Art-director: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Art-director: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Art-director? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Art-director wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Art-director, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Art-director


Vacatures Art-director

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Art-director?

Als Art-director ben je werkzaam binnen een eigen reclamebureau, een bureau met andere Art-directors, of je werkt op de publiciteitsafdeling van een specifiek bedrijf. Waar je vooral mee bezig bent is het ontwikkelen, bedenken en visueel uitwerken van advertenties, reclames, affiches of posters.

De Art-director doet het creatieve gedeelte van het traject veelal zelf. Hij werkt in de meeste gevallen voor een externe opdrachtgever die een vrij grof idee van een reclame-uiting heeft waar hij invulling aan moet geven. Het is de taak van de Art-director om de wensen van de opdrachtgever te vertalen naar een campagne of middel en dit in overleg uit te werken. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een grote campagne, laat hij het uitvoerende werk over aan anderen. In dat geval moet je als Art-director dus een met name coördinerende taak vervullen. Je bent dan de schakel tussen de opdrachtgever en de diverse specialisten die aan de campagne werken.

Art-directors zijn ook steeds meer bezig in de richting van de online reclame. De toename van internetgebruik valt ook de adverteerders op. Online media-uitingen worden dus steeds populairder. Daarom is het ook van belang voor de Art-director van tegenwoordig om aandacht te besteden aan (de vergaring van kennis van en) ontwikkelingen op en rond internet.


Past het beroep Art-director bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Art-director per stad

Vacatures Art-director Alkmaar

Vacatures Art-director Almelo

Vacatures Art-director Almere

Vacatures Art-director Alphen aan den Rijn

Vacatures Art-director Amersfoort

Vacatures Art-director Amstelveen

Vacatures Art-director Amsterdam

Vacatures Art-director Apeldoorn

Vacatures Art-director Arnhem

Vacatures Art-director Assen

Vacatures Art-director Bergen op Zoom

Vacatures Art-director Breda

Vacatures Art-director Capelle aan den IJssel

Vacatures Art-director Delft

Vacatures Art-director Den Bosch

Vacatures Art-director Den Haag

Vacatures Art-director Den Helder

Vacatures Art-director Deventer

Vacatures Art-director Doetinchem

Vacatures Art-director Dordrecht

Vacatures Art-director Ede

Vacatures Art-director Eindhoven

Vacatures Art-director Emmen

Vacatures Art-director Enschede

Vacatures Art-director Gouda

Vacatures Art-director Groningen

Vacatures Art-director Haarlem

Vacatures Art-director Haarlemmermeer

Vacatures Art-director Heerlen

Vacatures Art-director Helmond

Vacatures Art-director Hengelo

Vacatures Art-director Hilversum

Vacatures Art-director Hoogeveen

Vacatures Art-director Hoorn

Vacatures Art-director Katwijk

Vacatures Art-director Leeuwarden

Vacatures Art-director Leiden

Vacatures Art-director Lelystad

Vacatures Art-director Maastricht

Vacatures Art-director Middelburg

Vacatures Art-director Nieuwegein

Vacatures Art-director Nijmegen

Vacatures Art-director Oss

Vacatures Art-director Purmerend

Vacatures Art-director Roermond

Vacatures Art-director Roosendaal

Vacatures Art-director Rotterdam

Vacatures Art-director Schiedam

Vacatures Art-director Spijkenisse

Vacatures Art-director Terneuzen

Vacatures Art-director Tilburg

Vacatures Art-director Utrecht

Vacatures Art-director Veenendaal

Vacatures Art-director Venlo

Vacatures Art-director Vlaardingen

Vacatures Art-director Westland

Vacatures Art-director Zaanstad

Vacatures Art-director Zeist

Vacatures Art-director Zoetermeer

Vacatures Art-director Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Art-director

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Art-director?

Het salaris van een Art-director loopt uiteen van rond de €1750 tot €3500  en hangt samen met werkervaring. Daarin is belangrijk op welke gebieden je ervaring hebt, maar zeker ook hoe lang je al actief bent. Het is vrij gebruikelijk dat er een regeling voor reiskostenvergoeding is. Een Art-director moet van en naar het werk reizen  en ook de opdrachtgever kunnen bezoeken wanneer dat nodig is.

Een 13de maand, bonusregeling en auto van de zaak zijn niet gebruikelijk.


Meer weten over het salaris Art-director

Salaris aankomend Art-director Salaris junior Art-director Wat is het salaris van een medior Art-director? Welk salaris krijgt een senior Art-director?


Hoe word je een Art-director? 

Om Art-director te kunnen worden moet je de opleiding volgen tot Grafisch Vormgever of  Grafisch Ontwerper. Het is een HBO opleiding waarin het doel is dat je uiteindelijk informatie en ideeën kan omzetten naar een visuele media-uiting die voor de doelgroep te begrijpen is. Binnen een dergelijke opleiding zal het drukwerk zoals brochures aan bod komen, maar ook andere uitingen zoals websites, video's en bijvoorbeeld tentoonstellingen. Het is dus grafisch ontwerp in brede zin.

Opleidingen Art-director

Framing: beïnvloeden met taal
Framing: beïnvloeden met taal Frame je of word je geframed? In deze verhelderende training leer je van taalstrateeg Lindi Boeije dat framing onvermijdelijk is. Leer hoe jij er zelf effectief …
Framing: beïnvloeden met taal
Framing
Bij framing roept u met één woord beelden op bij uw publiek waarmee u de discussie naar uw hand kunt zetten. Een aansprekend en pakkend frame is daarmee een bijzonder
Framing
Art director
Bedrijven willen hun producten graag verkopen. En om dat mogelijk te maken, moeten potentiële klanten het product veel en goed kunnen zien. Reclame is hierbij een veel gebruikt middel om …
Art director
Framing
HET IS NIET WAT U ZEGT MAAR WAT MEN HOORT Waarom overtuigen sommige verhalen moeiteloos, terwijl andere zorgvuldig beargumenteerde boodschappen niet eens gehoord lijken te worden? Waarom lijken mensen vaak …
Framing
Nudging en framing voor HR
Wat leer je in deze training? Het Engelse woord 'nudge' betekent letterlijk 'duwtje' en is populair als een gedragspsychologische motivatietechniek, waarbij je mensen subtiel kunt stimuleren om zich op de …
Nudging en framing voor HR



Omscholen tot Art-director

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Art-director. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Art-director

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Art-director

Als je Art-director wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Art-director zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Art-director

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Art-director?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Art-director

Een Art-director heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Conceptueel denken
Conceptueel denken

Steekwoorden: creativiteit, analytisch vermogen, legt verbanden, concepten

Omschrijving

Deze mensen hebben het vermogen om in concepten te denken. Bij een probleem zien zij vrijwel meteen verschillende oplossingen en vormen ze hierbij een duidelijk beeld. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende oogpunten en komen met die informatie tot de beste oplossing. Naderhand evalueren zij deze oplossing grondig en kijken ze wat er eventueel nog meer mogelijk is. Ze bedenken constant nieuwe concepten voor verschillende problemen.

Sterke punten
Een sterk punt van deze mensen is hun creativiteit. Daarnaast hebben ze over het algemeen een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende hoeken en komen dan met meerdere creatieve oplossingen.

Zwakke punten
De creatieve ideeën die deze mensen hebben, kunnen onpraktisch zijn. Zij hebben veel verschillende oplossingen en concepten in hun hoofd, maar deze zijn niet altijd uitvoerbaar. Deze creativiteit kan ook er ook voor zorgen dat deze mensen ‘zweverig’ overkomen.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Leiderschap
Leiderschap

Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen

Omschrijving

Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.

Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.

Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt. 

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Presenteren
Presenteren

Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.

Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.

Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties. 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden Art-director

  • Creatief denken
  • Nieuwe oplossingen bedenken
  • Doorzettingsvermogen
  • Verbanden leggen
  • Buiten kaders denken
  • Durf
  • Vernieuwend zijn
  • Verbeeldingskracht
  • Doelgericht werken
  • Ambitie
  • Incasseringsvermogen
  • Rust bewaren
  • Vriendelijkheid
  • Respectvol
  • Dienstverlenendheid
  • Besluitvaardigheid
  • Delegeren
  • Motiveren
  • Voorbereiden
  • Gestructureerd werken
  • Prioriteiten stellen
  • Uitdrukkingsvaardigheid
  • Ontspannenheid
  • Improvisatievermogen
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Art-director nodig? 

Een Art-director moet leiding kunnen en durven geven wanneer dat nodig is. Bij kleine projecten kan je vaak zelf het werk op je nemen, maar bij grotere campagnes zal je moeten delegeren en moeten kunnen coördineren om alles in goede banen te leiden (Baas).

Daarnaast is waarnemen ook van belang. Je moet oog hebben voor de opdrachtgever en diens wensen, maar een Art-director moet ook inzien wat voor invulling bij het huidige tijdsbeeld past (Waarnemer).


Eigenschappen Art-director

  • Zelfverzekerdheid
  • Overwicht
  • Gedrevenheid
  • Enthousiasme
  • Ondernemendheid
  • Waarnemendheid
  • Gedetailleerdheid
  • Leergierigheid



Wat zijn de baankansen voor een Art-director?

Een baan binnen een 'kunst'stroom is altijd moeilijker te vinden dan in bijvoorbeeld de financiële sector. Echter als Art-director kom je nog wel redelijk snel aan een baan vergeleken met veel andere kunstopleidingen.

Als Art-director kun je je specialiseren en je kunt zowel voor jezelf als voor een bureau gaan werken. Een Art-director heeft een doorgroeimogelijkheid tot de functie van senior Art-director.

De actuele kans op werk voor een Art-director

Het beroep Art-director is onderdeel van de beroepsfamilie Reclame en marketingspecialisten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Reclame en marketingspecialisten is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Art-director

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Art-director

Het beroep Art-director is onderdeel van de beroepsfamilie Reclame en marketingspecialisten.

Mogelijke specialisaties voor een Art-director


Waar werkt een Art-director?

Zowel in de richting van de profit als in de richting van de non-profit zijn Art-directors werkzaam. Bij non-profit gaat het meestal om het in beweging brengen van een specifieke doelgroep. Bijvoorbeeld voor donaties en lidmaatschappen etc. In de profit sector is het meer om  van een product of dienst aan de man te brengen. De nadruk is dus verschillend, maar in beide sectoren zijn Art-directors nodig.


Met wie werkt een Art-director samen? 

In eerste instantie voer je als Art-director een opdracht uit voor een - meestal externe - klant. Dat betekent dat je daarmee in overleg moet over de bedoeling van de reclame-uiting, de voortgang en of het eindproduct is geworden wat de klant voor ogen had. Binnen dit traject zal een Art-director ook nauw samenwerken met degene die de teksten schrijft en de specialisten die worden ingezet op bijvoorbeeld het gebied van fotografie of multimedia.


  • Opdrachtgever
  • Klant
  • Tekstschrijver
  • Specialist
Art-director

Verwante beroepen Art-director:

Grafisch vormgever
Salaris: €1900 tot €2800
Opleiding: HBO WO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Reclameontwerper
Salaris: €2300 tot €4800
Opleiding: HBO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Art-director in één oogopslag

Netwerk:

  • Opdrachtgever
  • Klant
  • Tekstschrijver
  • Specialist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1750 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar