Hartfunctielaborant worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hartfunctielaborant worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Hartfunctielaborant worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Hartfunctielaborant? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Hartfunctielaborant goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Hartfunctielaborant?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Hartfunctielaborant wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Hartfunctielaborant.

Alles over hoe je Hartfunctielaborant kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Hartfunctielaborant?

Om de HBO opleiding tot Hartfunctielaborant te volgen moet je een MBO niveau 4, HAVO of VWO diploma hebben. Zonder een dergelijk diploma kan, afhankelijk van het opleidingsinstituut, een toelatingsprogramma worden gevolgd. De opleiding tot Hartfunctielaborant is duaal: terwijl je al werkt als leerling-Hartfunctielaborant (op een opleidingsplaats in een geaccrediteerd ziekenhuis), volg je een driejarige opleiding. Een student moet een leer/arbeidsovereenkomst met een ziekenhuis gesloten hebben om zijn leerdoelen te behalen. Er zijn contactdagen, waarbij de student naar het opleidingsinstituut gaat, maar het grootste deel is zelfstudie en kan thuis worden gedaan. In de eerste twee jaar wordt de basis aangeleerd en vervolgens wordt er een specialisatie gekozen: hartkatheterisatie, cardio-implantaten, holteranalyse of echocardiografie. Het is gebruikelijk om één of twee specialisaties te volgen. Na de eerste twee studiejaren ontvangt de student een certificaat en mag zich Algemeen Hartfunctielaborant noemen. Na de specialisatie en het afleggen van een praktijkexamen heeft de student de titel Bachelor of Health behaald en is hij Gespecialiseerd Hartfunctielaborant.

Welke vaardigheden heb je nodig om Hartfunctielaborant te worden?

Om Hartfunctielaborant te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Hartfunctielaborant zijn Inlevingsvermogen, Analytisch vermogen en Initiatief ontplooien. Ook zijn Inzicht in omgeving, Logisch redeneren en Respectvol belangrijke vaardigheden als je Hartfunctielaborant wilt worden. Verder zijn Gevoeligheid, Helder communiceren en Taalkennis ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Hartfunctielaborant te worden?

Als je Hartfunctielaborant wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Hartfunctielaborant

  • Accuratesse
  • Analytisch
  • Anticiperen
  • Luisteren
  • Motiveren
  • Oordeelsvorming
  • Samenwerken
  • Sensitiviteit
  • Uitdrukkingsvaardigheid

Welke eigenschappen heb je nodig om Hartfunctielaborant te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Hartfunctielaborant te worden zijn Empathie, Behulpzaamheid en Vriendelijkheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel.


Met welke persoonstypen kun je Hartfunctielaborant worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Hartfunctielaborant. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Hartfunctielaborant zijn de Gever en de Perfectionist.

De Hartfunctielaborant werkt geconcentreerd en nauwkeurig, om problemen te herkennen en bijzonderheden op te merken(Perfectionist). Stressbestendigheid is nodig voor het omgaan met onverwachte situaties. Integriteit en betrouwbaarheid kenmerken de persoonlijkheid van een Hartfunctielaborant. Een Hartfunctielaborant moet zich kunnen inleven in de patiënt. Empathie, tact, hulpvaardigheid en het vermogen te motiveren zijn van belang bij de begeleiding van patiënten (Gever). Een Hartfunctielaborant moet de patiënt, die vaak gespannen is voor een onderzoek, op zijn gemak kunnen stellen en hun vragen duidelijk en tactvol beantwoorden. Ook aan de arts moet hij helder kunnen rapporteren. Een goede Hartfunctielaborant is dus sociaal en communicatief vaardig, en kan zich tegelijkertijd op het onderzoek concentreren.

Opleiding Hartfunctielaborant

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Hartfunctielaborant kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Hartfunctielaborant. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Hartfunctielaborant. Maar ook cursussen en trainingen voor de Hartfunctielaborant.

Top 5 opleidingen Hartfunctielaborant

Geaccrediteerde leergang diagnostiek van seksueel misbruik van mensen met een verstandelijke beperking
Ervaring leert dat seksueel misbruik van mensen met een verstandelijke beperking slecht tot niet gediagnosticeerd wordt. Gedragswetenschappers ervaren op dit gebied al snel handelingsverlegenheid met als gevolg dat de …
Geaccrediteerde leergang diagnostiek van seksueel misbruik van mensen met een verstandelijke beperking
Diagnostiek van veel voorkomende schimmelinfecties
In het kort Wil je als analist de kennis en vaardigheden verkrijgen die nodig zijn voor het isoleren, kweken en determineren van schimmelsoorten in patiëntmateriaal? In zes avondcolleges komen de theorie, systematiek, actuele …
Diagnostiek van veel voorkomende schimmelinfecties
Markers en panels in de diagnostiek van testis en ovarium tumoren
In het kort Bij het uitvoeren van immuunkleuringen is het waardevol om te weten waarom de verschillende kleuringen worden aangevraagd door de patholoog. Tijdens deze cursus krijg je zicht op …
Markers en panels in de diagnostiek van testis en ovarium tumoren
Diagnostiek en traumascreening bij vermoedens van seksueel misbruik
Deze training geeft u kennis ten aanzien van het uitvoeren van diagnostisch onderzoek bij vermoedens van seksueel misbruik. Accreditatie: NIP/NVO NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog/NVO Orthopedagoog-Generalist/herregistratie – 13,5. punten NIP Kinder- …
Diagnostiek en traumascreening bij vermoedens van seksueel misbruik

Omscholen tot Hartfunctielaborant

Hoe kan je omscholen tot Hartfunctielaborant? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Hartfunctielaborant zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Hartfunctielaborant

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Hartfunctielaborant?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Hartfunctielaborant. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Hartfunctielaborant?

Als je wilt omscholen tot Hartfunctielaborant is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Hartfunctielaborant

Wat verdient een Hartfunctielaborant? Het salaris van een Hartfunctielaborant begint bij €2665,- bruto per maand. Een ervaren Hartfunctielaborant verdient tot maximaal €4466,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.