Scheepspurser: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Scheepspurser: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Scheepspurser? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Scheepspurser wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Scheepspurser, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Scheepspurser
Vacatures Scheepspurser
Vacatures laden...
Wat is een Scheepspurser?
Een Scheepspurser is werkzaam op een passagiersschip, waarbij hij de leiding geeft aan de afdeling voeding en amusement. Alle werkzaamheden die bij deze afdelingen komen kijken, vallen onder de leiding en verantwoordelijk van een Scheepspurser. In grote lijnen kunnen de volgende werkzaamheden genoemd worden: het bevoorraden van het eten en het drinken, het controleren van de passagiersruimtes, het organiseren van amusement, het informeren van passagiers en het begeleiden van medewerkers. Het hangt sterk af van de bouw van het schip en van het soort gasten hoe de werkzaamheden precies georganiseerd moeten worden. Daarnaast helpt een Scheepspurser zelf ook feitelijk mee indien de situatie dit vereist.
Het werk van een Scheepspurser vindt vooral aan boort van het passagiersschip plaats, maar er zijn ook werkzaamheden die op het wal gedaan moeten worden. Bij werkzaamheden aan wal kan gedacht worden aan het inkopen van etens- en drinkenwaar en het organiseren van amusement. Bij dit laatste kan gedacht worden aan het contacteren van artiesten die mogelijk op het schip willen optreden.
Een Scheepspurser maakt deel uit van de bemanning van het passagiersschip. Dit houdt in dat een Scheepspurser, net als de andere bemanningsleden, tijdens de reis aan boort van het schip verblijft. Hoe lang een reis duurt, hangt af van de organisatie van het passagiersschip, maar gezegd kan worden dat een Scheepspurser soms een lange tijd van huis is. Dit, plus dat het werk van een Scheepspurser een zeer verantwoordelijke baan is, maakt dat het werk niet voor eenieder geschikt is.
Past het beroep Scheepspurser bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Scheepspurser per niveau
Vacatures Scheepspurser per stad
Vacatures Scheepspurser Alkmaar
Vacatures Scheepspurser Almelo
Vacatures Scheepspurser Almere
Vacatures Scheepspurser Alphen aan den Rijn
Vacatures Scheepspurser Amersfoort
Vacatures Scheepspurser Amstelveen
Vacatures Scheepspurser Amsterdam
Vacatures Scheepspurser Apeldoorn
Vacatures Scheepspurser Arnhem
Vacatures Scheepspurser Bergen op Zoom
Vacatures Scheepspurser Capelle aan den IJssel
Vacatures Scheepspurser Den Bosch
Vacatures Scheepspurser Den Haag
Vacatures Scheepspurser Den Helder
Vacatures Scheepspurser Deventer
Vacatures Scheepspurser Doetinchem
Vacatures Scheepspurser Dordrecht
Vacatures Scheepspurser Eindhoven
Vacatures Scheepspurser Enschede
Vacatures Scheepspurser Groningen
Vacatures Scheepspurser Haarlem
Vacatures Scheepspurser Haarlemmermeer
Vacatures Scheepspurser Heerlen
Vacatures Scheepspurser Helmond
Vacatures Scheepspurser Hengelo
Vacatures Scheepspurser Hilversum
Vacatures Scheepspurser Hoogeveen
Vacatures Scheepspurser Katwijk
Vacatures Scheepspurser Leeuwarden
Vacatures Scheepspurser Leiden
Vacatures Scheepspurser Lelystad
Vacatures Scheepspurser Maastricht
Vacatures Scheepspurser Middelburg
Vacatures Scheepspurser Nieuwegein
Vacatures Scheepspurser Nijmegen
Vacatures Scheepspurser Purmerend
Vacatures Scheepspurser Roermond
Vacatures Scheepspurser Roosendaal
Vacatures Scheepspurser Rotterdam
Vacatures Scheepspurser Schiedam
Vacatures Scheepspurser Spijkenisse
Vacatures Scheepspurser Terneuzen
Vacatures Scheepspurser Tilburg
Vacatures Scheepspurser Utrecht
Vacatures Scheepspurser Veenendaal
Vacatures Scheepspurser Vlaardingen
Vacatures Scheepspurser Westland
Vacatures Scheepspurser Zaanstad
Salarisschaal Scheepspurser
Wat verdient een Scheepspurser?
Het gemiddelde bruto maandsalaris van een Scheepspurser is €2850,-. Dit is exclusief de toeslaguren en de reiskostenvergoeding. Deze toeslagen kunnen een relatief grote aanvulling op dit bedrag zijn, omdat er geregeld grote afstanden afgelegd worden en de werktijden niet standaard van 9-tot-6 zijn.
Meer weten over het salaris Scheepspurser
Hoe word je een Scheepspurser?
Een Scheepspurser is iemand die op een passagierschip aan bepaalde zaken leiding geeft. Er is geen opleiding die daartoe specifiek opleidt. In vacatures wordt vaak één van de volgende opleidingen gevraagd: facility management, hoger hotelmanagement, hogere hotelschool of vrijetijdsmanagement. Scheepspursers zijn dan in de praktijk ook door één van deze opleidingen opgeleid. De opleidingen zijn van hbo-niveau en duren doorgaans vier jaar.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Scheepspurser
Er zijn geen opleidingen Scheepspurser aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Scheepspurser in werkt
Bekijk alle opleidingen Luchtvaart & ZeevaartOmscholen tot Scheepspurser
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Scheepspurser. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Scheepspurser
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Scheepspurser
Als je Scheepspurser wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Scheepspurser zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Scheepspurser
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Scheepspurser
Een Scheepspurser heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: overzicht, leiderschap, uitdrukkingsvaardig, luisteren, overtuigen, inzicht in omgeving
Omschrijving
Deze competentie valt voor een deel samen met leiderschap. Een goede leider moet kunnen delegeren. Deze mensen geven bepaalde taken uit handen en beslissen wie geschikt is voor welke taak. Hij behoudt hierbij het overzicht.
Sterke punten
Deze personen geven medewerkers de ruimte om zich te ontwikkelen. Ze krijgen hun eigen taak en moeten die goed uit zien te voeren. Verder zijn delegerende mensen resultaatgericht. Ze communiceren duidelijk en helder wat ze van iedereen verwachten. Ook kunnen deze personen goed luisteren en anderen overtuigen van de noodzaak van een taak.
Zwakke punten
Delegerende mensen kunnen lui en gemakzuchtig overkomen. Anderen krijgen dan het idee dat deze persoon zelf niets meer hoeft te doen. Dit kan irritaties opwekken.
Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen
Omschrijving
Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit.
Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.
Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.
Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch
Omschrijving
Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.
Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.
Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.
Steekwoorden: ambitieus, doorzettingsvermogen, durf, kansrijk
Omschrijving
Deze mensen hebben kennis op veel verschillende gebieden. Zij zien nieuwe kansen en bedreigingen van de markt en durven nieuwe producten op de markt te lanceren. Zij nemen hierbij risico’s en proberen zakelijke voordelen te behalen. Zij spelen in op ‘gaten’ in de markt. Hierbij proberen zij zowel hun eigen belangen als de belangen van eventuele gebruikers goed in de gaten te houden. Deze ondernemers doen onderzoek naar haalbaarheid, klantvriendelijkheid en proberen hierop te anticiperen.
Sterke punten
Mensen die over deze competentie beschikken zien overal mogelijkheden. Zij creëren kansen en nemen gedurfde besluiten. Deze mensen kunnen hun producten goed verkopen en weten zakelijke contracten binnen te halen. Daarnaast zijn deze mensen echte doorzetters, zij willen graag hun eigen gestelde doelen behalen. Goed kunnen netwerken valt ook onder de competentie ondernemerschap. Deze mensen zijn goed in het contact leggen en houden met mensen.
Zwakke punten
Een valkuil kan zijn dat deze ondernemer teveel risico’s neemt. Daarnaast kan de ondernemer zich ook opdringen aan de kopers. Het ondernemerschap brengt ook een risico met zich mee, deze mensen zetten zich voor 150% in voor de onderneming, hierdoor is de kans groter dat ze overspannen raken van het harde werken.
Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus
Omschrijving
Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.
Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.
Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out.
Vaardigheden Scheepspurser
- Ambitie
- Doorzettingsvermogen
- Durf
- Doelgericht werken
- Overzicht hebben
- Leiderschap
- Uitdrukkingsvaardigheid
- Luistervaardigheid
- Belangstelling hebben
- Vragen stellen
- Gestructureerd werken
- Accuratesse
- Zorgvuldigheid
Wat voor persoonlijkheid heeft een Scheepspurser nodig?
Een Scheepspurser geeft leiding. Essentieel om het leidinggevende werk naar verwachting te kunnen verrichten, is het hebben van persoonseigenschappen van een baas. Een baas is zelfverzekerd en onafhankelijk, eigenschappen waarover een Scheepspurser dan ook moet beschikking.
Naast een baas is een Scheepspurser een echte waarnemer. Een waarnemer is analytisch en inzichtelijk. Een Scheepspurser moet, eenvoudig gezegd, vooruit zien op de wensen van een passagier. Een Scheepspurser moet dan ook als een echte waarnemer erachter komen wat deze wensen precies zijn. Pas als dit volstrekt duidelijk is, kan een Scheepspurser het leidinggevende aspect van de werkzaamheden verrichten.
Wat voor persoonlijkheidstype is de baas? De baas heeft een zeer karakteristieke persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De baas heeft een sterke uitstraling en een natuurlijk overmacht. Hij kan goed leidinggeven, is zelfstandig en kan goed tegen kritiek. Verder is de baas loyaal aan de mensen onder zich en is hij erg resultaatgericht. Hij deinst niet terug voor een uitdaging.
Zwakke eigenschappen
De baas kan te direct zijn tegenover werknemers, en zich snel kritisch of woedend opstellen zonder zelf de impact van diens acties door te hebben. Verder heeft de baas geen tollerantie voor zwakheid, vooral van zichzelf, en vaak ook geen geduld. Alles moet op zijn manier.
Omgang
De baas is charismatisch en indrukwekkend als gesprekspartner, maar ook erg direct en kritisch. Doordat de baas de eigen interesses als absoluut bestempelt, zorgt de baas soms ook onbedoeld voor veel conflict en paniek onder de werknemers.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Scheepspurser
- Zelfverzekerdheid
- Overwicht
- Gedrevenheid
- Enthousiasme
- Ondernemendheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Scheepspurser?
Zowel de arbeidsmarkt als de doorgroeimogelijkheden van een Scheepspurser zijn redelijk te noemen. Niet op elk passagiersschip is een Scheepspurser werkzaam en op de schepen waar die functie wel bestaat, wordt deze doorgaans door één persoon bekleed. Daarnaast is er geen specifieke opleiding die opleidt tot Scheepspurser, waardoor er vanuit veel verschillende kanten mensen geïnteresseerd zijn in de functie en deze personen al vrij snel aan de opleidingsvereiste voldoen.
Een Scheepspurser beslaat een leidinggevende functie. Hierdoor is er geen doorgroeimogelijkheid naar een leidinggevende functie die ongeveer dezelfde werkzaamheden bevat. Een mogelijkheid die een Scheepspurser heeft is de werkzaamheden op een steeds groter schip te verrichten. Omdat het salaris onder andere afhangt van de organisatie waar een Scheepspurser werkzaam voor is, zal een Scheepspurser op een groter schip vaak meer verdienen dan op een kleiner schip.
Doorgroei mogelijkheden Scheepspurser
Het beroep Scheepspurser is onderdeel van de beroepsfamilie Stewards bus, trein, schip.
Verwante beroepen Scheepspurser
Mogelijke specialisaties voor een Scheepspurser
Doorgroei beroepen voor een Scheepspurser
Waar werkt een Scheepspurser?
Een Scheepspurser is iemand die werkzaam is op een passagiersschip. Het hangt van de organisatie van dit schip af of het een profit of een non-profit organisatie is. In veel gevallen zal het een bedrijf met winstoogmerk zijn.
Met wie werkt een Scheepspurser samen?
Omdat een Scheepspurser leiding geeft aan de afdeling voeding en amusement, zal hij intensief contact hebben met mensen die hiermee te maken hebben. Dit gaat zowel over bedieningspersoneel, keukenmedewerkers, entertainers als over personen die werkzaam zijn bij een bedrijf die voedsel aan het schip levert. Een Scheepspurser houdt rekening met de belangen van de passagiers, waardoor hij ook in contact zal staan met deze personen om deze belangen nauwkeurig in beeld te brengen om op die manier hier eenvoudig op te kunnen anticiperen.
Verwante beroepen Scheepspurser:
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Matig
Baankans
Alles over het beroep Scheepspurser in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2300 tot €3400