cateraar: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
cateraar: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als cateraar? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je cateraar wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als cateraar, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als cateraar
Vacatures cateraar
Vacatures laden...
Wat is een cateraar?
De Cateraar verzorgt de catering voor bedrijven, feesten en evenementen. Catering is een Engelse term voor de levering van maaltijden of maaltijdverzorging. Het houdt in dat de Cateraar het eten voor een bedrijf of evenement bereidt en levert. Dit kan variëren van kleine hapjes bij een borrel tot een compleet buffet op een feest.
Vanuit huis en op locatie
De Cateraar bespreekt samen met de klant wat de wensen zijn, wat het voor evenement is, voor hoeveel mensen eten verzorgt moet worden en wat er geserveerd moet worden. Met deze informatie gaat de Cateraar aan de slag. De Cateraar bereidt vaak veel voor in grootkeukens, maar kan ook op locatie dingen bereiden. Dit is afhankelijk van de opdracht. Zo kan een Cateraar broodjes voor de lunch vaak in de eigen keuken bereiden en dan enkel leveren, maar voor een buffet zal de Cateraar op locatie moeten werken.
Culinair en smaakvol
De Cateraar moet over een goede kennis van voeding beschikken en naar de wensen en behoeften van de klant goed eten kunnen leveren. De Cateraar moet de klant het werk uit handen nemen en zorgen dat de klant hier tevreden over is. Er zijn veel verschillende soorten catering die elk hun eigen aanpak vragen en hier moet de Cateraar voldoende inzicht hebben. Zo is er catering in een vliegtuig of ziekenhuis, op een festival, in de VIP-box van een voetbalstadion of actiecatering. Elke situatie vraagt om een eigen aanpak. Maar voor alle situaties geldt dat de Cateraar smaakvol eten moet leveren.
Past het beroep cateraar bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures cateraar per niveau
Vacatures cateraar per stad
Salarisschaal cateraar
Wat verdient een cateraar?
Het salaris van de Cateraar hangt af van het aantal opdrachten en de grootte van deze opdrachten. Gemiddeld ligt het salaris van de cateraar tussen de €2200,- en €3200,-.
Meer weten over het salaris cateraar
Hoe word je een cateraar?
De Cateraar heeft vaak een opleiding of cursus gevolgd op het gebied van eten en/of catering. Er zijn speciale (thuis)cursussen om alles te leren over het starten van je eigen cateringbedrijf. Deze opleidingen worden meestal aangeboden op MBO-niveau.
Opleidingen cateraar
Omscholen tot cateraar
Je kan op verschillende manieren omscholen tot cateraar. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor cateraar
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot cateraar
Als je cateraar wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar cateraar zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie cateraar
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties cateraar
Een cateraar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren
Omschrijving
De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.
Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.
Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.
Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.
Omschrijving
Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.
Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.
Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.
Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend
Omschrijving
Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.
Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.
Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.
Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten
Omschrijving
Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.
Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.
Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen.
Steekwoorden: sociaal, netwerken, luisteren, spontaan, inzicht in omgeving
Omschrijving
Deze personen bewegen zich gemakkelijk in groepen mensen. Ze zijn dan ook vaak in het gezelschap van veel mensen en stappen gemakkelijk op ombekende mensen af. Deze mensen hebben over het algemeen een groot netwerk, dat ze inzetten voor verschillende doeleinden. Vaak zijn deze mensen lid van een vereniging of commissie.
Sterke punten
Een competentie die in verband staat met sociabiliteit is de competentie netwerken. Deze mensen hebben vaak een groot netwerk en vergroten dit netwerk met gemak. Daarnaast zijn deze mensen vaak spontaan, ze spreken onbekenden gemakkelijk aan en luisteren met gemeende interesse naar deze mensen.
Zwakke punten
Een zwak punt van deze mensen kan zijn dat ze zich teveel bemoeien met anderen. Zij willen zo graag in contact komen met anderen dat ze zich opdringen.
Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie
Omschrijving
Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.
Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.
Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.
Vaardigheden cateraar
- Doorzettingsvermogen
- Consequent handelen
- Ambitie
- Incasseringsvermogen
- Rust bewaren
- Vitaliteit
- Levenslust
- Positiviteit
- Vriendelijkheid
- Respectvol
- Dienstverlenendheid
- Voorbereiden
- Gestructureerd werken
- Prioriteiten stellen
- Luistervaardigheid
- Spontaniteit
- Sociaal gevoel
Wat voor persoonlijkheid heeft een cateraar nodig?
De Cateraar moet energiek te werk gaan, hard kunnen werken en goed naar de wensen en behoeften van de klant kunnen luisteren (Gever). De Cateraar moet loyaal en betrouwbaar zijn en afspraken nakomen (Loyalist).
Wat voor persoonlijkheidstype is de gever? De gever heeft een prettige persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De gever is sociaal erg vaardig en kan zich goed inleven in de gevoelens van anderen. Hij is behulpzaam en mensenlievend.
Zwakke eigenschappen
De gever heeft een sterke behoefte aan aandacht en goedkeuring, en overschreidt hierbij soms de grenzen van anderen. Hij wordt soms manipulatief. Doordat de focus naar buiten is gericht, heeft de gever geen goed inzicht in en controle over de eigen gevoelens. Dit maakt hem soms emotioneel en irrationeel in het beoordelen van sociale situaties.
Omgang
De gever is erg goed in de omgang met anderen. Hij hecht veel belang aan dienstbaarheid en goedkeuring, en zet zich dan ook sociaal strategisch in om dit te verkrijgen. In meer diepgaande contacten kan dit leiden tot een verstikkende aandacht en ongebalanceerde relaties.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Loyalist? De loyalist is een zeer trouw persoon. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De loyalist is door diens twijfel in anderen zelf erg punctueel, concreet en probleemgericht. Daarnaast heeft de loyalist een goede intuïtie en is hij trouw. Vaak ondersteunt hij het gezag op alle mogelijke manieren. Verder is hij door zijn twijfel en behoefte aan controle goed in het opsporen van fouten en het opzetten en controleren van processen.
Zwakke eigenschappen
De loyalist is erg slecht in het vertrouwen van anderen, en daardoor vaak erg onrustig en teruggetrokken. Door de angst is het moeilijk voor de loyalist om de gevoelens van anderen en die van zichzelf te onderscheiden, waardoor de twijfel in anderen ook erg subjectief is. Ook kan hij zich door zijn twijfel gaan verzetten tegen het gezag.
Omgang
Een loyalist is over het algemeen prettig in de omgang. Hij laat het nooit zien als er iets mis is, maakt grapjes en komt zijn afspraken altijd na. Wel kan de loyalist onrustig zijn in de omgang. Dit kan leiden tot misverstanden. De verhouding tot de autoriteit kan verder tot stroeve relaties met collega’s leiden.
Eigenschappen cateraar
- Empathie
- Behulpzaamheid
- Vriendelijkheid
- Trouw
- Integriteit
- Punctueel
Wat zijn de baankansen voor een cateraar?
Er is voldoende vraag naar Cateraars. Veel bedrijven zijn op zoek naar Cateraars die lunches en het eten voor evenementen kunnen verzorgen. Door klein te beginnen en zo een steeds grotere klantenkring en grotere opdrachten te krijgen, kan de Cateraar doorgroeien.
De actuele kans op werk voor een cateraar
Het beroep cateraar is onderdeel van de beroepsfamilie Managers restaurant. De kans op werk voor de beroepsfamilie Managers restaurant is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
1
Baankans cateraar
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden cateraar
Het beroep cateraar is onderdeel van de beroepsfamilie Managers restaurant.
Mogelijke specialisaties voor een cateraar
bedrijfsdirecteur wegrestaurant
vestigingsmanager wegrestaurant
Doorgroei beroepen voor een cateraar
Waar werkt een cateraar?
De Cateraar werkt als zelfstandig ondernemer of voor een cateringbedrijf. De Cateraar is werkzaam in de profit sector.
Met wie werkt een cateraar samen?
De Cateraar werkt soms samen met andere Cateraars of cateringmedewerkers. Verder heeft de Cateraar voornamelijk contact met klanten, maar ook met leveranciers van producten en eigenaren van locaties.
- Cateringmedewerker
Alles over het beroep cateraar in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Netwerk:
- Cateringmedewerker
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2200 tot €3200