Welk beroep past bij mij?

Welk beroep past bij mij? of Welke baan past bij mij? Als dit de vragen zijn waar jij een antwoord op zoekt, ben je op nationaleberoepengids.nl op het goede adres! 

Je vindt op nationaleberoepengids.nl ruim 2500 beroepen met de beschrijving, salarisindicatie en hoe je dit beroep kan worden. Maar we hebben ook een gratis beroepskeuzetest en onze tool Baansuggestie, die actuele vacatures toont die passen bij jouw persoonlijkheid, jouw competenties en interesse. 

De beroepskeuzetest is geschikt voor volwassen, maar ook jongeren die niet weten wat ze willen worden.

Welke baan past bij mij? Baankeuze is iets anders dan beroepskeuze

Welke job past bij mij is net een andere vraag dan wat voor werk er bij jou past. Baankeuze is namelijk gericht op zoek naar een baan, waarschijnlijk wanneer je al een bestaand beroep hebt. Hier hangt jouw keuze bijvoorbeeld ook af van de werkgever, of bijvoorbeeld de branche.

Je kan je deze vragen ook stellen wanneer je in je huidige baan onvoldoende voldoende hebt en eigenlijk iets anders wilt. Dan denk je bijvoorbeeld aan doorgroeien of omscholen.

Waar moet je op letten wanneer je met je baankeuze bezig bent?

  1. Welke dingen vind ik leuk om te doen? Dit is eigenlijk één van de belangrijkste vragen. Je moet je werk of baan leuk vinden om te doen. Wanneer je al werkervaring hebt kan je kijken naar de onderdelen van jouw werk dat je leuk vindt, welke activiteiten of taken je energie van krijgt. Dit zijn de dingen waar je dan meer aandacht aan wilt geven. Misschien heb je af en toe klantencontact en dat is hetgeen waar je happy van wordt. Dan zou je misschien meer richting een commerciele functie kunnen gaan, of juist meer klantenservice gericht. Maak een lijstje van de zaken die je leuk vind om te doen en een lijstje van de zaken die je minder leuk vindt. De lijst van zaken die je leuk vind kan je gebruiken om de onderdelen van jouw ideale baan op te schrijven. Deze blauwdruk kan je dan vergelijken met bestaande beroepsprofielen en vacaturebeschrijvingen. Dan heb je een richting waar je in moet zoeken. Nu kan je ook kijken welke competenties je voor deze taken nodig hebt en stap 2 gaan, die hieronder staat. Als je geen tot weinig werkervaring hebt is het slim om de beroepskeuzetest te doen
  2. Waar ben ik sterk in? Wat zijn mijn competenties? Dit is een ander vertrekpunt, maar het overlap met punt 1. Vaak vind je de dingen die je goed kan, of sterk in bent ook leuk om te doen. Je kan op deze pagina meer vinden over wat de verschillende competenties inhouden. Wanneer je jouw competenties in beeld hebt, kan je onze tool baansuggestie gebruiken om passende vacatures te vinden.
  3. Welke branche vind ik leuk? Dit is ook een belangrijke invalshoek. Misschien vind je de bouw eigenlijk wel interessant, techniek of ICT. Je kan op de verschillende sectorpagina's van Nationale Beroepengids de beroepen vinden die er binnen vallen en op die manier kijken wat je aanspreekt. In de bouw en techniek vindt je veel starters en leerling functies, waarmee je werkt en leert tegelijk. Voor omscholing naar een bepaalde sector is dit erg interessant. Sectorkeuze is overigens ook een stap in onze tool Baansuggestie.
  4. Welke welkgevers vind ik interessant? Dit is vaak een secundaire keuze, maar voor sommigen soms de hoofdzaak die richting kan geven. Sommige mensen vinden een bepaald merk of bedrijf gewoon erg mooi en gaan op zoek naar een passende baan binnen die organisatie. Anderen willen graag de dynamiek van een Stat-up meemaken, dus voor heb begint de zoektocht naar leuk bedrijven die op zoek zijn naar mensen. 
  5. Wat wil ik verdienen? Ook dit is een erg belangrijke vraag voor jouw baankeuze. Vind je geld erg belangrijk? Dan kan je zoeken naar goed verdienende jobs of de best verdienende banen. Daar zou je misschien wel een beroep of baan kunnen vinden dat jou aanspreekt. Je kan ook bijvoorbeeld denken aan een sales of marketing baan, of werken bij een bank. Als geld minder belangrijk voor je is, maar het gaat jou om het werkplezier of zingeving, dan zou je kunnen kijken naar een baan in de zorg, in het onderwijs, of bijvoorbeeld de horeca. 

 

Hoe werkt de tool Baansuggestie?

Je doorloopt drie stappen waarin je het antwoord geeft op de vragen "Wie ben ik?", "Wat kan ik?" en "Wat wil ik?". Je krijgt daarna bestaande vacatures te zien die matchen met jouw profiel.

voorbeeld-baansuggestie.jpg

Bekijk jouw baansuggesties

 

Wat wil ik worden? of Welk werk past bij mij? Dit is beroepskeuze.

"Ik weet niet wat ik wil worden" of "Wat voor werk past bij mij?", als dit de gedachten zijn waar je mee zit ben je bezig met jouw beroepskeuze. Je vraagt jezelf nu af welk werk er bij jou past en dat is meer gericht op de beroepsinhoud dan bij welke werkgever je aan de slag wilt. 

Deze beroepskeuze kan je op latere leeftijd hebben, maar meestal is een beroepskeuzetest geschikt voor als je nog geen werkervaring hebt, misschien wanneer je zelfs nog je schoolkeuze wilt maken, op van welk werk er bij jou past.

De beroepskeuzetest van nationaleberoepengids.nl

Onze beroepskeuzetest in de meest bezochte beroepskeuzetest van de afgelopen 10 jaar! Hij is kort, eenvoudig en gratis! Maar we hebben hem ook in de lange versie, wanneer je een gerichter advies wilt.

Je kan dus 3 versies kiezen. Kort, Medium of Lang. Zoals je kan zien op de afbeelding hieronder is dit de eerste keuze die je moet maken, de rest gaat daarna vanzelf.

voorbeeld-beroepskeuzetest-nationaleberoepengids-nl.jpg

 Doe de beroepskeuzetest »

 





Terug naar het overzicht