Pianotechnicus: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Pianotechnicus: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Pianotechnicus? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Pianotechnicus wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Pianotechnicus, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Pianotechnicus
Vacatures Pianotechnicus
Vacatures laden...
Wat is een Pianotechnicus?
Een Pianotechnicus onderhoudt piano’s en vleugels en voert kleine reparaties uit. Een voorbeeld hiervan is het vervangen van snaren, of het soepel laten lopen van toetsen of pedalen. Door slijtage van het hout, vilt en leer in de piano, moet de Pianotechnicus soms ook onderhoud plegen aan de mechaniek van de piano. Hierbij kan hij gebruik maken van schuur- of smeermiddelen. De werkzaamheden van een Pianotechnicus bestaan voor een groot deel uit het stemmen van piano’s en vleugels. Met speciaal gereedschap draait hij de stempennen strakker of losser. Dit doet hij volgens een systeem, waarin de volgorde van het stemmen in vastgelegd. Vaak gebruikt de Pianotechnicus een stemvork, om de precieze toonhoogte vast te stellen. Een Pianotechnicus zorgt er ook voor dat de piano schoon en stofvrij is van binnen.
Een Pianotechnicus werkt zelfstandig of in een pianotechnisch bedrijf. Hij bezoekt klanten thuis om hun piano’s en vleugels te onderhouden en te stemmen, geeft adviezen, stelt offertes op en handelt zijn eigen administratie af.
Past het beroep Pianotechnicus bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Pianotechnicus per niveau
Vacatures Pianotechnicus per stad
Vacatures Pianotechnicus Alkmaar
Vacatures Pianotechnicus Almelo
Vacatures Pianotechnicus Almere
Vacatures Pianotechnicus Alphen aan den Rijn
Vacatures Pianotechnicus Amersfoort
Vacatures Pianotechnicus Amstelveen
Vacatures Pianotechnicus Amsterdam
Vacatures Pianotechnicus Apeldoorn
Vacatures Pianotechnicus Arnhem
Vacatures Pianotechnicus Assen
Vacatures Pianotechnicus Bergen op Zoom
Vacatures Pianotechnicus Breda
Vacatures Pianotechnicus Capelle aan den IJssel
Vacatures Pianotechnicus Delft
Vacatures Pianotechnicus Den Bosch
Vacatures Pianotechnicus Den Haag
Vacatures Pianotechnicus Den Helder
Vacatures Pianotechnicus Deventer
Vacatures Pianotechnicus Doetinchem
Vacatures Pianotechnicus Dordrecht
Vacatures Pianotechnicus Eindhoven
Vacatures Pianotechnicus Emmen
Vacatures Pianotechnicus Enschede
Vacatures Pianotechnicus Gouda
Vacatures Pianotechnicus Groningen
Vacatures Pianotechnicus Haarlem
Vacatures Pianotechnicus Haarlemmermeer
Vacatures Pianotechnicus Heerlen
Vacatures Pianotechnicus Helmond
Vacatures Pianotechnicus Hengelo
Vacatures Pianotechnicus Hilversum
Vacatures Pianotechnicus Hoogeveen
Vacatures Pianotechnicus Hoorn
Vacatures Pianotechnicus Katwijk
Vacatures Pianotechnicus Leeuwarden
Vacatures Pianotechnicus Leiden
Vacatures Pianotechnicus Lelystad
Vacatures Pianotechnicus Maastricht
Vacatures Pianotechnicus Middelburg
Vacatures Pianotechnicus Nieuwegein
Vacatures Pianotechnicus Nijmegen
Vacatures Pianotechnicus Purmerend
Vacatures Pianotechnicus Roermond
Vacatures Pianotechnicus Roosendaal
Vacatures Pianotechnicus Rotterdam
Vacatures Pianotechnicus Schiedam
Vacatures Pianotechnicus Spijkenisse
Vacatures Pianotechnicus Terneuzen
Vacatures Pianotechnicus Tilburg
Vacatures Pianotechnicus Utrecht
Vacatures Pianotechnicus Veenendaal
Vacatures Pianotechnicus Venlo
Vacatures Pianotechnicus Vlaardingen
Vacatures Pianotechnicus Westland
Vacatures Pianotechnicus Zaanstad
Vacatures Pianotechnicus Zeist
Salarisschaal Pianotechnicus
Wat verdient een Pianotechnicus?
Een beginnend Pianotechnicus verdient ongeveer €1300 per maand. Met meer ervaring kan dit oplopen tot €2000. Een zelfstandig Pianotechnicus met een succesvolle onderneming kan meer verdienen.
De arbeidsvoorwaarden van een Pianotechnicus zijn vastgelegde in de CAO voor personeel werkzaam in de detailhandel in muziekinstrumenten en bladmuziek, pianostemmers en pianotechnici. Hierin zijn onder andere toeslagen, zoals ervaringstoeslag, prestatietoeslag en stemvaardigheidstoeslag vastgelegd. Een Pianotechnicus ontvangt onder andere een overwerkvergoeding en avond- en weekendtoeslagen.
Meer weten over het salaris Pianotechnicus
Hoe word je een Pianotechnicus?
De MBO opleiding Pianotechnicus leidt op tot Pianotechnicus.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Pianotechnicus
Er zijn geen opleidingen Pianotechnicus aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Pianotechnicus in werkt
Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & EntertainmentOmscholen tot Pianotechnicus
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Pianotechnicus. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Pianotechnicus
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Pianotechnicus
Als je Pianotechnicus wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Pianotechnicus zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Pianotechnicus
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Pianotechnicus
Een Pianotechnicus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: cijfers, onderhandelen, geld, bewustzijn, creativiteit
Omschrijving
Deze mensen hebben een goed beeld van de cijfers. Zij weten bijvoorbeeld wat de inkomsten en uitgaven zijn van de organisatie. Zij kunnen de waarden van geld realistisch schatten en weten ook hoe ze dit toe kunnen passen in hun werkzaamheden. Ze weten hoe ze de financiële situatie kunnen verbeteren.
Sterke punten
Mensen die financieel bewust zijn, zijn vaak ook creatief. Zij weten de waarde van geld en wat ze daarvoor kunnen krijgen. Op een creatieve manier proberen zij zoveel mogelijk voor een bepaald bedrag te krijgen. Bij deze competentie passen ook de competenties ‘overtuigen’ en ‘onderhandelen’. Over geld wordt altijd gepraat en deze personen willen zoveel mogelijk waar voor hun geld. Ze willen onderhandelen en de ander overtuigen van hun standpunten. Ook weten ze waar ze op kunnen besparen en waar winsten te behalen zijn.
Zwakke punten
Mensen die teveel met cijfers bezig zijn, kunnen de aandacht voor andere zaken verliezen. Zo kan het gebeuren dat zij geen ruimte meer overlaten voor andere creatieve ideeën. Ook kunnen zij zodanig streven naar winst, dat bijvoorbeeld het welzijn van de werknemers wordt ondergesneeuwd.
Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend
Omschrijving
Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.
Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.
Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.
Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen
Omschrijving
Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit.
Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.
Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.
Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch
Omschrijving
Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.
Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.
Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.
Steekwoorden: ambitieus, doorzettingsvermogen, durf, kansrijk
Omschrijving
Deze mensen hebben kennis op veel verschillende gebieden. Zij zien nieuwe kansen en bedreigingen van de markt en durven nieuwe producten op de markt te lanceren. Zij nemen hierbij risico’s en proberen zakelijke voordelen te behalen. Zij spelen in op ‘gaten’ in de markt. Hierbij proberen zij zowel hun eigen belangen als de belangen van eventuele gebruikers goed in de gaten te houden. Deze ondernemers doen onderzoek naar haalbaarheid, klantvriendelijkheid en proberen hierop te anticiperen.
Sterke punten
Mensen die over deze competentie beschikken zien overal mogelijkheden. Zij creëren kansen en nemen gedurfde besluiten. Deze mensen kunnen hun producten goed verkopen en weten zakelijke contracten binnen te halen. Daarnaast zijn deze mensen echte doorzetters, zij willen graag hun eigen gestelde doelen behalen. Goed kunnen netwerken valt ook onder de competentie ondernemerschap. Deze mensen zijn goed in het contact leggen en houden met mensen.
Zwakke punten
Een valkuil kan zijn dat deze ondernemer teveel risico’s neemt. Daarnaast kan de ondernemer zich ook opdringen aan de kopers. Het ondernemerschap brengt ook een risico met zich mee, deze mensen zetten zich voor 150% in voor de onderneming, hierdoor is de kans groter dat ze overspannen raken van het harde werken.
Vaardigheden Pianotechnicus
- Cijfermatigheid
- Onderhandelen
- Rekenvaardigheid
- Vriendelijkheid
- Respectvol
- Dienstverlenendheid
- Luistervaardigheid
- Belangstelling hebben
- Vragen stellen
- Gestructureerd werken
- Accuratesse
- Zorgvuldigheid
- Ambitie
- Doorzettingsvermogen
- Durf
Wat voor persoonlijkheid heeft een Pianotechnicus nodig?
Een Pianotechnicus werkt gedisciplineerd en is integer. Hij werkt nauwkeurig, is veeleisend en gaat door tot alles perfect is (Perfectionist). Ook kan een Pianotechnicus goede inschattingen maken, van kosten of reparaties. Hij is onderzoekend en luistert goed naar de vragen en wensen van de klant (Waanermer).
Wat voor persoonlijkheidstype is de perfectionist? Voor de perfectionist is het niet gauw goed. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De perfectionist is integer, idealistisch en gedisciplineerd. Hij is een streber. De hoge eisen die een perfectionist zichzelf stelt vertalen zich naar sterke, rechtvaardige keuzes en nauwkeurig beredeneerde eindresultaten. Als de perfectionist zich ergens voor inzet, dan is dat ook volledig.
Zwakke eigenschappen
De perfectionist kan dwangmatig werken en snel gefrustreerd raken als iets tegenzit.
Verder is de perfectionist erg gespannen en kan zo in de eigen denkbeelden vast komen te zitten.
Omgang
In de samenwerking met anderen is de perfectionist vaak inflexibel en veeleisend. De sociale omgang verloopt dus stroef.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Pianotechnicus
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
- Punctueel
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Pianotechnicus?
Er zijn vrij weinig vacatures voor Pianotechnicus. Het aantal opleidingsplaatsen is aangepast aan de arbeidsmarkt, waardoor opgeleide Pianotechnici wel een baan kunnen vinden. De meeste Pianotechnici zijn ook ondernemer. Beginnende Pianotechnici kunnen met meer ervaring ook een eigen onderneming beginnen.
Doorgroei mogelijkheden Pianotechnicus
Het beroep Pianotechnicus is onderdeel van de beroepsfamilie Muziekinstrumentenmakers.
Verwante beroepen Pianotechnicus
Mogelijke specialisaties voor een Pianotechnicus
Waar werkt een Pianotechnicus?
Pianotechnici zijn meestal zelfstandig ondernemer of werken bij een pianotechnisch bedrijf. Klanten van Pianotechnici of pianotechnische bedrijven zijn particulieren, muziekscholen, conservatoria en theaters.
Met wie werkt een Pianotechnicus samen?
Een Pianotechnicus werkt voornamelijk zelfstandig. Soms schakelt hij hulp in van gespecialiseerde of meer ervaren Pianotechnici, of verwijst hij klanten door naar collega's.
- Pianobouwer
- Restaurateur
Verwante beroepen Pianotechnicus:
Opleiding: Geen
Baankans: Onbekend
Baankans
Alles over het beroep Pianotechnicus in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Persoonstype:
Netwerk:
- Pianobouwer
- Restaurateur
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1300 tot €2000