Scheidsrechter: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Scheidsrechter: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Scheidsrechter? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Scheidsrechter wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Scheidsrechter, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Scheidsrechter
Vacatures Scheidsrechter
Vacatures laden...
Wat is een Scheidsrechter?
Een scheidsrechter is de persoon die in een sportwedstrijd moet toezien op het naleven van de spelregels. Vereisten om dit na behoren te doen, is het in de puntjes beheersen van de spelregels. Welke spelregels een Scheidsrechter moet kennen, hangt af van de sport waarin hij Scheidsrechter is.
Een goede Scheidsrechter wordt door velen als een zeer belangrijk persoon in een sportwedstrijd gezien. Dit komt omdat zowel de spelers als de toeschouwers zich verheugen op een leuke wedstrijd. Een wedstrijd wordt doorgaans als leuk ervaren als het spel eerlijk gespeeld wordt, omdat op die manier iedereen op dat punt gelijke kansen op winst heeft. Daarnaast zorgt een eerlijk spel tijdens de wedstrijd voor minder frustraties en agressie tijdens het spel, dan het geval zal zijn als de regels niet goed toegepast zouden worden. Omdat een Scheidsrechter toezicht houdt op het naleven van de spelregels, en ingrijpt als een speler zich niet meer aan de regels houdt, wordt het werk van een Scheidsrechter als belangrijk ervaren.
Er zijn veel verschillende sporten waarbij iedere sport een eigen systeem van Scheidsrechters heeft. De organisatie van Scheidsrechters kan dan ook niet precies gegeven worden. Niet alleen hangt het van de sport af of een Scheidsrechter alleen of in teamverband de verantwoordelijkheid voor een goed spelverloop draagt, maar ook het vereisten van zijn conditie verschilt sterk per sport. Zo zijn er Scheidsrechters die tijdens het spel mee moeten rennen met bijvoorbeeld een bal, terwijl er Scheidsrechters zijn die toezicht houden op het spel vanaf één positie.
Past het beroep Scheidsrechter bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Scheidsrechter per niveau
Vacatures Scheidsrechter per stad
Vacatures Scheidsrechter Alkmaar
Vacatures Scheidsrechter Almelo
Vacatures Scheidsrechter Almere
Vacatures Scheidsrechter Alphen aan den Rijn
Vacatures Scheidsrechter Amersfoort
Vacatures Scheidsrechter Amstelveen
Vacatures Scheidsrechter Amsterdam
Vacatures Scheidsrechter Apeldoorn
Vacatures Scheidsrechter Arnhem
Vacatures Scheidsrechter Assen
Vacatures Scheidsrechter Bergen op Zoom
Vacatures Scheidsrechter Breda
Vacatures Scheidsrechter Capelle aan den IJssel
Vacatures Scheidsrechter Delft
Vacatures Scheidsrechter Den Bosch
Vacatures Scheidsrechter Den Haag
Vacatures Scheidsrechter Den Helder
Vacatures Scheidsrechter Deventer
Vacatures Scheidsrechter Doetinchem
Vacatures Scheidsrechter Dordrecht
Vacatures Scheidsrechter Eindhoven
Vacatures Scheidsrechter Emmen
Vacatures Scheidsrechter Enschede
Vacatures Scheidsrechter Gouda
Vacatures Scheidsrechter Groningen
Vacatures Scheidsrechter Haarlem
Vacatures Scheidsrechter Haarlemmermeer
Vacatures Scheidsrechter Heerlen
Vacatures Scheidsrechter Helmond
Vacatures Scheidsrechter Hengelo
Vacatures Scheidsrechter Hilversum
Vacatures Scheidsrechter Hoogeveen
Vacatures Scheidsrechter Hoorn
Vacatures Scheidsrechter Katwijk
Vacatures Scheidsrechter Leeuwarden
Vacatures Scheidsrechter Leiden
Vacatures Scheidsrechter Lelystad
Vacatures Scheidsrechter Maastricht
Vacatures Scheidsrechter Middelburg
Vacatures Scheidsrechter Nieuwegein
Vacatures Scheidsrechter Nijmegen
Vacatures Scheidsrechter Purmerend
Vacatures Scheidsrechter Roermond
Vacatures Scheidsrechter Roosendaal
Vacatures Scheidsrechter Rotterdam
Vacatures Scheidsrechter Schiedam
Vacatures Scheidsrechter Spijkenisse
Vacatures Scheidsrechter Terneuzen
Vacatures Scheidsrechter Tilburg
Vacatures Scheidsrechter Utrecht
Vacatures Scheidsrechter Veenendaal
Vacatures Scheidsrechter Venlo
Vacatures Scheidsrechter Vlaardingen
Vacatures Scheidsrechter Westland
Vacatures Scheidsrechter Zaanstad
Vacatures Scheidsrechter Zeist
Salarisschaal Scheidsrechter
Wat verdient een Scheidsrechter?
Het salaris van een Scheidsrechter hangt van veel verschillende factoren af, zoals: in welke sport hij werkzaam is, in welke klasse hij fluit en hoe vaak hij het werk doet. Een gemiddelde Scheidsrechter in de eredivie voetbal verdient tussen 50.000,- en de 70.000,- bruto per jaar. Dit is opgebouwd uit een vast bedrag en een premie per gefloten wedstrijd. Het fluiten bij een internationale wedstrijd levert een een hogere premie op dan het fluiten bij een nationale wedstrijd. Voor andere sporten ligt het salaris gelijk een stuk lager, vaak is het beroeps scheidsrechter dan geen fulltime functie.
Meer weten over het salaris Scheidsrechter
Hoe word je een Scheidsrechter?
De opleiding tot Scheidsrechter hangt sterk af van het niveau en van de sport waarin gefloten gaat worden. Voor een Scheidsrechter die louter in de jeugd werkzaam wil zijn, voldoet een cursus van 4 dagen soms. Van een Scheidsrechter die in de professionele competitie werkzaam wil zijn, wordt veel meer gevraagd. De opleiding voor deze personen duurt bijna dagelijks voort, zolang als de carrière duurt.
De opleiding tot Scheidsrechter wordt vaak georganiseerd vanuit de sportbond van de betreffende sport.
Opleidingen Scheidsrechter
Omscholen tot Scheidsrechter
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Scheidsrechter. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Scheidsrechter
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Scheidsrechter
Als je Scheidsrechter wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Scheidsrechter zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Scheidsrechter
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Scheidsrechter
Een Scheidsrechter heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf
Omschrijving
Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.
Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.
Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.
Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren
Omschrijving
Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.
Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.
Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht
Omschrijving
Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.
Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen.
Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.
Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen
Omschrijving
Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.
Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.
Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt.
Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch
Omschrijving
Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.
Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.
Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.
Vaardigheden Scheidsrechter
- Beslissingen nemen
- Afwegen
- Prioriteiten stellen
- Integriteit
- Zelfbeheersing
- Bemiddelingskracht
- Luisteren
- Analyseren
- Verbanden leggen
- Besluitvaardigheid
- Delegeren
- Motiveren
- Gestructureerd werken
- Accuratesse
- Zorgvuldigheid
Wat voor persoonlijkheid heeft een Scheidsrechter nodig?
Een Scheidsrechter is zowel een baas als een perfectionist.
De baas in de Scheidsrechter is belangrijk, omdat hij tijdens zijn werkzaamheden continu bezig is met het leiden van de sportwedstrijd. Hij moet direct en zelfverzekerd te werk gaan, omdat spelers tijdens de wedstrijd het niet alleen niet altijd eens zijn met het oordeel van de Scheidsrechter, maar ook omdat hij verantwoordelijk is voor het ordelijk laten verlopen van het spel.
Een Scheidsrechter is ook een perfectionist. Dit is gemakkelijk duidelijk te maken als de nadruk gelegd wordt op het financiële belang dat topclubs in de professionele wedstrijden hebben bij winst bij een club, maar ook bij kleine, minder belangrijke wedstrijden is het voor het plezier van het spel belangrijk dat het spel eerlijk gespeeld wordt. Om welke redenen ook, de Scheidsrechter moet principieel en perfectionistisch de wedstrijd fluiten om de sport een toekomst te laten hebben.
Wat voor persoonlijkheidstype is de baas? De baas heeft een zeer karakteristieke persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De baas heeft een sterke uitstraling en een natuurlijk overmacht. Hij kan goed leidinggeven, is zelfstandig en kan goed tegen kritiek. Verder is de baas loyaal aan de mensen onder zich en is hij erg resultaatgericht. Hij deinst niet terug voor een uitdaging.
Zwakke eigenschappen
De baas kan te direct zijn tegenover werknemers, en zich snel kritisch of woedend opstellen zonder zelf de impact van diens acties door te hebben. Verder heeft de baas geen tollerantie voor zwakheid, vooral van zichzelf, en vaak ook geen geduld. Alles moet op zijn manier.
Omgang
De baas is charismatisch en indrukwekkend als gesprekspartner, maar ook erg direct en kritisch. Doordat de baas de eigen interesses als absoluut bestempelt, zorgt de baas soms ook onbedoeld voor veel conflict en paniek onder de werknemers.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Scheidsrechter
- Overwicht
- Gedrevenheid
- Zelfverzekerdheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Scheidsrechter?
De arbeidsmarkt voor een Scheidsrechter is redelijk, maar dit hangt sterk af van de ambities van de Scheidsrechter. Bij de lage(re) klasse er minder aanbod dan in de hogere klasse. Dit komt omdat Scheidsrechters doorgaans liever bij een zo hoog mogelijke klasse fluiten, niet alleen doordat de verdiensten daar hoger liggen, maar ook omdat het meer aanzien geeft dan fluiten in een lage klasse. Doordat veel Scheidsrechters in de top werkzaam willen zijn, is de arbeidsmarkt in de hoogste klasse slecht te noemen. Er is daar relatief weinig vraag, in vergelijking met het aanbod. Hierbij moet wel vermeld worden dat de eisen die gesteld worden aan een Scheidsrechter in een hoge klasse veel strenger zijn dan de eisen in een lage klasse. Hierdoor is ook niet iedere Scheidsrechter geschikt om op topniveau zijn werkzaamheden te verrichten.
De doorgroeimogelijkheden van een Scheidsrechter hangen sterk af van zijn huidige positie. Een beginnend Scheidsrechter begint doorgaans in een lage, tot midden klasse en kan naar gelang ervaring doorgroeien naar hogere klasse. Echter, een Scheidsrechter die het hoogste niveau bereikt heeft, of nooit geschikt zal worden voor de hoge klasse, heeft geen mogelijkheden meer om door te groeien.
De actuele kans op werk voor een Scheidsrechter
Het beroep Scheidsrechter is onderdeel van de beroepsfamilie Sporttrainers en zweminstructeurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Sporttrainers en zweminstructeurs is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Scheidsrechter
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Scheidsrechter
Het beroep Scheidsrechter is onderdeel van de beroepsfamilie Sporttrainers en zweminstructeurs.
Verwante beroepen Scheidsrechter
Mogelijke specialisaties voor een Scheidsrechter
Waar werkt een Scheidsrechter?
Een Scheidsrechter is in dienst van de bond van de betreffende sport. Deze sportbonden zijn non-profitorganisaties, omdat ze niet gericht zijn op winst. Inkomsten genereren zo door contributie te vragen, entreegeld te heffen, uit schenkingen en/of door sponsoren. Op die manier moeten de kosten betaald kunnen worden.
Met wie werkt een Scheidsrechter samen?
Een Scheidsrechter staat tijdens zijn werkzaamheden vooral in nauw contact met de spelers, omdat zijn werkzaamheden gericht zijn op het zo soepel mogelijk laten verlopen van een sportwedstrijd. Hij zal spelers dan ook aanwijzingen geven als het spel niet naar verwachting verloopt of bestraffen als er daadwerkelijk een overtreding op de spelregels gemaakt wordt.
Naast contact met de spelers, heeft een Scheidsrechter ook soms contact met mede-scheidsrechters. Dit is vooral het geval indien er in één wedstrijd sprake is van meerdere Scheidsrechters. Deze moeten dan samenwerken.
Contact heeft een Scheidsrechter ook met de sportbond van de sport waarin hij werkzaam is. Via hun krijgt een Scheidsrechter doorgaans zijn schema door.
Verwante beroepen Scheidsrechter:
Opleiding: Geen Cursus / Bijscholing
Baankans: Matig
Baankans
Opleiding: Geen
Baankans: Goed
Baankans
Alles over het beroep Scheidsrechter in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Netwerk:
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2100 tot €5800