Omscholen Energietransitie

Wil je omscholen naar een Energietransitieberoep? Dan heb je veel keuze! Nu de Energietransitie veel aandacht krijgt is de vraag naar bekwame vakmensen erg hoog en het tekort aan energieprofessionals is zorgwekkend. Vandaar dat er veel omschooltrajecten zijn voor deze "klimaatbanen". 

Waarom zou ik omscholen naar een Energietransitieberoep?

Er zijn veel redenen om je om te scholen naar een klimaatbaan. Dit zijn een aantal van de belangrijkste redenen:

1. Je wilt graag goede baankansen en een beroepen met toekomst

De baankansen voor de Energietransitieberoepen zijn buitengewoon goed. Er is een groot tekort aan goede vakmensen, de vraag is hoog en dat zal deze nog lang blijven.  Er zijn ook nog eens goede doorgroeimogelijkheden voor beginners. Wanneer jij je bijvoorbeeld omschoolt tot zonnepanelenmonteur kan je binnen een paar jaar  doorgroeien tot voorman of hoofdmonteur zonnepanelen.

2. Je vindt de energietransitie belangrijk of interessant

Het zou kunnen zijn dat dit voor jou de belangrijkste reden is. Wanneer jij de energietransitie belangrijk vindt zou dit al reden genoed kunnen zijn om je om te scholen naar een klimaatbaan. Misschien vind je slimme energieopwekking gewoon een goed idee, ook dan is dat een reden om een goed omschooltraject voor een energietransitieberoep te vinden.

3. Je wilt graag een goed salaris verdienen

Uiteindelijk werken we natuurlijk om een salaris te verdienen. Voor sommigen is dit zelfs de nummer één reden om voor een bepaalde baan te kiezen. De salarissen voor energietransitieberoepen zijn goed! Ook in vergelijk met beroepen van hetzelfde niveau in andere branches. Dit is het gevolg van marktwerking tussen vraag en aanbod; hoe hoger de vraag, hoe hoger de prijs (in dit geval dus salaris). Zo kan het salaris van een leerling zonnepanelenmonteur tot wel €2500,- per maand oplopen, dat is bijzonder goed! 

Dus of je het nou maatschappelijk belangrijk vindt, of je nu graag goede baankansen hebt, of dat je graag een goed salaris verdient? Wanneer je start in een energietransitieberoep dan wordt er aan deze voorwaarden voldaan. Vind je alledrie de punten belangrijk, dan heb je helemaal goede redenen voor een omscholing tot een Energietransitie beroep.

Wat zijn de meest voorkomende omscholingstrajecten voor de Energietransitie?

Er zijn veel verschillende beroepen waar een grote vraag naar is. Zonnenpalenen monteur, Monteur warmtepompen, Monteur Laadpalen. Maar ook Elektromonteurs, Werkvoorbereiders en ICT-securityspecialisten. Het gaat in totaal om een kleine 60 beroepen die nodig zijn om de Energietransitie te realiseren. Hieronder vind je een paar voorbeelden van de omschoolopties.

 

Er komen binnenkort nog meer mooie omschoolmogelijkheden aan. Er is namelijk veel gaande in de sector energietransitie, en binnen de techniek sector in het algemeen. 

Aanvalsplan Arbeidsmarkttekorten Techniek, Bouw en Energie

Er is een heel groot tekort aan vakmensen binnen de Techniek, Bouw en Energiesector. Om dit tekort van 60.000 mensen op te lossen hebben 5 technische brancheorganisaties, VNO-NCW en MKB-Nederland gezamenlijk het “Aanvalsplan arbeidsmarkttekorten Techniek, Bouw en Energie” gemaakt. Wat betekent dit voor jou als je een beroeps- of omschoolkeuze wilt maken? Dat jouw baanzekerheid en salaris erg goed kunnen worden als je voor deze sectoren kiest! 

Het doel van het plan is om werken in de techniek voor werknemers aantrekkelijker te maken. Het systeem dat ze hiervoor willen introduceren heet "De Gouden Poort tot de techniek". Dit betekent dat nieuwkomers in de sector een 10-jarige baan- en ontwikkelgarantie krijgen. Deze nieuwkomers zijn jongeren die uit het funderend onderwijs komen en zij-instromers die via omscholing de techniek in komen. Lees de rest van het artikel arbeidsmarkttekorten techniek, bouw en energie

 

 


Ga direct naar: