Biotechnoloog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Biotechnoloog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Biotechnoloog? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Biotechnoloog wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Biotechnoloog, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Biotechnoloog


Vacatures Biotechnoloog

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Biotechnoloog?

De Biotechnoloog gebruikt technologie om de bouwstoffen van mens, plant en dier te onderzoeken en manipuleren. De focus van de Biotechnoloog bestaat sinds de ontdekking van DNA uit genetische modificatie, al kan iemand die dieren fokt zichzelf ook een Biotechnoloog noemen. Deze zorgt er immers voor dat alleen wenselijke eigenschappen doorgegeven worden en anderen onderdrukt. Het werk van de Biotechnoloog zoals dat tegenwoordig gedefinieerd wordt, vindt voornamelijk plaats in een laboratorium.

Het is de taak van de Biotechnoloog om de specifieke genen te localiseren die ervoor zorgen dat specifieke vaardigheden ontwikkeld worden. Bijvoorbeeld het achterhalen van cellen in het DNA die de zoete smaak van gras bepalen. Deze worden vervolgens in ander gras zo gemanipuleerd dat ook dit gras zoeter smaakt. Om dit soort onderzoek en modificaties bij dieren of mensen te kunnen doen, heeft de Biotechnoloog toestemming nodig van een ethische commissie. Dit waarborgt de kwaliteit en levensstandaard van levende wezens. Veel Biotechnologen leggen zich toe op de ontwikkeling van medicijnen.

Omdat de bouwstoffen van een organisme zo klein en precair zijn, moet een Biotechnoloog goed op details kunnen letten en heel precies met onderzoeksmateriaal omgaan. In een laboratoriumkan het zijn dat een Biotechnoloog andere mensen het daadwerkelijke onderzoek laat doen, maar een zeker technisch inzicht is altijd nodig. Verder is het belangrijk voor een Biotechnoloog om de laatste ontwikkelingen in zijn vakgebied in de gaten te houden, omdat de Biotechnologie zich snel verder ontwikkelt. De Biotechnoloog moet dus zowel onderzoek kunnen opzetten en doen, als leiding kunnen geven en ook nog eens veranderingen buiten het laboratorium vertalen naar aanpassingen in onderzoek.


Past het beroep Biotechnoloog bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Biotechnoloog per stad

Vacatures Biotechnoloog Alkmaar

Vacatures Biotechnoloog Almelo

Vacatures Biotechnoloog Almere

Vacatures Biotechnoloog Alphen aan den Rijn

Vacatures Biotechnoloog Amersfoort

Vacatures Biotechnoloog Amstelveen

Vacatures Biotechnoloog Amsterdam

Vacatures Biotechnoloog Apeldoorn

Vacatures Biotechnoloog Arnhem

Vacatures Biotechnoloog Assen

Vacatures Biotechnoloog Bergen op Zoom

Vacatures Biotechnoloog Breda

Vacatures Biotechnoloog Capelle aan den IJssel

Vacatures Biotechnoloog Delft

Vacatures Biotechnoloog Den Bosch

Vacatures Biotechnoloog Den Haag

Vacatures Biotechnoloog Den Helder

Vacatures Biotechnoloog Deventer

Vacatures Biotechnoloog Doetinchem

Vacatures Biotechnoloog Dordrecht

Vacatures Biotechnoloog Ede

Vacatures Biotechnoloog Eindhoven

Vacatures Biotechnoloog Emmen

Vacatures Biotechnoloog Enschede

Vacatures Biotechnoloog Gouda

Vacatures Biotechnoloog Groningen

Vacatures Biotechnoloog Haarlem

Vacatures Biotechnoloog Haarlemmermeer

Vacatures Biotechnoloog Heerlen

Vacatures Biotechnoloog Helmond

Vacatures Biotechnoloog Hengelo

Vacatures Biotechnoloog Hilversum

Vacatures Biotechnoloog Hoogeveen

Vacatures Biotechnoloog Hoorn

Vacatures Biotechnoloog Katwijk

Vacatures Biotechnoloog Leeuwarden

Vacatures Biotechnoloog Leiden

Vacatures Biotechnoloog Lelystad

Vacatures Biotechnoloog Maastricht

Vacatures Biotechnoloog Middelburg

Vacatures Biotechnoloog Nieuwegein

Vacatures Biotechnoloog Nijmegen

Vacatures Biotechnoloog Oss

Vacatures Biotechnoloog Purmerend

Vacatures Biotechnoloog Roermond

Vacatures Biotechnoloog Roosendaal

Vacatures Biotechnoloog Rotterdam

Vacatures Biotechnoloog Schiedam

Vacatures Biotechnoloog Spijkenisse

Vacatures Biotechnoloog Terneuzen

Vacatures Biotechnoloog Tilburg

Vacatures Biotechnoloog Utrecht

Vacatures Biotechnoloog Veenendaal

Vacatures Biotechnoloog Venlo

Vacatures Biotechnoloog Vlaardingen

Vacatures Biotechnoloog Westland

Vacatures Biotechnoloog Zaanstad

Vacatures Biotechnoloog Zeist

Vacatures Biotechnoloog Zoetermeer

Vacatures Biotechnoloog Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Biotechnoloog

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Biotechnoloog?

Biotechnologen kunnen in verschillende sectoren aan het werk. Bij de overheid begint men meestal met een salaris van rond de €2000, wat kan oplopen tot €5555n In de farmaceutische industrie kan dit zelfs nog hoger worden. De arbeidsvoorwaarden verschillen ook per sector.


Meer weten over het salaris Biotechnoloog

Salaris aankomend Biotechnoloog Salaris junior Biotechnoloog Wat is het salaris van een medior Biotechnoloog? Welk salaris krijgt een senior Biotechnoloog?


Hoe word je een Biotechnoloog? 

Een opleiding in Biotechnologie op HBO of WO niveau leidt tot een carrière als Biotechnoloog. Soortgelijke opleidingen, zoals Life Sciences met technologie zijn alternatieve routes.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Biotechnoloog

Er zijn geen opleidingen Biotechnoloog aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Biotechnoloog in werkt

Bekijk alle opleidingen Agrarisch & Milieu


Omscholen tot Biotechnoloog

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Biotechnoloog. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Biotechnoloog

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Biotechnoloog

Als je Biotechnoloog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Biotechnoloog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Biotechnoloog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Biotechnoloog?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Biotechnoloog

Een Biotechnoloog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Leervermogen
Leervermogen

Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken

Omschrijving

Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.

Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.

Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Vaardigheden Biotechnoloog

  • Zelfontwikkeling
  • Concentratievermogen
  • Resultaatgerichtheid
  • Zelfsturing
  • Durf
  • Analyseren
  • Systematisch denken
  • Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
  • Vernieuwend zijn
  • Verbeeldingskracht
  • Creatief denken
  • Gestructureerd werken
  • Accuratesse
  • Zorgvuldigheid
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Biotechnoloog nodig? 

De Biotechnoloog moet een hoge graad van perfectionisme bezitten om een zo goed mogelijk onderzoek op te kunnen zetten, dat bovendien ethisch verantwoord is, en daarmee baanbrekende resultate neer te zetten (Perfectionist). Verder is het belangrijk dat een Biotechnoloog zich goed kan concentreren, ook op de meest miniscule veranderingen om zo het goede verloop van het onderzoek te waarborgen (Waarnemer).


Eigenschappen Biotechnoloog

  • Idealistisch
  • Gedisciplineerdheid
  • Punctueel
  • Waarnemendheid
  • Gedetailleerdheid
  • Leergierigheid



Wat zijn de baankansen voor een Biotechnoloog?

Biotechnologie is een vakgebied dat zich snel ontwikkelt en de Biotechnoloog kan in verschillende sectoren onderzoek gaan doen. De arbeidsmarkt is daarom gunstig. Daarnaast begint de Biotechnoloog al in een leidinggevende functie en is het goed mogelijk om in een bedrijf door te groeien.

De actuele kans op werk voor een Biotechnoloog

Het beroep Biotechnoloog is onderdeel van de beroepsfamilie Biologen en botanici. De kans op werk voor de beroepsfamilie Biologen en botanici is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Biotechnoloog

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Biotechnoloog

Het beroep Biotechnoloog is onderdeel van de beroepsfamilie Biologen en botanici.


Waar werkt een Biotechnoloog?

De Biotechnoloog kan voor de overheid of op de Universiteit werken, maar ook in de farmaceutische industrie of de milieusector terecht komen. Overal waar sprake is van biomanipulatie kan een Biotechnoloog aan de slag. Hij komt in ieder geval altijd op de onderzoeksafdeling terecht, waardoor het werk vooral plaats vindt in het laboratorium.


Met wie werkt een Biotechnoloog samen? 

De laboranten waarover de Biotechnoloog leiding heeft, vormen zijn meest directe omgeving. Daarnaast zijn de managers waarmee de Biotechnoloog samenwerkt belangrijk, voor feedback, overleg, en opdrachtgeving. Voor nieuws en wetenschappelijke ontwikkelingen is het belangrijk dat een Biotechnoloog met collega's en andere vakmensen in contact blijft.


  • Laborant
  • Managers
  • Bioloog
  • Biotechnoog
Biotechnoloog

Alles over het beroep Biotechnoloog in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Laborant
  • Managers
  • Bioloog
  • Biotechnoog

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2000 tot €5555

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar