onderdeel van de beroepsfamilie Archivarissen.
Verwante beroepen Archivaris
Mogelijke specialisaties voor een Archivaris
Doorgroei beroepen voor een Archivaris
Waar werkt een Archivaris?
Een Archivaris komt te werken in de meest uiteenlopende organisaties, instellingen en bedrijven; overal waar een archief aanwezig is. Dit kan zijn bij een advocatenkantoor of televisieomroep, maar ook in een stads -of gemeentearchief.
Met wie werkt een Archivaris samen?
De Archivaris kan samenwerken met andere Archivarissen en informatiespecialisten. In grotere archieven zullen ook archiefassistenten en studiezaalmedewerkers tot zijn collega's behoren. Hij zal te maken hebben met een leidinggevende, die aan het hoofd van bijvoorbeeld de afdeling informatie of de hele organisatie staat. Tot slot heeft hij te maken met klanten of bezoekers.
- Archiefassistent
- Informatiespecialist
- Studiezaalmedewerker
- Bezoekers
Verwante beroepen Archivaris:
Opleiding: MBO HBO WO
Baankans: Goed
Baankans
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Goed
Baankans
Alles over het beroep Archivaris in één oogopslag
Persoonstype:
Netwerk:
- Archiefassistent
- Informatiespecialist
- Studiezaalmedewerker
- Bezoekers
Salarisindicatie:
- Van €2600 tot €3500