Dakdekker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dakdekker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Dakdekker? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Dakdekker wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Dakdekker, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Dakdekker
Vacatures Dakdekker
Vacatures laden...
Wat is een Dakdekker?
De Dakdekker heeft een fysiek inspannende baan op hoogte. De Dakdekker moet dan ook geen hoogtevrees hebben. Aangezien er gewerkt wordt met machines en gereedschap is het noodzakelijk om enige feeling te hebben met techniek.
Dakdekkersbedrijven houden zich bezig met het verwijderen van oude daken, het aanleggen van nieuwe daken en het verrichten van onderhoud aan kapotte daken.
De Dakdekker voert deze zaken uit in samenwerking met zijn collega's en onder leiding van een voorman. De werkzaamheden beslaan het strippen van oude daklagen (dakpannen, isolatie, geraamte etc.), het procedureel verantwoord verwijderen van de afvalmaterialen, het aanschaffen en aanbrengen van het nieuwe materiaal en/of het repareren van defecten in de dakbedekking. Afhankelijk van de 'specialisatie' van de Dakbedekker wordt er gewerkt met bitumen, metaal, dakpannen of bijvoorbeeld lei als laatste deklaag van het dak. De dakbedekking wordt bevestigd met behulp van soldeer-, timmer- en lastechnieken en -apparatuur. Voor veel gebouwen kan gebruik gemaakt worden van een lift om de nodige materialen en apparatuur naar boven te krijgen, maar de Dakdekker zal ten alle tijde een beroep moeten doen op zijn spierkracht.
Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden dient de Dakdekker ten slotte zeker te weten of hij werkzaam is op het juiste dak. Fouten kunnen voor nare situaties zorgen.
De Dakdekker werkt op de gebruikelijke bouwwerktijden.
Past het beroep Dakdekker bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Dakdekker per niveau
Vacatures Dakdekker per stad
Vacatures Dakdekker Alphen aan den Rijn
Vacatures Dakdekker Amersfoort
Vacatures Dakdekker Amstelveen
Vacatures Dakdekker Bergen op Zoom
Vacatures Dakdekker Capelle aan den IJssel
Vacatures Dakdekker Den Helder
Vacatures Dakdekker Doetinchem
Vacatures Dakdekker Haarlemmermeer
Vacatures Dakdekker Leeuwarden
Vacatures Dakdekker Maastricht
Vacatures Dakdekker Middelburg
Vacatures Dakdekker Nieuwegein
Vacatures Dakdekker Roosendaal
Vacatures Dakdekker Spijkenisse
Vacatures Dakdekker Veenendaal
Vacatures Dakdekker Vlaardingen
Salarisschaal Dakdekker
Wat verdient een Dakdekker?
De Dakdekker wordt tijdens zijn/haar opleiding al werkzaam bij een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het dekken van daken. Het loon van de Dakdekker is conform de CAO Metaal & Techniek en is afhankelijk van leeftijd. Als Dakdekker verdien je tussen de €2000 en €3600 bruto per maand.
Naast het loon krijgt de Dakdekker dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden als iedere ander medewerker binnen de CAO Metaal & Techniek. Zo zal er sprake zijn van 24 vakantiedagen per jaar, 13 arbeidsduurvergrotingsdagen per jaar (vrije dagen), een collectief geregeld pensioen en een collectieve zorgverzekering. Bovendien is er een vakantietoeslag acht procent, een jaarlijkse scholingsdag, een salarisverhoging conform de CAO, een reiskostenvergoeding en een keuzemogelijkheid m.b.t. de uitbetaling van overuren (in vrije tijd, pensioenopbouw of loon).
Meer weten over het salaris Dakdekker
Hoe word je een Dakdekker?
Om Dakdekker te worden dient er allereerst een opleiding tot Dakdekker gevolgd te worden. Afhankelijk van het beoogde werkniveau kan er gekozen worden voor een MBO opleiding op niveau 2, 3 of 4.
Voor de opleiding tot Dakdekker dient men te beschikken over een VMBO diploma (ahet niveau varieert, afhankelijk van de gewenste richting) of over een eerdere Dakdekkeropleiding. Zo kan men doorstromen naar niveau 3 na de opleiding Dakdekker op 2 te hebben afgerond.
De opleiding tot Primair Dakdekker duurt twee jaar, de opleiding tot Allround Dakdekker duurt drie jaar en de opleiding tot Voortgezette Dakdekker duurt één jaar.
Tijdens de opleiding tot Primaire Dakdekker leert de gegadigde hoe hij daken moet afstrippen en opnieuw moet aanleggen. Er dient een richting gekozen te worden (lei, bitumen, metaal, kunststof of dakpannen). Tijdens de opleiding tot Allround Dakdekker leer je over meerdere soorten dakdekking en leer je leiding te geven aan kleine groepen. De opleiding tot Voortgezette Dakdekker draait om de te gebruiken procedures tijdens het dakdekken. Na afronding van deze opleiding mag men zelfstandig daken leggen en kan men optreden als voorman (leidinggevende over een groep bouwvakkers).
Opleidingen Dakdekker
Omscholen tot Dakdekker
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Dakdekker. Zelfstandig of georganiseerd.
Omscholing vacatures Dakdekker
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Dakdekker
Als je Dakdekker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Dakdekker zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Dakdekker
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Dakdekker
Een Dakdekker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.
Omschrijving
Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.
Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.
Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.
Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht
Omschrijving
Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.
Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen.
Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.
Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten
Omschrijving
Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.
Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.
Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen.
Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus
Omschrijving
Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.
Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.
Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out.
Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit
Omschrijving
Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.
Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.
Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.
Vaardigheden Dakdekker
- Vitaliteit
- Levenslust
- Positiviteit
- Luisteren
- Analyseren
- Verbanden leggen
- Voorbereiden
- Gestructureerd werken
- Prioriteiten stellen
- Doelgericht werken
- Doorzettingsvermogen
- Ambitie
- Sensitiviteit
- Harmonie creëren
- Gezamenlijk resultaat bereiken
Wat voor persoonlijkheid heeft een Dakdekker nodig?
De Dakdekker heeft een zorgzame, verantwoordelijke, spontane, snelle, nieuwsgierige, productieve en charmante persoonlijkheid. Toch is het ook zo dat de Dakdekker op zijn tijd impulsief, ongedisciplineerd en inflexibel kan reageren (Loyalist).
Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden probeert de Dakdekker te zorgen voor een plezierige, werkbare sfeer. Tevens lukt het hem om verantwoordelijk te werk te gaan op de momenten dat het nodig is zoals bij dreigend gevaar op grote hoogte (Levensgenieter).
Wat voor persoonlijkheidstype is de levensgenieter? De levensgenieter heeft een opvallende persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De levensgenieter is erg optimistisch, en kan dit optimisme goed op anderen overbrengen door overtuigend, en vooral ook veel, te praten. Hij zit vol nieuwe ideeën en potentiële toekomstvisies. Ook is hij actief en innovatief. Hij kan anderen goed motiveren en overtuigen van zijn eigen ideeën en snel schakelen tussen onderwerpen en projecten.
Zwakke eigenschappen
Een levensgenieter kan niet tegen routine. Hij is niet goed in dingen afmaken en hij rent weg van emoties en plichten. Grenzen moet je een levensgenieter dan ook vooral niet op willen leggen.
Omgang
Een levensgenieter is uiterst goed gezelschap. Hij is grappig en intrigerend en kan veel fascinerende verhalen vertellen. Het moet alleen niet te serieus worden, want dan rent de levensgenieter weg.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Loyalist? De loyalist is een zeer trouw persoon. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De loyalist is door diens twijfel in anderen zelf erg punctueel, concreet en probleemgericht. Daarnaast heeft de loyalist een goede intuïtie en is hij trouw. Vaak ondersteunt hij het gezag op alle mogelijke manieren. Verder is hij door zijn twijfel en behoefte aan controle goed in het opsporen van fouten en het opzetten en controleren van processen.
Zwakke eigenschappen
De loyalist is erg slecht in het vertrouwen van anderen, en daardoor vaak erg onrustig en teruggetrokken. Door de angst is het moeilijk voor de loyalist om de gevoelens van anderen en die van zichzelf te onderscheiden, waardoor de twijfel in anderen ook erg subjectief is. Ook kan hij zich door zijn twijfel gaan verzetten tegen het gezag.
Omgang
Een loyalist is over het algemeen prettig in de omgang. Hij laat het nooit zien als er iets mis is, maakt grapjes en komt zijn afspraken altijd na. Wel kan de loyalist onrustig zijn in de omgang. Dit kan leiden tot misverstanden. De verhouding tot de autoriteit kan verder tot stroeve relaties met collega’s leiden.
Eigenschappen Dakdekker
- Optimisme
- Energiek
- Vindingrijkheid
- Trouw
- Integriteit
- Punctueel
Wat zijn de baankansen voor een Dakdekker?
De Dakdekker kan binnen de sector zijn werkzaamheden blijven uitvoeren. Het is op den duur mogelijk om naar een hoger Dakdekkersniveau door te stromen, indien de benodigde papieren hiervoor gehaald worden.
De Dakdekker zou binnen de bouwsector werkzaam kunnen worden voor een ander onderdeel (bijvoorbeeld als timmerman, metselaar, loodgieter), maar ook hiervoor dienen andere diploma's gehaald te worden.
Momenteel heeft de bouwsector te kampen met een daling in nieuwbouwprojecten i.v.m. de economische crisis en de vermindering van het aantal verkochte/gekochte huizen. Er wordt verwacht dat dit op den duur weer zal aantrekken, waardoor het aantal klussen weer zal stijgen. Bovendien zullen er de komende jaren Dakdekkers met pensioen gaan, waardoor de instroom van nieuwelingen gewenst is.
De actuele kans op werk voor een Dakdekker
Het beroep Dakdekker is onderdeel van de beroepsfamilie Dakdekkers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Dakdekkers is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
10
Baankans Dakdekker
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Dakdekker
Het beroep Dakdekker is onderdeel van de beroepsfamilie Dakdekkers.
Verwante beroepen Dakdekker
Mogelijke specialisaties voor een Dakdekker
Waar werkt een Dakdekker?
Na afronding van de opleiding tot Dakdekker zal de gegadigde werkzaam worden voor een aannemers- of dakdekbedrijf. Binnen dit bedrijf zal er gewerkt worden aan nieuwbouw en/of restauratie met het doel winst te maken.
Op den duur zou de Dakdekker er voor kunnen kiezen om zelf zijn eigen Dakdek- of aannemersbedrijf te starten.
Met wie werkt een Dakdekker samen?
Binnen de organisatie van het Dakdekkersbedrijf zal er gewerkt worden onder leiding van een voorman. De Dakdekker werkt samen in een team van Dakdekkers bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden. Tevens zal er sprake zijn van contacten met bouwlieden met een andere specialisatie (timmerman, metselaar e.d.). Dit contact zou kunnen gaan over het afstemmen van werktijden, maar ook over het gezamenlijk aannemen van klussen.
De Dakdekker voert zijn werkzaamheden uit voor zijn klanten. Doorgaans betreffen dit particulieren of bedrijven, maar het zou voor kunnen komen dat er daken gedekt dienen te worden voor de overheid. Aangezien de Dakdekker in de particuliere sector werkzaam is, moet er klantvriendelijk gewerkt worden om klussen in de toekomst veilig te stellen.
- Dakdekker
- Bouwvakker
- Voorman
Verwante beroepen Dakdekker:
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO
Baankans: Goed
Baankans
Opleiding: Cursus / Bijscholing
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: Geen MBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Alles over het beroep Dakdekker in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Persoonstype:
Netwerk:
- Dakdekker
- Bouwvakker
- Voorman
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2000 tot €3600