Declarant: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Declarant: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Declarant? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Declarant wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Declarant, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Declarant
Vacatures Declarant
Vacatures laden...
Wat is een Declarant?
Een declarant, ook wel douanedeclarant genoemd, is de persoon die aangifte doet bij de douane. In het geval van personenvervoer hoeft er doorgaans niets aangegeven te worden. Wanneer dit wel zo is, is hier meestal geen speciale persoon voor nodig. Voor bedrijven die grote hoeveelheden producten over grenzen vervoeren is dit anders. Een douane-aangifte bij lucht- of zeetransport kan een ingewikkelde opgave zijn, en een gespecialiseerde declarant kan flinke bedragen besparen doordat deze weet wat er ingevuld moet worden, en kan andere werknemers bovendien een hoop administratief werk besparen.
Past het beroep Declarant bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesWat doet een Declarant?
Douane Declarant is dan ook vooral een administratieve functie. De declarant is meestal wel in eigen persoon aanwezig bij het doen van de aangifte om ervoor te zorgen dat het proces goed verloopt, maar zal voor het merendeel van zijn werktijd bezig zijn met het samenstellen van aangiften, het controleren van documenten, het samenstellen van rapporten, het onderhouden van contacten met douanes voor verschillende doeleinden en andere aan de douane-aangifte gerelateerde werkzaamheden.
Taken, verantwoordelijkheden en werkzaamheden Douane Declarant
- De goede verloop van lucht-, zee- en wegtransport
- Het opstellen van douane-aangiften conform de wetgeving
- Classificeren van producten en producttypen
- Het vinden en oplossen van douane-technische problemen
- Aanvragen van import en export inspecties
- Bezwaar- en verzoekschriften opstellen en indienen
- Opstellen en verwerking van de entrepotadministratie
- Verwerken van invoerrechten en dergelijke belastingen
- Voorkomen dat logistieke processen vertraging oplopen
Heb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Declarant per niveau
Vacatures Declarant per stad
Vacatures Declarant Alphen aan den Rijn
Vacatures Declarant Amersfoort
Vacatures Declarant Amstelveen
Vacatures Declarant Bergen op Zoom
Vacatures Declarant Capelle aan den IJssel
Vacatures Declarant Den Helder
Vacatures Declarant Doetinchem
Vacatures Declarant Haarlemmermeer
Vacatures Declarant Leeuwarden
Vacatures Declarant Maastricht
Vacatures Declarant Middelburg
Vacatures Declarant Nieuwegein
Vacatures Declarant Roosendaal
Vacatures Declarant Spijkenisse
Vacatures Declarant Veenendaal
Vacatures Declarant Vlaardingen
Salarisschaal Declarant
Wat verdient een Declarant?
Het gemiddelde starterssalaris van een douanedeclarant ligt op 2300 euro per maand. Hierna is een groei mogelijk tot pakweg 3500 euro per maand. Hogere salarissen zijn zeker ook mogelijk, vooral wanneer een declarant goed functioneert en naar een hogere functieniveau doorstroomd (denk aan pakweg 4500 euro per maand).
Meer weten over het salaris Declarant
Hoe word je een Declarant?
Er bestaat een korte basisopleiding tot douane-declarant. Deze kan afgerond worden in één of twee weken. Administratieve ervaring of een administratieve opleiding (bijvoorbeeld op mbo-niveau) is hiervoor niet verplicht, maar wel aanbevolen. Vervolgens is er een vakopleiding tot declarant, waarmee alle belangrijke kennis over het beroep opgedaan kan worden. Deze avondopleiding duurt één jaar. Deze opleidingen zijn in principe niet verplicht, maar praktisch alle vacatures vragen om minimaal de basisopleiding.
Opleidingen Declarant
Omscholen tot Declarant
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Declarant. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Declarant
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Declarant
Als je Declarant wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Declarant zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Declarant
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Declarant
Een Declarant heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden Competentie Analytisch:
analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch
Omschrijving
Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.
Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.
Steekwoorden: cijfers, onderhandelen, geld, bewustzijn, creativiteit
Omschrijving
Deze mensen hebben een goed beeld van de cijfers. Zij weten bijvoorbeeld wat de inkomsten en uitgaven zijn van de organisatie. Zij kunnen de waarden van geld realistisch schatten en weten ook hoe ze dit toe kunnen passen in hun werkzaamheden. Ze weten hoe ze de financiële situatie kunnen verbeteren.
Sterke punten
Mensen die financieel bewust zijn, zijn vaak ook creatief. Zij weten de waarde van geld en wat ze daarvoor kunnen krijgen. Op een creatieve manier proberen zij zoveel mogelijk voor een bepaald bedrag te krijgen. Bij deze competentie passen ook de competenties ‘overtuigen’ en ‘onderhandelen’. Over geld wordt altijd gepraat en deze personen willen zoveel mogelijk waar voor hun geld. Ze willen onderhandelen en de ander overtuigen van hun standpunten. Ook weten ze waar ze op kunnen besparen en waar winsten te behalen zijn.
Zwakke punten
Mensen die teveel met cijfers bezig zijn, kunnen de aandacht voor andere zaken verliezen. Zo kan het gebeuren dat zij geen ruimte meer overlaten voor andere creatieve ideeën. Ook kunnen zij zodanig streven naar winst, dat bijvoorbeeld het welzijn van de werknemers wordt ondergesneeuwd.
Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch
Omschrijving
Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.
Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.
Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.
Steekwoorden: overtuigen, luisteren, creativiteit, durf, bemiddelen
Omschrijving
In bepaalde situaties is het nodig dat er onderhandeld wordt. Onderhandelaars proberen op een bepaalde manier te onderhandelen zodat het voor beide partijen een win-winsituatie is. Zij maken hierbij gebruik van argumenten, maar luisteren ook naar het verhaal van anderen. Tijdens onderhandelingen komt deze persoon met verschillende ideeën die het conflict op een goede manier kan oplossen.
Sterke punten
Onderhandelaars kunnen goed overtuigen, maar ook luisteren. Zij proberen voor beide partijen de beste oplossing te zoeken. Verder zijn deze mensen vaak creatief en durven ze ideeën te opperen.
Zwakke punten
Teveel willen onderhandelen, kan leiden tot frustratie. Er zijn onderhandelaars die overal een onderhandeling/wedstrijd van maken. Hierdoor kan het lijken alsof ze niet luisteren of niets aannemen van andere mensen. Dit wekt irritaties op. Tevens kunnen tijdens een onderhandeling de spanningen nog weleens oplopen, waardoor het kan zijn dat een onderhandelaar ‘op de man gaat spelen’. Hij wil inspelen op de emoties om zo de ander te overtuigen van zijn gelijk.
Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten
Omschrijving
Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.
Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.
Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen.
Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus
Omschrijving
Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.
Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.
Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out.
Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit
Omschrijving
Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.
Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.
Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.
Vaardigheden Declarant
- Zorgvuldigheid
- Gestructureerd werken
- Oog voor detail
- Nauwkeurigheid
- Accuratesse
- Voorbereiden
- Prioriteiten stellen
- Analyseren
- Systematisch denken
- Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
- Cijfermatigheid
- Onderhandelen
- Rekenvaardigheid
- Overtuigingskracht
- Creativiteit
- Bemiddelen
- Doelgericht werken
- Doorzettingsvermogen
- Ambitie
- Sensitiviteit
- Harmonie creëren
- Gezamenlijk resultaat bereiken
Wat voor persoonlijkheid heeft een Declarant nodig?
De werkzaamheden van de declarant bestaan voor een groot deel uit het “waarnemen” van documenten, en het is dan ook niet raar dat het persoonstype dat het meest bij het beroep past dat van Waarnemer is.
Daarnaast past het persoonstype Perfectionist bij het beroep: bedrijven nemen vaak declaranten in dienst wanneer ze een waterdichte administratie wensen, en de hoge kwaliteitsnorm en discipline van de Perfectionist zijn daar uitermate geschikt voor.
Wat voor persoonlijkheidstype is de perfectionist? Voor de perfectionist is het niet gauw goed. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De perfectionist is integer, idealistisch en gedisciplineerd. Hij is een streber. De hoge eisen die een perfectionist zichzelf stelt vertalen zich naar sterke, rechtvaardige keuzes en nauwkeurig beredeneerde eindresultaten. Als de perfectionist zich ergens voor inzet, dan is dat ook volledig.
Zwakke eigenschappen
De perfectionist kan dwangmatig werken en snel gefrustreerd raken als iets tegenzit.
Verder is de perfectionist erg gespannen en kan zo in de eigen denkbeelden vast komen te zitten.
Omgang
In de samenwerking met anderen is de perfectionist vaak inflexibel en veeleisend. De sociale omgang verloopt dus stroef.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Declarant
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
- Punctueel
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Declarant?
Het arbeidsmarktperspectief voor de douanedeclarant is redelijk goed. Zoals een blog over logistiek het beschrijft: het beroep is niet “sexy”. Desondanks is het beroep wel belangrijk, en zijn veel bedrijven dringend op zoek naar goede douanedeclaranten. Qua doorgroeimogelijkheden is er in de logistieksector ook het een en ander te bedenken voor de declarant die op het werk is uitgekeken en behoefte heeft aan een nieuwe uitdaging, bijvoorbeeld de functie van logistiek manager of die van hoofd administratie. Desondanks is het beroep van declarant voor een administratieve baan al behoorlijk uitdagend, en zullen er weinig declaranten zijn die puur voor hun plezier een andere baan gaan zoeken.
De actuele kans op werk voor een Declarant
Het beroep Declarant is onderdeel van de beroepsfamilie Inklaringsagenten en expediteurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Inklaringsagenten en expediteurs is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Declarant
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Declarant
Het beroep Declarant is onderdeel van de beroepsfamilie Inklaringsagenten en expediteurs.
Verwante beroepen Declarant
Mogelijke specialisaties voor een Declarant
Waar werkt een Declarant?
Douanedeclaranten werken voor grote bedrijven die hun eigen aangiften willen regelen of voor transportbedrijven, of een expeditiebedrijf, scheepvaartbedrijf of luchthaven.
Met wie werkt een Declarant samen?
De douanedeclarant zal hoofdzakelijk in contact staan met douanepersoneel (douanier, medewerker douane) en daarnaast met administratieve medewerkers. Ook zal de declarant veel contact hebben met de interne afdelingen en externe partijen.
- Douanier
- Medewerker douane
- Hoofd administratie
- Administratiemedewerker
- Communicatiemedewerker
Verwante beroepen Declarant:
Opleiding: MBO HBO WO
Baankans: Onbekend
Baankans
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Goed
Baankans
Alles over het beroep Declarant in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Persoonstype:
Netwerk:
- Douanier
- Medewerker douane
- Hoofd administratie
- Administratiemedewerker
- Communicatiemedewerker
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2300 tot €3500