Minister: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Minister: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Minister? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Minister wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Minister, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Minister


Vacatures Minister

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Minister?

Als Minister neem je deel aan de regering van een land en geef je over het algemeen ook leiding aan een ministerie. Als je leiding geeft aan een ministerie wordt je ook wel een Minister met Portefeuille genoemd. Geef je geen leiding aan een ministerie wordt je Minister zonder Portefeuille genoemd. Je neemt dan wel deel aan de kabinetsraad en hebt ook een eigen beleidsterrein.

Je houdt je bezig met een bepaald (beleids)terrein zoals bijvoorbeeld financiën. Het regeringsbeleid is een verantwoordelijkheid van alle Ministers samen en daarom moeten belangrijke beslissingen in de wekelijkse vergadering van de Ministerraad worden genomen. De Ministerraad wordt gevormd door alle Ministers van een land.

Een Minister is dagelijks bezig met het geven van opdrachten aan ambtenaren, het lezen van verslagen en rapporten en het instellen van onderzoeken naar nieuwe ontwikkelingen op zijn eigen beleidsterrein.
 


Past het beroep Minister bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Minister per stad

Vacatures Minister Alkmaar

Vacatures Minister Almelo

Vacatures Minister Almere

Vacatures Minister Alphen aan den Rijn

Vacatures Minister Amersfoort

Vacatures Minister Amstelveen

Vacatures Minister Amsterdam

Vacatures Minister Apeldoorn

Vacatures Minister Arnhem

Vacatures Minister Assen

Vacatures Minister Bergen op Zoom

Vacatures Minister Breda

Vacatures Minister Capelle aan den IJssel

Vacatures Minister Delft

Vacatures Minister Den Bosch

Vacatures Minister Den Haag

Vacatures Minister Den Helder

Vacatures Minister Deventer

Vacatures Minister Doetinchem

Vacatures Minister Dordrecht

Vacatures Minister Ede

Vacatures Minister Eindhoven

Vacatures Minister Emmen

Vacatures Minister Enschede

Vacatures Minister Gouda

Vacatures Minister Groningen

Vacatures Minister Haarlem

Vacatures Minister Haarlemmermeer

Vacatures Minister Heerlen

Vacatures Minister Helmond

Vacatures Minister Hengelo

Vacatures Minister Hilversum

Vacatures Minister Hoogeveen

Vacatures Minister Hoorn

Vacatures Minister Katwijk

Vacatures Minister Leeuwarden

Vacatures Minister Leiden

Vacatures Minister Lelystad

Vacatures Minister Maastricht

Vacatures Minister Middelburg

Vacatures Minister Nieuwegein

Vacatures Minister Nijmegen

Vacatures Minister Oss

Vacatures Minister Purmerend

Vacatures Minister Roermond

Vacatures Minister Roosendaal

Vacatures Minister Rotterdam

Vacatures Minister Schiedam

Vacatures Minister Spijkenisse

Vacatures Minister Terneuzen

Vacatures Minister Tilburg

Vacatures Minister Utrecht

Vacatures Minister Veenendaal

Vacatures Minister Venlo

Vacatures Minister Vlaardingen

Vacatures Minister Westland

Vacatures Minister Zaanstad

Vacatures Minister Zeist

Vacatures Minister Zoetermeer

Vacatures Minister Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Minister

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Minister?

Per 2021 is het salaris van een Minister en ook de Minister-President gezet op gemiddeld € 13.271 per maand.  Totaal komt dit uit op € 172.000 per jaar, dit is inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering.

Daarnaast ontvangen de ministers zowel een vaste als variabele jaarlijkse onkostenvergoeding in verband met de uitoefening van hun functie.

De vaste onkostenvergoedingen voor de minister-president en minister van Buitenlandse Zaken zijn hoger dan die van andere ministers. Om wat voor bedragen dit gaan is niet openbaar gemaakt.
 


Meer weten over het salaris Minister

Salaris aankomend Minister Salaris junior Minister Wat is het salaris van een medior Minister? Welk salaris krijgt een senior Minister?


Hoe word je een Minister? 

Er is voor het beroep Minister geen speciale opleiding. Als Minister ben je vaak al lang actief in het politieke leven, maar ook vaak in het zakelijke leven. Vaak zitten Ministers al jaren in de politiek en zijn ze klein begonnen, bijvoorbeeld als beleidsmedewerker bij een politieke partij. Het worden van Minister is ook niet echt een baan, maar meer een roeping. 

Als Minister moet je kennis van zaken hebben op jouw eigen beleidsterrein. Voor een Minister van Financiën is het dus wenselijk als deze een studie op hoger niveau heeft gedaan in de richting van economie/financiën. Als Minister kun je deze zaken dan betrekken op je eigen Ministerie waardoor je beleid beter aansluit op de realiteit en een grotere kans van slagen heeft.  

Opleidingen Minister

Interview training door Frenk van der Linden
Twee dagen dompelt presentator, coach en rasinterviewer Frenk van der Linden je onder in de kunst van het interviewen. Aan het eind van de cursus ben je door zijn persoonlijke …
Interview training door Frenk van der Linden
Live webinar Belastingen
Op Prinsjesdag 2024 heeft de regering haar beleid voor de komende vier jaar bekend gemaakt. Ook presenteerde de Minister van Financiën op dezelfde dag het Belastingplan 2025. Op Prinsjesdag 2024 …
Live webinar Belastingen
Specialisatieopleiding Mediation in Strafzaken
Bij mediation in strafzaken gaat het om het tot stand brengen van een gelijkwaardig gesprek tussen daders en slachtoffer. Centraal staan de emotionele gevolgen, de toekomstige afspraken en de eventuel …
Specialisatieopleiding Mediation in Strafzaken
Basiscursus Volkshuisvestingsrecht en wonen
De complete basis in een dag Up to date met de (herziene) Woningwet en de laatste ontwikkelingen in de markt De verhoudingen tussen gemeenten, corporaties en huurders/ bewoners Effectief aan …
Basiscursus Volkshuisvestingsrecht en wonen
Naar een nationale politie
Het verleden komt aan bod, het heden, maar ook de toekomst. In Naar één nationale politie wordt veel aandacht besteed aan het hoe en waarom van de grootste reorganisatie die …
Naar een nationale politie



Omscholen tot Minister

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Minister. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Minister

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Minister

Als je Minister wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Minister zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Minister

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Minister?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Minister

Een Minister heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Leiderschap
Leiderschap

Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen

Omschrijving

Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.

Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.

Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt. 

Netwerken
Netwerken

Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit

Omschrijving

Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.

Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.

Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.

Organiseren
Organiseren

Steekwoorden: netwerken, communicatief vaardig, plannen, informatie beheren, gestructureerd 

Omschrijving

Mensen die goed kunnen organiseren, bereiden een evenement, presentatie, personeelsuitje of een andere gebeurtenis nauwkeurig voor. Zo regelen zij de dag en tijd, maar ook de spullen die nodig zijn, de mensen die nodig zijn enzovoort.

Goede punten
Personen die goed kunnen organiseren, kunnen goed plannen en efficiënt en gestructureerd werken. Ook stellen ze prioriteiten en weten ze via welke kanalen ze wat kunnen regelen. Ze zijn vaak ook goed in communiceren en netwerken.

Zwakke punten
Mensen die dingen regelen, kunnen soms niet goed samenwerken. Zij hebben al precies in hun hoofd wat er moet gebeuren en vinden dan soms vervelend als een ander zich ermee komt bemoeien. Ook vergt het organiseren van dingen vaak veel energie en dit kan uiteindelijk leiden tot een burn-out.

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Vaardigheden Minister

  • Prioriteiten stellen
  • Beslissingen nemen
  • Afwegen
  • Plannen
  • Gestructureerd werken
  • Besluitvaardigheid
  • Delegeren
  • Motiveren
  • Luistervaardigheid
  • Kansen zien
  • Contacten leggen
  • Sensitiviteit
  • Harmonie creëren
  • Gezamenlijk resultaat bereiken
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Minister nodig? 

Als Minister moet je een krachtige uitstraling hebben, besluitvaardig zijn en goed kunnen samenwerken. Je moet je profileren als een leider en het is ook belangrijk om oprecht te zijn en het vertrouwen van de burgers te hebben (Baas)

Je wilt als Minister dat het beleid op jouw terrein zo goed mogelijk aansluit op de omgeving. Dit kun je bereiken door zorgvuldig en nauwkeurig te werken en rekening te houden met alle mogelijke actoren en factoren. Je wilt het beste beleid voor de samenleving en probeert zo het land te verbeteren (Perfectionist).
 


Eigenschappen Minister

  • Overwicht
  • Gedrevenheid
  • Zelfverzekerdheid
  • Idealistisch
  • Gedisciplineerdheid
  • Punctueel



Wat zijn de baankansen voor een Minister?

Een Minister heeft niet echt duidelijke doorgroeimogelijkheden. Je kan wel Minister-President worden, wat over het algemeen als de belangrijkste baan wordt gezien binnen de overheid. Deze kans is wel erg gering.

Verder kun je als Minister er bijvoorbeeld voor kiezen om je beschikbaar te stellen als lid van de Eerste Kamer of een andere richting te kiezen binnen de politiek.  Tot slot gaan veel Ministers (en andere politici) na enkele jaren in de politiek verder in het bedrijfsleven. Daar krijgen zij hoge managementfuncties.


Doorgroei mogelijkheden Minister

Het beroep Minister is onderdeel van de beroepsfamilie Politieke bestuurders.


Waar werkt een Minister?


Met wie werkt een Minister samen? 

Als Minister heb je iedere week te maken met andere Ministers en met het beleid dat zij voeren. Er is wekelijks overleg tussen al deze Ministers in de Ministerraad. De voorzitter van deze Ministerraad is de Minister-President.

De staatssecretaris is erg belangrijk voor een Minister. Hij kan worden gezien als een ondersteuning voor de Minister. Een Minister kan onmogelijk zelf alle beslissingen nemen en alle opdrachten uitvoeren. Je kan bepaalde taken dan delegeren aan een staatssecretaris die deze taken dan in jouw naam uitvoert.


  • Staatssecretaris
  • Minister-President
  • Minister
Minister

Verwante beroepen Minister:

Minister-president
Salaris: €13271 tot €13271
Opleiding: Geen
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Staatssecretaris
Salaris: €10991 tot €10992
Opleiding: Geen
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Minister in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Staatssecretaris
  • Minister-President
  • Minister

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €13271 tot €13271

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar