Peuterwerker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Peuterwerker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Peuterwerker? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Peuterwerker wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Peuterwerker, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Peuterwerker
Vacatures Peuterwerker
Vacatures laden...
Wat is een Peuterwerker?
Een Peuterwerker werkt met kinderen (peuters) op een peuterspeelzaal. De Peuterwerker is verantwoordelijk voor een veilige sfeer in de groep, zodat de peuter zich goed kan ontwikkelen. Op de peuterspeelzaal wordt er zowel aandacht besteed aan de taalontwikkeling als aan de motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling.
De taalontwikkeling wordt gestimuleerd door het zingen van liedjes, voorlezen en het voeren van gesprekjes met de kinderen. Aan de motorische ontwikkeling wordt aandacht besteed door middel van bewegingsspelletjes; de kinderen laten spelen en eventueel buiten spelen bij mooi weer. De sociaal-emotionele ontwikkeling wordt gestimuleerd door de genoemde activiteiten in groepsverband uit te voeren en/of door poppenkastspel. Voor het stimuleren van de ontwikkeling werkt de Peuterwerker met methodes. Hiernaast is er ruimte om de algemene ontwikkeling van kinderen te stimuleren, door dagelijkse handelingen te verrichten alshet eten van boterham en drinken en naar de wc gaan. De Peuterwerker schenkt speciale aandacht aan feestdagen, zoals verjaardagen of Sinterklaas.
Een Peuterwerker let op de ontwikkeling van het kind. Wanneer een kind een ontwikkelingsachterstand zou kunnen hebben, geeft de Peuterwerker het kind de gelegenheid om de achterstand in te halen. Indien nodig schakelt de Peuterwerker hulp in van andere professionals.
Een peuterspeelzaal is prettig ingericht en de zaal staat vol met met name kinderspullen, zoals spullen om 'doktertje' te spelen, blokken, puzzeltjes en een poppenhoek. De groep bestaat vaak uit tien tot achttien kinderen.
Past het beroep Peuterwerker bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Peuterwerker per niveau
Vacatures Peuterwerker per stad
Vacatures Peuterwerker Alkmaar
Vacatures Peuterwerker Alphen aan den Rijn
Vacatures Peuterwerker Amersfoort
Vacatures Peuterwerker Amstelveen
Vacatures Peuterwerker Amsterdam
Vacatures Peuterwerker Apeldoorn
Vacatures Peuterwerker Bergen op Zoom
Vacatures Peuterwerker Capelle aan den IJssel
Vacatures Peuterwerker Den Bosch
Vacatures Peuterwerker Den Haag
Vacatures Peuterwerker Den Helder
Vacatures Peuterwerker Deventer
Vacatures Peuterwerker Doetinchem
Vacatures Peuterwerker Dordrecht
Vacatures Peuterwerker Eindhoven
Vacatures Peuterwerker Enschede
Vacatures Peuterwerker Groningen
Vacatures Peuterwerker Haarlem
Vacatures Peuterwerker Haarlemmermeer
Vacatures Peuterwerker Heerlen
Vacatures Peuterwerker Helmond
Vacatures Peuterwerker Hengelo
Vacatures Peuterwerker Hilversum
Vacatures Peuterwerker Hoogeveen
Vacatures Peuterwerker Katwijk
Vacatures Peuterwerker Leeuwarden
Vacatures Peuterwerker Lelystad
Vacatures Peuterwerker Maastricht
Vacatures Peuterwerker Middelburg
Vacatures Peuterwerker Nieuwegein
Vacatures Peuterwerker Nijmegen
Vacatures Peuterwerker Purmerend
Vacatures Peuterwerker Roermond
Vacatures Peuterwerker Roosendaal
Vacatures Peuterwerker Rotterdam
Vacatures Peuterwerker Schiedam
Vacatures Peuterwerker Spijkenisse
Vacatures Peuterwerker Terneuzen
Vacatures Peuterwerker Tilburg
Vacatures Peuterwerker Utrecht
Vacatures Peuterwerker Veenendaal
Vacatures Peuterwerker Vlaardingen
Vacatures Peuterwerker Westland
Vacatures Peuterwerker Zaanstad
Salarisschaal Peuterwerker
Wat verdient een Peuterwerker?
Een starter verdient €1695 bruto per maand en het eindsalaris bedraagt €2255 bruto per maand. Hierbij komt nog 8 % vakantietoeslag en een eindjaarsuitkering. Een Peuterwerker werkt regelmatig, de kinderen komen meestal onder (basis)schooltijden. In de CAO Welzijn worden ook zaken als verlof besproken. Een peuterspeelzaal is niet hetzelfde als kinderopvang. In de kinderopvang worden kinderen opgevangen als ouders werken, terwijl kinderen naar de peuterspeelzaal worden gebracht om de ontwikkeling te stimuleren. Het start- en eindsalaris kan in de kinderopvang hoger liggen dan voor de Peuterwerker op een peuterspeelzaal.
Meer weten over het salaris Peuterwerker
Hoe word je een Peuterwerker?
Het beroep Peuterwerker kan uitgevoerd worden met verschillende opleidingen, zoals:
Sociaal Pedagogisch Werker niveau-3 (MBO)
Pedagogisch Werker niveau-3 Kinderopvang (MBO)
Pedagogisch Werker niveau-4 Kinderopvang (MBO)
Sport- en bewegingscoordinator: BOS-Medewerker (MBO)
Onderwijsassistent (MBO)
Sociaal Pedagogische Hulpverlening (HBO)
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Peuterwerker
Er zijn geen opleidingen Peuterwerker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Peuterwerker in werkt
Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & FarmacieOmscholen tot Peuterwerker
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Peuterwerker. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Peuterwerker
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Peuterwerker
Als je Peuterwerker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Peuterwerker zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Peuterwerker
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Peuterwerker
Een Peuterwerker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren
Omschrijving
Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.
Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.
Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend
Omschrijving
Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.
Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.
Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.
Steekwoorden: proactief, ondernemend, toekomst, ambitieus
Omschrijving
Deze personen komen zelf met oplossingen of nieuwe ideeën. Ze zien bepaalde kansen en proberen hierop in te spelen. Met het oplossen van problemen of het maken van taken reageren deze personen proactief. Ze staan vooraan om iets te ondernemen.
Sterke punten
Proactiviteit is een eigenschap die direct wordt gekoppeld aan initiatiefnemende personen. Ze zijn ook ambitieus. Ze willen dingen verbeteren, problemen oplossen, doelen stellen en die ook bereiken. Daarnaast komen ze vaak met creatieve ideeën en kijken daarbij optimistisch naar de toekomst.
Zwakke punten
Deze personen kunnen overijverig overkomen. Ze hebben altijd ideeën en oplossingen. Deze competentie wordt dan ook weleens gekoppeld aan de term bemoeial. Een idee opperen wanneer dit niet gewenst is, kan voor veel mensen frustrerend zijn. Daarnaast kunnen iniatiefnemers betweterig overkomen, omdat zij altijd vooraan staan. Anderen krijgen dan minder kans hun ideeën op tafel te leggen.
Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen
Omschrijving
Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.
Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.
Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt.
Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie
Omschrijving
Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.
Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.
Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten
Omschrijving
Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.
Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.
Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen.
Steekwoorden: inlevingsvermogen, gevoeligheid, sociabiliteit, waardering, respect
Omschrijving
Deze mensen houden rekening met meningen, gedachten en gevoelens van anderen. Ze zijn zich bewust van hun gedrag en ze letten op hoe ze overkomen bij anderen. Deze mensen geven in een gesprek altijd ruimte aan de ander en ze tonen waardering voor wat een ander te zeggen heeft.
Sterke punten
Deze mensen zijn goede luisteraars, zij tonen oprecht interesse in de meningen en gevoelens van anderen. Ze proberen te helpen waar dat kan en zullen zich te allen tijde respectvol gedragen. Bij deze competentie past ook de competentie ‘integriteit’. Deze mensen houden rekening met anderen en zichzelf en kijken altijd naar verschillende morele opvattingen.
Zwakke punten
Sommige mensen houden teveel rekening met anderen, waardoor ze zichzelf kunnen verliezen. Op die manier kunnen anderen hen bestempelen als onzeker of als iemand die ‘met alle winden mee waait’. Ook kunnen deze mensen overkomen als onduidelijk en onzeker. Ze willen graag alle meningen van anderen meenemen en vinden het dan lastig om een duidelijk standpunt in te nemen.
Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk
Omschrijving
Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.
Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.
Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.
Steekwoorden: processen, ontwikkeling, ambitieus, flexibel
Wat is Zelfsturing?
Deze mensen willen graag op de hoogte blijven van voor hen relevante ontwikkelingen. Zij zoeken proactief naar nieuwe informatie. Zij voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling of een bepaald proces. Deze mensen kijken hierbij naar het resultaat dat ze willen behalen.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak ambitieus en resultaatgericht. Ze stellen voor zichzelf doelen op en proberen deze doelen te behalen. Daarbij zijn deze mensen vaak flexibel, ze zijn verantwoordelijk voor zichzelf en kunnen zich aanpassen aan de situatie en de omgeving. Hierbij houden ze hun doelstellingen voor ogen. Daarbij hebben deze mensen vaak een goede zelfkennis. Ze weten hun zwakke en sterke kanten te benoemen en houden nemen deze dan ook mee in het maken van beslissingen of het stellen van doelen.
Zwakke punten
Mensen die zichzelf teveel proberen te sturen, worden soms bestempeld als star. Zij wijken niet af van hun ideeën en hierdoor wordt de spontaniteit aangetast. Zij hebben precies uitgestippeld waar ze naar toe willen en spontane (creatieve) uitspattingen worden ontweken.
Vaardigheden Peuterwerker
- Inlevingsvermogen
- Proactiviteit
- Ondernemendheid
- Oplossingsgerichtheid
- Analytisch vermogen
- Logisch redeneren
- Respectvol
- Gevoeligheid
- Helder communiceren
- Taalkennis
- Doelgericht werken
- Wendbaarheid
- Integriteit
- Zelfbeheersing
- Bemiddelingskracht
- Nieuwe oplossingen bedenken
- Buiten kaders denken
- Durf
- Besluitvaardigheid
- Delegeren
- Motiveren
- Voorbereiden
- Gestructureerd werken
- Prioriteiten stellen
Wat voor persoonlijkheid heeft een Peuterwerker nodig?
Een Peuterwerker komt in contact met kinderen die wel eens ruzie hebben om speelgoed. Om dit goed op te lossen zal de Peuterwerker op een voor peuters begrijpelijke manier moeten bemiddelen. In deze situaties heeft de Peuterwerker eigenschappen nodig van een bemiddelaar: vrede bewaren, vriendelijkheid, geduld en empathie. Wanneer een Ppeuterwerker te meegaand is met de kinderen heeft hij niet de benodigde leidende positie ten op zichte van het kind (Bemiddelaar).
Om kinderen goed te begeleiden bij een ideale ontwikkeling, zal de Peuterwerker zelfverzekerd, gezaghebbend en beschermend naar de kinderen moeten zijn. Dit zijn eigenschappen die behoren bij een leider of baas. Het hebben van gezag komt een Peuterwerker ten goede om bijvoorbeeld ruzies op te lossen, maar moet wel op een niet te overheersende manier tot uiting worden gebracht (Baas).
Wat voor persoonlijkheidstype is de baas? De baas heeft een zeer karakteristieke persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De baas heeft een sterke uitstraling en een natuurlijk overmacht. Hij kan goed leidinggeven, is zelfstandig en kan goed tegen kritiek. Verder is de baas loyaal aan de mensen onder zich en is hij erg resultaatgericht. Hij deinst niet terug voor een uitdaging.
Zwakke eigenschappen
De baas kan te direct zijn tegenover werknemers, en zich snel kritisch of woedend opstellen zonder zelf de impact van diens acties door te hebben. Verder heeft de baas geen tollerantie voor zwakheid, vooral van zichzelf, en vaak ook geen geduld. Alles moet op zijn manier.
Omgang
De baas is charismatisch en indrukwekkend als gesprekspartner, maar ook erg direct en kritisch. Doordat de baas de eigen interesses als absoluut bestempelt, zorgt de baas soms ook onbedoeld voor veel conflict en paniek onder de werknemers.
Wat voor persoonlijkheidstype is de bemiddelaar? Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De bemiddelaar is goed in het helpen van anderen, en is daarin erg empathisch. Door de neutrale houding is de bemiddelaar heel diplomatisch en geduldig. Bij een conflict probeert hij een oplossing te vinden. Ook kan hij goed luisteren en is hij flexibel.
Zwakke eigenschappen
De bemiddelaar zal vaak in gezelschap de eigen doelen vergeten, en daardoor de eigen identiteit verliezen. Daarnaast kan hij door diens voorkeur voor harmonie en de afkeur voor beslissingen als lui en besluiteloos overkomen. Hij heeft tijd nodig om een standpunt te vormen en wil niet de veroorzaker van een conflict zijn.
Omgang
De bemiddelaar is goed, rustig gezelschap. Hij zal zich vaak schikken naar de wil van de groep. Veel eigen input heeft hij niet. In relaties kan de bemiddelaar zichzelf helemaal kwijtraken en daardoor erg gefrustreerd raken.
Eigenschappen Peuterwerker
- Overwicht
- Gedrevenheid
- Zelfverzekerdheid
- Empathie
- Diplomatiek
- Zorgzaamheid
Wat zijn de baankansen voor een Peuterwerker?
Een Peuterwerker kan doorleren op het HBO, wanneer hij een MBO diploma heeft. Na enkele jaren is het ook mogelijk om een functie als stafmedewerker of leidinggevende te vervullen. Het is ook mogelijk om na enige tijd een ander beroep te doen, zoals buurtopbouwwerker, jeugd-jongerenwerker, pedagogisch medewerker kinderopvang of sociaal cultureel werker.
De actuele kans op werk voor een Peuterwerker
Het beroep Peuterwerker is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers kinderopvang. De kans op werk voor de beroepsfamilie Medewerkers kinderopvang is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Peuterwerker
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Peuterwerker
Het beroep Peuterwerker is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers kinderopvang.
Verwante beroepen Peuterwerker
Mogelijke specialisaties voor een Peuterwerker
kinderjuffrouw particuliere huishouding
kindermeisje particuliere huishouding
operationeel manager kinderdagverblijf
teamleider buitenschoolse kinderopvang
hoofdleider crèche, kinder-, kleuterdagverblijf
groepsleider buitenschoolse opvang
kleuterleider crèche, kinder-, kleuterdagverblijf
Waar werkt een Peuterwerker?
Een Peuterwerker werkt op peuterspeelzalen (kinderdagverblijf), die meestal subsidie van de overheid krijgen. Een peuterspeelzaal is geen kinderopvang. Kinderopvang is voor kinderen waarvan de ouders werken. Een peuterspeelzaal is bedoeld om de ontwikkeling van het kind te stimuleren, wat ouders graag willen.
Er zijn ook kinderdagverblijven die zonder subsidie van de overheid werken.
Met wie werkt een Peuterwerker samen?
Een Peuterwerker heeft veel contact met de ouders over de ontwikkeling van het kind. Hij organiseert ook activiteiten voor ouders en kinderen samen. Ouders worden ook betrokken bij activiteiten zoals een toneelstuk of de jaarlijkse grote schoonmaak van de peuterspeelzaal. Een Peuterwerker stuurt vrijwilligers op een peuterspeelzaal aan.
- Ouders
- Vrijwilliger
Verwante beroepen Peuterwerker:
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Goed
Baankans
Alles over het beroep Peuterwerker in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Persoonstype:
Netwerk:
- Ouders
- Vrijwilliger
Salarisindicatie:
- Van €1695 tot €2255