Pikeur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Pikeur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Pikeur? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Pikeur wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Pikeur, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Pikeur
Vacatures Pikeur
Vacatures laden...
Wat is een Pikeur?
De Pikeur houdt zich bezig met een tak van paardensport, te weten de drafsport. In de drafsport worden wedstrijden gelopen met paarden die voor een lichtgewicht karretje zijn gespannen. Dit lichtgewicht karretje wordt een sulky genoemd. In de drafsport wordt het paard namelijk niet bereden, maat bevindt zich iemand op de sulky achter het paard. De persoon op de sulky wordt de Pikeur genoemd.
De Pikeur rijdt op de sulky. Dit is een lichtgewicht, tweewielig wagentje die gebruikt wordt bij de harddraverij. In deze tak van de paardensport moet het paard zo snel mogelijk draven en daarmee als eerste over de finish komen. Het paard mag hierbij niet galopperen. Tijdens de koersen moet de Pikeur ervoor zorgen dat het paard in de juiste gang blijft. De paarden waar de Pikeur mee rijdt zijn meestal speciaal gefokt en getraind voor de drafsport. Vaak worden hier dan ook dravers voor gebruikt. Dravers zijn gefokt om zo snel mogelijk te kunnen draven en daarmee zo veel mogelijk koersen te kunnen winnen.
De Pikeur draagt kleding in de kleur van de stal waar de Pikeur voor uitkomt en heeft een valhelm op. Zowel de Pikeur als het paard worden getraind door een trainer. Op basis van de ervaringen wordt voor hen een passend trainingsschema opgesteld. Als Pikeur moet je goed met paarden om kunnen gaan en niet al te zwaar gebouwd zijn. De Pikeur mag zijn paard niet aansporen door te schreeuwen en mag slechts beperkt zijn zweep gebruiken. Ook aan het inhalen van de andere paarden zijn bepaalde regels gebonden. De Pikeur moet daarom goed op de hoogte zijn van de geldende regels binnen de drafsport.
Past het beroep Pikeur bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Pikeur per niveau
Vacatures Pikeur per stad
Salarisschaal Pikeur
Wat verdient een Pikeur?
Het salaris van de Pikeur is sterk afhankelijk van de rol van de Pikeur. Is de Pikeur de eigenaar of is de Pikeur in dienst van iemand anders. Ook zijn de inkomsten van de Pikeur afhankelijk van het succes. Als de Pikeur en het paard succesvol zijn en veel koersen winnen, kunnen zij veel geld verdienen. Dit is echter vaak voor een zeer klein deel van de Pikeurs weggelegd en meestal is het hard werken voor maar weinig geld.
Hoe word je een Pikeur?
Er is geen specifieke opleiding tot Pikeur. Vaak gaat de Pikeur al van jongs af aan met paarden om en is vanaf jonge leeftijd ook al betrokken bij de drafsport. De Pikeur wordt vaak intern door een stal opgeleid en getraind. Vooral door ervaring leert de Pikeur de benodigde vaardigheden.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Pikeur
Er zijn geen opleidingen Pikeur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Pikeur in werkt
Bekijk alle opleidingen Dieren & VerzorgingOmscholen tot Pikeur
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Pikeur. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Pikeur
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Pikeur
Als je Pikeur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Pikeur zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Pikeur
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Pikeur
Een Pikeur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: investeren, toekomst, doelen, durf
Omschrijving
Deze mensen investeren in zichzelf en in de toekomst. Ze willen steeds hogerop komen en stellen hierbij doelen en prioriteiten. Vaak weten deze mensen precies wat ze willen bereiken. Ze gaan hier dan ook voor de volle 100% voor. Ambitieuze mensen zijn vaak op zoek naar de grenzen en nemen hierbij dan ook vaak verschillende risico’s.
Sterke punten
Deze mensen hebben vaak lef en nemen verschillende risico’s. Omdat ze helder voor ogen hebben waar ze naar toe willen, zijn ze vaak ook initiatiefrijk en creatief. Ze bewandelen verschillende paden om hun doelen te bereiken. Ze zijn resultaatgericht en hun doelen staan dan ook altijd centraal. Ambitieuze mensen zijn doorzetters en hebben daarbij vaak ook een hoog energieniveau.
Zwakke punten
Teveel ambitie hebben kan ook verschillende valkuilen met zich meebrengen. Sommige mensen kunnen dan als een ‘kip zonder kop’ te werk gaan en verliezen bijvoorbeeld oog voor detail. Bepaalde doelstellingen kunnen onrealistisch worden en wanneer dan wordt vastgehouden aan de doelen kan stress een gevaar vormen. Ambitieuze mensen zijn niet altijd prettig voor de omgeving. Ze begrijpen het bijvoorbeeld soms niet als iemand andere prioriteiten heeft.
Steekwoorden Competentie Analytisch:
analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch
Omschrijving
Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.
Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.
Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch
Omschrijving
In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.
Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.
Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.
Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.
Omschrijving
Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.
Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.
Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.
Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus
Omschrijving
Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.
Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.
Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out.
Vaardigheden Pikeur
- Motivatie
- Doorzettingsvermogen
- Doelmatig werken
- Tegenslagen verwerken
- Stressbestendig
- Doelgericht werken
- Ambitie
- Analyseren
- Systematisch denken
- Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
- Vitaliteit
- Levenslust
- Positiviteit
Wat voor persoonlijkheid heeft een Pikeur nodig?
De Pikeur moet beschikken over een flinke portie doorzettingsvermogen, veel trainen en tegenslagen kunnen verwerken. De Pikeur moet hard werken als hij zijn doelen wil bereiken (Succesvolle werker). Daarnaast moet de Pikeur ook strategieën kunnen bedenken en zijn race als het ware kunnen plannen. Ook moet de Pikeur zijn kansen inschatten en tijdens het race de goede keuzes kunnen maken (Waarnemer).
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Pikeur
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Pikeur?
Er is niet veel vraag naar Pikeurs. Dit beroep is slechts voor een beperkt aantal mensen weggelegd en vraag veel doorzettingsvermogen. Vaak is de Pikeur van jongs af aan al bekend met de drafsport en er als het ware ingerold. Bij succes kan de Pikeur uitgroeien tot een veelgevraagde en bekende pikeur.
De actuele kans op werk voor een Pikeur
Het beroep Pikeur is onderdeel van de beroepsfamilie Beroepssporters. De kans op werk voor de beroepsfamilie Beroepssporters is in de huidige periode matig
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Pikeur
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Pikeur
Het beroep Pikeur is onderdeel van de beroepsfamilie Beroepssporters.
Verwante beroepen Pikeur
Mogelijke specialisaties voor een Pikeur
Waar werkt een Pikeur?
De Pikeur werkt vaak voor een stal. Soms is de Pikeur ook de eigenaar van de stal of van het paard, maar de Pikeur kan ook voor een stal werken en paarden van anderen uitbrengen. In de drafsport kan veel geld verdiend worden door het winnen van koersen. De Pikeur is werkzaam in de profit sector.
Met wie werkt een Pikeur samen?
De Pikeur heeft tijdens de koersen contact met andere pikeurs en trainers. Daarnaast heeft de Pikeur veel contact met zijn eigen trainer en traint ook meerdere keren in de week. Als de Pikeur een paard van iemand anders uitbrengt op koersen, heeft de Pikeur ook veel te maken met de eigenaar van het paard over de voortgang.
Alles over het beroep Pikeur in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van onbekend