Bouwdeskundige: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Bouwdeskundige: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Bouwdeskundige? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Bouwdeskundige wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Bouwdeskundige, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Bouwdeskundige
Vacatures Bouwdeskundige
Vacatures laden...
Wat is een Bouwdeskundige?
Als Bouwkundige houd je zelfstandig toezicht op de naveling van bouw- en gebruiksvergunningen. Hierbij maak je gebruik van de verband houdende regelgeving zoals bestemmingsplannen van de desbetreffende gemeente, het Bouwbesluit en bouwverordeningen. Je stelt rapporten op over de bevindingen van de situatie en zorgt voor de correspondentie met de betrokken partijen.
Verder verstrek je informatie aan burgers en behandel je binnengekomen klachten die te maken hebben met jouw werkgebied. Je draagt ook nog zelfstandige zorg voor de bewaking van de gestelde begunstigingstermijnen.
Past het beroep Bouwdeskundige bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Bouwdeskundige per niveau
Vacatures Bouwdeskundige per stad
Vacatures Bouwdeskundige Alkmaar
Vacatures Bouwdeskundige Almelo
Vacatures Bouwdeskundige Almere
Vacatures Bouwdeskundige Alphen aan den Rijn
Vacatures Bouwdeskundige Amersfoort
Vacatures Bouwdeskundige Amstelveen
Vacatures Bouwdeskundige Amsterdam
Vacatures Bouwdeskundige Apeldoorn
Vacatures Bouwdeskundige Arnhem
Vacatures Bouwdeskundige Assen
Vacatures Bouwdeskundige Bergen op Zoom
Vacatures Bouwdeskundige Breda
Vacatures Bouwdeskundige Capelle aan den IJssel
Vacatures Bouwdeskundige Delft
Vacatures Bouwdeskundige Den Bosch
Vacatures Bouwdeskundige Den Haag
Vacatures Bouwdeskundige Den Helder
Vacatures Bouwdeskundige Deventer
Vacatures Bouwdeskundige Doetinchem
Vacatures Bouwdeskundige Dordrecht
Vacatures Bouwdeskundige Eindhoven
Vacatures Bouwdeskundige Emmen
Vacatures Bouwdeskundige Enschede
Vacatures Bouwdeskundige Gouda
Vacatures Bouwdeskundige Groningen
Vacatures Bouwdeskundige Haarlem
Vacatures Bouwdeskundige Haarlemmermeer
Vacatures Bouwdeskundige Heerlen
Vacatures Bouwdeskundige Helmond
Vacatures Bouwdeskundige Hengelo
Vacatures Bouwdeskundige Hilversum
Vacatures Bouwdeskundige Hoogeveen
Vacatures Bouwdeskundige Hoorn
Vacatures Bouwdeskundige Katwijk
Vacatures Bouwdeskundige Leeuwarden
Vacatures Bouwdeskundige Leiden
Vacatures Bouwdeskundige Lelystad
Vacatures Bouwdeskundige Maastricht
Vacatures Bouwdeskundige Middelburg
Vacatures Bouwdeskundige Nieuwegein
Vacatures Bouwdeskundige Nijmegen
Vacatures Bouwdeskundige Purmerend
Vacatures Bouwdeskundige Roermond
Vacatures Bouwdeskundige Roosendaal
Vacatures Bouwdeskundige Rotterdam
Vacatures Bouwdeskundige Schiedam
Vacatures Bouwdeskundige Spijkenisse
Vacatures Bouwdeskundige Terneuzen
Vacatures Bouwdeskundige Tilburg
Vacatures Bouwdeskundige Utrecht
Vacatures Bouwdeskundige Veenendaal
Vacatures Bouwdeskundige Venlo
Vacatures Bouwdeskundige Vlaardingen
Vacatures Bouwdeskundige Westland
Vacatures Bouwdeskundige Zaanstad
Vacatures Bouwdeskundige Zeist
Salarisschaal Bouwdeskundige
Wat verdient een Bouwdeskundige?
De opleiding tot Bouwkundige is er op verschillende niveaus (MBO, HBO en WO). Het startsalaris verschilt daarom (ook) bij een beginnende Bouwkundige. Een WO'er verdient als beginnende Bouwkundige vaak meer dan een MBO'er. Het salaris van een Bouwkundige ligt gemiddeld tussen de €2700,- en €3900,- bruto per maand
Ook de arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van je opleidingsniveau en de werkgever.
Meer weten over het salaris Bouwdeskundige
Hoe word je een Bouwdeskundige?
Er zijn verschillende opleiding op verschillende niveaus die het mogelijk maken om als Bouwkundige aan de slag te gaan, bijvoorbeeld Bouwkunde (WO) of Bouwtechnische Bedrijfskunde (HBO). Ervaring met soortgelijke werkzaamheden en een goede kennis van het vakgebied zijn wenselijk.
Bij sommige bedrijven krijg je als Bouwdeskundige nog extra scholing en cursussen aangeboden.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Bouwdeskundige
Er zijn geen opleidingen Bouwdeskundige aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Bouwdeskundige in werkt
Bekijk alle opleidingen BouwOmscholen tot Bouwdeskundige
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Bouwdeskundige. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Bouwdeskundige
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Bouwdeskundige
Als je Bouwdeskundige wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Bouwdeskundige zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Bouwdeskundige
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Bouwdeskundige
Een Bouwdeskundige heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden competentie Flexibiliteit:
aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering
Omschrijving
Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.
Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.
Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.
Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend
Omschrijving
Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.
Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.
Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.
Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten
Omschrijving
Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.
Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.
Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen.
Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht
Omschrijving
Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.
Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.
Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties.
Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk
Omschrijving
Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.
Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.
Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.
Vaardigheden Bouwdeskundige
- Inlevingsvermogen
- Aanpassingsvermogen
- Lichtvoetigheid
- Helder communiceren
- Taalkennis
- Vriendelijkheid
- Respectvol
- Dienstverlenendheid
- Voorbereiden
- Gestructureerd werken
- Prioriteiten stellen
- Uitdrukkingsvaardigheid
- Ontspannenheid
- Improvisatievermogen
Wat voor persoonlijkheid heeft een Bouwdeskundige nodig?
Als Bouwkundige moet je erg klantgericht zijn en hiervoor moet je de omgeving goed kennen en begrijpen. Je moet dus inzicht krijgen in de omgeving. Deze is erg veranderlijk en dit vraagt dus ook om enige flexibiliteit. Iedere situatie is anders waardoor je goed moet plannen en organiseren (Waarnemer).
Ook moet je goed je besluiten naar buiten kunnen brengen, ook al zijn deze besluiten niet voor alle partijen positief. Je moet daarom in sommige gevallen erg direct zijn en in andere gevallen juist weer heel beschermend. Je moet zaken, besluiten, situaties, etc. dus goed kunnen uitdrukken (Baas).
Wat voor persoonlijkheidstype is de baas? De baas heeft een zeer karakteristieke persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De baas heeft een sterke uitstraling en een natuurlijk overmacht. Hij kan goed leidinggeven, is zelfstandig en kan goed tegen kritiek. Verder is de baas loyaal aan de mensen onder zich en is hij erg resultaatgericht. Hij deinst niet terug voor een uitdaging.
Zwakke eigenschappen
De baas kan te direct zijn tegenover werknemers, en zich snel kritisch of woedend opstellen zonder zelf de impact van diens acties door te hebben. Verder heeft de baas geen tollerantie voor zwakheid, vooral van zichzelf, en vaak ook geen geduld. Alles moet op zijn manier.
Omgang
De baas is charismatisch en indrukwekkend als gesprekspartner, maar ook erg direct en kritisch. Doordat de baas de eigen interesses als absoluut bestempelt, zorgt de baas soms ook onbedoeld voor veel conflict en paniek onder de werknemers.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Bouwdeskundige
- Overwicht
- Gedrevenheid
- Zelfverzekerdheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Bouwdeskundige?
In de bouw is vaak veel vraag naar Bouwkundigen en kan je vaak al snel na je afstuderen beginnen met werken. Dit kan voor veel verschillende werkgevers zijn.
Als je een bouwkundige opleiding hebt gevolgd op MBO niveau zou je na een aantal jaren werkervaring kunnen kiezen voor een bouwkundige opleiding op HBO of WO niveau. Het aantal werkgevers waar je dan terecht kan wordt dan groter, je gaat meer verdienen en vergroot je kennis.
De actuele kans op werk voor een Bouwdeskundige
Het beroep Bouwdeskundige is onderdeel van de beroepsfamilie Bouwkundig toezichthouders en adviseurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Bouwkundig toezichthouders en adviseurs is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
8
Baankans Bouwdeskundige
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Bouwdeskundige
Het beroep Bouwdeskundige is onderdeel van de beroepsfamilie Bouwkundig toezichthouders en adviseurs.
Verwante beroepen Bouwdeskundige
Mogelijke specialisaties voor een Bouwdeskundige
bouwkundige (hoofdopzichter bouw)
bouwkundig ingenieur (hoofdopzichter bouw)
adviseur duurzame energie (particulieren)
bouwkundige (akoestisch adviseur)
bouwkundig ingenieur (akoestisch adviseur)
technisch ambtenaar bouw- en woningtoezicht
ambtenaar bouw- en woningtoezicht
bouwkundige (bouwkundig inspecteur)
bouwkundig ingenieur (bouwkundig inspecteur)
inspecteur bouw en woningtoezicht
coördinator wet algemene bepalingen omgevingsrecht (wabo)
bouwkundig onderhoudsopzichter
Coördinator bouw- en woningzaken
deskundig toezichthouder asbestsanering
deskundig toezichthouder asbestsloop
Doorgroei beroepen voor een Bouwdeskundige
Coördinator pro-actie brandweer
Coördinator handhaving brandweer
Beveiligingsadviseur brandveiligheid / inbraakpreventie
senior beveiligingsadviseur brandveiligheid
senior beveiligingsadviseur inbraakpreventie
objectbeveiliger brandveiligheid
asfaltwegenbouwlaborant/technoloog
Uitzetter grond-, weg- en waterbouw (gww)
Medewerker cultuurtechniek (binnendienst)
administratief-technisch medewerker infra
commercieel-technisch medewerker infra
medewerker civiele techniek bouwgrondexploitatie
opzichter uitvoering natte werken
opzichter onderhoud grond-, weg- en waterbouw (gww)
toezichthouder civiele techniek
civieltechnisch toezichthouder
opzichter nieuwe werken grond-, weg- en waterbouw (gww)
opzichter-constructeur weg- en waterbouw
Waar werkt een Bouwdeskundige?
Het type organisatie waar je als Bouwdeskundige aan verbonden bent kan zowel een non-profit organisatie zijn - als een gemeente - als een profit organisatie als een particulier bedrijf.
Met wie werkt een Bouwdeskundige samen?
Als Bouwdeskundige sta je vaak in direct contact met de burgers. Besluiten die je als Bouwkundige neemt raken burgers vaak direct en dit is niet altijd positief hen. Je moet dus vaak communiceren met de burgers.
Verder heb je ook veel contact met je werkgever, dit kan bijvoorbeeld een gemeente zijn maar ook een particulier bedrijf.
- Burgers
- Werkgever
Verwante beroepen Bouwdeskundige:
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Alles over het beroep Bouwdeskundige in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Netwerk:
- Burgers
- Werkgever
Salarisindicatie:
- Van €2700 tot €3900