Pastoor: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Pastoor: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Pastoor? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Pastoor wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Pastoor, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Pastoor
Vacatures Pastoor
Vacatures laden...
Wat is een Pastoor?
De pastoor is binnen de Katholieke kerk verantwoordelijk voor diens aangewezen parochie en de andere priesters die daarbinnen werken. Het is zaak om binnen de parochie de tradities vanuit de kerkelijke macht hoog te houden, en het woord van God te prediken.
Naast de dagelijkse werkzaamheden, zoals administratie, preek en geestelijke zorg, is de pastoor verantwoordelijk voor de planning van speciale evenementen zoals heilige dagen of bijeenkomsten, en moet die erop toezien dat alles volgens traditie verloopt. Ook gaat een pastoor zelf naar andere gemeentes of landen om deel te nemen aan bijeenkomsten. Daarnaast begeleidt men gelegenheden zoals huwelijken en begravenissen, en het onderwijs van de jonge katholieken.
Een pastoor dient altijd open te zijn voor diens kudde, voor het geven van advies en individuele steun, en om mensen die twijfelen over het geloof bij te staan en weer de goede weg op te helpen. Ook mensen die nieuw bij de kerk zijn, en nog niet helemaal weten wat het is om katholiek te zijn, dienen met open armen ontvangen en geholpen te worden. De pastoor kan hier persoonlijk op toezien, of diens priesters begeleiden bij hun taken.
Natuurlijk is de belangrijkste relatie voor een pastoor degene die hij met God aangaat, toch is het net zo belangrijk om de mensen die in dezelfde God geloven te steunen en met iedereen overweg te kunnen, zoals de Katholieke leer dat voorschrijft.
Past het beroep Pastoor bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Pastoor per niveau
Vacatures Pastoor per stad
Salarisschaal Pastoor
Wat verdient een Pastoor?
Een pastoor zal afhankelijk van de grootte van diens parochie een salaris van 1523 tot 1842 euro per maand kunnen ontvangen, bruto. Dit geld komt direct uit de collectes, en wordt dus niet door de bisschop of gemeente verzorgd. Voordelen zijn wel dat men niet voor een eigen woning hoeft te zorgen, en andere kosten vaak ook direct uit de collecte komen in plaats van het salaris. Ook heeft men recht op pensioen en vakantiedagen, onkosten voor diens reizen, en zal men zich natuurlijk nooit over zwangerschap of gezin zorgen hoeven te maken.
Meer weten over het salaris Pastoor
Hoe word je een Pastoor?
Om pastoor te worden zal men eerst priester moeten worden, waarvoor men de priesteropleiding in een seminarie dient te volgen.
Opleidingen Pastoor
Omscholen tot Pastoor
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Pastoor. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Pastoor
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Pastoor
Als je Pastoor wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Pastoor zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Pastoor
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Pastoor
Een Pastoor heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren
Omschrijving
De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.
Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.
Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.
Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht
Omschrijving
Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.
Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen.
Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.
Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen
Omschrijving
Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit.
Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.
Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.
Steekwoorden: netwerken, communicatief vaardig, plannen, informatie beheren, gestructureerd
Omschrijving
Mensen die goed kunnen organiseren, bereiden een evenement, presentatie, personeelsuitje of een andere gebeurtenis nauwkeurig voor. Zo regelen zij de dag en tijd, maar ook de spullen die nodig zijn, de mensen die nodig zijn enzovoort.
Goede punten
Personen die goed kunnen organiseren, kunnen goed plannen en efficiënt en gestructureerd werken. Ook stellen ze prioriteiten en weten ze via welke kanalen ze wat kunnen regelen. Ze zijn vaak ook goed in communiceren en netwerken.
Zwakke punten
Mensen die dingen regelen, kunnen soms niet goed samenwerken. Zij hebben al precies in hun hoofd wat er moet gebeuren en vinden dan soms vervelend als een ander zich ermee komt bemoeien. Ook vergt het organiseren van dingen vaak veel energie en dit kan uiteindelijk leiden tot een burn-out.
Steekwoorden: aanzetten tot actie, luisteren, sensitiviteit, resultaatgericht
Omschrijving
Deze mensen weten op een bepaalde manier anderen te overtuigen van hun opvattingen. Zij gebruiken hiervoor argumenten, maar kunnen ook emoties gebruiken om hun verhaal kracht bij te zetten. Zij proberen hiermee anderen bijvoorbeeld aan te zetten tot actie. Overtuigers houden rekening met hun eigen belangen en dat van een ander.
Sterke punten
Overtuigers kunnen over het algemeen duidelijk en helder communiceren. Zij hebben van te voren bedacht wat ze willen vertellen en hoe ze de anderen willen overtuigen. Ze hebben een bepaalde structuur in het verhaal. Om mensen te overtuigen, luisteren deze personen ook goed. Zij proberen achterliggende opvattingen te achterhalen en baseren hierop hun argumenten. Deze mensen hebben vaak een goede balans tussen argumenten met feiten en argumenten met emotie.
Zwakke punten
Sommige overtuigers willen zo graag anderen overtuigen van hun gelijk, dat ze zich opdringen. Hierdoor wordt er een bepaalde weerstand opgebouwd, waardoor de boodschap niet meer overkomt op het publiek. Daarnaast zijn er overtuigers die teveel gebruik maken van zogenaamde drogredenen, zij voeren argumenten aan die niet feitelijk juist zijn. Dit verpakken zij in een mooi verhaal en proberen op die manier anderen te overtuigen.
Vaardigheden Pastoor
- Luistervaardigheid
- Belangstelling hebben
- Vragen stellen
- Resultaatgerichtheid
- Argumentatiekracht
- Doorzettingsvermogen
- Consequent handelen
- Ambitie
- Luisteren
- Analyseren
- Verbanden leggen
- Plannen
- Gestructureerd werken
- Prioriteiten stellen
Wat voor persoonlijkheid heeft een Pastoor nodig?
Een pastoor fungeert als Bemiddelaar tussen God en de mensheid, en zal beide verdedigen tegenover de ander, in dialoog en gebed, waarbij de mens vergeven en God begrepen dient te worden. Uiteindelijk is men natuurlijk de loyale dienaar van God, en heeft het woord van de Bijbel, volgens de interpretatie van de Katholieke kerk, het laatste woord (Loyalist).
Wat voor persoonlijkheidstype is de bemiddelaar? Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De bemiddelaar is goed in het helpen van anderen, en is daarin erg empathisch. Door de neutrale houding is de bemiddelaar heel diplomatisch en geduldig. Bij een conflict probeert hij een oplossing te vinden. Ook kan hij goed luisteren en is hij flexibel.
Zwakke eigenschappen
De bemiddelaar zal vaak in gezelschap de eigen doelen vergeten, en daardoor de eigen identiteit verliezen. Daarnaast kan hij door diens voorkeur voor harmonie en de afkeur voor beslissingen als lui en besluiteloos overkomen. Hij heeft tijd nodig om een standpunt te vormen en wil niet de veroorzaker van een conflict zijn.
Omgang
De bemiddelaar is goed, rustig gezelschap. Hij zal zich vaak schikken naar de wil van de groep. Veel eigen input heeft hij niet. In relaties kan de bemiddelaar zichzelf helemaal kwijtraken en daardoor erg gefrustreerd raken.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Loyalist? De loyalist is een zeer trouw persoon. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De loyalist is door diens twijfel in anderen zelf erg punctueel, concreet en probleemgericht. Daarnaast heeft de loyalist een goede intuïtie en is hij trouw. Vaak ondersteunt hij het gezag op alle mogelijke manieren. Verder is hij door zijn twijfel en behoefte aan controle goed in het opsporen van fouten en het opzetten en controleren van processen.
Zwakke eigenschappen
De loyalist is erg slecht in het vertrouwen van anderen, en daardoor vaak erg onrustig en teruggetrokken. Door de angst is het moeilijk voor de loyalist om de gevoelens van anderen en die van zichzelf te onderscheiden, waardoor de twijfel in anderen ook erg subjectief is. Ook kan hij zich door zijn twijfel gaan verzetten tegen het gezag.
Omgang
Een loyalist is over het algemeen prettig in de omgang. Hij laat het nooit zien als er iets mis is, maakt grapjes en komt zijn afspraken altijd na. Wel kan de loyalist onrustig zijn in de omgang. Dit kan leiden tot misverstanden. De verhouding tot de autoriteit kan verder tot stroeve relaties met collega’s leiden.
Eigenschappen Pastoor
- Empathie
- Diplomatiek
- Zorgzaamheid
- Trouw
- Integriteit
- Punctueel
Wat zijn de baankansen voor een Pastoor?
Er is een tekort aan priesters, waardoor mannen met open armen bij een priesteropleiding welkom geheten worden, en vaak snel door een bisschop tot pastoor benoemd kunnen worden. Vanuit deze positie kan men bisschop worden, of zelfs nog hoger in de Katholieke kerk terecht komen. De hoogste eer is het om tot paus benoemd te worden.
De actuele kans op werk voor een Pastoor
Het beroep Pastoor is onderdeel van de beroepsfamilie Theologen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Theologen is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Pastoor
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Pastoor
Het beroep Pastoor is onderdeel van de beroepsfamilie Theologen.
Mogelijke specialisaties voor een Pastoor
assistent in opleiding (aio) godsdienstwetenschappen
onderzoeker in opleiding (oio) godsdienstwetenschappen
promovendus godsdienstwetenschappen
geestelijk verzorger hindoeïsme zorginstelling
geestelijk verzorger humanistiek zorginstelling
geestelijk verzorger islamologie zorginstelling
geestelijk verzorger joods zorginstelling
geestelijk verzorger katholiek zorginstelling
geestelijk verzorger protestants zorginstelling
onderzoeker in opleiding (oio) theologie
godgeleerde (onderzoeken/publiceren)
Waar werkt een Pastoor?
Als pastoor werkt men voor de Katholieke kerk, in dienst van de bisschop van diens streek, waarbij men strikt de tradities en rituelen van het Katholieke geloof dient te eren. Uiteindelijk legt men verantwoording af aan de paus en aan God.
Met wie werkt een Pastoor samen?
Binnen de eigen parochie, mits die groot genoeg is, heeft men de leiding over predikanten en pastoraal werkers, die allen in dienst van de kerk aan het werk gezet moeten worden. De pastoor zelf geeft verantwoording af aan de bisschop van diens streek.
Dialoog met kerkgangers is natuurlijk ook cruciaal voor het voortbestaan van de parochie, waardoor men veel tijd doorbrengt met het binnenhalen of luisteren naar gelovigen of mensen die interesse tonen in de Katholieke leer.
- Predikant
- Pastoraal werker
- Bisschop
- Gelovigen
Verwante beroepen Pastoor:
Opleiding: WO
Baankans: Goed
Baankans
Alles over het beroep Pastoor in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Predikant
- Pastoraal werker
- Bisschop
- Gelovigen
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1523 tot €1842