Doktersassistent: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Doktersassistent: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Ben jij iemand die graag een belangrijke rol speelt in de gezondheidszorg en het mooi lijkt om zowel artsen als patiënten te ondersteunen? Zorg je graag voor mensen en werk je graag in een dynamische medische omgeving? Dan past het beroep doktersassistent misschien wel erg goed bij jou.

Een doktersassistent is een veelzijdige professional die zowel medische als administratieve taken uitvoert om de dagelijkse praktijk van een arts soepel te laten verlopen. Hij of zij assisteert bij medische onderzoeken en bereidt patiënten voor op consulten. Ook voert de doktersassistent basis tests uit en zorgt hij of zij voor het afhandelen van administratieve taken, zoals het maken van afspraken en het beheren van patiëntendossiers. Meestal werkt een doktersassistent nauw samen met huisartsen, specialisten en andere zorgverleners om ervoor te zorgen dat de patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Als doktersassistent werk je in een snel veranderende en vaak uitdagende omgeving waar jouw organisatorische en medische vaardigheden goed tot hun recht komen. Je bent iemand die nauwkeurig kan werken (ook onder druk) en hebt altijd oog voor de behoeften van de patiënt. Je haalt er voldoening uit om een bijdrage te leveren aan de gezondheid en het welzijn van de mensen die jij helpt. Met jouw kennis, zorgvuldigheid en toewijding zorg je ervoor dat patiënten zich gehoord en goed verzorgd voelen.

Alles over het werken als Doktersassistent


Vacatures Doktersassistent

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Doktersassistent?

Een doktersassistent is een medische professional die artsen ondersteunt bij het uitvoeren van hun dagelijkse taken in een huisartsenpraktijk, ziekenhuis of andere zorginstelling. Hij of zij speelt een essentiële rol in de patiëntenzorg, door patiënten te ontvangen, medische handelingen uit te voeren en administratieve taken te beheren. De doktersassistent fungeert als de schakel tussen de arts en de patiënt en zorgt voor een efficiënt verloop van de zorgprocessen. Een doktersassistent met veel verantwoordelijkheden wordt ook praktijkondersteuner genoemd.

De doktersassistent kan werkzaam zijn in diverse zorgomgevingen, zoals een huisartspraktijk, polikliniek of gezondheidscentrum. In alle gevallen ondersteunt hij of zij de arts door voorbereidende en uitvoerende werkzaamheden te verrichten. Dit zijn werkzaamheden zoals het afnemen van bloed, het uitvoeren van kleine medische handelingen en het verstrekken van informatie aan patiënten. De doktersassistent zorgt ervoor dat de arts zich kan richten op de meer complexe medische diagnoses en behandelingen, terwijl hij of zij de dagelijkse operationele taken op zich neemt.

 


Past het beroep Doktersassistent bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Wat doet een Doktersassistent?

Een doktersassistent heeft een breed scala aan werkzaamheden die bijdragen aan de efficiëntie en effectiviteit van de medische zorg. Dit zijn taken zoals het ontvangen en registreren van patiënten en het beheren van afspraken en dossiers. Maar ook medische handelingen zoals het meten van bloeddruk, het afnemen van bloedmonsters en wondverzorging. Ook assisteert de doktersassistent de arts bij onderzoeken en procedures. Hij of zij zorgt ervoor dat alle benodigde materialen en instrumenten klaar zijn voor gebruik.

Daarnaast heeft de doktersassistent een belangrijke rol in de patiëntenzorg, door voorlichting en advies te geven over medische kwesties en behandelingen. Hij of zij is vaak het eerste aanspreekpunt voor patiënten met vragen of klachten, en biedt ondersteuning bij het omgaan met hun gezondheidsproblemen. In veel gevallen voert de doktersassistent ook administratieve taken uit, zoals het bijhouden van patiëntendossiers, het verwerken van recepten en het coördineren van doorverwijzingen naar specialisten.

In grotere zorginstellingen of gespecialiseerde praktijken kan een doktersassistent zich richten op specifieke taken of patiëntengroepen, zoals chronische zorg, preventieve zorg, of geriatrie. Door zijn of haar veelzijdigheid en betrokkenheid draagt de doktersassistent bij aan een hoge kwaliteit van zorg en een goede samenwerking binnen het medische team.

Integriteit en nauwkeurigheid zijn van groot belang bij het werk van de doktersassistent. Hij of zij krijgt te maken met veel gevoelige informatie die onder beroepsgeheim valt en voert diverse werkzaamheden uit volgens strikte protocollen.

Hoe heeft het beroep Doktersassistent zich ontwikkeld?

In de afgelopen tien jaar heeft het beroep van doktersassistent aanzienlijke veranderingen ondergaan. Dit is het gevolg van maatschappelijke ontwikkelingen, technologische vooruitgang en veranderende eisen binnen de gezondheidszorg.

Tien jaar geleden lag de focus van doktersassistenten vaak op administratieve taken en het uitvoeren van basis medische handelingen. Ze ondersteunden artsen door afspraken te plannen, dossiers bij te houden, en eenvoudige medische handelingen zoals het meten van de bloeddruk of het afnemen van bloedmonsters uit te voeren. De rol was voornamelijk ondersteunend, met de nadruk op het verlichten van de werkdruk van artsen en het bieden van een eerste aanspreekpunt voor patiënten.

Vandaag de dag speelt de doktersassistent een veel bredere rol. De aandacht is verschoven van uitsluitend administratieve ondersteuning naar een meer actieve rol in de patiëntenzorg. Dit betekent dat doktersassistenten nu intensiever betrokken zijn bij de zorg voor patiënten, waarbij ze meer medische handelingen uitvoeren en een grotere verantwoordelijkheid dragen in het zorgproces. Ze werken nauw samen met artsen en andere zorgprofessionals om de kwaliteit van de zorg te waarborgen en om patiënten beter te ondersteunen tijdens hun behandeling.

Daarnaast is er een sterkere nadruk komen te liggen op preventieve zorg en patiënteneducatie. Doktersassistenten worden steeds vaker ingezet om patiënten te informeren over gezonde leefstijlen, het monitoren van chronische aandoeningen en het begeleiden van patiënten bij het nemen van hun medicatie. Dit werk vereist dat doktersassistenten goed geïnformeerd zijn over de nieuwste medische inzichten en richtlijnen. Ze moeten in staat zijn om hun kennis toe te passen in diverse situaties, van het begeleiden van patiënten met diabetes tot het ondersteunen van ouderen met complexe zorgbehoeften.

Een andere belangrijke ontwikkeling in het vakgebied is de opkomst van digitale zorgoplossingen. Technologische innovaties, zoals elektronische patiëntendossiers, e-health platforms en online communicatie hebben een steeds grotere rol gekregen in het werk van de doktersassistent. Deze technologieën bieden nieuwe mogelijkheden zoals het uitvoeren van medische consulten op afstand en het monitoren van de gezondheid van patiënten. Hierdoor kunnen doktersassistenten efficiënter werken en beter inspelen op de behoeften van patiënten.

Samengevat, de afgelopen tien jaar is de rol van de doktersassistent geëvolueerd van een voornamelijk ondersteunende naar een veelzijdige professional die een actieve rol speelt in de patiëntenzorg. Doktersassistenten zijn nu niet alleen ondersteuners, maar ook zorgverleners en coaches die bijdragen aan een efficiënte en patiëntgerichte zorgomgeving. Ze spelen een cruciale rol in het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van patiënten op een manier die aansluit bij de veranderende eisen van de gezondheidszorg.

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Jouw werkdag als een Doktersassistent

Je komt 's ochtends op de praktijk aan en bekijkt je planning voor de dag. Vandaag staan er verschillende afspraken gepland, waarbij je bloedafnames moet doen en een kleine ingreep waarbij je moet assisteren. Je zorgt ervoor dat de behandelkamer klaar is en dat alle benodigdheden klaar liggen.

Eerst heb je het spreekuur en je ontvangt de patiënten vriendelijk en stel je ze op hun gemak. Wanneer de arts klaar is, laat je ze één voor één naar binnen gaan. Bij sommigen neem je eerst bloeddruk en temperatuur op.

Tussendoor beantwoord je de telefoon en help je patiënten met het maken van afspraken of het beantwoorden van vragen. Je schakelt waar nodig met de huisarts voor overleg over de vervolgstappen of dringende zaken.

Tijdens de afspraken stel je de patiënten op hun gemak. Je voert ook een paar bloedafnames en andere kleine medische handelingen uit. Je zorgt ervoor dat alle gegevens nauwkeurig worden vastgelegd in het patiëntendossier.

In de middag bereid je de administratie voor en zorg je ervoor dat alle dossiers up-to-date zijn. Je bestelt nieuwe medische materialen en controleert de voorraad om ervoor te zorgen dat alles in de praktijk soepel blijft verlopen.

Aan het einde van de dag sluit je de praktijk af en kijk je terug op een dag waarin je de patiënten goed hebt kunnen ondersteunen en de praktijk draaiende hebt gehouden.



Vacatures Doktersassistent per stad

Vacatures Doktersassistent Alkmaar

Vacatures Doktersassistent Almelo

Vacatures Doktersassistent Almere

Vacatures Doktersassistent Alphen aan den Rijn

Vacatures Doktersassistent Amersfoort

Vacatures Doktersassistent Amstelveen

Vacatures Doktersassistent Amsterdam

Vacatures Doktersassistent Apeldoorn

Vacatures Doktersassistent Arnhem

Vacatures Doktersassistent Assen

Vacatures Doktersassistent Bergen op Zoom

Vacatures Doktersassistent Breda

Vacatures Doktersassistent Capelle aan den IJssel

Vacatures Doktersassistent Delft

Vacatures Doktersassistent Den Bosch

Vacatures Doktersassistent Den Haag

Vacatures Doktersassistent Den Helder

Vacatures Doktersassistent Deventer

Vacatures Doktersassistent Doetinchem

Vacatures Doktersassistent Dordrecht

Vacatures Doktersassistent Ede

Vacatures Doktersassistent Eindhoven

Vacatures Doktersassistent Emmen

Vacatures Doktersassistent Enschede

Vacatures Doktersassistent Gouda

Vacatures Doktersassistent Groningen

Vacatures Doktersassistent Haarlem

Vacatures Doktersassistent Haarlemmermeer

Vacatures Doktersassistent Heerlen

Vacatures Doktersassistent Helmond

Vacatures Doktersassistent Hengelo

Vacatures Doktersassistent Hilversum

Vacatures Doktersassistent Hoogeveen

Vacatures Doktersassistent Hoorn

Vacatures Doktersassistent Katwijk

Vacatures Doktersassistent Leeuwarden

Vacatures Doktersassistent Leiden

Vacatures Doktersassistent Lelystad

Vacatures Doktersassistent Maastricht

Vacatures Doktersassistent Middelburg

Vacatures Doktersassistent Nieuwegein

Vacatures Doktersassistent Nijmegen

Vacatures Doktersassistent Oss

Vacatures Doktersassistent Purmerend

Vacatures Doktersassistent Roermond

Vacatures Doktersassistent Roosendaal

Vacatures Doktersassistent Rotterdam

Vacatures Doktersassistent Schiedam

Vacatures Doktersassistent Spijkenisse

Vacatures Doktersassistent Terneuzen

Vacatures Doktersassistent Tilburg

Vacatures Doktersassistent Utrecht

Vacatures Doktersassistent Veenendaal

Vacatures Doktersassistent Venlo

Vacatures Doktersassistent Vlaardingen

Vacatures Doktersassistent Westland

Vacatures Doktersassistent Zaanstad

Vacatures Doktersassistent Zeist

Vacatures Doktersassistent Zoetermeer

Vacatures Doktersassistent Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Doktersassistent

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Doktersassistent?

Het salaris van een doktersassistent ligt doorgaans tussen de €2.449 en €4.171 bruto per maand, deze salarisschalen zijn vastgelegd in de CAO huisartsenzorg 2024.

Een van de belangrijkste factoren is het ervaringsniveau van de doktersassistent. Beginnende doktersassistenten starten vaak aan de onderkant van de salarisschaal, als doktersassistent A. Terwijl ervaren assistenten met aanvullende specialisaties of verantwoordelijkheden een hoger salaris kunnen verwachten, zij vallen in de nieuwe schaal doktersassistent C.

De werkomgeving en het takenpakket spelen een cruciale rol in de hoogte van van het salaris. Doktersassistenten die werken in een huisartspraktijk, ziekenhuis of specialistische kliniek kunnen verschillende beloningsstructuren tegenkomen. Assistenten die te maken met complexere medische handelingen en verantwoordelijkheden worden ingeschaald als doktersassistent B, of C. Dit levert een hoger salaris op.

Ook de locatie van de werkgever kan invloed hebben op het salaris. In stedelijke gebieden, waar de vraag naar gekwalificeerd medisch personeel hoog is en de kosten van levensonderhoud hoger liggen, kunnen doktersassistenten rekenen op een iets hoger salaris dan in landelijke gebieden.

Naast het basissalaris genieten doktersassistenten vaak van aanvullende arbeidsvoorwaarden, zoals een dertiende maand, pensioenregelingen, en een reiskostenvergoeding. Ook zijn er soms mogelijkheden voor bijscholing en certificering, die niet alleen de kennis en vaardigheden vergroten, maar ook de kans op een hoger salaris kunnen bevorderen.

Kort samengevat: het salaris en de voorwaarden van een doktersassistent zijn afhankelijk van een combinatie van factoren, waaronder het ervaringsniveau, de werkomgeving en de geografische locatie. Een zeer ervaren doktersassistent, die als Praktijkondersteuner werkt, kan tot bijna €5000,- bruto per maand verdienen.

Salarisschaal Dokterassistenten 

Volgens de nieuwe CAO huisartsenzorg 2024 zijn de salarissen voor  doktersassistenten opgedeeld in 3 salarisschalen. Dit zijn Doktersassistent A, B en C, die respectievelijk in schaal 4 t/m 6 van de salaristabel huisartsenzorg vallen. De inschaling gebeurt op basis van de functiewaardering, dat is gebaseerd op de verantwoordelijkheden van de doktersassistent.

Schaal Startsalaris Maximaal
Assistent A € 2.449,- € 3.365,-
Assistent B € 2.683,- € 3.461,-
Assistent C € 3.085,- € 4.171,-

 

Een vervolgstap op deze schaal is de assistent in de rol van Praktijkondersteuner. Deze functie valt in schaal 7 van de salaristabel huisartsenzorg. Deze begint bij €3.507,- en loopt tot € 4.950,- bruto per maand. 

Uurtarief Freelance/ZZP Doktersassistent

Je ziet steeds vaker dat sommige doktersassistenten ervoor om kiezen om op freelance- of uitzendbasis te werken. Bijvoorbeeld bij tijdelijke vervangingen of drukke periodes in een praktijk. In deze gevallen wordt de doktersassistent vergoed op basis van een uurtarief, dat doorgaans varieert tussen de €35,- en €50,- per uur, exclusief BTW. Dit tarief is afhankelijk van de ervaring, de complexiteit van de werkzaamheden en de locatie van de opdracht.


Meer weten over het salaris Doktersassistent

Salaris aankomend Doktersassistent Salaris junior Doktersassistent Wat is het salaris van een medior Doktersassistent? Welk salaris krijgt een senior Doktersassistent?


Hoe word je een Doktersassistent? 

Om doktersassistent te worden, is het belangrijk dat je zorgvuldig kunt werken, stressbestendig bent en goed kunt communiceren met patiënten en collega’s. Als doktersassistent ben je de rechterhand van de huisarts, dus je zult goed moeten kunnen inschatten waarmee je kunt assisteren en initiatief moeten kunnen nemen.

Om aan de slag te kunnen als doktersassistent, moet je een mbo-opleiding op niveau 4 volgen. Tijdens deze opleiding leer je medische basiskennis, communicatievaardigheden en administratieve taken die bij het beroep komen kijken. Je ontwikkelt ook praktische vaardigheden, zoals het geven van injecties, het afnemen van bloed en het maken van uitstrijkjes. Daarnaast leer je hoe je patiënten op een vriendelijke en professionele manier kunt begeleiden en geruststellen.

Praktijkervaring is een essentieel onderdeel van de opleiding tot doktersassistent. Tijdens stages, die je volgt bij een huisartsenpraktijk, ziekenhuis of andere zorginstellingen, krijg je de kans om de theorie in de praktijk toe te passen. Deze ervaring helpt je om je vaardigheden verder te ontwikkelen en vertrouwd te raken met de dagelijkse gang van zaken in een medische omgeving.

Na het afronden van de opleiding kun je aan de slag in verschillende zorgomgevingen, zoals een huisartsenpraktijk, ziekenhuis of polikliniek. Als doktersassistent heb je ook de mogelijkheid om je verder te specialiseren in bijvoorbeeld de ouderenzorg, dermatologie of als assistent in een medisch specialistisch team.

Opleidingen Doktersassistent

Basisopleiding Doktersassistent
Wil je graag iets voor anderen betekenen, heb je affiniteit met de zorg en ben je daarnaast een echte teamplayer? Wie weet, schuilt er dan wel een goede doktersassistent in …
Basisopleiding Doktersassistent
MBO Doktersassistent (niveau 4)
Een Doktersassistent assisteert een huisarts of medisch specialist bij onderzoek, de behandeling van patiënten en administratie. Je moet zorgvuldig werken, of het nu om onderzoek gaat of om het bijhouden …
MBO Doktersassistent (niveau 4)
MBO Beroepsopleiding Doktersassistent (niveau 4)
Een doktersassistent assisteert een huisarts of medisch specialist bij onderzoek, de behandeling van patiënten en administratie. Je moet zorgvuldig werken, of het nu om onderzoek gaat of om het bijhouden …
MBO Beroepsopleiding Doktersassistent (niveau 4)
MBO Beroepsopleiding Doktersassistent (niveau 4)
Een doktersassistent assisteert een huisarts of medisch specialist bij onderzoek, de behandeling van patiënten en administratie. Je moet zorgvuldig werken, of het nu om onderzoek gaat of om het bijhouden …
MBO Beroepsopleiding Doktersassistent (niveau 4)
MBO Beroepsopleiding Doktersassistent (niveau 4)
Een doktersassistent assisteert een huisarts of medisch specialist bij onderzoek, de behandeling van patiënten en administratie. Je moet zorgvuldig werken, of het nu om onderzoek gaat of om het bijhouden …
MBO Beroepsopleiding Doktersassistent (niveau 4)



Omscholen tot Doktersassistent

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Doktersassistent. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Doktersassistent

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Doktersassistent

Als je Doktersassistent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Doktersassistent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Doktersassistent

Als je overweegt om je te richten op een carrière als doktersassistent, is het belangrijk dat je graag mensen wilt helpen en een ondersteunende rol wilt spelen in de gezondheidszorg. Je haalt voldoening uit het verzorgen van patiënten en bent gemotiveerd om hen zo goed mogelijk te begeleiden bij hun medische vragen en zorgen. Je wilt een positieve impact hebben op hun leven door hen gerust te stellen en effectieve ondersteuning te bieden in de medische praktijk.

Als doktersassistent werk je in een dynamische omgeving waar je dagelijks schakelt tussen verschillende patiënten, administratieve taken en medisch-technische handelingen. Je hebt te maken met uiteenlopende situaties, van het inplannen van afspraken tot het assisteren bij medische onderzoeken. Het is belangrijk dat je verantwoordelijkheid voelt voor het soepel laten verlopen van de praktijk en ervoor zorgt dat elke patiënt de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft.

Het idee dat jij een onmisbare schakel bent in de zorg, geeft je een sterke motivatie. Je zorgt niet alleen voor de praktische zaken, maar speelt ook een grote rol in het creëren van een fijne, vertrouwde omgeving voor patiënten. Als doktersassistent ben je de verbindende factor tussen de arts, de patiënt en de praktijkorganisatie. Met jouw zorg en aandacht maak je elke dag het verschil.

De kerncompetenties van een doktersassistent

Een succesvolle doktersassistent moet over verschillende belangrijke competenties beschikken om effectief te kunnen functioneren. Een van de belangrijkste competenties is empathisch vermogen. Als doktersassistent ben je vaak het eerste aanspreekpunt voor patiënten, het is dus belangrijk dat je hen met begrip en zorg benadert. Of het nu gaat om het geruststellen van een bezorgde patiënt of het luisteren naar hun klachten, jouw empathie draagt bij aan het vertrouwen dat patiënten in de praktijk hebben.

Een andere belangrijke competentie is nauwkeurigheid. Je moet zorgvuldig kunnen omgaan met administratieve taken zoals het bijhouden van patiëntendossiers, het plannen van afspraken en het verwerken van medische gegevens. Daarnaast voer je medisch-technische handelingen uit, zoals het afnemen van bloed of het meten van de bloeddruk, wat vraagt om precisie en aandacht voor detail. Nauwkeurigheid is essentieel om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt en dat patiënten de juiste zorg krijgen.

Daarnaast is communicatieve vaardigheid van groot belang. Je moet duidelijk en vriendelijk kunnen communiceren met patiënten, artsen en collega’s. Het is belangrijk dat je medische informatie op een begrijpelijke manier aan patiënten kunt uitleggen en eventuele zorgen kunt bespreken met de arts. Heldere communicatie zorgt voor een goede samenwerking binnen het team en een prettig verloop van de zorgverlening.

Een doktersassistent combineert empathie, nauwkeurigheid en communicatieve vaardigheden om op een effectieve en professionele manier bij te dragen aan het zorgproces. Deze combinatie van eigenschappen maakt het mogelijk om een ondersteunende rol te spelen in de medische praktijk en een positieve bijdrage te leveren aan het welzijn van de patiënten.

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Doktersassistent

Een Doktersassistent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen

Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit 

Omschrijving

Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.

Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Flexibiliteit
Flexibiliteit

Steekwoorden competentie Flexibiliteit:

aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering

Omschrijving

Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.

Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.

Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Organiseren
Organiseren

Steekwoorden: netwerken, communicatief vaardig, plannen, informatie beheren, gestructureerd 

Omschrijving

Mensen die goed kunnen organiseren, bereiden een evenement, presentatie, personeelsuitje of een andere gebeurtenis nauwkeurig voor. Zo regelen zij de dag en tijd, maar ook de spullen die nodig zijn, de mensen die nodig zijn enzovoort.

Goede punten
Personen die goed kunnen organiseren, kunnen goed plannen en efficiënt en gestructureerd werken. Ook stellen ze prioriteiten en weten ze via welke kanalen ze wat kunnen regelen. Ze zijn vaak ook goed in communiceren en netwerken.

Zwakke punten
Mensen die dingen regelen, kunnen soms niet goed samenwerken. Zij hebben al precies in hun hoofd wat er moet gebeuren en vinden dan soms vervelend als een ander zich ermee komt bemoeien. Ook vergt het organiseren van dingen vaak veel energie en dit kan uiteindelijk leiden tot een burn-out.

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Sensitiviteit
Sensitiviteit

Steekwoorden: inlevingsvermogen, gevoeligheid, sociabiliteit, waardering, respect

Omschrijving

Deze mensen houden rekening met meningen, gedachten en gevoelens van anderen. Ze zijn zich bewust van hun gedrag en ze letten op hoe ze overkomen bij anderen. Deze mensen geven in een gesprek altijd ruimte aan de ander en ze tonen waardering voor wat een ander te zeggen heeft.

Sterke punten
Deze mensen zijn goede luisteraars, zij tonen oprecht interesse in de meningen en gevoelens van anderen. Ze proberen te helpen waar dat kan en zullen zich te allen tijde respectvol gedragen. Bij deze competentie past ook de competentie ‘integriteit’. Deze mensen houden rekening met anderen en zichzelf en kijken altijd naar verschillende morele opvattingen.

Zwakke punten
Sommige mensen houden teveel rekening met anderen, waardoor ze zichzelf kunnen verliezen. Op die manier kunnen anderen hen bestempelen als onzeker of als iemand die ‘met alle winden mee waait’. Ook kunnen deze mensen overkomen als onduidelijk en onzeker. Ze willen graag alle meningen van anderen meenemen en vinden het dan lastig om een duidelijk standpunt in te nemen.

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden Doktersassistent

  • Inlevingsvermogen
  • Prioriteiten stellen
  • Gestructureerd werken
  • Omgaan met veranderingen
  • Flexibiliteit
  • Beslissingen nemen
  • Afwegen
  • Aanpassingsvermogen
  • Lichtvoetigheid
  • Accuratesse
  • Zorgvuldigheid
  • Plannen
  • Respectvol
  • Gevoeligheid
  • Analyseren
  • Systematisch denken
  • Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
  • Sensitiviteit
  • Harmonie creëren
  • Gezamenlijk resultaat bereiken
  • Doorzettingsvermogen
  • Incasseringsvermogen
  • Rust bewaren
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Doktersassistent nodig? 

Een Doktersassistent is de hele dag met mensen bezig, en vindt het leuk om mensen te helpen of assisteren. Hij heeft goed inzicht in de behoeften van anderen en kan goed luisteren (Gever). Daarnaast moet de Doktersassistent een zekere loyaliteit aan de dokter hebben, hij is betrokken bij de praktijk en zorgt dat deze goed blijft draaien  (Loyalist).


Eigenschappen Doktersassistent

  • Empathie
  • Behulpzaamheid
  • Vriendelijkheid
  • Trouw
  • Integriteit
  • Punctueel



Wat zijn de baankansen voor een Doktersassistent?

Zoals wel vaker het geval in de zorg, bestaat er een tekort aan Doktersassistenten. De arbeidsmarkt voor de Doktersassistent is dus zeer gunstig. Er staan op ieder moment tientallen vacatures doktersassistent open. Vanuit de functie van Doktersassistent kan men doorstromen naar een functie van praktijkondersteuner. Hiervoor is wel extra scholing nodig.

De actuele kans op werk voor een Doktersassistent

Het beroep Doktersassistent is onderdeel van de beroepsfamilie Doktersassistenten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Doktersassistenten is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Doktersassistent

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Doktersassistent

Het beroep Doktersassistent is onderdeel van de beroepsfamilie Doktersassistenten.


Waar werkt een Doktersassistent?

Een Doktersassistent werkt in de zorg en zal daarbij vooral voor publieke organisaties werken.  Er wordt wel steeds meer geprivatiseerd in de zorg, wat het aantal profit instellingen doet groeien.


Met wie werkt een Doktersassistent samen? 

De Doktersassistent brengt veel tijd door met patiënten, vanaf het moment dat ze binnen komen tot ze weer weg zijn. Hierbij staat de Doktersassistent onder supervisie van de arts. In een grote praktijk of ziekenhuis lopen meerdere Doktersassistenten rond, die dan veel met elkaar in contact zullen zijn.


Doktersassistent

Verwante beroepen Doktersassistent:

Praktijk Ondersteuner Huisartsenzorg
Salaris: €2200 tot €3300
Opleiding: HBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Apothekersassistent
Salaris: €1924 tot €3013
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Tandartsassistent
Salaris: €1881 tot €2710
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Operatieassistent
Salaris: €2410 tot €3917
Opleiding: HBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Doktersassistent in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2449 tot €4171

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar