Gastouder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Gastouder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Gastouder? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Gastouder wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Gastouder, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Gastouder
Vacatures Gastouder
Vacatures laden...
Wat is een Gastouder?
Een gastouder is iemand die op kinderen past in de omgeving van zijn of haar eigen huis of bij het kind thuis. Gastouders passen op kinderen van mensen die werken of studeren. Een gastouder mag maximaal op zes kinderen tegelijk passen, maar de meeste gastouders passen in de praktijk maar op één of twee kinderen tegelijk. Dit kan echter evengoed overdag als ‘s nachts zijn. Het is een redelijk flexibele baan. Een gastouder kan de functie van een oppas vervullen, bij hem of haarzelf thuis of bij het kind thuis, of een gastouder kan een soort kleine crèche worden en zes kinderen tegelijk in huis hebben. De verantwoordelijkheden van gastouders gaan niet verder dan het op kinderen passen, zij vervullen geen verdere functies zoals een pleegouder dat bijvoorbeeld wel doet. Veel gastouders schrijven zich in bij een gastouderbureau. Een gastouderbureau beoordeelt of de gastouder deskundig genoeg is, en brengt deze vervolgens in contact met ouders. Gastouders zijn dus niet in dienst van een gastouderbureau, en krijgen ook betaald door de ouders, niet door het bureau.
Past het beroep Gastouder bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Gastouder per niveau
Vacatures Gastouder per stad
Vacatures Gastouder Alphen aan den Rijn
Vacatures Gastouder Amersfoort
Vacatures Gastouder Amstelveen
Vacatures Gastouder Bergen op Zoom
Vacatures Gastouder Capelle aan den IJssel
Vacatures Gastouder Den Helder
Vacatures Gastouder Doetinchem
Vacatures Gastouder Haarlemmermeer
Vacatures Gastouder Leeuwarden
Vacatures Gastouder Maastricht
Vacatures Gastouder Middelburg
Vacatures Gastouder Nieuwegein
Vacatures Gastouder Roosendaal
Vacatures Gastouder Spijkenisse
Vacatures Gastouder Veenendaal
Vacatures Gastouder Vlaardingen
Salarisschaal Gastouder
Wat verdient een Gastouder?
Gastouders worden betaald per kind per uur. Het salaris is daardoor zeer variabel. Past een gastouder één dag per week op één kind, dan zal het salaris niet veel hoger liggen dan dat van een bijbaantje. Maar past een gastouder meerdere dagen in de week op meerdere kinderen, kan het salaris oplopen tot rond de 2300 per maand. De meeste informatiesites voor gastouders geven een indicatie van tussen de 1700 en de 2300 per maand, maar een gastouder bepaalt zelf, in overleg met de ouders, het uurtarief.
Meer weten over het salaris Gastouder
Hoe word je een Gastouder?
Wettelijk is vastgesteld dat een gastouder in het bezit moet zijn van het mbo-2-diploma Helpende (Zorg en) Welzijn of een ander diploma waarmee een gastouder voldoet aan de deskundigheidseisen die de wet stelt. Ook moet de gastouder in het bezit zijn van een geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan Kinderen van het Oranje Kruis. Aan deze vereisten voldoet iedereen met het certificaat Spoedeisende Hulpverlening bij Slachtoffers of het certificaat Spoedeisende Hulpverlening bij Kinderen van NedCert, of een van de volgende geregistreerde certificaten van het Nederlands Instituut voor Kwaliteitszorg Training & Advies (Nikta): Acute Zorg bij kinderen, Acute Zorgverlener Module Kind en Omgeving of Eerstehulpverlener. Andere diplomas zijn mogelijk ook voldoende, deze moeten echter eerst gekeurd worden door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Hiernaast zijn er nog meer eisen voor gastouders, bijvoorbeeld op het gebied van taalbeheersing, gedrag, leeftijd en dergelijke. De meeste hiervan kunnen nageslagen worden op de site van de rijksoverheid.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Gastouder
Er zijn geen opleidingen Gastouder aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Gastouder in werkt
Bekijk alle opleidingen Facilitaire DienstverleningOmscholen tot Gastouder
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Gastouder. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Gastouder
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Gastouder
Als je Gastouder wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Gastouder zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Gastouder
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Gastouder
Een Gastouder heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit
Omschrijving
Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.
Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.
Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.
Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen
Omschrijving
Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.
Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.
Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.
Steekwoorden: bemiddelen, onderhandelen, overtuigen, voor zichzelf opkomen
Omschrijving
Deze personen proberen het goed te doen voor zichzelf en voor iemand anders. Per situatie bekijken assertieve mensen de voor- en nadelen voor beide partijen. In bepaalde situaties zullen deze personen eerder voor zichzelf opkomen en in andere situaties geven ze de ander zijn zin. Ze gaan confrontaties niet uit de weg en vinden het fijn om zo nu en dan wat tegengas te krijgen.
Sterke punten
Deze personen hebben lef nodig om voor zichzelf en een ander op te komen. Daarbij kunnen ze goed luisteren en anderen overtuigen. Ze geven de ander de ruimte om te praten en zullen zelf ook proberen iemand te overtuigen van hun standpunt.
Zwakke punten
In bepaalde situaties kunnen deze personen ervoor kiezen om hun gelijk te halen. Daarentegen kan het ook voorkomen dat deze personen bewust de ander zijn zin geven. Omdat dit niet vast staat, kan het zijn dat deze personen wispelturig overkomen.
Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren
Omschrijving
Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.
Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.
Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.
Omschrijving
Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.
Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.
Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.
Steekwoorden: inlevingsvermogen, gevoeligheid, sociabiliteit, waardering, respect
Omschrijving
Deze mensen houden rekening met meningen, gedachten en gevoelens van anderen. Ze zijn zich bewust van hun gedrag en ze letten op hoe ze overkomen bij anderen. Deze mensen geven in een gesprek altijd ruimte aan de ander en ze tonen waardering voor wat een ander te zeggen heeft.
Sterke punten
Deze mensen zijn goede luisteraars, zij tonen oprecht interesse in de meningen en gevoelens van anderen. Ze proberen te helpen waar dat kan en zullen zich te allen tijde respectvol gedragen. Bij deze competentie past ook de competentie ‘integriteit’. Deze mensen houden rekening met anderen en zichzelf en kijken altijd naar verschillende morele opvattingen.
Zwakke punten
Sommige mensen houden teveel rekening met anderen, waardoor ze zichzelf kunnen verliezen. Op die manier kunnen anderen hen bestempelen als onzeker of als iemand die ‘met alle winden mee waait’. Ook kunnen deze mensen overkomen als onduidelijk en onzeker. Ze willen graag alle meningen van anderen meenemen en vinden het dan lastig om een duidelijk standpunt in te nemen.
Steekwoorden: sociaal, netwerken, luisteren, spontaan, inzicht in omgeving
Omschrijving
Deze personen bewegen zich gemakkelijk in groepen mensen. Ze zijn dan ook vaak in het gezelschap van veel mensen en stappen gemakkelijk op ombekende mensen af. Deze mensen hebben over het algemeen een groot netwerk, dat ze inzetten voor verschillende doeleinden. Vaak zijn deze mensen lid van een vereniging of commissie.
Sterke punten
Een competentie die in verband staat met sociabiliteit is de competentie netwerken. Deze mensen hebben vaak een groot netwerk en vergroten dit netwerk met gemak. Daarnaast zijn deze mensen vaak spontaan, ze spreken onbekenden gemakkelijk aan en luisteren met gemeende interesse naar deze mensen.
Zwakke punten
Een zwak punt van deze mensen kan zijn dat ze zich teveel bemoeien met anderen. Zij willen zo graag in contact komen met anderen dat ze zich opdringen.
Vaardigheden Gastouder
- Inlevingsvermogen
- Omgaan met veranderingen
- Flexibiliteit
- Respectvol
- Gevoeligheid
- Analytisch vermogen
- Initiatief ontplooien
- Inzicht in omgeving
- Uitdrukkingsvaardigheid
- Ontspannenheid
- Grenzen aangeven
- Integriteit
- Zelfbeheersing
- Bemiddelingskracht
- Vitaliteit
- Levenslust
- Positiviteit
- Luistervaardigheid
- Spontaniteit
- Sociaal gevoel
Wat voor persoonlijkheid heeft een Gastouder nodig?
Een gastouder is de hele dag bezig met kinderen. Hij of zij moet dan ook goed inzien wat de behoeftes van kinderen zijn, behulpzaam zijn, en invoelend overkomen (Gever). Kinderen hebben in hun opvoeding echter ook structuur nodig, en als gastouder moet je dan ook over een zekere autoriteit beschikken (Baas), en goed omgaan met de verantwoordelijkheid die ouders je geven (Loyalist).
Wat voor persoonlijkheidstype is de baas? De baas heeft een zeer karakteristieke persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De baas heeft een sterke uitstraling en een natuurlijk overmacht. Hij kan goed leidinggeven, is zelfstandig en kan goed tegen kritiek. Verder is de baas loyaal aan de mensen onder zich en is hij erg resultaatgericht. Hij deinst niet terug voor een uitdaging.
Zwakke eigenschappen
De baas kan te direct zijn tegenover werknemers, en zich snel kritisch of woedend opstellen zonder zelf de impact van diens acties door te hebben. Verder heeft de baas geen tollerantie voor zwakheid, vooral van zichzelf, en vaak ook geen geduld. Alles moet op zijn manier.
Omgang
De baas is charismatisch en indrukwekkend als gesprekspartner, maar ook erg direct en kritisch. Doordat de baas de eigen interesses als absoluut bestempelt, zorgt de baas soms ook onbedoeld voor veel conflict en paniek onder de werknemers.
Wat voor persoonlijkheidstype is de gever? De gever heeft een prettige persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De gever is sociaal erg vaardig en kan zich goed inleven in de gevoelens van anderen. Hij is behulpzaam en mensenlievend.
Zwakke eigenschappen
De gever heeft een sterke behoefte aan aandacht en goedkeuring, en overschreidt hierbij soms de grenzen van anderen. Hij wordt soms manipulatief. Doordat de focus naar buiten is gericht, heeft de gever geen goed inzicht in en controle over de eigen gevoelens. Dit maakt hem soms emotioneel en irrationeel in het beoordelen van sociale situaties.
Omgang
De gever is erg goed in de omgang met anderen. Hij hecht veel belang aan dienstbaarheid en goedkeuring, en zet zich dan ook sociaal strategisch in om dit te verkrijgen. In meer diepgaande contacten kan dit leiden tot een verstikkende aandacht en ongebalanceerde relaties.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Loyalist? De loyalist is een zeer trouw persoon. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De loyalist is door diens twijfel in anderen zelf erg punctueel, concreet en probleemgericht. Daarnaast heeft de loyalist een goede intuïtie en is hij trouw. Vaak ondersteunt hij het gezag op alle mogelijke manieren. Verder is hij door zijn twijfel en behoefte aan controle goed in het opsporen van fouten en het opzetten en controleren van processen.
Zwakke eigenschappen
De loyalist is erg slecht in het vertrouwen van anderen, en daardoor vaak erg onrustig en teruggetrokken. Door de angst is het moeilijk voor de loyalist om de gevoelens van anderen en die van zichzelf te onderscheiden, waardoor de twijfel in anderen ook erg subjectief is. Ook kan hij zich door zijn twijfel gaan verzetten tegen het gezag.
Omgang
Een loyalist is over het algemeen prettig in de omgang. Hij laat het nooit zien als er iets mis is, maakt grapjes en komt zijn afspraken altijd na. Wel kan de loyalist onrustig zijn in de omgang. Dit kan leiden tot misverstanden. De verhouding tot de autoriteit kan verder tot stroeve relaties met collega’s leiden.
Eigenschappen Gastouder
- Overwicht
- Gedrevenheid
- Zelfverzekerdheid
- Empathie
- Behulpzaamheid
- Vriendelijkheid
- Trouw
- Integriteit
- Punctueel
Wat zijn de baankansen voor een Gastouder?
Het arbeidsmarktperspectief voor gastouders is gunstig, maar een volledige baan als gastouder is niet voor iedereen weggelegd. Veel gastouders passen maar op één kind tegelijk, of maar twee of drie dagen in de week, en combineren het met ander werk. Doorgroeimogelijkheden zijn er eigenlijk niet. Als gastouder ontwikkel je vooral ervaring in de helpende zorg en welzijn, die later van pas kan komen bij het solliciteren naar andere functies in deze sector.
De actuele kans op werk voor een Gastouder
Het beroep Gastouder is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers kinderopvang. De kans op werk voor de beroepsfamilie Medewerkers kinderopvang is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
8
Baankans Gastouder
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Gastouder
Het beroep Gastouder is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers kinderopvang.
Mogelijke specialisaties voor een Gastouder
kinderjuffrouw particuliere huishouding
kindermeisje particuliere huishouding
operationeel manager kinderdagverblijf
teamleider buitenschoolse kinderopvang
hoofdleider crèche, kinder-, kleuterdagverblijf
groepsleider buitenschoolse opvang
kleuterleider crèche, kinder-, kleuterdagverblijf
Waar werkt een Gastouder?
Gastouders zijn bijna altijd aangesloten bij een gastouderbureau, maar in principe werken zij als freelancers en niet voor een organisatie.
Met wie werkt een Gastouder samen?
Een van de nadelen van een baan als gastouder is dat je geen netwerk ontwikkelt. Je werkt enkel met kinderen, en het contact met de ouders van die kinderen is niet professioneel. Contact met beroepsgenoten zal een gastouder moeten zoeken buiten het werk.
Alles over het beroep Gastouder in één oogopslag
Beroepsgroep:
Competenties:
Netwerk:
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1700 tot €2300