Gezinshuisouder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Gezinshuisouder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Gezinshuisouder? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Gezinshuisouder wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Gezinshuisouder, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Gezinshuisouder
Vacatures Gezinshuisouder
Vacatures laden...
Wat is een Gezinshuisouder?
Een Gezinshuisouder vangt kinderen of jongeren tot 21 jaar op, die door omstandigheden niet langer thuis kunnen wonen. Na enige gaan de kinderen of jongeren indien mogelijk terug naar hun eigen gezin, worden ze geplaatst in een pleeggezin of gaan ze zelfstandig wonen.
Gemiddeld worden er drie of vier kinderen opgevangen in een gezin. De kinderen hebben vaak problemen of er is sprake van mishandeling, misbruik of verwaarlozing . Ze kunnen normaal begaafd zijn, maar ook een verstandelijke of lichamelijke beperking hebben. Bij het opvangen van deze kinderen kan de Gezinshuisouder voor advies of hulp terecht bij een (ortho)pedagoog. Voor elk kind is een behandelplan opgesteld. De Gezinshuisouder speelt een begeleidende en opvoedende rol, zonder hierbij de positie van ouder in te nemen. Het is de bedoeling dat de jongeren loyaal aan hun (eigen) ouders kunnen blijven.
Het werk van een Gezinshuisouder bestaat uit het observeren en stimuleren van de ontwikkeling van de kinderen of jongeren, door het aanleren van sociale en praktische vaardigheden. Dit gebeurt op basis van het behandelplan, dat op systematische wijze wordt uitgevoerd. Zo houden Gezinshuisouders bij hoe de ontwikkeling van kind en behandelplan verloopt en voeren zij hierover overleg met betrokken hulpverleners.
Een Gezinshuisouder moet stabiel in het leven staan en kunnen reflecteren op het eigen handelen.
Past het beroep Gezinshuisouder bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Gezinshuisouder per niveau
Vacatures Gezinshuisouder per stad
Vacatures Gezinshuisouder Alkmaar
Vacatures Gezinshuisouder Almelo
Vacatures Gezinshuisouder Almere
Vacatures Gezinshuisouder Alphen aan den Rijn
Vacatures Gezinshuisouder Amersfoort
Vacatures Gezinshuisouder Amstelveen
Vacatures Gezinshuisouder Amsterdam
Vacatures Gezinshuisouder Apeldoorn
Vacatures Gezinshuisouder Arnhem
Vacatures Gezinshuisouder Assen
Vacatures Gezinshuisouder Bergen op Zoom
Vacatures Gezinshuisouder Breda
Vacatures Gezinshuisouder Capelle aan den IJssel
Vacatures Gezinshuisouder Delft
Vacatures Gezinshuisouder Den Bosch
Vacatures Gezinshuisouder Den Haag
Vacatures Gezinshuisouder Den Helder
Vacatures Gezinshuisouder Deventer
Vacatures Gezinshuisouder Doetinchem
Vacatures Gezinshuisouder Dordrecht
Vacatures Gezinshuisouder Eindhoven
Vacatures Gezinshuisouder Emmen
Vacatures Gezinshuisouder Enschede
Vacatures Gezinshuisouder Gouda
Vacatures Gezinshuisouder Groningen
Vacatures Gezinshuisouder Haarlem
Vacatures Gezinshuisouder Haarlemmermeer
Vacatures Gezinshuisouder Heerlen
Vacatures Gezinshuisouder Helmond
Vacatures Gezinshuisouder Hengelo
Vacatures Gezinshuisouder Hilversum
Vacatures Gezinshuisouder Hoogeveen
Vacatures Gezinshuisouder Hoorn
Vacatures Gezinshuisouder Katwijk
Vacatures Gezinshuisouder Leeuwarden
Vacatures Gezinshuisouder Leiden
Vacatures Gezinshuisouder Lelystad
Vacatures Gezinshuisouder Maastricht
Vacatures Gezinshuisouder Middelburg
Vacatures Gezinshuisouder Nieuwegein
Vacatures Gezinshuisouder Nijmegen
Vacatures Gezinshuisouder Purmerend
Vacatures Gezinshuisouder Roermond
Vacatures Gezinshuisouder Roosendaal
Vacatures Gezinshuisouder Rotterdam
Vacatures Gezinshuisouder Schiedam
Vacatures Gezinshuisouder Spijkenisse
Vacatures Gezinshuisouder Terneuzen
Vacatures Gezinshuisouder Tilburg
Vacatures Gezinshuisouder Utrecht
Vacatures Gezinshuisouder Veenendaal
Vacatures Gezinshuisouder Venlo
Vacatures Gezinshuisouder Vlaardingen
Vacatures Gezinshuisouder Westland
Vacatures Gezinshuisouder Zaanstad
Vacatures Gezinshuisouder Zeist
Salarisschaal Gezinshuisouder
Wat verdient een Gezinshuisouder?
Het startsalaris van een gediplomeerd Gezinshuisouder is €1950 bruto per maand. Dit kan tot ongeveer €2900 bruto per maand oplopen.
Hiernaast wordt er nog 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 5% uitgekeerd.
Meer weten over het salaris Gezinshuisouder
Hoe word je een Gezinshuisouder?
Om Gezinshuisouder te worden is MBO werk- en denkniveau vereist, maar er is geen specifieke vooropleiding nodig.
Het is wel een meerwaarde als een Gezinshuisouder een relevante vooropleiding heeft en hierdoor bijvoorbeeld kennis van opvoedmethoden. Dit kan bereikt worden met de opleiding Sociaal Pedagogisch Werker (niveau 4, MBO), Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (HBO) of Sociaal Pedagogische Hulpverlening (HBO).
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Gezinshuisouder
Er zijn geen opleidingen Gezinshuisouder aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Gezinshuisouder in werkt
Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & FarmacieOmscholen tot Gezinshuisouder
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Gezinshuisouder. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Gezinshuisouder
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Gezinshuisouder
Als je Gezinshuisouder wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Gezinshuisouder zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Gezinshuisouder
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Gezinshuisouder
Een Gezinshuisouder heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit
Omschrijving
Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.
Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.
Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.
Steekwoorden: inlevingsvermogen, gevoeligheid, sociabiliteit, waardering, respect
Omschrijving
Deze mensen houden rekening met meningen, gedachten en gevoelens van anderen. Ze zijn zich bewust van hun gedrag en ze letten op hoe ze overkomen bij anderen. Deze mensen geven in een gesprek altijd ruimte aan de ander en ze tonen waardering voor wat een ander te zeggen heeft.
Sterke punten
Deze mensen zijn goede luisteraars, zij tonen oprecht interesse in de meningen en gevoelens van anderen. Ze proberen te helpen waar dat kan en zullen zich te allen tijde respectvol gedragen. Bij deze competentie past ook de competentie ‘integriteit’. Deze mensen houden rekening met anderen en zichzelf en kijken altijd naar verschillende morele opvattingen.
Zwakke punten
Sommige mensen houden teveel rekening met anderen, waardoor ze zichzelf kunnen verliezen. Op die manier kunnen anderen hen bestempelen als onzeker of als iemand die ‘met alle winden mee waait’. Ook kunnen deze mensen overkomen als onduidelijk en onzeker. Ze willen graag alle meningen van anderen meenemen en vinden het dan lastig om een duidelijk standpunt in te nemen.
Steekwoorden: sociaal, netwerken, luisteren, spontaan, inzicht in omgeving
Omschrijving
Deze personen bewegen zich gemakkelijk in groepen mensen. Ze zijn dan ook vaak in het gezelschap van veel mensen en stappen gemakkelijk op ombekende mensen af. Deze mensen hebben over het algemeen een groot netwerk, dat ze inzetten voor verschillende doeleinden. Vaak zijn deze mensen lid van een vereniging of commissie.
Sterke punten
Een competentie die in verband staat met sociabiliteit is de competentie netwerken. Deze mensen hebben vaak een groot netwerk en vergroten dit netwerk met gemak. Daarnaast zijn deze mensen vaak spontaan, ze spreken onbekenden gemakkelijk aan en luisteren met gemeende interesse naar deze mensen.
Zwakke punten
Een zwak punt van deze mensen kan zijn dat ze zich teveel bemoeien met anderen. Zij willen zo graag in contact komen met anderen dat ze zich opdringen.
Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie
Omschrijving
Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.
Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.
Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.
Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk
Omschrijving
Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.
Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.
Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.
Vaardigheden Gezinshuisouder
- Inlevingsvermogen
- Omgaan met veranderingen
- Flexibiliteit
- Respectvol
- Gevoeligheid
- Helder communiceren
- Taalkennis
- Luistervaardigheid
- Spontaniteit
- Sociaal gevoel
- Doorzettingsvermogen
- Incasseringsvermogen
- Rust bewaren
Wat voor persoonlijkheid heeft een Gezinshuisouder nodig?
Een Gezinshuisouder is warm en betrokken naar de kinderen of jongeren die begeleid worden. De Gezinshuisouder weet de behoeftes van de jongeren te onderkennen en kan er adequaat op reageren. Hij is warm, betrokken en gevoelig, geïnteresseerd in mensen en heeft hij een vriendelijke houding (Gever).
Daarnaast is hij analytisch, objectief en volhardend. Deze eigenschappen komen met name terug in de uitvoering van gedragsbeschrijvingen van de jongeren. Een Gezinshuisouder moet volhardend zijn in de omgang met de jongeren, omdat de situaties soms moeilijk kunnen zijn (Waarnemer).
Wat voor persoonlijkheidstype is de gever? De gever heeft een prettige persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De gever is sociaal erg vaardig en kan zich goed inleven in de gevoelens van anderen. Hij is behulpzaam en mensenlievend.
Zwakke eigenschappen
De gever heeft een sterke behoefte aan aandacht en goedkeuring, en overschreidt hierbij soms de grenzen van anderen. Hij wordt soms manipulatief. Doordat de focus naar buiten is gericht, heeft de gever geen goed inzicht in en controle over de eigen gevoelens. Dit maakt hem soms emotioneel en irrationeel in het beoordelen van sociale situaties.
Omgang
De gever is erg goed in de omgang met anderen. Hij hecht veel belang aan dienstbaarheid en goedkeuring, en zet zich dan ook sociaal strategisch in om dit te verkrijgen. In meer diepgaande contacten kan dit leiden tot een verstikkende aandacht en ongebalanceerde relaties.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Gezinshuisouder
- Empathie
- Behulpzaamheid
- Vriendelijkheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Gezinshuisouder?
Een Gezinshuisouder heeft geen specifieke doorgroeimogelijkheden.
De actuele kans op werk voor een Gezinshuisouder
Het beroep Gezinshuisouder is onderdeel van de beroepsfamilie Groeps- en woonbegeleiders. De kans op werk voor de beroepsfamilie Groeps- en woonbegeleiders is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Gezinshuisouder
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Gezinshuisouder
Het beroep Gezinshuisouder is onderdeel van de beroepsfamilie Groeps- en woonbegeleiders.
Verwante beroepen Gezinshuisouder
Mogelijke specialisaties voor een Gezinshuisouder
senior groepsleider justitiële jeugdinrichting
medior groepsleider justitiële jeugdinrichting
groepsleider gezinsvervangend huis/wooncentrum
jeugdleider inrichting, woonhuis
woonbegeleider lichamelijk gehandicapten
woonbegeleider verstandelijk gehandicapten
groepsleider begeleiding ongehuwde moeders
groepsbegeleider dagcentrum schoolgaande jeugd
opvangmedewerker wonen asielzoekerscentrum
begeleider gezinsvervangend huis jeugd
groepsleider kinderen (inrichtingen, kinderhuizen)
groepsleider lichamelijk gehandicapten
ambulant begeleider gehandicaptenzorg
persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg
groepsleider verstandelijk gehandicapten
pedagogisch medewerker jeugdzorginstelling
woonbegeleider thuislozeninternaat
groepsleider maatschappelijke opvang
groepsleider thuislozeninternaat
woonbegeleider project kamerbewoning
groepsleider begeleiding buitenlandse gastarbeiders
ervaringsdeskundige, (woon) begeleider (ggz)
Sociaal Pedagogisch Hulpverlener
Doorgroei beroepen voor een Gezinshuisouder
Preventiemedewerker zorg en welzijn
preventiemedewerker geestelijke gezondheidszorg
preventiemedewerker verslavingszorg
preventiemedewerker jeugdhulpverlening
Pedagogisch medewerker ziekenhuis
Sociaal-cultureel werker, specialisatie educatie / recreatie
consulent vrije tijd en vorming
assistent-groepsleider clubhuis
jeugdleider club- en buurthuis
vormingsleider werkende jongeren (pedagogische begeleiding)
cursusleider vormingsinstituut
consulent plattelandsvrouwenorganisaties
Pedagogisch werker gezinsbegeleiding
Medewerker Informatie, Voorlichting en Advies (Niveau B)
Medewerker Informatie, Voorlichting en Advies (Niveau A)
Pedagogisch Educatief Medewerker
Sociaal-cultureel werker, specialisatie samenlevingsopbouw
opbouwwerker maatschappelijk werk
consulent bovenlocale steunfunctie minderheden
consulent gespecialiseerd jeugd en volwassenen werk
leider mater amabilisschool (werkende jongeren)
emancipatiefunctionaris gespecialiseerd (emancipatorisch vrouwenwerk)
sociaal-cultureel werker woonwagenwerk
sociaal-cultureel medewerker jeugdgevangenis
emancipatiefunctionaris (emancipatorisch vrouwenwerk)
hulpverlener begeleiding vrijwilligers
sociaal-cultureel opbouwwerker
sociaal-cultureel werker begeleiding allochtonen
praktijkleider sociaal-cultureel werk
consulent sociaal-cultureel werk
Sociaal consulent gehandicapten
ervaringsdeskundige, sociotherapeut (ggz)
Coördinator begeleider gezinsvervangend huis, wooncentrum
coördinator begeleider lichamelijk gehandicapten
coördinator begeleider verstandelijk gehandicapten
coördinator dagactiviteitencentrum
activiteitenbegeleider jeugdhulpverlening
activiteitenbegeleider dagopvang
medewerker activiteitenbegeleiding thuiszorg
activiteitenbegeleider gehandicapten
Assistent-woonbegeleider gezinsvervangend huis / wooncentrum
assistent-woonbegeleider maatschappelijke opvang
assistent-woonbegeleider lichamelijk gehandicapten
assistent-woonbegeleider verstandelijk gehandicapten
assistent-woonbegeleider jeugd
assistent-woonbegeleider psychiatrie
kinderverzorger inrichtingen, tehuizen
ervaringsdeskundige, assistent-begeleider (ggz)
coördinator bewonerszaken woondiensten
coördinator verhuur woondiensten
coördinator wijk- en buurtbeheer woondiensten
Werk- en leermeester penitentiaire inrichting, revalidatiecentrum
werkmeester arbeid penitentiaire inrichting
medior medewerker arbeid penitentiaire inrichting
senior medewerker arbeid penitentiaire inrichting
medewerker arbeid penitentiaire inrichting
chef werkplaats revalidatiecentrum
hoofd arbeid in instellingen en tehuizen
baas werkplaats revalidatiecentrum
werkmeester revalidatiecentrum
hoofd arbeid in gevangenis of inrichting
Werkleider sociale werkvoorziening bouw en hout
assistent-werkleider sociale werkvoorziening bouw en hout
hoofdwerkleider sociale werkvoorziening bouw en hout
Werkleider sociale werkvoorziening grafische industrie
assistent-werkleider sociale werkvoorziening grafische industrie
hoofdwerkleider sociale werkvoorziening grafische industrie
Werkleider sociale werkvoorziening metaal
assistent-werkleider sociale werkvoorziening metaal
hoofdwerkleider sociale werkvoorziening metaal
Werkleider sociale werkvoorziening schoonmaak
assistent-werkleider sociale werkvoorziening schoonmaak
hoofdwerkleider sociale werkvoorziening schoonmaak
Werkleider sociale werkvoorziening verpakking
assistent-werkleider sociale werkvoorziening verpakking
hoofdwerkleider sociale werkvoorziening verpakking
Werkleider sociale werkvoorziening groenvoorziening
assistent-werkleider sociale werkvoorziening groenvoorziening
hoofdwerkleider sociale werkvoorziening groenvoorziening
Werkleider sociale werkvoorziening textiel
Waar werkt een Gezinshuisouder?
Een Gezinshuisouder verhuist (met eigen gezin) naar een terrein bij een instelling zodat jongeren daar geholpen kunnen worden. Een eigen gezin is geen vereiste, als alleenstaande is het ook mogelijk om Gezinshuisouder te worden.
Met wie werkt een Gezinshuisouder samen?
Met ouders en scholen wordt contact onderhouden over het verblijf en de ontwikkeling van de jongere(n) in het gezin.
(Ortho)pedagogen kunnen ondersteuning bieden bij de opvang van de kinderen en jongeren door een behandelplan op te stellen.
Uiteraard werkt de Gezinshuisouder met kinderen en jongeren, die hij begeleidt.
- Ouders
- (Ortho)pedagoog
- Kind
- Leraar
Verwante beroepen Gezinshuisouder:
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Goed
Baankans
Alles over het beroep Gezinshuisouder in één oogopslag
Beroepsgroep:
Competenties:
Netwerk:
- Ouders
- (Ortho)pedagoog
- Kind
- Leraar
Salarisindicatie:
- Van €1950 tot €2900