Hondengeleider: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Hondengeleider: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Hondengeleider? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Hondengeleider wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Hondengeleider, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Hondengeleider
Vacatures Hondengeleider
Vacatures laden...
Wat is een Hondengeleider?
Een Hondengeleider is in staat een hond aan te sturen, zonder hierbij alleen maar bezig te zijn met het sturen van het gedrag van de hond. Het is belangrijk dat de hondengeleider op zijn hond kan vertrouwen en andersom. Om een dergelijk goed team te kunnen vormen moet er een klik zijn tussen de hond en de Hondengeleider. Daarom zijn Hondengeleiders ook vaak voor lange tijd gekoppeld aan dezelfde hond. Meestal wordt er van je verwacht dat je meermaals per week een hele dag of een dagdeel met je hond traint. Vaak train je daarnaast een tweede (reserve) hond.
Past het beroep Hondengeleider bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Hondengeleider per niveau
Vacatures Hondengeleider per stad
Vacatures Hondengeleider Alkmaar
Vacatures Hondengeleider Almelo
Vacatures Hondengeleider Almere
Vacatures Hondengeleider Alphen aan den Rijn
Vacatures Hondengeleider Amersfoort
Vacatures Hondengeleider Amstelveen
Vacatures Hondengeleider Amsterdam
Vacatures Hondengeleider Apeldoorn
Vacatures Hondengeleider Arnhem
Vacatures Hondengeleider Assen
Vacatures Hondengeleider Bergen op Zoom
Vacatures Hondengeleider Breda
Vacatures Hondengeleider Capelle aan den IJssel
Vacatures Hondengeleider Delft
Vacatures Hondengeleider Den Bosch
Vacatures Hondengeleider Den Haag
Vacatures Hondengeleider Den Helder
Vacatures Hondengeleider Deventer
Vacatures Hondengeleider Doetinchem
Vacatures Hondengeleider Dordrecht
Vacatures Hondengeleider Eindhoven
Vacatures Hondengeleider Emmen
Vacatures Hondengeleider Enschede
Vacatures Hondengeleider Gouda
Vacatures Hondengeleider Groningen
Vacatures Hondengeleider Haarlem
Vacatures Hondengeleider Haarlemmermeer
Vacatures Hondengeleider Heerlen
Vacatures Hondengeleider Helmond
Vacatures Hondengeleider Hengelo
Vacatures Hondengeleider Hilversum
Vacatures Hondengeleider Hoogeveen
Vacatures Hondengeleider Hoorn
Vacatures Hondengeleider Katwijk
Vacatures Hondengeleider Leeuwarden
Vacatures Hondengeleider Leiden
Vacatures Hondengeleider Lelystad
Vacatures Hondengeleider Maastricht
Vacatures Hondengeleider Middelburg
Vacatures Hondengeleider Nieuwegein
Vacatures Hondengeleider Nijmegen
Vacatures Hondengeleider Purmerend
Vacatures Hondengeleider Roermond
Vacatures Hondengeleider Roosendaal
Vacatures Hondengeleider Rotterdam
Vacatures Hondengeleider Schiedam
Vacatures Hondengeleider Spijkenisse
Vacatures Hondengeleider Terneuzen
Vacatures Hondengeleider Tilburg
Vacatures Hondengeleider Utrecht
Vacatures Hondengeleider Veenendaal
Vacatures Hondengeleider Venlo
Vacatures Hondengeleider Vlaardingen
Vacatures Hondengeleider Westland
Vacatures Hondengeleider Zaanstad
Vacatures Hondengeleider Zeist
Salarisschaal Hondengeleider
Wat verdient een Hondengeleider?
Meer weten over het salaris Hondengeleider
Hoe word je een Hondengeleider?
Om Hondengeleider te worden is het belangrijk dat je hiervoor een goede opleiding hebt gevolgd. De gebruikte honden zijn goed getraind en hebben een sterke en bekwame geleider nodig om hun werk optimaal uit te kunnen voeren. Voor een functie als beveiliger die met honden werkt heb je meestal genoeg aan een beveiligingsdiploma in combinatie met een cursus van de Nederlandse Bond voor de Diensthond. Voor werk als Hondengeleider bij de douane, politie of het leger worden veel zwaardere eisen gesteld. Vaak moet je meerdere jaren werkervaring hebben binnen de branche en naast een strenge selectieprocedure nog een (interne) opleiding volgen. Ook zijn er veel specialisaties te volgen, bijvoorbeeld voor het werken met speurhonden die getraind zijn om explosieven te vinden.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Hondengeleider
Er zijn geen opleidingen Hondengeleider aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Hondengeleider in werkt
Bekijk alle opleidingen Politie & BeveiligingOmscholen tot Hondengeleider
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Hondengeleider. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Hondengeleider
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Hondengeleider
Als je Hondengeleider wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Hondengeleider zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Hondengeleider
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Hondengeleider
Een Hondengeleider heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf
Omschrijving
Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.
Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.
Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.
Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren
Omschrijving
Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.
Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.
Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren
Omschrijving
De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.
Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.
Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.
Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit
Omschrijving
Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.
Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.
Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.
Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie
Omschrijving
Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.
Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.
Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.
Vaardigheden Hondengeleider
- Doorzettingsvermogen
- Consequent handelen
- Ambitie
- Incasseringsvermogen
- Rust bewaren
- Beslissingen nemen
- Afwegen
- Prioriteiten stellen
- Integriteit
- Zelfbeheersing
- Bemiddelingskracht
- Sensitiviteit
- Harmonie creëren
- Gezamenlijk resultaat bereiken
Wat voor persoonlijkheid heeft een Hondengeleider nodig?
Wat voor persoonlijkheidstype is de baas? De baas heeft een zeer karakteristieke persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De baas heeft een sterke uitstraling en een natuurlijk overmacht. Hij kan goed leidinggeven, is zelfstandig en kan goed tegen kritiek. Verder is de baas loyaal aan de mensen onder zich en is hij erg resultaatgericht. Hij deinst niet terug voor een uitdaging.
Zwakke eigenschappen
De baas kan te direct zijn tegenover werknemers, en zich snel kritisch of woedend opstellen zonder zelf de impact van diens acties door te hebben. Verder heeft de baas geen tollerantie voor zwakheid, vooral van zichzelf, en vaak ook geen geduld. Alles moet op zijn manier.
Omgang
De baas is charismatisch en indrukwekkend als gesprekspartner, maar ook erg direct en kritisch. Doordat de baas de eigen interesses als absoluut bestempelt, zorgt de baas soms ook onbedoeld voor veel conflict en paniek onder de werknemers.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Loyalist? De loyalist is een zeer trouw persoon. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De loyalist is door diens twijfel in anderen zelf erg punctueel, concreet en probleemgericht. Daarnaast heeft de loyalist een goede intuïtie en is hij trouw. Vaak ondersteunt hij het gezag op alle mogelijke manieren. Verder is hij door zijn twijfel en behoefte aan controle goed in het opsporen van fouten en het opzetten en controleren van processen.
Zwakke eigenschappen
De loyalist is erg slecht in het vertrouwen van anderen, en daardoor vaak erg onrustig en teruggetrokken. Door de angst is het moeilijk voor de loyalist om de gevoelens van anderen en die van zichzelf te onderscheiden, waardoor de twijfel in anderen ook erg subjectief is. Ook kan hij zich door zijn twijfel gaan verzetten tegen het gezag.
Omgang
Een loyalist is over het algemeen prettig in de omgang. Hij laat het nooit zien als er iets mis is, maakt grapjes en komt zijn afspraken altijd na. Wel kan de loyalist onrustig zijn in de omgang. Dit kan leiden tot misverstanden. De verhouding tot de autoriteit kan verder tot stroeve relaties met collega’s leiden.
Eigenschappen Hondengeleider
- Overwicht
- Gedrevenheid
- Zelfverzekerdheid
- Trouw
- Integriteit
- Punctueel
Wat zijn de baankansen voor een Hondengeleider?
Er zijn relatief weinig Hondenbegeleiders actief in Nederland. Maar door de strenge eisen is het ook niet voor iedereen geschikt. Je moet goed overweg kunnen met dieren, maar ook zelf als persoon sterk in je schoenen staan. Hierdoor is het arbeidsperspectief voor goede Hondengeleiders goed. Binnen de organisatie waar je als Hondengeleider werkt kun je vaak doorgroeien tot een leidinggevende functie, maar dan werk je niet meer met je hond. Omdat die samenwerking vaak juist de reden is om Hondengeleider te worden, zijn de doorgroeimogelijkheden dus beperkt.
Waar werkt een Hondengeleider?
Hondengeleiders werken voornamelijk in non-profit organisaties zoals bij de politie, douane of het leger. Maar ook in profit organisaties worden Hondengeleiders ingezet. Hierbij gaat het dan met name om de beveiligingsbranche.
Met wie werkt een Hondengeleider samen?
Een Hondengeleider werkt met honden die vaak gekocht zijn van hondentrainers. Om te kijken of je als Hondengeleider een klik hebt met de hond zal je dus contact hebben met hondentrainers. Verder is met wie je contact hebt als Hondengeleider afhankelijk van je bedrijf of organisatie. Bij de politie en douane ben je als Hondengeleider deel van het team en heb je dus contact met collega’s en de leidinggevende. Hierbij heb je ook te maken met taken waarvoor je je hond niet kan of mag gebruiken.
- Hondentrainers
- Collega's
- Leidinggevende
Verwante beroepen Hondengeleider:
Opleiding: MBO
Baankans: Onbekend
Baankans
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Onbekend
Baankans
Alles over het beroep Hondengeleider in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Netwerk:
- Hondentrainers
- Collega's
- Leidinggevende
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1700 tot €3500