Kinderombudsman: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Kinderombudsman: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Kinderombudsman? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Kinderombudsman wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Kinderombudsman, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Kinderombudsman
Vacatures Kinderombudsman
Vacatures laden...
Wat is een Kinderombudsman?
De Kinderombudsman beschermt de rechten van kinderen en jongeren in Nederland. Zijn taak is om de overheid, de jeugdzorg, de kinderopvang, de gezondheidszorg en het onderwijs te controleren op het nastreven van de rechten van kinderen. Ook geeft de Kinderombudsman deze organisaties gevraagd en ongevraagd advies.
Een andere taak van de Kinderombudsman is zorgen voor een goede bewustwording van kinderrechten onder de bevolking van Nederland. Hij adviseert jongeren en kinderen ook en zorgt ervoor dat zij ook zelf voor hun rechten op kunnen komen. Hierdoor wordt de positie van kinderen en jongeren in ons land verbeterd.
De Kinderombudsman is een onafhankelijk instituut. De functie wordt door één persoon bekleed en bestaat sinds 2011. Het is onderdeel van Bureau Nationale Ombudsman. De Kinderombudsman moet elk jaar aan de Tweede Kamer rapporteren. Nederland heeft het Kinderrechtenverdrag dat door de Verenigde Naties in 1989 is opgesteld, ondertekend. Hierin worden de kinderrechten beschreven en komen bijna alle aspecten van het leven van een kind aan bod. De Kinderombudsman ziet er op toe dat dit verdrag nagestreefd wordt.
Past het beroep Kinderombudsman bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Kinderombudsman per niveau
Vacatures Kinderombudsman per stad
Vacatures Kinderombudsman Alkmaar
Vacatures Kinderombudsman Almelo
Vacatures Kinderombudsman Almere
Vacatures Kinderombudsman Alphen aan den Rijn
Vacatures Kinderombudsman Amersfoort
Vacatures Kinderombudsman Amstelveen
Vacatures Kinderombudsman Amsterdam
Vacatures Kinderombudsman Apeldoorn
Vacatures Kinderombudsman Arnhem
Vacatures Kinderombudsman Assen
Vacatures Kinderombudsman Bergen op Zoom
Vacatures Kinderombudsman Breda
Vacatures Kinderombudsman Capelle aan den IJssel
Vacatures Kinderombudsman Delft
Vacatures Kinderombudsman Den Bosch
Vacatures Kinderombudsman Den Haag
Vacatures Kinderombudsman Den Helder
Vacatures Kinderombudsman Deventer
Vacatures Kinderombudsman Doetinchem
Vacatures Kinderombudsman Dordrecht
Vacatures Kinderombudsman Eindhoven
Vacatures Kinderombudsman Emmen
Vacatures Kinderombudsman Enschede
Vacatures Kinderombudsman Gouda
Vacatures Kinderombudsman Groningen
Vacatures Kinderombudsman Haarlem
Vacatures Kinderombudsman Haarlemmermeer
Vacatures Kinderombudsman Heerlen
Vacatures Kinderombudsman Helmond
Vacatures Kinderombudsman Hengelo
Vacatures Kinderombudsman Hilversum
Vacatures Kinderombudsman Hoogeveen
Vacatures Kinderombudsman Hoorn
Vacatures Kinderombudsman Katwijk
Vacatures Kinderombudsman Leeuwarden
Vacatures Kinderombudsman Leiden
Vacatures Kinderombudsman Lelystad
Vacatures Kinderombudsman Maastricht
Vacatures Kinderombudsman Middelburg
Vacatures Kinderombudsman Nieuwegein
Vacatures Kinderombudsman Nijmegen
Vacatures Kinderombudsman Purmerend
Vacatures Kinderombudsman Roermond
Vacatures Kinderombudsman Roosendaal
Vacatures Kinderombudsman Rotterdam
Vacatures Kinderombudsman Schiedam
Vacatures Kinderombudsman Spijkenisse
Vacatures Kinderombudsman Terneuzen
Vacatures Kinderombudsman Tilburg
Vacatures Kinderombudsman Utrecht
Vacatures Kinderombudsman Veenendaal
Vacatures Kinderombudsman Venlo
Vacatures Kinderombudsman Vlaardingen
Vacatures Kinderombudsman Westland
Vacatures Kinderombudsman Zaanstad
Vacatures Kinderombudsman Zeist
Salarisschaal Kinderombudsman
Wat verdient een Kinderombudsman?
De Kinderombudsman verdient € 9.818,34 per maand. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden horen een ambtsjubileumgratificatie, vakantie-uitkering en een eindejaarsuitkering.
Meer weten over het salaris Kinderombudsman
Hoe word je een Kinderombudsman?
Er is geen specifieke opleiding tot Kinderombudsman. Kennis van het recht, kinderen en de verschillende instituten voor kinderen zijn belangrijk. Door middel van opleidingen en cursussen kan de Kinderombudsman ervoor zorgen dat zijn kennis goed blijft.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Kinderombudsman
Er zijn geen opleidingen Kinderombudsman aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Kinderombudsman in werkt
Bekijk alle opleidingen Overheid & Semi-overheidOmscholen tot Kinderombudsman
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Kinderombudsman. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Kinderombudsman
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Kinderombudsman
Als je Kinderombudsman wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Kinderombudsman zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Kinderombudsman
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Kinderombudsman
Een Kinderombudsman heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf
Omschrijving
Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.
Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.
Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.
Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken
Omschrijving
Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.
Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.
Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.
Steekwoorden: discipline, betrouwbaar, structureel, loyaal
Omschrijving
Integere mensen voeren zorgvuldig hun taken uit. Ze houden hierbij rekening met de geldende sociale en ethische normen ten aanzien van gevoelige informatie, contact met anderen en posities en belangen. Deze mensen houden zichzelf verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Moraliteit staat hoog in het vaandel bij deze mensen.
Sterke punten
Deze mensen zijn eerlijk, betrouwbaar en bekijken alles vanuit een moreel oogpunt. Verder zijn integere mensen vaak erg gestructureerd en raken ze bij tegenslag niet van hun stuk. Bovendien zijn deze mensen vaak erg beheerst. Deze mensen worden ook wel vaak loyaal genoemd.
Zwakke punten
Integere mensen hebben vaak moeite met zeggen wat ze bedoelen. Ze hebben moeite met de informatie helder en duidelijk te verspreiden. Verder laten zij zich snel afleiden van hun werkzaamheden. Sommige integere mensen zijn goed in het manipuleren van anderen. Ze houden bewust informatie achter, of ze zijn loslippig met betrekking tot vertrouwelijke informatie. Dit gebeurt vaak met het oog op het eigenbelang.
Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit
Omschrijving
Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.
Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.
Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.
Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:
zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig
Omschrijving
Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.
Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.
Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen.
Steekwoorden: toekomst, zelfontwikkeling, resultaatgericht, zelfkennis
Omschrijving
Deze mensen hebben een duidelijk toekomstbeeld. Hierbij houden ze rekening met de verschillende mogelijkheden en wegen die zij kunnen bewandelen. Deze mensen kunnen zaken vanaf een afstand bekijken en objectieve besluiten nemen. Verder onderzoeken deze mensen vaak nieuwe dingen en willen ze graag op de hoogte blijven van ontwikkelingen.
Sterke punten
Deze mensen hebben een duidelijke visie, die ze goed onder woorden kunnen brengen. Ze willen dit toekomstbeeld bereiken en zijn dus resultaatgericht. Bovendien hebben ze vaak een goede zelfkennis en zelfontwikkeling.
Zwakke punten
Mensen kunnen een te abstracte of onrealistische visie hebben. Ze hebben dan niet helder in hun hoofd waar ze naar toe willen en hoe ze dit moeten bereiken. Ook kunnen ze koppig en eigenwijs overkomen omdat ze teveel aan hun visie vasthouden. Ze zijn er dan van overtuigd dat hun visie de beste is.
Vaardigheden Kinderombudsman
- Beslissingen nemen
- Afwegen
- Prioriteiten stellen
- Vernieuwend zijn
- Verbeeldingskracht
- Creatief denken
- Betrouwbaarheid
- Consequent handelen
- Loyaliteit
- Luistervaardigheid
- Kansen zien
- Contacten leggen
- Zelfsturing
- Zelfontwikkeling
- Durf
- Voorstellingsvermogen
- Toekomstgerichtheid
- Probleemoplossend
Wat voor persoonlijkheid heeft een Kinderombudsman nodig?
De Kinderombudsman moet beschikken over een krachtige persoonlijkheid. Hij moet innovatief en onafhankelijk zijn werk kunnen doen (Baas). Hij moet beschikken over voldoende kennis van kinderrechten en zich volledig willen inzetten voor deze rechten. De Kinderombudsman moet verantwoordelijk en betrouwbaar zijn (Loyalist).
Wat voor persoonlijkheidstype is de baas? De baas heeft een zeer karakteristieke persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De baas heeft een sterke uitstraling en een natuurlijk overmacht. Hij kan goed leidinggeven, is zelfstandig en kan goed tegen kritiek. Verder is de baas loyaal aan de mensen onder zich en is hij erg resultaatgericht. Hij deinst niet terug voor een uitdaging.
Zwakke eigenschappen
De baas kan te direct zijn tegenover werknemers, en zich snel kritisch of woedend opstellen zonder zelf de impact van diens acties door te hebben. Verder heeft de baas geen tollerantie voor zwakheid, vooral van zichzelf, en vaak ook geen geduld. Alles moet op zijn manier.
Omgang
De baas is charismatisch en indrukwekkend als gesprekspartner, maar ook erg direct en kritisch. Doordat de baas de eigen interesses als absoluut bestempelt, zorgt de baas soms ook onbedoeld voor veel conflict en paniek onder de werknemers.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Loyalist? De loyalist is een zeer trouw persoon. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De loyalist is door diens twijfel in anderen zelf erg punctueel, concreet en probleemgericht. Daarnaast heeft de loyalist een goede intuïtie en is hij trouw. Vaak ondersteunt hij het gezag op alle mogelijke manieren. Verder is hij door zijn twijfel en behoefte aan controle goed in het opsporen van fouten en het opzetten en controleren van processen.
Zwakke eigenschappen
De loyalist is erg slecht in het vertrouwen van anderen, en daardoor vaak erg onrustig en teruggetrokken. Door de angst is het moeilijk voor de loyalist om de gevoelens van anderen en die van zichzelf te onderscheiden, waardoor de twijfel in anderen ook erg subjectief is. Ook kan hij zich door zijn twijfel gaan verzetten tegen het gezag.
Omgang
Een loyalist is over het algemeen prettig in de omgang. Hij laat het nooit zien als er iets mis is, maakt grapjes en komt zijn afspraken altijd na. Wel kan de loyalist onrustig zijn in de omgang. Dit kan leiden tot misverstanden. De verhouding tot de autoriteit kan verder tot stroeve relaties met collega’s leiden.
Eigenschappen Kinderombudsman
- Overwicht
- Gedrevenheid
- Zelfverzekerdheid
- Trouw
- Integriteit
- Punctueel
Wat zijn de baankansen voor een Kinderombudsman?
Er is slechts één Kinderombudsman in Nederland. Hierdoor is het een functie met weinig arbeidsmarktperspectief.
Doorgroei mogelijkheden Kinderombudsman
Het beroep Kinderombudsman is onderdeel van de beroepsfamilie Beleidsvoerend ambtenaar: landelijk niveau.
Verwante beroepen Kinderombudsman
Mogelijke specialisaties voor een Kinderombudsman
Doorgroei beroepen voor een Kinderombudsman
Waar werkt een Kinderombudsman?
De Kinderombudsman is onderdeel van Bureau Nationale Ombudsman en is een onafhankelijk instituut. De Kinderombudsman wordt benoemd door de Tweede Kamer en werkt daarom voor een non-profit organisatie.
Met wie werkt een Kinderombudsman samen?
De Kinderombudsman werkt veel samen met overheid,jeugdzorg en onderwijs. Het is belangrijk dat de Kinderombudsman hierin een breed netwerk opbouwt en hen kan adviseren over kinderrechten.
Verwante beroepen Kinderombudsman:
Opleiding: WO
Baankans: Onbekend
Baankans
Alles over het beroep Kinderombudsman in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Netwerk:
Salarisindicatie:
- Van €9818 tot €9818